Network-Manager törlődött... :O

Mivel teljesen átálltam KDE-re, Synaptic-al töröltem a Gnome asztali környezetet. Akció lezajlott, Network Manager törlődött... Az addig rendben van, hogy a Gnome-os frontend törlődik, de az NM-et miért rántotta magával? :(

Most lehet, hogy rakhatom újra az egész Kubuntut... :S Oh My God!

Hozzászólások

Mert gondolom először valami jó kis metacsomagot kellett volna kilőni... Pl az ubuntu-desktop metacsomag elég kellemetlen függőségeket tartalmazhat ha el akarsz valami gnome alapú dolgot távolítani.
Meg van még pár....
De az is lehet hogy a gnome-os gui törlése rántotta magával a hozzá való motort is...
. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Depends: libc6 (>= 2.4), libdbus-1-3 (>= 1.0.2), libdbus-glib-1-2 (>= 0.78), libglib2.0-0 (>= 2.23.5), libgudev-1.0-0 (>= 147), libnl1 (>= 1.1), libnm-glib2 (>= 0.8~a~git.20090826t185111.79489be), libnm-util1 (>= 0.8~a~git.20090930t162132.866d48b), libnspr4-0d (>= 4.7.0~1.9b1), libnss3-1d (>= 3.12.2~rc1), libpolkit-gobject-1-0 (>= 0.94), libudev0 (>= 147), libuuid1 (>= 2.16), upstart-job, iproute, iputils-arping, lsb-base (>= 3.2-14), wpasupplicant (>= 0.6.1~), dbus (>= 0.60), update-notifier-common, ppp

Nos, ezek közül elég, ha a glibet leszeded, mint minden gnómos program alapját, és már megy is... ugyanakkor indokoltnak tűnik a függés:
gabor@gabor-laptop:~/checkout/gnome/NetworkManager$ grep -r \< glib\.h \> src/
src/nm-device.c:#include < glib.h >
src/nm-manager.h:#include < glib.h >
src/nm-logging.h:#include < glib.h >
src/wpa.c:#include < glib.h >
(további 40 találat kihagyva, kacsacsőrök köré szóközt én tettem a Dr. U. Pál miatt)

Több, mint valószínű, hogy a függőségek megvannak, egyedül, maga a network-manager törlődött. Nem félek, valamit összehozok reinstall nélkül, majd be chroot-olok kubuntu live alól, aztán apt-get install network-manager. :)

--
-- http://www.uvegcsont.hu --
-- http://ganyikaroly.net --

Elég ha felrakod a kubuntu-desktop által ajánlott csomagokat. Nem hinném hogy újra kéne raknod.

Aha... Csakhogy a zinternet támogatója a Network Manager, ami most ugye megszökött... Szóval így érdekes lesz. Na mindegy, most letöltöttem magát a network-maganger deb csomagját, pendrivera raktam, majd lesz valami... Ja, és csináltam Kubuntu telepítőt is, ha mégsem járnék sikerrel...

Kicsit off: leszedtem a Gnome-ot, azóta a GTK-s alkalmazások bűnrondák lettek, hangyaszemnyi betűkkel... :S Most telepítem a kubuntu-desktop metacsomagot. Remélem megjavul... Update: megjavult. :)

--
-- http://www.uvegcsont.hu --
-- http://ganyikaroly.net --

ha van egy routered, ami wifit szolgaltat, es eloall egy ilyen szituacio, akkor csatlakozol a routerhez kabellel, dhclient eth0, es mar megy is a net. ha valami okbol a dhclient-et is lerantotta a networkmanager eltavolitasa (erre kicsi az esely), akkor ifconfiggal beallitasz egy statitkus belso halos ip cimet, es ujra van net...

de most komolyan, a networkmanager megjelenese elott is neteztek valahogy az emberek, nehogymar utolerje "fejlettsegben" az ubuntu a windows95-ot, ahol az ilyen problemakra tenyleg csak az ujratelepites volt a megoldas. bar ahogy az ubuntus forumokon feltett kerdeseket, es valaszokat elnezem, sajnos tenyleg ez a fejlodesi irany.

