Megjött a 80\10\10 könyvem!

Egész gyorsan megjött (hétfőn rendeltem) a Graham, Douglas N, dr által írt 80\10\10 könyv.
Egy hétig biztos csak ezt fogom olvasni. :)

Hozzászólások

Nem sok leirast talaltam rola, mi ennek a lenyege. Valami utalast tudsz mutatni? [kisse aszketanak latszik a figura, aki irta :)]

subscribe

Nem tudtam, hogy van magyarul is ilyen kimerítő jellegű könyv a témában. Kíváncsi vagyok a beszámolódra.

Amióta elkezdtem rendszeresen sportolni kb. 6-7 éve, ösztönösen egyre nagyobb részt kap a táplálkozásomban a zöldség/gyümölcs/saláta vonal. Könnyebben emészthető, meg a dehidratáció ellen is jobban beváltak nekem mint a "szárazabb" kaják extra vízivással kiegészítve.

A környezetemben viszont felerősödtek a: "De hát kell enned valami meleget is!" tételt változatos formákban szajkózó női hangok.
Az ilyen vitákhoz jól jönne egy támogató könyv. Ha másra nem is, arra például biztos alkalmas, hogy jó erősen az asztalra csapjak vele, nem? ;)

szerk: mondjuk a 10/10 része kicsit extrém, meg a 100% nyers vegán étrend is, ezeket nem hiszem hogy képes lennék követni...

Nekem kifejezetten tetszik, hogy sorra veszi az embereket érdeklő dolgokat, mint pl.: cukorbetegség és gyümölcs, rák és gyümölcs, fogszuvasodás és gyümölcs. Leírja továbbá, hogy miért kell 80\10\10 arányban enni, külön fejezetekben. Ír arról is, hogy mik történnek, ha többet eszik az ember a zsírból vagy fehérjéből.
Taglalja, hogy miért vagyunk gyümölcs evők, és miért nem hús evők vagy gyökér, gabona stb. Könyv végén szerepel 4 évszakos étrend és tanácsok is, hogyan szokjuk át. Mik a hibák átálláskor.
Tegnap néztem meg a Super Size Me-t és az amerikai élelmiszer ipar fejlődéséről szóló dokumentum filmet is, azelőtt olvastam a Hazudik a leves és a Szigorúan Bizalmas - A táplálkozástan titkos dokumentumai könyveket. :)

6 éve vagyok vegetáriánus (tojást, tejterméket azért eszem; néhanapján halat is). A nyers koszt valóban jó dolog, de nem kizárólagosan. És főleg nem kizárólag gyümölccsel. Ha pl. candida gombafertőzésed vagy egyéb parazitád van, azt a gyümölcskúra akár még ronthatja is. Ráadásul cukorbetegésgre is hajlamosíthat. Nem is beszélve arról, hogy az agyonnemesített gyümölcsökben több cukor és kevesebb vitamin van. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a legkiegyensúlyozottabb vegetáriánus étrend tartalmaz elegendő (finomítatlan) gabonát: főtt barna rizs, köles, búza, kuszkusz, hajdina; teljes kiőrlésű lisztből sütött egészséges dolgok. Ezenkívül egyes zöldségeket nem árt félkeményre párolni, pl. káposzta, karalábé, sárgarépa. (Kevés extra szűz olivaolajon megpirítjuk őket, majd pár kanál vízzel meglocsoljuk és pár percig pároljuk.) A gyümölcsöket általában én is nyersen eszem, és nem keverem őket semmi mással. De nem főétkezésre, hanem pl. uzsonnára.

gondoltam, hogy jönni fog a flame!
Figyelj, mi nem ismerjük egymást; én SOHA nem szoktam azzal jönni, hogy a húsevés egészségtelen, vagy hogy rossz. Abszolút nem vagyok az a győzködős típus. Én viszont nem szeretem, nekem nem esik jól. Nem azért mondtam le róla, mert elkapott a "new age" szele, még csak nem is egészségügyi okokból. Régebben sem voltam oda érte, egészen kicsi koromban sem kedveltem. Főleg a vörös húst nem. Aztán egyszer azt vettem észre, hogy már egy hónapja nem ettem semmiféle húst. Így lettem vega. De ha valaki azt mondja, hogy kóstoljam meg a marhapörköltet, elég sós-e; megkóstolom. És még csak nem is gondolom szentségtörésnek. A múltkor megettem egy sonkás szendvicset. :O

