Interjú Pontscho-val az MPlayer GUI hackerével

 ( trey | 2002. március 4., hétfő - 19:30 )

Pár hónappal ezelőtt beszélgettem Árpival az MPlayer kitalálójával arról, hogy hogyan kezdett el foglalkozni az MPlayer-rel, mi késztette arra, hogy a legjobb Média Playert elkészítse. Most Pontscho-t (Ponekker Zoltánt, .so =)), az MPlayer grafikus felületének kitalálóját, készítőjét faggattam ki.Időközben az MPlayer körül változások is történtek, ezekre a kérdésekre is kerestem a választ.

trey: Beszélnél egy kicsit magadról (iskola, programozói múlt, stb.)?

Pontscho: Hm. 24 éves ``vén marha" vagyok ;). Annak idején orvosi mechanikai műszerész és karbantartóként végeztem. Az első számítógépem egy Commodore VIC-20 volt. Két hétig, mert állítólag nem lehet billentyűzetről kinyírni egy ilyen gépet, hát nekem sikerült. Majd jött egy C64, majd a szokásos XT ..., és így tovább. Pár éve a fresh!mindworkz tagja vagyok, mint kóder.trey: Hogyan kezdtél el a Linuxszal foglalkozni? Mi az a dolog, ami miatt a Linuxszot választottad?

Pontscho: Egy időben imádtam buherálni. Ma már kezd unalmassá válni az állandó variálás, hogy akár egy ISDN modem driver működjön. Ma már a stabilitása tart meg a használatánál. (Bár újabban elég fura dolgokat tud művelni ...) Valamint az, hogy kereszt platformra tudok dolgozni alatta az esetek nagy részében.

trey: Említetted, hogy egy kóder csapatban vagy tag. Ez még mindig az a régi idők ``ki tud 4K-ban jobb asm demot csinálni" dolog? Azt hittem a scene korszaknak vége.

Pontscho: Nem :) Sokan mondják, hogy a scene halott, de nem. Amúgy az 4k intro kategória az amiről te beszélsz ;)

trey: A demok még mindig DOS alatt készülnek?

Pontscho: Csak a mazohisták írják még mindig DOS alatt :) De inkább már senki.

trey: Hallottam, hogy nem nagyon lehet ilyen demokat Linux alatt csinalni. Mi ennek a korlátja?

Pontscho: Abszolút hülyeség. Minden adott egy jó demo megírásához. Bár tény, hogy a sok ``kompatíbilis" window manager megnehezíti az ember dolgát. JPEG loadert annyit tölt le az ember, amennyit nem szégyell, hangrendszer is van egy-kettő, HW gyorsított OpenGL dögivel. Csak nem túl elterjedt dolog a Linux desktop a scenen. Talán egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány csapat adott ki Linux-os demot/introt. Igyekszünk ezen változtatni, elviekben az új Fresh3D engine-ben lesz Linux support.

Amúgy Arpi/Astral tagja, ők eleve Linux alatt írták a demoikat, és később portolták win32-re.

trey: Vannak olyan demok amiket ismerhetünk régebbről, és ami a nevedhez fűződik?

Pontscho: Hm. Akad, de nem futnak Linux alól. FPC X kompatibilitása nevetséges, és a gcc-vel fordított objectek linkelhetősége is kritikán aluli. Nem Linux alatt. Win32 alatt. Így elég nehéz keresztplatformra dolgozni vele. Win32 alatt, amiben már én is részt vettem az az 54-es sorozat volt. (Konplex54, Synbolik54, Konputer54 (ebben csak az előbbi az általam írt kód), 54 ). Meg volt pár éve egy party győztes 4k-m. (DosEmuban íródott :) Konplex54-et szeretném átírni majd Linux alá is, az a demo jön be nekem a legjobban az összes fresh cucc közül.

trey: Mikor, és hogyan csatlakoztál az Mplayer fejlesztéséhez?

Pontscho: Ha jól emlékszem 2000-ben, a Conference7007-en (egy partyn) említette Árpi először, hogy írt egy mpeg1 dekodert 5k-ban hardware gyorsítással. Kértem, hogy küldje el, majd jól "összevesztünk", hogy kiba***** lassú. Meg segfaultol, meg minden. Aztán rájöttem, hogy én voltam a hunyó, mer nem RTFM-eltem, és a gcc i686 - ra optimalizált, és nekem k6-2-m van. A kettő meg nem szereti egymást. Így hát megíródott a configure script első változata...

trey: Mi is a pontos szereped a az Mplayer projectben?

Pontscho: Jó kérdés. Vannak szerepek ? :)

trey: Milyen eszközökkel dolgozol munkád során? Gondolok itt a hardware, és szoftver eszközökre.

