Streaming technológiák

H.264 kiterjesztést adott ki a Microsoft a Google Chrome-hoz folytatása:

Sziasztok!

Mint tartalomszolgáltató, azt kell mondjam, hogy amíg a HTML5/WebM mögött nincs
egy egységes streaming technológia, addig senki sem fogja használni. Csak vihar lesz egy lavór vízben.

Az ok prózai: streaminggel a sávszélesség igény harmadolható.

Amúgy pedig vicces, hogy a legjobb kliens oldali player több mint 10 éve ugyanaz az egy szoftver a Windows Media Player és az ezt támogató Windows Media platform (persze ez sem tökéletes, de máig a legjobb). Csak a storage tieringet nehezebb kialakítani a Windows Media Serverhez.

Üdv: Balázs

Hozzászólások

Mi a 90-es végén - 2000-es évek elején az akkor még egyeduralkodónak számító realserver/realplayer párossal szolgáltattunk, és imádtuk a lehetőségeit és rugalmasságát.

Amikor a Windows Media technológia elterjedt, és - a kliensekhez alkalmazkodás végett - részben váltanunk kellett, borzasztó emlékeink születtek.

Nem tudom, hogy azóta mit fejlődött a streaming technika, de igazi alternatívával azóta sem találkoztam. A flash betört, és nevető harmadikként elsöpört mindent, de valós idejű streamingre azóta sem láttam elérhető és jó megoldást.

Mostanában váltunk Adobe HTTP Dynamic Streamingre.

Tanulság, hogy az nginx egy elképesztően jó szoftver, és viszonylag könnyen és olcsón skálázódunk, és persze a storage tiering könnyen kialakítható, de a flash player video lejátszó képességeire inkább katasztrofális jelző az ideális.

Tribler
Swarmplayer
Peer-to-peer
IPv6

Én ebben a megközelítésben látom a jövőt.

Hát igen, az IPV6.

Nem igazán látom, hogy miben léptünk előre az IPV6-al a multicast/anycast támogatásban.

Pedig itt mindenki netes TV-t szeretne csinálni, és ezek nélkül ez soha nem fog menni.

Unicast alapokon a live streaming soha nem fog az OnAir televíziók helyébe lépni.
Igazából nem is félünk tőle.

Hát azért jelenleg a video streaming siteok jó része olyan, megoldásokat használ amelyek egyaránt képesek .flv, .f4v, .mp4, de akár WebM kiszolgálására.
Éppen ezért az egészet ezek a siteok foglyák eldönteni, ha a Youtube szakít az mp4-el (minimális a valószínűsége, mivel adott minőség mellett az mp4 kissebb sávszélességet fogyaszt, mint a WebM/flv/f4v, vagy ogg-Theora), akkor a többi ilyen videómegosztó is ezt foglya tenni.
Ugyan akkor a professzionális szolgáltatók (vidler, ooyala) igen kis valószínűséggel teszik ezt meg, mivel ezek profit orientáltak, nekik nem fáj az USA-ban a licence fizetés.

Konklúzió: Ezt az egészet a google csak azért csinálják, hogy a WebM és a (szar, de cilli-villi) chrome körül hype -ot csináljon.

----
概略情報
http://molnaristvan.eu/