napi rohadj meg rovat: facebook, 20101103

az index cikke adja az apropót, de a mondanivalóm nem erre korlátozódik:
http://index.hu/tech/net/2010/11/03/a_facebook_az_uj_vadnyugat/

okostojás regisztrál nemiszervkönyvre, de vagy a fészbuk hülye, vagy az user. (az én tippem: mindkettő). regisztrációt valahogy úgy sikerül intézni, hogy az összes, az okostojás levelezőjében levő email címet felszippantja valami ésbekerül a fészbuk rendszerébe. Attól kezdve folyamatosam kapom a spamet, hogy csatlakozzak regisztráljak és egyébként is hallelujázzak, mert facebook.

Ezek után okostojás user további közösségi hypot vesz magához, fotó- és videomegosztó portálok képében, amiket okosan összeköt a nemiszervkönyvével. Ettől kezdve én, aki soha életemben nem regisztráltam ilyen szarokra, kapom a spamet, hogy regisztráljak meg halleluja.

Hát elmennek a jó édes kurva anyjukba mind. Mi közöm van nekem hozzájuk? Miért nem hagynak békén? Milyen adatvédelmi szabályok vannak ott? Hogy védjük az összes adatunkat a tulajdonosaik elől? vagy mi?

És akkor van csodálkozás az okostojás részéről, amikor ezt megfelelően sokáig keresett szavakkal megkifogásoltam. Persze a szavak keresgélésében az is közrejátszott, hogy többször is kértem, normálisan, hogy csináljon valamit ez ellen, nem tette. A sokadik levelem az már nem ez a kategória volt...

Hozzászólások

Ha neked nem ér meg 3 kattintást, hogy a kukába irányítsd a facebookról jövő leveleket, akkor kénytelen leszel elviselni. Ez kb. olyan, mintha nem zárnád be az ajtót, ha elmész otthonról, mert hát a rablások számának nullára csökkentése nem a te dolgod. Nem az a lényeg, hogy kinek mi a dolga. Hanem az, hogy fennáll egy helyzet, amiben vagy engeded magad szívatni, vagy nem.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

nem a három kattintás a lényeg, bár azzal is bajok vannak. hanem az, hogy neki nem volt joga feltenni az én címemet idegen adatbázisokba, a nemiszervkönyvnek meg nem volt joga spammelni.

a három kattintással meg az a baj, hogy sosem fogod megtudni: most valóban leiratkoztál mindenről, vagy ebben az egy adatbázisban bejelölted, hogy nem kérsz több emailt, közben bejelölted azt is, hogy itt van egy működő email cím, lehet vele kereskedni.

Egyébként meg nem arról van szó, hogy bezártam-e az ajtót, vagy sem, hanem arról, hogy felrúgtak, hogy eltört a lábad és mosolyogva gipszelteted be, vagy azért feljelented az illetőt.

meg nem volt joga spammelni.

Ez nem biztos, hogy igaz. A feszbuk eloveszi a CAN-SPAM-et, es abban az van, hogy opt-out modon lehet 'spammelni'. A problema abbol van, hogy a CAN-SPAM csak az USA-ban ervenyes, nalunk pl. nem. De miert is kellene az FB-nek az email cimbol kitalalnia, hogy az milyen naciohoz tartozik?

Abban meg igaza van az elotted szolonak, hogy vagy kattintasz 3-at (es megoldottad a problemat), vagy sirsz tovabb, hogy spammel a feszbuk. Valoszinuleg rolam senki nem mondana, hogy lazan veszem, ha megspammel valami mocsodek, de imho egy kicsit tulreagaltad a jelenseget. Mert megha egy anti-FB kampanyt inditanal, akkor azt mondhatnank, hogy "na, ez mar valami". De ez csak netto rinyalas...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Hát most vitatkozhatnánk azon, hogy miért is kellene kitalálni, hogy milyen nációhoz tartozom, vagy egyáltalán ki kellene-e találni.

De ha a regisztráló magyar, a spam levelet én *magyarul* kapom, akkor valahonnan kitalálta...

Abban nincs igaza az előtted szólónak, meg neked sem, hogy nem tudjuk, mi történik a 3 kattintástól.

szerk: olyan vetülete is van a dolognak, hogy egy Magyarországon élő magyar állampolgár miért nem foglalkozik vele, hogy mit csinál? Konkrétabban:
- ismer, tehát tudja, hogy mi a hozzáállásom
- kapott normális hangvételű figyelmeztetést is
- a törvény vonatkozik rá, akár ismeri, akár nem.

Magyarul a kérdésnek egy olyan vetülete is van, hogy mi a bánatos francért nem lehetett első szép kérésre megoldani a kérdést, miért kellett megvárni, amíg megkeresem a megfelelő szavakat?

Nézd meg, és próbáld elolvasni/megérteni a FB felhasználási feltételeit. A hülye pógártárs ellen meg tegyél feljelentést jogosulatlan adatkezelés miatt - azzal ugyanis, hogy megadta a FB-nak a szintén usa gmail/yahoo postafiókjának az elérhetőségét (hmmm... jó kéredés, hogy ez mennyiben felel meg a gmail/yahoo felhasználási feltételeinek?), azzal ő adott jogsértő módon jogot harmadik félnek az adatok kezelésére.

Az usa-ban, az mlm rendszerek őshazájában természetes dolog az emberek számára az, hogy ha valami nekik bejött, tetszik, akkor azt ajánlják az ismerőseiknek is - a közösségi siteok is erre építenek, annak ellenére, hogy ez a világ jelentős részén nem működik, sem hozzáállásban, sem jogilag.

