A nyílt forráskódú szoftverek a fizetős társaikhoz viszonyítva (beleértve az "ár-érték arányt" is) szerintem jelenleg

Címkék

100%-ban jobbak, nincs számomra pótolhatatlan fizetős/zárt forrású program
10% (67 szavazat)
75-99%-ban jobbak, van egy-két pótolhatatlan zárt forrású program, de legtöbb célra nyílt forrású a legjobb eszköz
41% (277 szavazat)
50-74%-ban jobbak, aránylag még sok pótolhatatlan zárt forrású program van
23% (159 szavazat)
25-49%-ban jobbak, több általam használt feladatra messze jobb a zárt forrású alternatíva
9% (61 szavazat)
1-24%-ban jobbak, egy-két igen jó programtól eltekintve az összes nyílt forrású program egy rakás sz*r
4% (27 szavazat)
0%-ban jobbak, szerintem midnen célra létezik jobb megoldás zárt forrású megoldás
1% (9 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
12% (81 szavazat)
Összes szavazat: 681

Hozzászólások

elnezest valoban elkapkodtam a szavazas ezen fejezetet, de tulajdonkeppen a zart forrasu programot barmikor fizetosse lehet tenni (tudom, a legtobbet nem fogjak, de Opera lassan csak pcre meg macre ingyenes pl)

egyebkent en, mint a szavazas szerzoje, a 2. kategoriara szavaztam, a Microsoft Office a jelenlegi szabvanyok mellett sajnos neha virtualbox inditasara kesztet, meg tobb zenesz ismerosomnek a reason ilyen (rosegarden sehol sincs), meg a jatekok (en konzol parti vagyok, de azok is closed-ok)

"My grandma is safer on desktop Linux than your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

pl. egy normális csoportos átnevezés, de idegesít a billentyűzet kiosztása, a színkezelés, a karakterkészlet stbstb... hónapokig próbáltam kinézetre, érzetre tc-t csinálni belőle, gyakorlatilag esélytelen, nem tudom megszokni pedig évek óta használom. az mc jobban kézre esik, de ott is vannak ordas hiányosságok.

hulyitesz? winamp? lolka, sorry de nekem az mar egy evtizede meghalt. reklamokkal teli hasznalhatatlan betonpillango. elso release milyen jo volt mar. playlist support WTF!

total commander: egyetertes. Viszont linuxra nincs semmi ertelme szerintem. Megprobalta vagy ket tucatnyi open source project: failed. Command line meg kis nautilus vagy akarmi nekem mindenre eleg. Erdekes modon ha dolgozok a cegnel windozon akkor kell a commander oldalankent min. 4-5 tabbal. Linuxon van rendes WM, terminal, editor stb. Mi kell meg?

(ettol fuggetlenul ha ghisler bacsi GPL-re tenne a TC-t nyilvan erdekelne, de a nyomast nem erzem valahogy)

A failamp hianyzik a legkevesbe a windowsbol. Ha nem lenne amarok is sokmindent szivesebben hasznalnek nala. Pedig wines korszakomban eloszeretettel hasznaltam, de visszanezve es meglatva a mai allapotat a hanyinger kerulgetett mar az install kepernyojetol is.
Total commander meg jobban belegondolva picit hinayzik, krusader valahogy nem nyujtja azt az elmenyt, de dolphin van olyan jo, hogy nem kell 2-paneles fajlkezelot nyitnom altalaban, holott winen azert nem hasznaltam intezot, mert azonkivul, hogy egy rakas szar volt, sokszor lefagyott es magaval vitte az asztalt (explorer.exe)

"My grandma is safer on desktop Linux than your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

Jesszus, a lehető legrosszabb példák.

Winamp 5.x sorozata nemhogy egy bloatware a 2.x -hez képest (csekély funkcióbővülés mellett, egyébként teljesen más csapat fejleszti a felvásárlás óta), de több nehezen kezelhető bugja van, például a Winamp hajlamos mp3 stream lejátszásakor 1-2 óra után pattogni, akadozni. Igen, a legfrisebb is. És állandóan találnak benne security flaw-okat.
Az advanced userek már régóta jobb alkalmazásokat használnak, pl. foobar. Jé, nyílt forrású és sokak szerint jobb.

Total Commander: egy nagy bughalmaz, kedvencem a sok apró fájl FTP-zése, valahogy elqrja, és megakad az egész átvitel. (hint: tudom hogy az FTP elavult protokoll és nem hatékony sok apró fájl esetén, de valahogy más kliensek megbirkóznak a feladattal, pl. filezilla. Több tizezernyi fájl kétoldali szinkronját szoktam vele lerendezni, gond nélkül. Ergo a protokoll nem hatékony de ez nem menti fel a Totcmd -t).
Egy elavult ótvaros semmiség, amiért egyesek még fizetni is szoktak.
Általában lustaság miatt nem váltanak sokan, pedig fél óra alatt át lehet szokni a freecommanderre, vagy bármi másra.

