Java használatának új licencelési szabályai a HOUG-on. Április 8-10. Siófok (x)

Címkék

Mikor kell előfizetni és mikor ingyenes? Az idei HOUG-ból nem maradhat ki az új Oracle Java SE subscription modell értelmezése. További részletek www.houg-2019.hu ».

Hozzászólások

A .NET Core szoba johet?

(tudom, hogy nem; csak vicceltem.)

Akkor csak azt árulja el valaki, hogy egy egyszerű egygépes nyilvántartó programot miért kell Oracle adatbázis kezelőre megírni, természetesen Java-súl.
Márpedig ha bizonyos khm-khm-khm (bocsi bele köhögtem) projektben részt akarsz venni ki kell perkálni enek a nem alacsony költségét. Konkrétan csak ezzel a programmal lehet adatszolgáltatást nyújtani.
Persze sejtem az okát, de nem értem, hogy ...
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A Java szekció miért ilyen vérszegény? A licencelést a kollégák 3 kommentben megoldották itt fentebb. :)

De hogy GraalVM előadás nincs, pedig egyike az igazán jövőbemutató technológiáknak az Oracle-től mostanában, az szomorú. Pedig Zürich nincs olyan messze...

Ui: Ha ezek után meghívjátok őket, még szomorúbb leszek, mert nem tudok menni. :)

Szerintem nagy késéssel, de van jó irányba elmozdulás Java fejlesztésben Oracle-ön belül is:
- time based release
- tervezhetően érkező LTS release-ek
- Graal és a köré épülő technológiák

Oracle-ön kívül:
- külső nagy szereplő belépése (AWS Corretto), ami megoldja a hosszú távú supportot
- Kotlin fejlődése
- ART is fejlődik az Androidban (bár nem feltétlenül arra, amerre én szeretném)

Természetesen sok a kihívás, pl. a Java 8 -> Java 9 - 11 váltás még nagyon sok helyen várat magára - őszintén szólva nálunk is. Ennek sok oka van, lehet itt is az Oracle-t szidni, hogy miattuk fragmentálódott szét ennyire - de akár a Google-t is.

Viszont most ismét valamennyire konvergál a platform, már az Android is OpenJDK runtime-ot használ, még ha széthackelve és lemaradva is.
Szóval szerintem nem reménytelen a helyzet.

Ezt ma kaptam:

"Jelen állás szerint még nem lesz most új verzió, mert az Oracle fizetőssé tette a Java 8/Java 9 verziókat ezért az <ISV> úgy döntött átteszi Java 11-re a programot, hogy az ügyfeleknek ne kelljen fizetnie emiatt."

Elmagyarázná valaki, hogy ez mit jelent?

--
trey @ gépház

Ha minden igaz, az Oracle JDK nyolcat nem használhatod commercial dolgokra 2019. januártól. Lásd: https://java.com/en/download/release_notice.jsp

OpenJDK-t minden további nélkül.
Az Oracle JDK mostmár ténylegesen is OpenJDK build, + néhány dolog letiltva.
Az aktuális (11/12) Oracle/Open JDKra fél évet ad az Oracle ingyen supportot, a többiért fizetned kell.
Az AdoptOpenJDK projekt vállalta, hogy az LTS-nek mondott OpenJDK verziókba backportolja a security fixeket, s buildeli az adott verziót 5 évig.

Itt valszeg a legelső mondat az, ami neked releváns. Az <ISV> használhatna OpenJDK nyolcat, vagy álljon át akuális Oracle JDK-ra.

Mint ahogy fentebb írtam is, van az Amazontól normális build, Java 8 2023 júniusig támogatva lesz, még Windows MSI is van az olyan elveszett lelkek részére, akik nagy mennyiségű Windowst tartanak karban.

Problem solved. (*)

(*) - Mármint van idő megtervezni az átállást a Corretto 11-re.

JavaFX, így első körben, s nem csomagolja a fejlesztő az app mellé, mert úgyis van a Javaban. Közben meg az openjdkban nincs.

De rémlik innen valami abevjavas topic is, ahol verziófrissités nem ment, mert valami sun.nehasznald.tenylegne csomagból használtak valami printdialog osztályt. Ami, valszeg az openjdkban pont van, de hogy nem szabvány Java osztály, az hótziher.

nyilván, kurva gáz 2019-ben, hogy még mindig itt tartunk, hogy ilyen figyelmeztetésekkel fejlesztenek Java cuccokat.

én nem ezt kérdőjeleztem meg. csak annyit, hogyha a szál elején lévő probmléma szerint valaki gányolt egy ilyet, ami csak Oracle JDK 8-cal megy, akkor arra sem az OpenJDK8-forkok, sem a frisebb Oracle JDK nem lesz megoldás.

Te azt kérdezted, Hogy a faszba bír valami Oracle JDK 8 dependens lenni?
Így. Egyébként meg, ha mellé-csomagolnák a megfelelő java verziót, akkor az egész probléma nem lenne releváns, hogy oraclejdk függő-e a valami kaki, vagy sem.

Java11-től állítólag sokkal, sokkal azonosabb az OpenJDK az OracleJDK-val, mint eddig bármikor.
ezért dobtak ki dolgokat az oracle jdk-ból (hello javafx), s nyitottak meg egyebeket (flight manager).
ha innentől olyan programot írsz, ami csak oracleJDK11-en megy, de openJDK11-en nem, akkor elég nagy mágus leszel, s eléggé internal dolgokat használsz ki.

^-- de amennyire követtem, az ÁNYK jelenleg java9-cel sem indul hiba nélkül, szóval...

csak a régi fejlesztések még használnak olyan deprecated megoldásokat, ami már eltörik java 11-gyel, mert kivették. Ahogy írod a javafx például az, ami nélkül az abevjava feltöltéshez a login webview nem tölt be például :)

Kolléga amazonos javával is szopott ezzel, bár lehet csak pluszban kell ahhoz is feltenni.

hat mar evek ota azt jatssza az oracle, hogy mindig csak a legfrissebb jdk/jre toltheto le ingyen, a tobbi verziohoz logint (amit penzert adnak) ker a download oldaluk.

emiatt en szepen gyujtogetem egy szerveren az osszes letoltott verziot, igy ha valamihez regebbi kell akkor keznel van a hazi archivban :)

openjdk-tol kicsit tartok, a 6-os meg nagyon nem volt compatible, a 8-as mar talan hasznalhato abbol is, es ahogy irtak lejjebb is, a 11-tol elvileg az oracle is ugyanazt a forrast hasznalja majd.

ezt ugye sosem mondták így ki, csak egy SO válaszban volt elejtve, hogy kb. ugyanaz, de az Oracle hozzáad még 1-2 apróságot. de sosem volt egy teljes listád arról, hogy mi az, ami az Oracle JDK-ban benne van, de az OpenJDK-ban nincs.

S mint már itt is kiderült, azért van, hogy az az 1-2 apróság nem is annyira apró.

szerintem ez a legelső, hivatalosan Oracle oldalról elhangzott állítás arról, hogy:
- az Oracle JDK és az OpenJDK kb. azonos
- de ebben, és ebben, és ebben nem.