Domain bejegyzés kérdés

 ( v4x | 2009. április 17., péntek - 0:00 )

Sziasztok!

Egy település számára szeretnék településnév.hu domaint regisztráltatni. Olyan probléma van, hogy domian már foglalt, egy autó javítással foglalkozó cég használja. Nem szeretnénk "visszabitorolni" a szóbanforgó domainnevet, de ha jól tudom a település nevek a települések számára elsőbbséget élveznek. Hogy lehet az ilyen jellegű ügyeket megoldani? Légyszives segítsetek, nem vagyok jártas a témában!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azt nem tudom pontosan, hogy már bejegyzett domainre elsőbbséget élveznek-e a települések, de az biztos, hogy panasz esetén 40k+fa-ról indul az eljárás.

Úgy gondolom, ha várólistán lenne, akkor tudnál beelőzni prioritással. De ez csak az én véleményem. Mindenképpen olvass utána domain.hu-n mielőtt bármibe belevágnál.

Azt javasolom, próbálj megegyezni az autó javítóval.

http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html

"kizárólag a helyi önkormányzat lehet domain-igénylője az önkormányzattal rendelkező település nevével azonosított domainnek,"

hm?

--
IBM ThinkPad R61, 14,1' T7100, 4GB Mem - Ubuntu 9.04

ilyen esetben úgy kell eljárni mint a védjegyek esetén. viszont ugye csak az önkormányzat igényelheti a domaint.

_________________________
Hogyan?

Csoda, hogy a cég egyáltalán igényelhette, az összes településnevet fenntartják, az önkormányzatoknak.
Melyik domainről van szó, ha nem vagyok túl kíváncsi?

Köszönöm szépen az értékes hozzászólásokat. Sikerült kijelölnötök a probléma megoldásának az irányát.
Kérdeztétek, hogy melyik domainről van szó, tessék: www.iharos.hu. Egyébként az autós cég is szembekerülhetett az üggyel, mivel a lapjuk elérhető az iharosauto.hu domainről is.

majd számolj be a fejleményekről.

_________________________
Hogyan?

A poén az, hogy eme domént 2000. március 28-án első körben ISZT elutasította. Majd - ugyanazon cég - rápróbált 2002. január 22-én is, s elutasítás (pótlás) nélkül bejegyzték a nevükre. Névhasználati engedélyt sem kért az ISZT. Az adminisztrátor 1 benézhette a kérelmet. Véleményem szerint ez sima ügy a település javára - TT elé kell tenni a domént, bár lehet erre sem lesz szükség, mert egyértelműen nem vette figyelembe saját szabályzatát az ISZT...

Nimrud, szeretném tőled megkérdezni, hogy ilyen pontos információkra hol lehet szert tenni? :)
Sajnos döntnököt a település nem tud megfinanszírozni. Ha nem megy simán az ügy, akkor kell vmi szép domaint keresnünk... :(

Kérlek, becsengetsz 1 millió + áfát az ISZT-nek, kiváltod a regisztrátori státuszt, és máris jóval több mindent látsz, mint amit a domain.hu oldal mutat... :D

Nem kéne azért ily könnyen feladni - ha gondolod, túrhatok egy kicsit még az ügy érdekében. Furcsa ez a bejegyzés, valami itt nincs rendben...

Oké :D! Ha tényleg túrnál egy kicsit, az nagyon jó lenne!

Nos, ha van még türelmed, akkor hétfő délután konkrétumokat fogok tudni mondani - úgy tűnik, igazam van. Szóval, addig ne tegyél semmit. Keress meg privátban, s megbeszéljük a részleteket, valamint további infókat adok.

Szerintem elég egyértelműen fogalmaz a szabályzat és nem lesz szükség TT-re.
Ráadásul a jelenlegi használó az "IHAROS és GOLLER Kft." (01-09-068563) és nem az "IHAROS Kft." (13-09-066796), aki legalább tudna hivatkoznia cégnév egyezésre, de az előbbi nem. Sima ügy, a település meg fogja kapni a domaint, csak megfelelő módon és indoklással kell fellépni az igényével az ISZT felé.

Ráadásul az iharos.hu csak domain alias az iharosauto.hu-ra, így nem veszítenek semmit.

?

+1. Akkor lehetne picit vitázni szerintem, ha az Ih..s Kft.-ről lenne szó (van ilyen nevű cég), azonban itt a cég neve nem ez, hanem "I...s és G...r kft.", ahogy az a weboldalon is látható, így szerintem teljesen egyértelmű(nek kéne lennie) a dolog.

Szerintem először nézz után a jogalapnak. Ha tényleg hibásan járt el a regisztrátor, és csakis az önkormányzatok regelhetik a települések neveit, akkor tiéd a domain.