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

>mp3 stream lejátszásakor 1-2 óra után pattogni, akadozni.

ez valami shufni szerver lehet akkor... en is szoktam hallgatni pl slagert es nem 1-2 orat hanem megy egesz ejszaka. hiba nelkul

maskull en nem winamp 5.x rol vagy 2.x rol beszeltem hanem siman winamp

tc: lehet ftpnel nem a legjobb de mint fajlkezelo igen

"ez valami shufni szerver lehet akkor..."
Alkalomadtán bármelyiknél fennáll a hiba nálam, pl. MR1, random shoutcast állomás, stb. Vagyis nem, mert azóta mást használok.

"maskull en nem winamp 5.x rol vagy 2.x rol beszeltem hanem siman winamp"
Mi az hogy simán Winamp? Van a 2.xx ami már régóta elavult és nem támogatott (rengeteg security flaw), a 3.xx ami igen gyorsan abandonware lett és az 5.xx, ami a jelenegi hivatalos stabil ág. Nyilván valamelyiket használod te is. Majd nézegess secunia jelentéseket róla, érdekesek nagyon.

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

basszus xkcd-n nem nevetek ennyit, mint neha itt a hupon! :D
most komolyan. mibol gondolod, hogy te/barki a fejlesztoknel/marketingeseknel jobban meg tudod itelni, hogy a celkozonseg zomenek mi a "jo"?

ritka az olyan konfig opcio, mint a be_very_fast=1 vagy a do_not_crash=1. ha valami nem a szajizunk szerint mukodik es van ra beallitasi lehetoseg, akkor hasznaljuk. szvsz.

sbalazs.

Leírtam, hogy Total Commanderrel pl sok kis fájllal tele lévő könyvtár törlése nagyon lassú. Erre írták, hogy van opció ezt átállítani. Erre írtam én, hogy akkor miért nem default (trollosan eltúlozva).

De ha szerinted az a jó a célkozünségnek, hogy 2-3 MB törlésével negyed óráig elvan, akkor elnézést kérek.

Ha esetleg vennéd a fáradtságot és megnéznéd azt az opciót, akkor nem kérdeznél ilyen hülyeséget. Oda van irva: a default törlés kezeli a fileokhoz fűzött TC szintű kommenteket, azaz minden egyes file törlésekor megnézi, hogy van-e hozzá tartozó komment, ezért lassabb. De egy kattintás, kikapcsolod és máris ugyanolyan sebességgel töröl mint az explorer. Cserébe otthagyja az esetlegesen a filehoz fűzött kommenteket.

Vannak a tc-nek hibái, de ez tipikusan melléfogás volt. De összességében semmilyen platformon nincs jobb általános filekezelő ilyen tudással.

Az advanced userek már régóta jobb alkalmazásokat használnak

Szerintem semmi olyan probléma nincs a Winamppal, ami helyett más lejátszók ne nyújtanának más problémákat. Van olyan dolog amiben az egyik lejátszó jobb, míg másban a másik.

Az advanced userek

Mindenkosztkimosó anyuka a mosóporos reklámban, oldalán két koszos kölökkel – erről ez ugrott be. :D

jobb alkalmazások

A mosópor az előbbi reklámban.

csekély funkcióbővülés

Nagy vonalakban ezeket a funkciókat használom azok közül, amiket a 2.x nem tudott, de az 5.5x alapból tud:

  • Media library, és jó néhány hozzá kapcsolódó funkció
  • Feltételes cím formázás a lejátszási listában (azt hiszem, 2.x-ben nem voltak függvények, de a Media Library-ből biztosan nem tudott metaadatokat kinyerni, mert nem volt Media Library)
  • Replay Gain "mérése" és használata
  • Globális gyorsbillentyűk
  • JTFE némely funkciója
  • Csend levágása a számok elejéről és végéről
  • FLAC lejátszás
  • Auto-Tag

Winamp 5.x sorozata nemhogy egy bloatware a 2.x -hez képest

Ehhez érdemes hozzáfűzni, hogy sok funkció különálló állományokban van megvalósítva, így amire nincs szükség eltávolítható.

:)

te sem próbáltad még a fb2k-t?
(tudom hülyeség, de nekem a winampnál az volt az utolsó csepp hogy telepíteni kell, és folyton az uac-ot bizgerálta hiába mondtam neki hogy ne akarjon a rdsz-en változtatni, talán a fájltársítással erőszakoskodot, hiába kapcsoltam ki mindent amit tudtam; mindkettő zárt, mégis minek akarjak neki plusz jogokat adni, ki tudja mit tesznek a felszín alatt)

Próbáltam. Érdekesnek találtam, de mivel a Winamp a legtöbb igényemet kielégíti, ezért jelenleg nem fordítok időt a foobar2000 megismerésére.

