(alkalmi) magabiztos DNS gurut keresek

Fórumok

Hello!

Adott egy webszerver, amiről a dns szolgáltatást ki kéne szervezni egy különálló gépre, a szolgáltatás leállása vagy szünete nélkül. Kb 300 domaint szolgál ki a rendszer. Számlaképesség nem feltétel, de fontos.

A jelentkezéseket privátban várom.

köszönöm!

Hozzászólások

Csak elsődleges NS? Ki a másodlagos? Saját, vagy szolgáltatóé?
Gondolom, így más IP-re kerül az NS, nic-nél is át kell állítatni az összes domain-t?

egy gépen van az ns1 és ns2 is, saját
a gond, hogy ezen fut a webszerver is, fizikailag külön kell választani a két szolgáltatást
remélem, hogy nem kell átállítani az összes domaint. ha a regisztrátornál megváltoztatom az ns1 és ns2 ip címét, akkor remélem ez átmegy a nicen is külön kérés nélkül.

szerintem tobb macera, de kevesebb kieses lenne, ha a webszervert ultetnetek kulon.
igy nem kell se idokkel, se cachekkel vacakolni a dns felol. atirni az rekordokat az uj webszerverre, kicsit hagyni szimultan menni a ket webszervert, amig mindenhol atirodik a valtozas, majd bekesen lekapcsolni a regi webszervert.

"egy gépen van az ns1 és ns2 is, saját"
Öööö... és a reg. követelmények? "2db névszerver független IP hálózaton és táplálással"

Szerintem alapvetően nem gáz a DNS-t sem áttenni - pont azért, mert ha gányolás is van az elsődlegessel, addigis a másodlagos teszi a dolgát.
Ha az új DNS új IP-re kerül, akkor mindenképp át kell jelentened hivatalosan is a regisztrátornál. Ezt megfelelő jogosultsággal (tulajdonos vagy v.melyik admin) egy e-mail-ben tömegesen is megteheted, elvileg díjmentesen szinte azonnal megcsinálják.

Ezekszerint nem saját kezelésű külön gépre menne a pakolás, hanem kész külső DNS szolgáltatóhoz?

Ha 3 külön IP-d van, akkor valóban lefut a regcheck, csak nehogy beleess abba a hibába, amibe nemrég sajnos magam is. A szolgáltatóm kiesése miatt hosszabb időre leszakadt mind2 névszerverem a netről és a TTL-ek lejártával szépen eltűntek a domain-jeim a cache-ekből is. Ez odáig nem nagy gáz, hogy a domain-ekhez tartozó, ugyanazon kapcsolaton kiszolgált szolgáltatásokat úgysem lehetett elérni, de a néhány idegen IP-re mutató MX recordot erősen érintette :(

igen, kész külső dns szolgáltatóra mennék, nem saját gépek lennének.

az ilyen eseteket, mint a tiéd el akarom kerülni, ezért megyek ehhez a szolgáltatóhoz. Van egy pár domain amik extra beállításokkal mennek, külső MX (pl. google apps) stb.
6 névszervert futtatnak 6 különböző helyen, más hálózatokon, más adatközpontokban, így viszonylag biztonságosnak mondható ns kiszolgálásban lesz részem:)

plusz biztonság, ha kiesik a levelezőszerverem, akkor az árban benne foglaltatik backup mx szolgáltatás is, így ha leáll a levelezőszerverem, akkor sincs veszteség, az újraindulásig fogadják a beérkező leveleket.

van megoldás arra is, ha a webszerver huny el és esetleg véletlen van egy tükrözött webszerverem máshol, akkor a leállás idejére átirányítódik a forgalom a backup webszerverre.

kitegyem az (x) jelet?:)

az átjelentés.
a szerver fizikailag költözött már, IP váltással együtt.
ekkor csak átírtam a godaddynál a ns-ek ip címeit és hamar átállt minden probléma nélkül (nemzetközi tld-k 2-3 óra alatt az új ipről jelentkeztek, .hu-k akadoztak hazai isp-től függően 12-36 órát), egy regisztrátort sem értesítettem.