Víz, víz,víz

Úgy döntöttem, illetve döntöttünk a haverokkal, hogy elmegyünk a Balatonátúszásra, és megpróbáljuk teljesíteni a távot.Kicsit izgalmas lesz, mert nem sokat edzettem rá, de végülis, a lényeg hogy megcsináljuk.

Esetleg valami ötlet a HUP népszerűsítésére úszás közben ? Innen jön valaki ?

G.

Hozzászólások

Esetleg valami ötlet a HUP népszerűsítésére úszás közben ?

Ne azt mondd a halaknak a viz alatt, hogy blub-blub, hanem hogy hup-hup...

SPAMtelenul - POP3 spamszuro szolgaltatas

nem megpróbálni kell teljesíteni, hanem csak simán teljesíteni :)

Pingvinnek öltözni? Jahm, az nem HUP hanem linux...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Még nem tudom biztosra mondani, de én lehet, hogy fogok úszni. Sztem legkésőbb csütörtökig visszajelzek.
Ha mégsem úszok, azért egy pofa sörre vevő vagyok ;)
Egyébként erőnléttől ne félj, úsztam én màr àt a Balatont 0 edzéssel is, pedig nem vagyok az az izompacsirta típus :)
Először úszol?

Én megyek. Ez lesz az első, szerintem jó buli lesz. :)

Na, akkor neked is, íme a hosszabb írás tanácsokkal, amit ígértem:
Először is érdemes eldönteni, hogy Bogláron maradsz-e, vagy visszajössz hajóval (úszóknak ez ingyenes) - mivel napközben a buli az északi parton, Révfülöpön van, este pedig a banzáj nagy része a déli parton zajlik. Ez azért fontos, hogy mibe öltözöl át, lesz-e pénzed, váltóruhád stb. Egy átlagos úszó 3 és fél óra alatt teljesíti a távot - ha vannak kísérőid akik kocsival vannak, ez bőven elég idő, hogy átérjenek.
Ha kifejezetten a pólóra pályázol, akkor érdemes minél előbb indulni, mert nem ritka, hogy azok, akik 11-12 óra körül indulnak már nem kapnak, mert egyszerűen elfogy - ők 1-2 hónappal később, postán persze megkapják, de akkor is szar érzés (tapasztalat :) ).
Felkészülés:
Mindenképpen vegyetek valami jó zsíros krémet, legjobb, ha egy kicsit napvédő is. Ennek két oka van: úszás előtt be kell "zsírozni" magadat, mert a Balaton vize a közepén jóval hidegebb, mint a partok közelében, a zsírozás védőrétegként funkcionál. Ezt nem szabad elhanyagolni, mert könnyen láb/kar görcs lehet a vége. Ne sajnáljátok, mehet az a kenőcsréteg jó vastagon, nem para, hogyha úgy néztek ki, mint a Hófehérke (úgyis mindenki olyan :D ). A napvédő meg értelemszerűen a leégés ellen jó.
Bemelegítés! El ne maradjon! Ez sport, méghozzá állóképességi. Bemelegítés nélkül megintcsak görcseid lehetnek. Ezt elkerülendő úszás előtt 1-2 nappal érdemes elkezdeni szedni a Magne B6-ot, vagy a pezsgőtablettát!
Reggelizni mindenképpen kell, de az legyen könnyű, és nem is túl sok! Amolyan "ettem valamennyit". Kell az energia, de nem is szabad túl sokat zabálni, mert akkor meg nem tudsz úszni.

Biztonság:
orvosi vizsgálat helyben KÖTELEZŐ, bár érdekes módon a dokik csak figyelmeztethetnek, hogy ne ússz, de nem tilthatják meg. Maga a vizsgálat egyszerű - pulzus és vérnyomásmérés.
Vízbe senki se fog fúlni, ettől egészséges embernek nem kell tartania. Egyrészt többen is úsznak egyszerre veled - ők is segítenek. Másrészt a hajók kb. 25 méterenként vannak kikötve egymás mellett, úgyhogy közel a segítség. Egy helikopter is folyamatosan köröz az úszók felett, tehát teljes a biztonság. Irrc az úszás 26 éve alatt eddig összesen 1 ember halt meg, de az se belefulladt, hanem hülye volt: hipertóniás és arrithmiás volt, többször is ki-beszállt a hajókba, aztán egyszer nem bírta tovább a szive: a motoros mentőcsónakban halt meg. De aki hülye...

Maga a úszás:
Nem kell a távtól megijedni. Hiszem, hogy bármelyik egészséges felnőtt tudja teljesíteni a távot. Egyet kell csak nagyon észben tartani: ez a Balaton, nem egy medence, tehát nehezebb is a vizében úszni (szó szerint nehezebb a víz), és hullámzik. Ez teljesen más élményt ad. Érdemes egy kezdő sebességet belőni, és az tartani végig: egy kényelmes, nem fárasztó tempóval simán végig lehet érni.
Ha elfáradtál, semmi baj, kicsit vegyél vissza a tempóból, DE SEMMIKÉPP SE ÁLLJ MEG! Ha mégis meg akarsz állni, akkor maradj a vízben - ugyanis ki lehet szállni a hajókra is, ez nem jelent automatikus kizárást. De egyrészt kiesel a ritmusból, megmerevednek az izmaid, ráadásul visszaszállva a vízbe az újra hidegnek fog tűnni (mert az is). A végeredmény nagyon könnyen izomgörcs, illetve teljes kimerülés = epic fail.
Aki attól fél, hogy elfogy az ereje/szomjas lesz: minden hajón ingyenes ásványvíz és szőlőcukor rakomány van: nyugodtan oda lehet úszni és kérni belőle. Persze az első 1-2 kilométeren úgyis mindig kifosztják a hajókat már a legelején :D
Bóják: régebben 200 méterenként, ma már csak 500 illetve minden 1 km-nél van egy-egy bója. Tetű lassan közelednek :D
Amúgy az úszónak 2 ellensége van: az unalom és az éhség :D Az unalom kb. a felénél fog rátörni, mert az elején persze érdekes, meg húdejó móka, de aztán csak nem közeledik az a rohadt túlpart, amit meg elhagytunk, nem távolodik :F
Az éhség meg garantálom, hogy a 3. km környékén fog rátok törni. És onnan még hátravan több mint 2 ;)

Megérkezés, jutalom:
A túlparton kétlábra állni borzalmas :F Szerintem a legszarabb része az úszásnak. Kiérve a vízből célfotó (amit később az interneten meg lehet nézni), jutalom 3 dl kóla és általában egy banán (!), nomeg a "MEGÚSZTAM!"-os póló :) Aki maradni akar, azokat mindenféle programok várják, a többiek pedig heringek módjára felzsúfolódnak a Révfülöpre másfél óránként iduló hajók egyikére :)

Hát kb. ennyi lenne, amit az átúszásról tudni kell szvsz.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."

Mostmár biztos, hogy én is úszok, sztem kéne csinálni valami fórumtémát, ahol gyülekezhetünk, megbeszélhetjük, hogy mikor induljunk stb. Nekem már rohadtul elegem van az egyedül úszkálásból :)
Valamint "valamicskét értek" a kencékhez, holnap megkérdezem a főnöktől, mit tudnánk összekotyvasztani, valami jóféle úszózsírt. Ha lesz valami értelmes és viszonylag olcsón elkészíthető, akár még másoknak is keverhetek valami finomságot ;)

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."