Szerintem nem feltétlenül kell telepíteni. Egyszer telepíted, beállítod, utána már hordozható. Azt hiszem, tudja az alkalmazás könyvtárában kezelni a beállításokat, nem muszáj a felhasználó profiljába menteni. A telepítés például a Sonic Engine telepítése miatt szükséges.

ki tudja mit tesznek a felszín alatt

:)

:)

miért röhögik ki az embert reflexből még ha nem is paranoiából hanem egyszerűen _plusz_ védelemből tesz valamit is .. :)

nem azt írtam hogy ez az oka, volt emellett a csepp mellett még bő két deci :)

de azért hogy semmit nem tesznek: a winamp telepítés nélkül vagy ditrectxvalami hiánya volt és meg se nyekkent, vagy állandóan feljött az az uac hogy _valamit_módosítani_ akar a rendszeren.. mégis mit? (fájltársításokat kilőttem, akkor meg mit akar.. ha lelőttem hogy nem, akkor is szólt utána)

ár-érték arány ingyenes program esetén definíció szerint 100 %-kal jobb, kivéve, ha az ingyenes program semmit nem ér, ekkor értelmezhetetlen.

Webfejlesztőknek rémálom a grafikustól kapott léjereffektes péesdé feldolgozása Gimp -ben. (Normális slice tool -ról mge még nem is hallottam Gimp alatt.)

die(DIE_HARD);

azenoldalamponthu

pont amennyire a doc meg az xls meg a pdf. Ha csak egyuttmukodo okos emberek lennenek, senki se hasznalna, de ha nem MSOffice-szal doc-ba irom a szakdolgozatom, akkor hulye vagyok, mert még a konzulens se tudja elolvasni

"My grandma is safer on desktop Linux than your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

nagyobb egyetemek adnak ki saját latex formátumot szakdolikhoz (úgy értem: magyar egyetemek).
nem vagy köteles doc-ban írni, én sem abban írtam egyik diplomamunkámat sem és senki nem kötött bele a formátumába.

Az más kérdés, hogy az egyetemek által kiadott szakdolgozat formátumok (függetlenül a doctól és a textől) ocsmányak szoktak lenni. kettes sortáv, x leütés, y sor, broáf.

Rossz helyre jársz, én LaTex-ban írom... :-D

De amúgy meg egyszer jártam úgy én is, hogy előadónak kellett anyagot átküldenem, és átküldtem PDF-ben, erre jött a válasz hogy valami szabványosabb formátumot küldjek, amit meg tud nyitni...

---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

jaj ne is mond!
en egy beadando feladatot direkt sima ASCII-ben adtam be h tuti bisztos legyek benne h el tudja olvasni, ennel szabvanyosabb egyszerubb dolgot el sem tudok kepzelni, a tanar nem tudta ertelmezni, visszairt h mifele formatum ez , ezzel nem tud mit kezdeni, nem is akarta elfogadni a feladatot.
kesz voltam!
szerk: tobb levelvaltas is volt, tobbszro mondtam neki h az egy sima szoveges file(meg szemelyesen is elmondtam neki), de nem, o azt nem tudja megnyitni!! :#$&*(^%(*@#$% kesz voltam!! ertekeles: 0 pont

Amennyiben tőlem valaki bmp fileokat kér docban különálló pdf helyett, megkapja. Volt már olyan céges levelező partnerem, akinek a gépén nem volt pdf megjelenítő.
Egyszerű az indoklás - nem hitterítői és felvilágosító munkára szerződtem, nem azért fizetnek. Nem szólhatok bele egy idegen cég életébe, közöm nincs hozzá, mire telik nekik vagy sem pénzből, észből, sw-ből, céges sp-ből.

xml valamit is, docx, odt-ét is kaptam már Mogi cégtől, kérésemre át tudták küldeni doc-ban is.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

egyszerű az indoklás, nem hittérítői és felvilágosítói munkára szerződtek, nem azért fizetik őket. Nem szólhatnak bele egy idegen cég életébe, közük sincs hozzá, mire tellik vagy sem pénzből, észből, sw-ből.

másrészt meg hittérítéstől függetlenül vannak esetek, amikor az ember nem ad ki a kezéből olyan formátumot, amit triviális módosítani.

"Azt ugye tudod, hogy doc-ot sem tudsz mindig módosítani, sőt másolni belőle triviálisan?": azért egy docot kiszedni mindig egyszerűbb átlagos usert feltételezve, mintha adok neki egy dvi-t...