Ha csak előregisztrációs joguk van, akkor bukta.

Ha úgy néz ki nyert ügyed van, akkor szerintem először ne a hivatali utat válasszátok: SOK eljárási költség, hivatali totojázás tökéletesen redundáns és irreleváns papírok beszerzésére, és idióta bürokraták akik olyan ügyekben dönthetnek, amihez zéró hozzáértésük van (de ezt valszeg te úgyis jobban tudod). Inkább keresd meg a jelenlegi tulajt, és vázold neki normálisan, nem fenyegetés, hanem kompromisszumként, hogy jogtalanul van a tulajdonában a domain, és meg akarod kímélni az eljárástól, aminek a költségét lehet h a végén neki kellene részben fizetnie. Alkudjatok ki valamilyen átfutási időt, és jelképes 5 Ft-ért lehet h heteken belül már a tiéd a domain.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Érdekes a dolog, nem egy önkormányzatnak regeltem településnév domaint. A polgármester megbízólevelének a másolatát minden esetben csatolni kellett a regisztrációs kérelemhez. E nélkül a regisztrátor gyakorlatilag szóba sem áll veled.

Ez rendben is van, de kisebb, újabb települések bármikor hiányozhatnak a regisztrátor aktuális adatbázisából. Vagy csak egyszerűen megfeledkeztek ezt a feltételt ellenőrizni: tegye fel az a kezét, aki tudta eddig is, hogy van ilyen nevű település.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

"...de kisebb, újabb települések bármikor hiányozhatnak a regisztrátor aktuális adatbázisából..."
Ugye Te sem gondoltad komolyan, hogy egy titkárnő másolja be a középsulis atlaszból a településneveket. :)

ki tudja?! :D

"Iharosra utaló írásos emlékek legkorábban 1238-ból származnak"
Ez nem annyira újabb :)

A regisztrátor saját hatáskörében nem biztos, hogy ellenőrzi a domain regisztrációs kérelmeket, mint ahogy pl a védjegyeket se ellenőrzi automatikusan. Ha feltűnő a dolog, akkor igen, de egyébként engedi beregelni.

A regisztrátor saját hatáskörben persze, hogy nem kell, hogy ellenőrizzen. Rráadásul 1-1 védjegy "csak" prioritásos. Akármennyi, akármilyen, akárkié lehet. Ezzel törődjön a védjegy tulajdonosa (amúgy nekem már dobott vissza a regisztrátor saját hatáskörben védjegyzett nevet - szerintem semmi joga nem volt hozzá, amíg a védjegy tulajdonosa nem szólt neki, h "hé, ez az enyém")

A településnevek egy más kategória. Ezek kötelezően és kizárólag az adott település önkormányzatának vannak fenntartva, tehát véleményem szerint a központi .hu reg. adatbázisban bent kell szerepelni mind a 3xxx hivatalos magyar településnévnek és a rendszernek automatikusan vissza kell (kellene) dobnia. (mint egyéb, más védett neveket is)

Szerintem, ha a jogosult önkormányzat simán csak beadja a regisztrációs igényét egy amúgy már bejegyzett településnév domain-re, minden vita nélkül simán meg kell kapnia. A szabály alapján a regisztrátor el kell, hogy intézze. Esetleg érdemes oda beadni, ahol amúgy is regelve van, szívjon az a regisztrátor a saját korábbi hülyesége miatt, ne másik.

Sajnos nem ilyen egyszerű, a regisztrátor annyit tud csinálni, hogy egy webes felületen feltölti a dokumentumokat és csoki. Ha a domainnév másé, akkor max meg tudja igényelni a csatolt dokumentumokkal, vagy elfogadják, vagy nem.

A céget ráadásul nem így hívják, az I...s Kft. az egy biatorbágyi temetkezési vállalkozás...

Bocsi, hogy kijavitlak, de az iharos nem autojavito ceg!
"Megalakulásunktól kezdve az autóalkatrészek egy speciális területével foglalkozunk, a karosszéria alkatrészekkel." Idezet az oldalukrol.

Ez az ügy szempontjából irreleváns...

érdekes kérdés ez...
pl:
http://szeged.hu egy cégé
http://szegedvaros.hu az önkorményzaté

persze simán megeshet az is, hogy eladta az önkormányzat, amikor még nem látott benne fantáziát...

De az is lehet, hogy olyan "domain-impotens" intézi a regisztrációkat egy-egy önkormányzat megbízásából, hogy nem tudja mi az ami jár és mi az ami nem. Ügye idehaza előfordul, hogy valaki az ismeretség útján kap megbízást, nem a szakértelme miatt. Na nem mintha a .hu domain rgisztrációs szabályzat felfogásához, olyan sok sütnivaló kellene...

subscribe :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

+1