A Windows 95 például pont, hogy jobb volt ilyen tekintetben. Sőt az alapból nem is tartalmazott PPPoE kapcsolatot kezelő cuccot. A Raspppoe-t (vagy mifenét.. már nem emlékszem pontosan) úgy kellett utólag feltelepíteni, egészen az XP-ig! Aztán ha letörölted, csak simán felrakod újra. Ahogy látom Ubuntunál nem ez a helyzet, vagy mégis?

Oké, látom mellébeszélsz, nem baj. :)

Az a lényeg, hogy ne feledd el: mindig lesznek olyan területek, ahol kezdőnek számítasz és ahol mások segítségére szorulsz.
A többi, a trollkodás már a te dolgod.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Nezd, abban igaza van NagyZ-nek, hogy nem voodoo beloni egy netkapcsolatot. Ha valaki kepes olvasni, akkor pusztan a man funkcioit hasznalva is megtanulhatja, hogyan lehetseges ilyent csinalni. Ezt en sajat tapasztalatbol tudom, mert en sem tudtam, hogyan kell wifit allitani parancssorbol, es en is igy tanultam meg, pont egy olyan helyzetben, amikor nem volt netem. Nem mondom, hogy nem kinlodtam vele egy fel-haromnegyed oran keresztul, mert kinlodtam, de megoldottam.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Ahhoz hogy eligazodjak az egymáshoz lazán kapcsolódó megoldások között, igen.
Vagy letöltött howtok kellenek.
Nem a krutty-biszbasz csomag dokumentációjával van a gond, hanem hogy nem utal az ifconfig rá. Miért is utalna? Tök más. Aki már megtalálta, tudja hogy a krutty autentikációs problémák megoldásához a krutty-biszbasz csomagot kell telepíteni és annak manjában van az utalás arra, hogy nem elegendő a krafács jelszavat beírni, mert előbb le kell generáltatni a "pittyputty-buzerator brekk krafacs" paranccsal a brefatox kódot. Evidens.

Mit szeretnek? wifihez kapcsolodni.
wi[TAB] - semmi ertelmes
iw[TAB] - hopp, par ertelmes cucc, olvassunk manualt. Ok, ezekkel nehez a WPA,
wp[TAB] - hopp, par cucc, olvassunk manualt.

No persze, ehhez kontextusban kell tudni gondolkodni.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Nem, pontosan ezeket probaltam vegig. En ugyanis - olvasott ember leven - mar korabban olvasgattam arrol, hogyan mukodik a halozat a gepemben, bar arrol fogalmam sem volt, hogyan kell beallitani azt. A man oldalak viszont nagyon sokat segitettek.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

most erre mit mondjak?
aki ilyen routert vesz, az meg is erdemli. akinek nincs otthon +1 utp kabele, az is megerdemli.
egyebkent akkor meg mindig ott a lehetoseg, hogy a routerbe bemeno kabelt dugod a gepbe, es konzolon allitod be a netet pppoeconf-al (nem tudom, hogy ez alapbol van-e ubuntun, nekem fennt van, pedig explicite nem telepitettem)

ismet csak azt tudom mondani, hogy aki routerbeallitaskor nem az otthoni gep mac addresset allitja be a router kulso labara, az megerdemli. (persze gepcsere utan valtozik a szitu, de az eredeti mac-et barmikor fel lehet irni matricara, es a router aljara ragasztani...)

eszrevettetek, hogy ez a thread mar jo ideje arrol szol, hogyan keressunk kifogast arra, hogy NM nelkul nem lehet beallitani az internet kapcsolatot?

Nálam három gép van általában otthon...
A Murphy srác meg megmondta a dolgot.
Úgyis azzal a géppel lenne gond aminek nincs a mac címe regisztrálva.

Igen, talán arról szól... :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

http://projects.gnome.org/NetworkManager/
a networkmanager a gnome környezet része... kde-hez van knetworkmanager.

na, probakepp beraktam a netgear usb adapteremet arch linuxos htpc-mbe, sose csináltam még ilyet, és egy félórán belül sikerült archwiki alapján belőni, wpa-ra.

Bus 001 Device 003: ID 0846:4260 NetGear, Inc. WG111v3 54 Mbps Wireless [realtek RTL8187B]

tetszik ez az archlinux :)

Ubuntu/kubuntu cd berak, csomagkezelővel a cd felvesz csomagforrásnak, majd network-manager telepít.
A trollok meg had huhogjanak...
---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!