Nekem 8, hogy mi a hivatalos, papírt meg fax formátumot tudok csinálni linuxon, ha ebben igazad van, nem akadályoz semmiben. Egyébként a szabályosan elektronikusan aláírt cucc már elég rég hivatalos de jure is, de facto meg el szokták fogadni az emailt még akkor is, ha jogilag nem annyira támogatott.

Ez egy igazi flame szavazás lesz.. :)

Amúgy hogy elhet ilyesmit %-ban kifejezni?
Meg ár-érték arányban mindenképp jobb egy ingyenes/free szoft., hisz ingyé' volt.
Na mindegy.

Ár-érték arány alatt a "nem fizetnék bongeszoert, de fizetnek fenykepeditorert" tipusu dolgokat ertettem. Es "beleertve", tehat nem csak az ár-érték arány szamit, de az is belekerul a szamitasokba.

"My grandma is safer on desktop Linux than your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

FL studio... de más mndenre csak alternativa jah kihagytam opera:)

mi a célja ennek a szavazásnak az infantilizmuson kívül?
No rainbow, no sugar

Elnezest, valoban celt tevesztett a szavazasom, puszta kivancsisag volt, hogy aranylag hozzaertok szerint jelenleg hogy all a nyilt forras, de a 100% magas szavazataranya alapjan nem ment at a fanboy-testen (legalabb 0% oldalon igen). Bar nemreg regisztraltam 8ezert egyszer mindenkit kiherelnek), lehetett volna annyi eszem, hogy nem fogok valos kepet kapni, de igazabol nem voltam benne biztos, hogy a szavazas pont a fooldalra fog kikerulni, es hogy se en se trey nem fogja tudni/akarni szerkeszteni, ezert is mondhato oszecsapottnak, de valakinek pont a tulmagyarazott lenne a baj (lehet mar igy is az)

"My grandma is safer on desktop Linux than your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

100%-ban jobbak, sok problémámra nincs fizetős megoldás.

Na, akkor próbáld ki és aztán próbálj ki egy hasonló, kereskedelmi terméket. Ég és Föld! De ennyi erővel mondhattam volna a játékokat is, csak akkor meg részrehajlással vádolnának páran. :)
De ha őszinte akarok lenni, akkor sehol nincsenek a nyílt forrású game-ek a jelenleg kiadott zártakhoz képest.

a jatekokkal egyetertek. De en a Heroes 3-at, a Gran Turismo 2-t (PS1), es a Kula World-ot (PS1) hianyolom leginkabb a FIZETOS jatekiparbol is. De teny, hogy szivesebben eljatszok a torcs-al mint akarmelyik need for speeddel vagy a gran turismo 5-tel, ennek ellenere elismerem, hogy a fizetos valtozatoknak kilometerekkel jobb a grafikaja.

DVD authoringra pedig vannak enduser szamara emesztheto megoldasok is (kdvdcreator), aki csak menut meg nehany menugombot akar, annak az teljesen megfelelo, de blu-ray-jel a max amit tudsz csinalni linuxon jelenleg, az a feltores es felrippeles, a lejatszas mar netsesebb, hat még az authoring. Ugyanakkor Roxio Creatorban mar evekkel ezelott megvolt a blu-ray authoring ha jol emlekszem.

"My grandma is safer on desktop Linux than your Grandpa on Windows 7, even if I give her the root password"

lehet, nem jól fogalmaztam: nem azt írtam, hogy zárt forrást használok, mert nincs mindenre jobb nyílt megoldás, hanem azt, hogy nyílt forrást használok, mert az én problémáimra nincs zárt megoldás.

egyébként a hsz-ek alapján statisztikázva kiderült, hogy minden egyes eladott windowsra legalább két eladott photoshop jut és Magyarországon mindenkit, aki számítógép elé került, az asztal körül kergetett az apja mindaddig, amíg el nem kezdett fotóboltot használni.

"minden egyes eladott windowsra legalább két eladott photoshop jut"

A hangsúly nem magán a Photoshopon van, hanem azon, hogy vannak olyan programok manapság, amiknek még nincs megfelelő minőségű nyílt alternatívája. A GIMP részben tudja helyettesíteni a PS-t, de vannak olyan funkciói, amik kényelmesebben kivitelezhetőek a kereskedelmi termékkel. Ez igaz a DVD authoring toolokra is és a játékokra is. Meg gondolom egy rakás más területre, amit én nem ismerek...

Tízezer százalékkal jobbak!
__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Az, hogy a szoftvert ingyen megszerzed nem jelenti azt, hogy használni tudod, vagy a céged használni tudja. Fontos szempont lehet a betaníthatóság / tréning lehetőség vagy az eszköz produktivitása.