Pontscho: Egy 450@500-as AMD K6-2-m van, már évek óta egy Matrox G400-al. Tuner kártya, Vortex2 Gus PnP (emlékszik még rá valaki, hogy mi az? :) 384 MB RAM, DVD, ilyesmi. Általában ezt használom, igen jól tép. Páldának okáért tetszőleges DVD filmet meg tudok nézni rajta. Apropó ... ha van valakinek megunt, felesleges DVD-je igazán elküldhetné, mert nekem nincs ilyenem, és eléggé stagnál így a GUI DVD supportja. :))) Szoftver? DosNavigator, Gimp, gcc, xnview :)

trey: Használsz más operációs rendszert is a Linuxszon kívül? Vagy ez az egyetlen?

Pontscho: Igen. Mivel tiszta Linux alatti programozásból mocskos nehéz megélni.

trey: Mivel foglalkozol olyankor, amikor nem az Mplayer-t fejleszted?

Pontscho: Más projectekbe dolgozom be. Vagy ha úgy hozza a véletlen, a főiskolára is benézek. Ha az istenek is úgy akarják néhány hónap és diplomás honvéd leszek ;) Sajnos.

trey: Árpi az interjúban említette, hogy te vagy a GUI hacker, és a CVS nagymestere. Ez mit is jelent pontosan?

Pontscho: Én írom a grafikus felületet az Mplayerhez. Néhány apró változtatást kivéve az egészet én írtam. A "CVS nagymester" meg irónia. Egyszer Gabucino-val (akkor még fogalmam se volt arról, hogy mi az a CVS) alaposan elcsesztük a sourceforge-n a CVS - t :)

trey: Árpi néhány hónappal ezelőtt bejelentette, hogy az Mplayer-hez sokat
hozzátenni már nem tud, kevesebb az ideje, ezért mostantól csak a patcheket fogadja, és a CVS-t kezeli. Hogyan érintette ez a project munkáját?

Pontscho: Jó kérdés. Nem állja meg, hogy ne válaszoljon az userek hülyeségeire ;)

trey: Sokak szerint lelassult az MPlayer fejlesztése. Ebben az évben egy release jelent meg (MPlayer 0.60 2002. január. 02). Úgy hallottam, hogy a CVS verzióval vannak gondok. Sokszor fordítási problémák vannak vele. A honlap se nagyon változik. Te hogy látod ezt?

Pontscho: Gabu azt üzeni, hogy most fog commit-olni. Eddig sztrájkolt. Amúgy nem lassult le. Csak most nincsenek az user számára látványos változások. Például az sem látszik hogy codec interface Árpi által kezd újraíródni, illetve GUI kódja is 90%-ban újraíródott egy-két hete.

trey: Úgy tudom, hogy az MPlayer bináris terjesztése (a sebesség problémák miatt) tiltott. Viszont hallani arról, hogy az MPlayer része lesz az UHU Linuxnak. Hogyan oldottátok meg azt, hogy az UHU-ba bele került? Forrásban terjesztitek?

Pontscho: Nem. Mivel az UHU csapat nagyon sokat segített nekünk (szerver, hardver) így nagyjából már megoldódott a csomagba illeszthetőség. (Na, azért nem kell örülni, nem lesz .deb, .rpm, egyelőre). Mivel napi kapcsolatunk van velük így meg tudják oldani az UHU-ba való integrálást. (De ez kényes kérdés, sok vita volt emiatt)

trey: Az UHU Linuxszal kapcsolatban... Árpi említette, hogy együtt dolgoztok egy közös munkán az UHU fejlesztőivel. Miért pont az UHU Linux?

Pontscho: Mert szimpatikus a kezdeményezés. És akárki akármit mond, jó lesz a cucc. Keményen dolgoztak a fiúk, hogy használható legyen. És az is lett. Tény, hogy nem szerverre való. De desktopra tökéletes.

trey: Tudom, hogy dolgozol egy titkos projecten =). Főleg, hogy teszteltem is a dolgot. Tudnál erről mondani valamit? Vagy ez meg mindig titok?

Pontscho: :))))) Úgy tervezem, hogy rilizkor lesz nyilvános a cucc, főleg, hogy némi fejlesztés még kell hozza. Na jó. Az MPlayer-hez lesz installer. Elvileg képes lesz arra, hogy a net-ről letöltött forrást lefordítsa, a szükséges fontokkal, skinekkel egyetemben. De időhiány miatt ehhez sem tudtam az utóbbi időben hozzányúlni.

trey: Milyen irányban halad most az MPlayer fejlesztése? Dolgoztok új funkciókon, vagy csak a sebességbeli optimalizálás, kódtisztítás a jelenlegi cél?

