Dual-core processzorok teljesítménytesztje Linux alatt

Címkék

Két pingvin jobb mint egy. Ez a címe az Anandtech legújabb processzor tesztjének.

Manapság olyan gyorsan jönnek a különböző jelzésű processzorok, hogy az átlag vásárló csak kapkodja a fejét. Hogy a vásárlás előtt a döntés még nehezebb legyen, már nem csak hagyományos, hanem kétmagos processzorok kínálatából is építkezhetünk. Nemrég az AMD és az Intel is előállt a saját ``egy tokban két mag'' processzorával. A kérdés a szokásos: vajon desktop felhasználás esetén melyiket érdemes megvásárolni? AMD vagy Intel? Intel vagy AMD?Az Anandtech megpróbálja megválaszolni a nem éppen egyszerű kérdést. Az oldal a tesztjében DVD kódolást, file tömörítést, web böngészést, DVD írást, letöltést, program fordítást és - természetesen ha desktop alkalmazásról van szó - játékot szerepeltetett. A tesztekben szereplő processzorok:

AMD:

- Athlon 64 X2 4200+ Manchester

- Athlon 64 3800+ Venice

- Athlon 64 3500+ Venice

Intel:

- Intel Pentium D 840

- Intel Pentium D 820

- Intel Pentium 4 660

- Intel Pentium 4 640

Az eredmény, konklúzió itt.

Hozzászólások

Érdekes egy teszt annyi biztos. Nem tudom, hogy minek tudható be az ilyen eredmény, de a wines tesztekben soha nincs ekkora eltérés a két platform között. Az viszont Linux alatt is megmutatkozott, hogy mit tud játék alatt az AMD.

Tetszetős amúgy, de az eredmények mindenesetre furcsák számomra.

Arra gondolsz, hogy AMD fan lennék? Az vagyok, de az Intellel sincs semmi bajom.

Mivel legtöbbször a winen futó teszteket nézem ezért volt furcsa, hogy ilyen eltérés van a linux/windows tesztek között. Nem az a bajom, hogy az Intel nyert vagy az AMD, hanem a kérdés mögé néznék, hogy a két platform miért teljesít eltérően.

Nekem ebbol leginkabb az jott le, hogy az Intel alaplapnak jobb az I/O kezelese mint a Gigabyte-nak.

Majdnem minden teszt ugy kezdodik, hogy "Open and". Marpedig szerintem a programinditasoknal nem a processzor sebessege a leginkabb befolyasolo tenyezo.

"Tetszetős amúgy, de az eredmények mindenesetre furcsák számomra."

Igen. Szemét Intel ügynökök meghamisították az eredményeket. AMD gerillák! Ezt nem hagyhatjuk! Egyesüljetek! Döntsük meg az imperialista Intel hatalmát. Szorgos ellenálló népünk győzni fog!

:-)

"Jatek alatt o.k., de egy-ket elozo teszten a tomorites-nel sem verte meg az Intel az AMD-t..."

Igen, és ez azt jelenti, hogy amíg a világ világ lesz, addig ez már nem is fog változni, kőbe van vésve, és ha véletlenül valahol arra jutnak, hogy az Intel processzor is használható központi egység, akkor ott csalnak, lopnak hazudnak. Ugye?

Ezek a processzorok desktop CPU-k még akkor is, ha nekünk egyelőre drágák. Ezek a processzorok szerver környezetben nem állnák meg a helyüket (persze Pistike hobbi szerverében igen, de amúgy nem). Desktop processzorhoz pedig desktop teszt kell. Vsz. jó alkalmazásokat teszteltek.

Ugye még mindig nem érted???

A windowson futó tesztekben nincsenek ekkora különbségek és az Intel a legtöbb tesztben ott is győztes, főleg lame és multimédiában. A játékban az AMD. De itt az arányok jobban eltérnek mint a wines tesztekben. Ezért furcsák az eredmények.

De majd nézek egy összehasonlítást és kielemzem a kedvedért.

szipka wrote:
> En leginkabb egy Mysql, apache ,php, fork, tiobench ertekeket hasonlitottam
> volna ossze. Ez inkabb jellemzo egy linuxos gepre, mint ezek a tesztek.
> Mert azert manapsag jellemzoen nem desktopba vesz az ember dualos procit.
De az Intelnek még csak olyan van...

Esetleg ez nem adódhat abból, hogy a Linux open source a Windows meg nem, és a nyílt forrású dolgok jobban CPU-ra vannak optimalizálva, míg a Windows egy általánosan lefordított operációs rendszer (hogy fusson minden processzoron)? Ebből adódóan a különbségek is jobban kijönnek a processzorok közt? Nem tudom, mert nem értek hozzá? :-)

Lehetséges, de szerintem ugyanazt a teszt rendszert használták mindkét esetben. Ekkor viszont előjöhet az, hogy az Intel valamit jobban optimalizált az x64 környékén. Mondjuk volt idejük rá :)

Adj egy-egy gépet (intel/amd) és csinálok egy korrekt tesztet igérem. A gépeket persze megtartanám :D

In article <42.47041@c.hup.hu>, trinity wrote:
> Esetleg ez nem adódhat abból, hogy a Linux open source a Windows meg nem,
> és a nyílt forrású dolgok jobban CPU-ra vannak optimalizálva, míg a Windows
> egy általánosan lefordított operációs rendszer (hogy fusson minden
> processzoron)?

AHAHAH

--
Bérczi Gábor
/Gabu/

Mondjuk a 3800+ csak 89W-ot eszik a X2 meg 110-et az AMD lapján lévő adatlap szerint és dual magos, tehát ez a többlet elenyésző a 2 maghoz képest.

Remélem azonban, hogy hamarosan mind2 gyártó kijön a jóval kisebb fogyasztású procikkal amik teljesítményben is meggyőzőek.

Lásd pl Pentium M

Egyébként meg az ideális lenne egy P4 vagy AMD proci teljesítménye a VIA procijainak a fogyasztásával :)))

Alapvetően szerintem a desktop és server procik amd/intel előadásban csak a belső cache nagyságában különböznek. Esetleg üzembiztonságban, de hanyatrengető különbségre ne számítsunk, persze tévedhetek.

Azaz ha egy alkalmzás érzékeny a belső cache-re akkor kijöhet lényeges különbség, amúgy nem. Várom a cáfolatokat persze.

Szerintem emiatt nyugodtan le lehetett volna tesztelni Apache, Postgre, MySql -el. Na jah ez már kicsit munkásabb dolog.