Egyébként szerintem nincs sok értelme a dolognak. Generikus szoftvereknél talán lehetne értelmezni, de egy rakás spéci szoftvernél gyakran csak néhány "alternatíva" létezik, pl. CAD, grafika, profi hang- és videoszerkesztés, stb. Ezek drága, zárt forrású szoftverek de nem hiszem hogy erőltetni kéne ezeknél a nyílt forrást.

Ha valaki elolvasta ESR esszéit akkor olvasta a szakterületi szoftverekről szóló kijelentéseit (hint: nincs értelme nyílt forrásban gondolkodni).

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

Melyik nyílt forrású szoftver melyik fizetős társához viszonyítva?! A kérdés teljesen értelmetlen. A kék szemű emberek barna szemű társaikhoz viszonyítva...

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Nem túl közel állnak a lehetséges válaszok a valósághoz. A kérdés pár százaléknyi "hibával" a windowsos (zárt kódú és általában fizetős) illetve linuxos (nyílt, ingyenes, open source) programok összehasonlításáról szól. Így feltéve a kérdést pedig az a meglátásom, hogy szerver oldalon kiegyenlítettnek tekinthető a mezőny, viszont desktopon egészen határozott törésvonalak vannak, mégpedig szinte mindenre van open-source alternatíva, de a csúcs-szoftverek terén a fizetős (és zárt) szoftvereket nem tudja utolérni a nyílt, egyik szakterületen sem. Képfeldolgozás, video editálás, tervezőprogramok (pl. NYÁK, CAD), grafikus szoftverek, de még az irodai csoportmunka terén is komolyak a különbségek, a húzóágazatról, a játékokról nem is beszélve. Tudomásul kell venni, hogy opensource jelleggel, legfeljebb a jó minőségű utility szintjére lehet eljutni, e fölött hirtelen egy nagy ugrás van és komolyan centralizált fejlesztésre és bődületes mennyiségű pénzre van szükség, amit ki is kell valahogy termelni a termékből, például Inkscape-CorelDraw. Ezt, desktop szinten az opensource nem fogja tudni hozni.

Hozzáteszem, pár szoftverért (pl. nyáktervező, Protel szintű) opensource szoftver esetén is fizetnék szívesen, ha lenne ilyen. De nincs.

A postgresql szerintem utilitynek kicsit nagyra sikerült...
a magam részéről meg nem tartom szerencsésnek a klikkelős szerver üzemeltetést...

a törésvonal az én tapasztalatom szerint nem a profi vagy nem profi sávban van, hanem amelyik területen sokat használnak opensource programokat a fejlesztők, azok jók, sok esetben jobbak, mint a zárt cuccok, amelyik területen nem, az meg olyan, amilyen. Nem véletlen, hogy például internet szolgáltatói infrastruktúrában nem nagyon van windows, solaris is kevés, a zöm az linux meg valamelyik bsd.

+1 meg video editorbol is vannak egesz hasznalhatoak (mondjuk ugy a Titanic ota, bar lehet azt csak renderelni rendereltek linuxon) en pl a kdenlive-ot megszerettem, igaz nem reg jott ki a hasznalhato verzioja. A jatekipar fail linuxon, az teny, bar nekem a Wines jatekipar is haldoklik, tul szepek mar, es pici a jatekelmeny.
De szerverszinten szerintem a 80-90%-ot megkapja boven a nyilt forras. Desktopon meg egyre fejlodik, mar csak az ati drivereket kene gatyaba razni, tobbi helyen mar egyre kisebb hianyossagok vannak (de még igyis vannak boven).

A Windows 7 fejlesztoiben felmerult a kerdes, hogy belerakjak a kde 3.5.10-et. De Bill Gates ezt valaszolta: "Majd ha fagy"

Erről beszéltem, amikor a szerver oldalt említettem. Az open-source világ (köszönhetően a Linuxnak) viszont kilépett a karakteres konzol világából a grafikus desktopra, itt viszont fájó (szó szerint, napi munka szinten fájdalmas) a lemaradás. És nem látom az utat, az üzleti modellt ami ezt behozhatná...

igen, ezt sulykolják a winfanok, hogy fájó a lemaradás. én valahogy nem üvöltök egész nap, a meló is el szokott készülni. Nem azt mondom, hogy soha nincs fejvakarás meg káromkodás, de pl. az idén eddig egyszer volt komolyabb bajom egy rosszul összerakott pdf miatt (de az is le lett kezelve, aki hülyén rakta ki a webjére, hülyén kapta vissza, follyon ki az ő szeme...) és ahhoz képest, mennyit anyáztam életem egyetlen pista telepítése alatt, ez még igen messze van a fájdalomtól.

