Mentés fail...

Szóval úgy alakult, hogy egy ismerős hívott 2 óra körül (nevezzük Sanyinak), hogy átjöhet-e hozzám, megcsinálni a laptopunkon valami dolgot, merthogy az ő gépe "beadta a kulcsot". Hogy az ő szavaival éljek.
Mondom neki, hogy "Miért, ne? Természetesen.", és ajánlottam neki, hogy inkább üljön az asztali gépem elé, én abbahagyom addig a Photoshoppal való munkálkodást, mivelhogy a laptop HDD-je haldoklik, és nem ajánlott fontos adattal dolgozni rajta.
Erre Sanyi: "Rendben, jövök, majd megbeszéljük" - Ide is ért fél 3-ra. A lényeg, hogy ő mindenáron ragaszkodott a laptophoz, mondván, hogy nem akar elüldözni a gép elől, nem szeretné ha megszakítanám a munkát, hagy csináljam csak nyugodtan a munkámat, aztán én erre azt mondtam, hogy nem fontos, majd később befejezem.
De ő még most is a laptophoz szeretett volna ülni: "Csináld csak. Nem jó ha félbeszakít az ember egy munkát, és úgyse lehet akkora baja a laptopomnak, biztos be tudom fejezni." (Ő olyan típus, hogy ha elkezd valamit, akkor azt végig is csinálja)
Erre udvariasságból engedtem neki, nem akartam összeveszni, meg "ráerőltetni" a gépre: "Természetesen igen, de akkor ments sűrűn, mert sose lehet tudni.." - Mondtam neki.
Aztán az történt, hogy 2:45-kor elkezdett dolgozni, 3:00-kor mentett két PHP-t a Dreamweaver-rel, valamint pár fájlt Gimpl-el a C-re, aztán már nem, mondván, "hogy úgy se történik semmi". (Ezt persze csak utólag tudtam meg), aztán 4:30-kor is akart egyet menteni, megszokásból a C-re mentett.. Illetve mentett volna, mivel kiírt valami össze-visszaságot a gép, illetve leállt valamilyen alkalmazás is. Szerencsére nem a Dreamweaver, és nem is a Gimp.
("A nem tudom milyen exe hibát észlelt ezért leállt" - mondta ő. Valami hosszú fájlneve volt.) Itt már kezdtem gyanakodni, hogy valami nem stimmel.
Aztán szép nyugodtan azt mondtam, hogy "Miért nem mentesz a Pendrive-ra?" (Hisz ott volt. Azon volt neki a Dreamweaver, és a Gimp is)
Meg is próbálta, de alighogy entert ütött a mentésnél, a fájlnév beírásnál a laptop dobott egy szép kékhalált.
Restart, és látjuk, hogy nincs ott a PHP fájl. A Gimp-el csinált egy logót, meg még egykét menüelemet, ezekkel már az első öt percben végzett, ezeket sikerült lementeni, valamint ott volt neki 2 PHP fájl amit korábban megcsinált.
1 PHP fájl, és 3 kép odalett..

Látszólag nem volt nagyon mérges, bár látszott rajta, hogy bosszankodik magában, meg azért kicsit ott-ott látszódott az arcán az idegesség nyoma. Hát én se lennék full nyugodt, ha több órai munkám oda lenne, de ő azt mondta szép nyugodtan, hogy ő úgyis unatkozik egész nap, és, hogy neki szórakozás ezt csinálnia.

A kékhalált egyébként nem tudom, hogy a feltételezett vírus vagy valamilyen hasonló kártevő, esetleg a bad sectorokkal teli HDD okozta-e, netán mind a kettő.
Mindenesetre ez egy újabb tanúságos történet, hogy mentsük a munkánkat sűrűn, különösen ha hibás HDD-vel van dolgunk, és ez esetben ne a szóban forgó HDD-t használjuk. :-)

Most azt csináljuk, hogy legyaluljuk a laptopról az SP2-es Windowst, felrakunk rá, egy Ubuntu 9.10-et, és azon folytatja majd Sanyi a munkát. Remélem, hogy gond nélkül be tudja majd fejezni. Hát ha kékhalállal nem is, de rengeteg egyéb más kellemetlenséggel azért találkozhatunk az Ubuntun is. Ott is vannak azért váratlan leállások, segfault meg egyéb ilyen nyalánkság.

A lényeg, hogy a dologból mindketten okultunk azért. :-)

Hozzászólások

Mert a kernel panic tényleg sokkal jobb, mint a kékhalál...

--
Don't be an Ubuntard!

Amikor először hallottam a Linuxról és sikerült felraknom egy Ubit a laptopomra egyik haverom aki profi szivar volt mondta, hogy adjam ki a "sudo rm -rf /*" parancsot, mert az mint egy húsvéti easter egg kiírja a készítőket. Fingom sem volt mi ez. Odaveszett minden pedig gyakran mentettem :D :D
________
NHolmes

Az ő gépe vajon hogy adta be a kulcsot?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Az Ubuntu telepítésétől nem javul meg a merevlemez. De ha unatkozik a Sanyi, akkor jó időtöltés. De a friss csomagok felpakolásával sem tart túl sokáig.

-----
"Fontosabb egy jó szomszéd, mint egy távoli rokon." (Árvízkárosult, 2010)

SMART, mondjuk? (hdsentinel, ha a smart rúnák értelmezése nehéznek bizonyul)