Kína szabadabb, mint Magyarország?

"Akár 8 évet is kaphatunk, ha a neten rendelünk

2-től 8 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat az, aki főleg Kínából származó, rejtett kamerát tartalmazó, hétköznapi eszközökbe rejtett lehallgató készüléket vásárol az interneten. A hazánkban haditechnikai-, illetve kettős felhasználású terméknek minősülő készülékeket rejtő küldemények az utóbbi időben egyre inkább elszaporodtak, a vámhatóság csak az elmúlt néhány hétben tíz esetben foglalt le ilyen postai csomagokat - értesült a HavariaPress".
a cikk itt olvasható.

az biztos, a kínai törvényalkotók legalább nem rekedtek meg a XX. században. a magyar szabályozás a 90es és korábbi évek Franciaországára emlékeztet, ott tilos volt titkosítási algoritmusokat használni digitális adatátvitelnél. ezzel sikerült is versenyhátrányba hozni a francia cégek azon részét, amelyeknél fontos a kényes információk biztonságos kezelése. USA már okosabb volt, onnan csak kivinni volt tilos a titkosítással kapcsolatos kódokat, országon belül használhatóak voltak. ma, amikor már egyre több hátköznapi eszközbe költözik be a digitális technika, teljesen életszerűtlen egy ilyen maradi törvény hatályban tartása. továbbá ez a szabályozás különösen cinikus korunk Magyarországán, amikor lassan havonta oszthatnak Big Brother díjat minden kerületben és településen, a közterületek egyre intenzívebb bekamerázása miatt.

Hozzászólások

"Kína szabadabb, mint Magyarország?"

Ezt ugye most te sem gondoltad komolyan...?

probald meg Kinaban a rendszert szidni.... LOL

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

egyik ismerősöm Kínába költözött. szerinte ott vannak a 21. század nagy lehetőségei. pontosan ezt mondtam én is neki, amit te most. válaszként azt mondta, hogy tapasztalatai szerint Kína ma sokkal szabadabb, mint azt sokan elképzelik. pláne azok, akik soha sem jártak ott. valóban vannak tabuk, de Magyarországon ugyanúgy vannak. próbáld meg Magyarországon csak kétségbe vonni egy kisebbség történelmi tragédiáját, rosszabbul járhatsz mintha ott kritizálod Maot.
imho van benne valami.
konkrétan a témánál maradva, ezeket a kütyüket ott országon belül is teljesen szabadon megvásárolhatod. nemcsak exportra gyártják.

Akkot talán nem az a jó szó, hogy "szabadabb", hanem, hogy "szabályozatlanabb". Biztos az a jobb, ha egy országban szabad titkosszolgálati eszközökkel megfigyelni egymást, nem nagyon korlátozott egy csomó dolog, ami kultúrhelyen csalásnak minősülne, lehetsz náci, stb., csak épp Maót nem szídhatod, mint ha fordítva van? (Jó, annak persze jobb, akinek ezek közül valamelyikre lenne igénye.)

a poén az, hogy "megfelelő tisztelettel" de kritizálhatod Maot. ezen én is meglepődtem. az ottani közvélekedés ma úgy értékeli, hogy Mao 70%ban jó volt, 30%ban rossz. arra az ismerősöm sem tudta a választ, hogy ezek a százalékok milyen méréseken alapulnak. azt sem milyen mértékegység/mértékegységről van szó:)
különösen a kulturális forradalommal kapcsolatos tevékenységét ítélik meg negatívan.

"Most nem jut eszembe" biztonságpolitikai szakértő mondta, hogy "1 milliárd embert egyszerűen nem lehet demokratikusan vezetni"

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

http://zugugyved.blog.hu/2009/10/22/tiltott_titkosszolgalati_karora

http://www.mkeh.gov.hu/haditechnika/EU/kettos_felhasznalasu
Innen letölthető egy naaagy pdf, A TANÁCS 428/2009/EK RENDELETE címmel.

Nem tudom hogy milyen paraméterekkel bír egy kémtoll, de a 185-ik oldaltól olvasgatva szerintem ez se nem műszer-kamera, se nem 12 megapixeles színes, se nem 4 megapixeles fekete-fehér, se nem letapogató kamera, se nem olyan ami ne esne ki a kettős felhasználási körből 3. megjegyzés által felsorolt kritériumok miatt.