Milyen gyakran használsz olyan szoftvereket, amelyeket a kolléga volt szíves kiemelni, mint olyan területeket, ahol az open source komoly lemaradásban van és valószínűleg nem is várható előrelépés, mert egyszerűen nincs ember akinek megérné fejleszteni?

"Képfeldolgozás, video editálás, tervezőprogramok (pl. NYÁK, CAD), grafikus szoftverek, de még az irodai csoportmunka terén is komolyak a különbségek, a húzóágazatról, a játékokról nem is beszélve."

Vagy szándékosan nem akarod érteni amit mond és a munka nagy része számodra le van tudva azzal, hogy az atomstabil vim-mel szerkesztgeted a még stabilabb postgreSql config file-jait? (amely terület amúgy valóban tökéletesen le van fedve open source eszközökkel)

(Egyébként ez a téma nagyjából egyidős a Linux Desktop Éve c. hírrel.)

Én prózaibb okokat tudom felhozni, hogy miért nincs Linux Desktop Éve.

Linux lassú érzésre (hogy a GUI-ja, X.org-ja, magja-e, drájver vagy egyéb baja miatt, az kutyát nem érdekel felhasználóban).
Csiliviliség közepette vicces látni XFCE, GNOME és KDE alatt is, ahogy kirajzolódik pixelenként egy ablak kerete sima arrébb mozgatásnál olyan gépen, ahol szabályosan röpköd Win 7-es is. Böngészők alatta lassabbak, flash lejátszás szaggat.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

a 100 gepes tapasztalattal rendelkezo ember velemenyet 100 sullyal vesszuk figyelembe, az 1 gepes tapasztalattal rendelkezo ember velemenyet 1 sullyal.

sebessegmanias vagyok munkaban, allandoan zavar az az ido, amig kimozdul a kezem az egerhez, nem is gyakran csinalom. az atlagos 0,3 sec interaktivitasi kuszobertek helyett maximum 0.25 sec-cel rendelkezem, a 20 frame/sec sebesseget fuggetlen allokepeknek latom. A fo grafikus alkalmazasom az xterm, a kedvec task selectorom az icewm. egy 6 eves, 1 GHz amd athlont is eleg gyorsnak erzek, nekem mostanaban mar eleg gyorsak a gepek. Nincs windowszal osszehasonlitasi alapom (0 suly).
:-)

igen, szándékosan nem akarok érteni olyat, ami a napi gyakorlatomnak ellentmond. pontosabban fogalmazva: érteni értem, csak elfogadni nem fogadom el.

majd döntsük el, hogy valaki mikor beszél általában a desktopról meg mikor beszél a cad-ről meg a többiről. általában a felhasználók zöme nem használ cad programokat, olyan szintű videóvágó programokat. már mondtam: attól, hogy van a felhasználóknak egy csoportja, akiknek valóban objektíven szüksége van a windowsra, még mindig nem lesz igaz az, hogy a linux egyáltalán senkinek nem alkalmas desktopra.

ezt a fudot csak winfanok terjesztik. a linux régen alkalmas a desktopra, átlag user esetén nincs szoftver akadálya annak, hogy linuxozzon. Van blender, nemrég volt itt cikk egy videovágó rendszerről (majd ha lesz türelmem, előkotrom a linket), van gimp, van openoffice. Átlag usernek ezek elegendőek. Akinek meg nem, az használjon windowst, fotóbolttal meg nem tudom mivel, de azt a sületlenséget felejtsük már el végre, hogy minden user fotóboltozik, autocad-ezik, elektronikus áramköröket tervez meg a fene tudja, miket soroltatok még fel. átlag user NEM cadel. átlag user bescanneli a fotóját egy olyan scanneren, amit egy grafikus le se köpne, letöltögeti a fotóit egy olyan fényképezőgépről, amitől egy fotós sírógörcsöt kapna, legfeljebb a nyusziszemeket tünteti el, leszedi a videóit a telefonjáról, ezeket feltölti az iwiw-re, skypol meg beír pár pikírt megjegyzést a velvet blogjára. EZ AZ ÁTLAG USER.

Én remélem, sosem jön el a linux desktop éve. Mert a linux desktop éve a linux lámák éve is lesz egyben.

+1, utolso sorhoz meg: buguntuforumon mar most nem lehet egy-ket huylenek elmagyarazni, hogy miert fogja szetkurni a gepet pl egy "sudo krusader" es hogy illene kdesu (vagy gyengebb disztro leven kdesudo vagy gksudoval nem tudom jo-e). Es random emberunk megkerdez/utanagoogle-oz vminek, hogy hogy van ubuntuban, mar nagy esellyel megkapja a rovid, egyszeru, teves es kontar valaszt

A Windows 7 fejlesztoiben felmerult a kerdes, hogy belerakjak a kde 3.5.10-et. De Bill Gates ezt valaszolta: "Majd ha fagy"

Az eredeti hozzászólásban desktop-ról volt szó, te erre postgresql-lel érveltél.