Pontscho: Kód tisztítás. Elég érdekes már néhol a forrás :)

trey: Kerestek már meg benneteket hivatalosan más disztribúcióktól (SuSE, Red Hat, stb.), hogy szívesen látnák az Mplayer-t a saját terjesztésükben?

Pontscho: A Red Hat csak fikázott, bár tény hogy a 2.96-os gcc (és egyéb hülyeségeik) miatt mi is alkottunk róluk véleményt ;). A SuSE-tól egy magyar fazon keresett meg minket, de akkor a csomag gyárthatóság még annyira sem volt lehetséges, mint ma (de inkább most sem ;). (Fúúú a Keresztapában most vetkőztette le a leendő Keresztapa a feleségét :)

trey: Hogyan érintette a project tagjait a Joe Barr féle negatív kritika?

Pontscho: Engem nem érdekel. A többiek heves anyázásba kezdtek :) De az ilyen kritika általában le van s*****. Hobbi a cucc. Még mindig.

trey: Volt egy kis gáz az OS2-be került MPlayer kóddal kapcsolatban. Az orosz arc "lenyúlta" a kódot szerintetek. Mi lett ebből az ügyből? Sikerült megoldani?

Pontscho: Huh, erről nem sokat tudok. Nem érdekelt a dolog, volt aki leugassa helyettem őket ;)

trey: Hogy látod a project jövőjét? Mik a távolabbi célok?

Pontscho: Hm. Van jövője szerintem. Ha csak Freshmeat.net "állását" tekintem. Célok? Jó kérdés. Részemről be szeretnem fejezni GUI el nem készült feature-jait (playlist, etc.). Kiadni az Installer-t. Utána meg a fene tudja. Nem tervezem a továbbiakat. Majd kialakul.

trey: Van még valami amit hozzá szeretnél tenni? Valamit ami nem szerepel a kérdések között?

Pontscho: Igen. Mi a jelszavam portal.fsn.hu-n ? :) És a fórumot mikor javítod meg ? :)

Csak annyit, hogy szerintem igen jó szoftver lett az MPlayer. A dokumentáció is a legjobbak között van. Az átlag project dokumentációk között messze a legjobb. A kódból is rengeteget tanultam, amit más projectekben már alkalmaztam is. (Nem egy első helyezett demonkban van belőle kód oldalról ötlet merítve)

Pontscho

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hehe, azert ugy latszik kell neha egy interjut kesziteni veletek, mert ezeket magatoktol nem mondjatok el =). Ugye a honlap lenne hivatott erre. En csak osszegyujtottem a felhasznalok kerdeseit, pl. a ``lelassult az mplayer fejlesztese" se az en kerdesem.

Bar a kulso szemlelonek lehet hogy azt jelentheti, ha nem frissul a weblap, akkor nincs fejlesztes, mert lehet hogy nem mindenki tudja mi az a CVS, nekik a snapshot a ``release", es az elsodleges informacioforras a weblap (lenne). Nem biztos hogy mindenki atnezi a kodot minden nap.

Viszont az orvendetes teny, hogy a hatterben folyik a munka. Bar ezt en tudom, csak annak az interjunak nincs ertelme, ha en valaszolom meg a kerdeseket is =). Egy-ket provokativ kerdes meg azert kell bele, hogy erdekes legyen =). A ``hogy vagy?", ``meg mi a kedvenc szined?" nem biztos hogy jo kerdesek.

Tsókolom a kezsit-lábát Pontscho főfő kernel hacker uraság.

Csak aztat szeretném megtudni, hogy mikor készül el ennek az MPlayer-nek a windows 3.1-es verziója, mert már nagyon várjuk az öcsikéimmel.

Tisztelettel: Orsós Axon Vendel kigyelmed leghűségesebb csodálója

Pontscho!

Nem tudom mi a baj a forummal, de az MPlayer topicban engedelyeztem az anonym postazast. Ez volt a keres =) ?

Problem solved.

A jelszavad meg megbeszeljuk =).

Apropo honlap. Tobb ember emlitette, hogy a regebbi design sokkal jobb volt. A TV-s. Van benne valami...

MPlayer lefordul freebsd altt?

RTFM! =)

Lefordul, sot ha jol olvastam az MPlayerHQ-n meg mga (matrox) support is van hozza jol.

``Nos, amit 10 napja (meg a lenti hírben) írtam, tökéletesen bejött, az mga_vid a Vidix-en keresztül nagyszerűen működik FreeBSD alatt, Matrox G400 (vagy újabb) kártyákkal. (A G200 jelenleg nem működik Vidix alatt) És ez egyben azt is jelenti hogy jelenleg az MPlayer a leggyorsabb filmlejátszó FreeBSD-n, Matrox usereknek. "

Hmm, es a nem matrox usereknek?