Értelmezési probléma ez a javából, unatkoznak a srácok a vámhivatalnál ezért túlbuzognak.

Egyébként olyan rejtjelezésre alkalmas eszközre vagy szoftverre is vonatkozik a kettős felhasználás, ami pl. 512 bit feletti RSA algoritmust használ.

> az biztos, a kínai törvényalkotók legalább nem rekedtek meg a XX. században.

Melyik törvényről van szó? Amelyik szerint rejtett kamerát tartalmazó eszköz gyártható és exportálható, de Kínán belül (egyes állami szervezeteken kívül) nem használható? :-)

Menj el a Tienanmen térre Június 3.-án vagy 4.-én, és egy tollba épített kamerával rögzítsd az eseményeket. Kíváncsi vagyok rá:
a. mennyi idő alatt veszik észre, és
b. hány év múlva szabadulsz.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

Nem meglepő, hogy a törvényben még ilyen elavult hülyeségek vannak, csak egy újabb példa a politikusok elégtelen munkájára. A rendőrség dolga a törvények betartatása, azonban akad olyan alapvető törvény, amely még a tízparancsolatban is szerepel, mégsem kap elégséges figyelmet.

Pár aprócska dolog:
A rejtett kamera, lehallgató rendszer magáncélú használata mindig is illegális volt. Míg drótnélküli mikrofont és kamerarendszert behozhatsz, addig kimondottan álcázott eszköz behozatala illegális.A törvény létrehozásának egyik oka, hogy ezen eszközök felhasználása jórészt illegális, személyiségi jogokat sértő. Mert még pár pattanásos recskabajnok nyálasra élvezi magát egy kameratollal felvett pucér iskolatársnőjükről készült felvétellel, addig ugyanezt a tollat fel lehet használni munkatársak terrorizálására, iratlopásra, jogszerűtlen üzleti haszonszerzésre.

A közterületek bekamerázása megint más tészta. Egyrészt komoly visszatartó ereje van (és itt az alkalmi bűnelkövetésre kell gondolni, nem az előre kiterveltre), másrészt elég kicsi a valós hatékonysága, hogy komolyabban fel lehessen használni személy ellen. A legtöbb felhasznált domkameranak kicsi a felbontasa, fekete-feher, stb. Emiatt arra elegseges, hogy bizonyitasi eljarasban megtorjenek egy bunelkovetot, de komolyabb munkara (szemelykovetes, arcfelismeres,) alkalmatlan.

A kinai torvenyalkotok a profitot nezik. Ugyanugy ahogy a magyarok is. Ugyanis mig a torveny korlatoz az ilyen eszkoz vasarlasaban, addig semmi nem tiltja, hogy kulfodre ilyent gyartsal.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez hülyeség. Ilyen elven be lehetne tiltani a konyhakéseket is és a svájci bicskát. Annyi butaságot csinálhatnak a pattanásos recskabajnokok egy svájci bicskával!
A tollba épített diktafonnak is van értelme. Ha jegyzetelésre használod egy előadáson, közben fel is veheted az előadást. Később visszahallgatva pótolhatod, amit kihagytál az írott jegyzetedből. Az megint nem érv, hogy vigyél magaddal külön diktafont. Akkor azt is lehetne mondani, hogy minek kamera és hangfelvételi lehetőség egy mobiltelefonba. A mobil csak telefonálásra való! Fényképezésre tessék külön fényképezőt, hangfelvételre pedig külön diktafont használni! Hülye ország ez!

Úristen, mi lesz a mobilommal, van rajta kamera, hangot is lehet vele felvenni.... kettős használat, sőt ez már hármas.... levelee..

Ezen azert latszik, hogy nem csak kulcstarto. Amugy ma mar kb. minden telefonban van kamera, az sem nagyobb.

Par eve volt a kezemben olyan kamera, ami egy golyostoll belsejebe volt epitve. Annak ellenere, hogy a tulaj mondta, hogy mi ez, percekig tartott mire megtalaltam rajta a lencset (ez valoszinuleg a kepminoseg rovasara ment, nem lattam milyen kepet keszit).

--
There are free things in life i'll never understand
Spelling and counting