SUN megoldások a McLaren tervezésében

 ( trey | 2002. március 1., péntek - 12:22 )

Az idei Forma 1-es versenyek előtt minden korábbinál fontosabb szerepet kap a Sun Microsystems és a West McLaren Mercedes (WMM) már 15 éve fennálló kapcsolata.

Minden eddiginél több számítógép-teljesítmény rejlik az új évad autójában, az MP4-17-ben. A csúcstechnológiájú Sun Blade 1000 munkaállomások és a két kimagasló teljesítményű Sun Technical Compute Farm (Sun TCF) rendszer együttesével a WMM tervezőmérnökei pontosan ahhoz az extra sebességhez és rugalmassághoz jutnak, amellyel az autóból a teljesítmény legutolsó cseppjei is kipréselhetők, hiszen "a Forma-1 nemcsak a pályán, hanem azon kívül, a fejlesztésben is a sebességről szól" - fogalmazta Neil Knox, a Sun Volume System Products részlegének alelnöke.

A McLaren tervezőrendszerének lelke a Sun Grid Engine szoftver. A grid számítási kapacitását a Sun két rackes TCF-rendszere biztosítja: 112 processzor összesen 50 gigaflops (másodpercenként 50 milliárd lebegőpontos művelet) sebességgel végzi az egyes alkatrészek aerodinamikai és terhelési számításait. A rendszer 2001-es telepítése óta folyamatosan működik, és egyes tervezési ciklusok sebességét 2000 százalékkal javította meg, ezáltal az egyes alkatrészek adott idő alatt sokkal gondosabban, több iterációs lépésen és több próbán keresztül tervezhetők.A McLaren CFD (folyadékáramlás-szimulációs) csoportja igen kiválóan használja ki a Sun Blade 1000 munkaállomás és a díjnyertes, 64 bites UltraSPARC III processzor 30 százalékos extra teljesítményét és speciális grafikai képességeit. A legkomolyabb számítássorozat, a teljes autó külső felületének aerodinamikai elemzése korábban hetekig tartott - a Sun TCF rendszereivel ez mindössze három nap. Ennek eredményeképpen tavaly a GP-versenyek kéthetes szünetében sikerült az MP4-16 összes első szárnyát teljesen áttervezni, legyártani és felszerelni. Várhatóan hasonlóan fejlődik az MP4-17 a 2002-es szezonban.

Nemcsak a tervezőirodában, hanem a pályán is Sun technológia segíti az eredmények folyamatos javítását. A néha 350 km/h sebességgel száguldó autóban a motor, a sebességváltó és egyéb kritikus pontok adatait 120 érzékelő gyűjti be, oszt el és értelmez. A WMM csapat által szerényen "Harcálláspont" (Battlestation) névre keresztelt Sun Ultra munkaállomások által begyűjtött adatokból olyan értékes információ szűrhető le, amely segít a másodpercek törtrésze alatt meghozandó stratégiai döntésekben.

Végül, de nem utolsósorban, Sun technológia rejlik a WMM csapat virtuális megjelenése mögött is: Sun Enterprise szerverek és a Solaris operációs környezet működteti a csapat egyetlen hivatalos értékesítési helyének számító e-kereskedelmi webhelyet (www.mclaren.com) is.