Ezért nem kedvelnek azok az ismerőseim, akik mindenféle "tanácsadó"-k, mert amikor kérnek 4-10 telefonszámot/elérhetőséget az ismerettségi körömből, akiket érdekelhet az általuk ajánlott valami, akkor kerek perec megmondom, hogy majd én körbekérdezek, és ha valakit érdekel, akkor fogják keresni.

"hogy neki nem volt joga feltenni az én címemet idegen adatbázisokba"
Itt alapvetobb problemak vannak: a kedves ismerosod egyszeruen nem tud olvasni. Fel volt rakva neki a kerdes, hogy szeretne-e ezt. O azt mondta igen. Innentol nehogy mar a Facebook legyen a hibas.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Sajnos nem biztos, hogy erről van szó! A Facebook (és társai) nem hibásak, hanem igazi rohadékok.
A kezdetek kezdetén én is kaptam meghívót arra az oldalra egy rokonomtól (jó szándékkal küldte), Gmail-es fiókba. A regisztráció során tényleg megkérdezik, hogy akarod -e, hogy mindenkit, aki a Gmail-es címjegyzékben szerepel, kapjon -e meghívót, majd (itt jön a legjobb rész!!!) le$z.rják, mit válaszolsz - így is, úgy is küldenek nekik !!!
Nem csak én jártam így, hanem egy barátom is, aki egy hobbijához szeretett volna több infót, és ezért regisztrált oda, Gmail fiókból - tőle is érkezett "meghívó"!
A legdühítőbb, hogy ezáltal regisztráció nélkül is "feltérképezésre" kerül az ember. Erre sajnos nem megoldás az, hogy spam-be hajítjuk az összes, onnan érkező levelet.
Szép álmom, hogy hamarosan eljön a nap, amikor azon röhöghetek, hogy legalább a FB 100%-os adatvesztésen megy át egy jól szervezett, összehangolt támadásnak köszönhetően...

Természetesen a jelszótörés nagyon meredek feltételezés lenne. Amúgy (tudtommal) bűncselekmény is, ebbe nyilván nem bonyolódnának bele.

Ami viszont már felmerült bennem:
esetleg egy követ fújnak a Google-lel (Nagy Testvér mind a kettő, ezt kár lenne vitatni), és erre van valami "véletlen" feature. Laikus vagyok, de nem tartom kizárhatónak - mondom: kettőnkel is ez történt _ugyanígy_, pedig nagyon elővigyázatos emberek vagyunk. Határozottan azt mondtuk: NE (!) küldjön másoknak meghívót.
Esetleg valamilyen frame-trükk? Pl. Google-bejelentkező egy frame-ben a FB oldalán belül a regisztráció során, ahol a felhasználónév és jelszó mezőket a böngésző jelszó-kezelője is kitöltheti? Mert erre aztán simán rá lehet fogni, hogy a felhasználó adta meg - az is lehet, hogy jogilag is így számítana, etikailag persze már más a helyzet.

Akkor rosszul kattintottatok, vagy nem tudom. En egyetlen egyszer szivtam be, a hi5 cuccanal, mert az rogton eszlelte, hogy GMail-bol nyitottam meg, es nem volt loginablak, a pipadobozt meg eldugtak. A Facebook, GMail, meg a tobbi ilyen vacaknak kitikkeltem, es mar nem is kuldott sehova semmit. Sot, en Facebook-on utolag is korrektul tudtam konnektaltatni a GMail fiokomat, es embereket meghivni a Facebookra, es nem spammelt meg mindenkit.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Sikerült valahogy megoldani? Nálam ugyanez a helyzet.

Ilyen az osszes spam vegen szokott lenni: iratkozz le, ha nem akarsz tobbet kapni. Csak kozossegi site-okbol is annyi van, hogy Dunat lehet veluk rekeszteni, es a hatamnak sincs kedve minden bena spam/soc.media site-rol leiratkozni. Inkabb megetetem a szurommel ezeket, es azota nincs gond.

Egyebkent jellemzo, hogy a csapda email cimre is - szemmel lathatoan "feszbuk" smtp szerverekrol - egy nagy halom ilyen level jon...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Így van. Hogyha nem spammertől érkezik a levél, hanem valami hasonló jellegű cégtől, mint például a facebook, a levél alján mindig szokott lenni egy link, amire kattintva meg lehet oldani, hogy ne kapj több levelet. Ezeket törvény írja elő tudtommal. Egyébként meg egy kicsit túlreagáltad a dolgot.

Szerintem ez helytelen gyakorlat, a helyes az lenne ha lenne egy link amire rákattintva feliratkozhatok, de ha nem kattintok akkor az életben ne keressenek meg többször. Azaz megkérdeznek hogy esetleg szeretném-e? Nem pedig küldenek sokszor sokmindent, és küzdj meg érte hogy elfelejtsenek. Tudom, utópia...

______________________
echo crash > /dev/kmem

Amikor beindultak ezek a vackok akkor szinte naponta lett etetve a spamfilter, mert épp xyz cég bányászta ki az e-mail címem valamelyik igen körültekintő ismerősöm címlistájából, mert ugye azon kívül hogy mindenhol ugyanazt az e-mail címet használjuk még meg is engedjük neki hogy szétnézzen.

Ne húzd fel magad, nem éri meg.

mi az a nemiszervkonyv?

egyebkent facebook megkerdezi, hogy szeretned-e ugymond osszekotni gmail fiokodat vele, megadva a jelszavad, ha ezt megadod, akkor tudja a cimlistadban levoknek elkuldeni. enelkul nem.

en voltam olyan hulye egyebkent, ha mar a spameknel tartunk, hogy feliratkoztam a libri hirlevelere, na onnan nem lehet konkretan leiratkozni, hiaba van ott a link, hogy katt ide ha le szeretlen iratkozni :) kibaszni valakivel legjobb, ha feliratod libri hirlevelre :)