A következőben munkáról, mire te "átlag, otthoni felhasználókról" beszélsz.

Ebbe egyébként a játék is beletartozik, de szerintem ne menjünk bele, mert ha a körte negatívumairól beszélek, akkor te azzal véded meg, hogy márpedig az alma milyen jó.

Senki nem mondta, hogy a linux ne lenne jó. Én is azt használom itthon, amire csak tudom. Játékon kívül gyakorlatilag mindenre. De nem azért, mert olyan fene nagyon tökéletes lenne és jobb lenne, mint a windows. Csak sokkal jobban kézre áll és ha a legtöbb dolgot ezzel is meg lehet csinálni, akkor minek fizessek vagy lopjak szoftvert?

De ettől még ugyanolyan, emberek által írt, bugos sz*rkupac, mint akármelyik társa. :)

Az én felhasználási spacemben egyedül a nehézfiú sakk-enginek pótolhatatlanok. Nem azok, amelyek játékra jók, hanem a világbajnok analysisprogik, melyek mély és pontos elemzést tesznek lehetővé.

A photoshop/videószerkesztés/office/game témához: az én userskillemen bőven elég a GIMP havi 1 használatra (mspaint is elég lenne), vidit egyáltalán nem editálok, ha muszáj MSOffice-doksit csinálni, akkor odt->doc wines gépen (ha szopok vele, akkor az az én tanulópénzem :)), gémnek meg bőven elég a wesnoth (heti 0-2 óra), vagy akármi random 5 pixeles kavicseltüntetés vs computer, pláne, ha lenne ilyenre időm vagy igényem.

imho pshop meg hasonlók csak e-penis-enlargementre kellenek nagyon sok embernek ergo kibírják nélküle ergo nem állnak át winre miatta. de hogy sírnak miatta, azt is meg tudom érteni. nincs szükségem 84142 terahertzes procira, de ha tudnék szedni egyet torrentről, akkor miért ne váltsam le a jelenlegi 2,4 gigást, ha ugyanannyi a fogyasztás? (képzavar, vágom.)

Lehet, hogy félreértettelek és a téma avatott szakértőjének sem nevezném magam, de a Stockfish jelenleg a 3. legerősebb PC-s sakk engine és nyílt forráskódú.

Alapvetően én is GIMP-ben csinálom, amit lehet, de néhány dologra "nem alkalmas". Fogalmazzunk úgy, hogy a PS-ben könnyebben megoldható pár dolog, ami nagyon nem mindegy.

Stockfish: MONSTROUS EPIC FAIL by strygg. Vágtam, hogy létezik valami ilyesmi, de az nem, hogy free/opensource, nagyon köszönöm! :) Ha több időm lesz, megnézem, hogy az én igényeimnek jó-e, mert önmagában a játékerő csak edzésre jó, engine-supported analízishez sok egyéb funkció kell.

GIMP vs PS: pont az a lényeg, hogy az avg user (pistike első rajza==strygg első rajza) még a GIMP-et sem tudja kihasználni.

Nem találom a nekem megfelelő választ.
Sok célra vannak jobb (ingyenes) zárt forrású programok, mint nyílt forrásúak. (Pl. multimedia: gapless audiólejátszók, audiókonverter, accurate rip ripperek, PDF nyomtató)
Azonkívül vannak olyan kiváló zárt forrású fizetős programok, amelyeknek nem hogy kisebb tudású, de *semmilyen* alternatívája nincs nyílt forrásúak között (OCR - FineReader, GUI-s kottaíró programok - Finale, Sibelius, profi kiadványszerkesztők.)

Valakik említették a Krusadert, meg a TC-t.
Nem tudom, hogy a DosNavigator nyílt, vagy zárt-e
De egy ideje azt használom Linuxon és Winen is
(A dos-ról nem is beszélve)
Szerintem teljesen használható.
(Pontosítok: nekem nem volt sajtreszelős érzés,
dehát ez szujjektív)

Szerk.: (Ha már ideböffentek)

A musescore kezd egyre használhatóbb lenni
és egész jó a magyar doksi is hozzá,
már gondolkodtam, hogy átszököm, de még nem.

egyéb: nem tudom, nem használok zárt forrású programot.
na jó, persze használok, de arra meg nincs alternatíva.
na jó, van, de az még viccnek is rossz.