Én ajánlom e könyv olvasását, ha valahonnan megtudod szerezni vagy az angol vagy a magyar verziót. Kiváncsi lennék a véleményedre, mert neked van efféle tapasztalatod. A cukorbetegségre miért hajlamosít? A könyv ír erről is, és cáfolja.
A sok zsír az, ami a ludas ilyenkor.
A cukornak ideális esetben, miután megetted, az emésztőcsatornába kerül, majd innen elindulva áthatol a belek falán és bekerül a véráramba. Innen könnyedén elhagyva a vérkeringést a sejtekbe kerül. Ha túl sok zsír van, akkor nem jut ki a véráramból. Ekkor tartósan magas lesz a vércukor szint, és innentől kezdenek a bajok/betegségek jönni. Ír még az inzulin szerepéről is. Ezt a könyv írja, nem én találtam ki.

Nem azt írtam, hogy hajlamosít, hanem hogy hajlamosíthat. :)
Igen, egy ideális világban úgy működik minden, ahogy egy ilyen könyv leírja, de az emberek összeesznek ezt-azt. Sokszor nem is tudják, mennyi sót, zsírt, egyebeket visznek be magukba egy-egy étkezéssel. Vegyük pl. a sajtot. Belevágsz a salátádba tíz dekát, máris túllépted a napi ajánlott zsír és sóadagot. :)
Szerintem amúgy a jó táplálkozás az, amit az ember anélkül tud követni, hogy úgy érezné, bármit megvonna magától; emellett jól érzi magát a bőrében (nem puffad, nem fáradékony, nem érzi úgy, hogy össze-vissza zabált, rendes bélműködése van, nem kell hashajtót szednie, stb.) Namost szerintem ez csak személyre szabott lehet.
Mindamellett egyetértek azzal, hogy az átlagos mennyiségnél jóval több friss gyümölcsöt kell ennünk. Már csak azért is, mert a törzsfejlődésünkből ez következik. (Meg kell nézni, mit esznek a csimpánzok a természetben. Néha amúgy ők is esznek tojást vagy húst, de a hangsúly a nyers mindenféléken van. Viszont ők még nem tudnak főzni. A sütés-főzéssel az ember hasznos táplálékká tudja alakítani az eredendően számára emészthetetlen gabonaszemeket pl.)

II.-es típusú cukorbetegség estén:
A véráramból csak azért nem jut ki a vércukor, mert a sejtek nem veszik fel. És azért nem veszik fel mert nem reagálnak megfelelően az inzulinra. (inzulinrezisztencia)

Az, hogy ezt mi (vagy miknek a kombinációi) okozzák az jelenleg is folyamatosan kutatott de azért a cukrokat (gyors felszívódású szénhidrátokat) mindig az első helyen emlegetik. De most rákerestem találtam zsírokról cikkeket:
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/40/2/280.abstract
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/46/1/3.abstract

Lefogadom még egy kis kereséssel a fehérjéket is be lehetne feketíteni. ;)

Mindenesetre - függetlenül a kutatások állásától - az nekem mindig gyanús amikor egy konkrét alapvető tápanyagot (szénhidrát v. fehérje v. zsír), egy az egyben mindenféle további válogatás/osztályozás nélkül felelőssé tesznek valamilyen betegségért.

Az a baj, hogy ahany szaki van a temaban annyifele dietat talalnak ki. Pl a paleo dietben ugyanugy leirjak a modern taplalkozashoz kotheto kulonbozo betegsegeket stb..., de ott arra jutnak, hogy sok feherjet kell enni, sok hust, magvakat, mersekelten gyumolcsot, es lehetoleg semmi gabonafelet szoval homlokegyenest mas a konkluzio.

Szvsz ha bizonyos alapveto taplalkozasi normakat betart az ember(es mozog mellette), akkor mar sokat tett az egeszsegeert.