licensz keveredés

 ( sz | 2010. május 17., hétfő - 16:51 )

Van egy projektem, kellene neki valamiféle licensz. Csakhogy említett projekt három másik szoftverre épül, de nem csak azok API-ját hívogatja, hanem interfészeit implementálja illetve az osztályaiból örököltet. Az élet nem egyszerű, ezért ez a három másik szoftver három különböző licensz alatt érhető el, melyek a következők:
- Common Public License Version 1.0 (CPL)
- NASA Open Source Agreement v1.3
- BSD License
Hogyan tudja ilyenkor az egyszeri nem jogász fejlesztőnek licenszelni a saját kódját?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Iranyelvkent mindig a legkevesbe megengedo licenc-t kell nezni. De lehetseges, hogy ket licenc utkozik egymassal, akkor nem tudod vegyiteni a ket licenc altal terjesztett kodot. Ezek kozul a BSD a legmegendebobb, tehat azzal biztos nem licencelheted az egeszet.

Problemakorok:
- melyiknek milyen kikotese van a binaris disztribuciora
- melyik mit tekink leszarmazott munkanak (derivate work), pl a konyvtarak osszelinkelese, osztalyok bovitese

A CPL talan kompatibilis a BSDL-el, de a NASA-val nem hiszem hogy jol jarsz.

Minden esetre erre jogasz tud megnyugtato valaszt adni, tehat lehet jobban jarsz ha ujrairod a problemas reszeket.

CPL FAQ: http://www.ibm.com/developerworks/library/os-cplfaq.html

When I incorporate a portion of a Program licensed under the CPL into my own proprietary product distributed in object code form, can I use a single license for the full product, in other words, covering the portion of the Program plus my own code?
Yes. The object code for the product may be distributed under a single license as long as it references the CPL portion and complies, for that portion, with the terms of the CPL.

Illetve a licence szovegebol:

a) Subject to the terms of this Agreement, each Contributor hereby grants Recipient a non-exclusive, worldwide, royalty-free copyright license to reproduce, prepare derivative works of, publicly display, publicly perform, distribute and sublicense the Contribution of such Contributor, if any, and such derivative works, in source code and object code form.

--
http://bsdbased.com

Köszönöm a választ.

Ahogy én látom, ezeknél a licenszeknél nincs ütközés. Mindegyik megengedi a módosításokat, és úgy az eredeti, mind a módosítások terjesztését, forráskód és object kód formában is.

A derived work a CPL esetében problémás, mert a CPL a "derivate work" fogalmát használja a "Contribution" definiálásához, majd hosszan leírja, hogy mi mindent lehet tenni ezekkel a Contribution-ökkel, csakhogy azt nem mondja meg, hogy mit ért derived work alatt. Mindenesetre a CPL feltételei számomra elfogadhatók (legalábbis ennél a projektnél), ráadásul úgyis a CPL-es programmal a legszorosabb a kapcsolat (onnan van a legtöbb örököltetés), úgyhogy ha CPL alatt licenszelem a saját kódomat, akkor a derivative work-ös probléma egycsapásra megoldódik.

A problémás részek újraírása nem opció. A CPL-es és BSDL-es könyvtárakhoz kapcsolódásnál pont az lenne a lényeg, hogy az én programom az általuk definiált interfészeken keresztül érhető el, így azok felhasználói könnyen használhatják/integrálhatják az én programomat. A NOSA-es program/lib elég komplex, a 70+k sor kód nagy része a számomra szükséges funkcionalitást implementálja. Viszont időközben sikerült nagyjából megemészteni a NOSA szövegét, és arra jutottam, hogy én programom a NOSA 1.E pontjában definiált "Larger Work", aminek az 1.E és 3.I pontok (lásd lent) értelmében lehet más licensze, és terjeszthetem is őket együtt.

NOSA v1.3 1.E: "Larger Work" means computer software that combines Subject Software, or portions thereof, with software separate from the Subject Software that is not governed by the terms of this Agreement.

NOSA v1.3 3.I: A Recipient may create a Larger Work by combining Subject Software with separate software not governed by the terms of this agreement and distribute the Larger Work as a single product. In such case, the Recipient must make sure Subject Software, or portions thereof, included in the Larger Work is subject to this Agreement.