eleg hulye szavazas, inkabb leirom, hogy mik azok amiket szeretek/amikkel meg vagyok elegedve

sylpheed, halite, pidgin, putty, firefox, netbeans, mercurial, infra recorder, netbsd :-), postgresql, nginx, gnome, cmus, emacs, hunspell, mksh, ruby

meg amiket meg kihagytam

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Kerem a szavazas moderalasat, stilusbeli okokra hivatkozva. Szerintem szavazasba meg csillagozva sem valo a "sz*r" kifejezes.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nekem igazabol egyszeru progik hianyoznak. Csak par pelda: normalis RDP/VNC kliens (a mostaniak egytol-egyig a vicc kategoriat sem erik el, akkor inkabb a konzol), valami skype megoldas, hogy ne kelljen a kliensnek allandoan futnia, TC (amik vannak alternativak, az megint csak a vicc kategoria), mukodo MS Paint successor.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

"normalis RDP/VNC kliens (a mostaniak egytol-egyig a vicc kategoriat sem erik el"

??

"valami skype megoldas, hogy ne kelljen a kliensnek allandoan futnia"

Ezt hogy lehetne megoldani?

"TC (amik vannak alternativak, az megint csak a vicc kategoria)"

Krusader - nem tud mindent, amit a TC - fordítva se, pl. TC AFAIK nem támogat minden protokollt, amit a Krusader kio-val -, de nem látok nagyságrendi különbséget.

"mukodo MS Paint successor"

KolourPaint pl.

  • RDP/VNC kliens: ezt ket reszre kellett volna bontanom, csak lusta voltam:
    • RDP: az rdesktop egy vicc. Meg mindig nincs megoldva a Win2000 TS problema, nekem kell a forrasba konyekig gazolnom ahhoz, hogy ne csak egy honapig lehessen hasznalni a gepemet, mert nem tud rendes CAL-t igenyelni a TS-tol az rdesktop.
    • RDP: a mostani elotetprogramok sincsenek a helyzet magaslatan. A tsclient az mstsc-t probalja nagyon gyengen utanozni, de semmi pluszt nem ad annak funkcionalitasahoz, pedig az rdesktop azert boven tud tobbet is, mint az mstsc.
    • VNC: ide meg normalis elotet programok hianyoznak. Ami pofas lenne, az a gtk-vnc, de annak meg nem nagyon vannak beallitasai, nem sok mindent tudok specifikalni a VNC kapcsolat soran. A tsclient-be meg nem latom a kapcsolatokat elmentve, mindig mindent nekem kell begepelni...
  • TC eleg sok protokollt tamogat, ha nem is nativan, de pluginok formajaban. A Krusader egyik gondja szamomra epp az, hogy KDE alapu, holott az en rendszerem nem az.
  • A masik gondom a Krusaderrel az, hogy nagyon nehezkes hasznalni, ha az ember mar hozzaszokott a TC-hez. Par, altalam gyakran hasznalt dolgott sokkal nehezebb elerni Krusader-ben (ha egyaltalan el lehet) mint TC-ben. Par hetnel tovabb meg nem sikerult intenziven hasznalni.
  • MS Paint successor: elhiheted, ha azt mondom, hogy az osszes szobajovo lehetosegen vegigmentem mar. Valamelyik valahol mindig hibazott, valami vagy hianyzott, vagy egyszeruen nem mukodott. A Paint.NET-tol a Xara-n at a Gimp-ig mar nagyon sok mindenen tul vagyok. A KolourPaint-ot is lattam asszem egyszer, lehet megint megnezem, mert mar nem emlexem, hogy o pontosan hol verzett el, de elverzett. Jelen pillanatban XP alol kiemelt MS Paint-ot hasznalok a gepen, ha nagyon megszorulok, es szuksegem van ra.

Egy pillanatra az RDP/VNC temara visszaterve: nekem az almom egy gtk-vnc szeru kezelofelulet, ahonnet a RDP es VNC kapcsolatokat egyszerre tudom kezelni, es legalabb annyi, de inkabb tobb beallitasi lehetosegem van, mint a tsclient eseteben.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Azt, hogy kezreallo tud lenni, es ha csak az a szandekom, hogy rajzolok egy kort, es beszinezem pirosra, akkor nem kell erte kecsket aldozni keresztutnal holdtolte utan ketto nappal ejfel elott ot perccel es tizenot masodperccel.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

en pont ezert hasznalok kolourpaintet gimp helyett egyszeru rajzokra. Kolurpaint tenyleg egyazegybe paint. Ha elverzik, kivancsi leszek hol, mert en is ritkan hasznalom

A Windows 7 fejlesztoiben felmerult a kerdes, hogy belerakjak a kde 3.5.10-et. De Bill Gates ezt valaszolta: "Majd ha fagy"