Vékonykliens emberi áron

 ( miq | 2009. április 1., szerda - 18:35 )

A HP vagy FuSi vékonykliensek 75-100 eFt körül mozognak.
Egy ASUS EeePC 701 kerül kb 55 eFt-be.

Az Eee-ben több a ram, nagyobb a háttértár, van benne egy LCD, billentyűzet, tapipad, kártyaolvasó, bluetooth...

Hogy is van akkor ez az árképzés?
Vagy lehet emberi (max. 30-40 eFt) áron is vékonyklienseket kapni Mo.-on, csak nem tudok róla?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy másik témában hasonló kérdéseket vetettem fel én is.
Az eddig általam talált megoldások mind hasonló költségűek, mint egy egyszerűbb, de teljes értékű PC. Ide vehetjük a Sun megoldását is, legalább 150eFt egy állomás a Win terminál szerver nélkül. A RAM és Flash kapacitások megy egszerűen nevetségesek, egyszerű halandó ilyen kis kapacítású memóriákat be sem tud szerezni.
Szóval, eddig ketten nem értjük miért kerül ennyibe.
Ja, és a félreértések elkerülése véget a HP klienseinek dokumentáltsága minősíthetetlen, én a Linux-os klienst próbáltam, egyenlőre a FuSi a befutó, azt ugyan még nem láttam, de a HP-nál szerintem csak jobb lehet.

A FuSi-val vigyázz, nálunk 15 darabból egy év alatt 3 ment tönkre. Ráadásul az AMD Geode -dal is elég sokat szívtam a régebbi X-szerverekkel.

Az hogy milyen rendszert gányolnak rá, az nem igazán izgat, eddig szerencsére még minden tudott hálózatról bootolni, onnan pedig jön rá az LTSP.

Az, hogy mindegy mit gányolnak rá, majd én megoldom, az vitathatalanul egy pozitív és nem utolsó sorban működőképes megoldás. De könyörgöm, mi az, hogy ezért a pénzért "gányolnak rá valamit"?!

A SUN-nak nagyon jó a vékonykliense. Tényleg vékony. Nuku mozgó, könnyen meghibásodó alkatrész.

--
http://laszlo.co.hu/

Porban, szélsőséges körülmények között is nagyon jól működik (már ha a SunRayre gondolsz). Nem tudom, Linux alatt mennyi a támogatottsága, mi Solarissal használjuk.

Igen, a SunRay2-re gondoltam. Linux alatt is teljesen jól működik, megvan hozzá a hivatalos support is és a szükséges szoftverek, ugyan úgy mint solaris alá.

--
http://laszlo.co.hu/

Ez az én tapasztalatom is. Sok kliens üzemel itt, 10 kiszolgálóval. Solaris-ról álltunk át CentOS-ra.

Igen olvastam róla. És még akár tetszene is. De itt jön a téma fő kérdése: ha tényleg vékony, akkor mitől vastag az ára? És persze ennél fontosabb, van olyan vékony kliens, aminek az ára is vékony, és persze használható is. Mert olyan van, aminek nem az ára vékony, hanem a minősége (FuSi, HP).

Tényleg vékony. Az ára meg azért "vastag" (ez erősen relatív), mert megbízható, és tényleg nagyon jó. Bírja a strapát. Nincs külön OS, ami nenorulhat, csak egy kis firmware van, ami tartalmaz cisco vpn klienst is és vezérli az egész kütyüt. Ezzel szemben pl. a HP vékonykliensei kicsit vastagabbak, mert ott nekik diszken van valami kiherélt XP, ami hamarabb fog szoftveresen megfeküdni, mint a Sun Ray firmware-je, és persze a disk is hamarabb fog megpukkanni. Sokkal kisebb a fogyasztása, mint versenytársaiknak (4W). Az ára meg 272 dollár (ez listaár), ami jelenlegi árfolyam mellett is ~61ezer HUF, ami ugye olcsóbb a HP-nál és Fusi-ál.

--
http://laszlo.co.hu/

igel.hu ?
--
\\-- blog --//

Átszámoltam az áraikat forintba, áfával: 90 eFt alatt nem adnak semmit... :(

Tulajdonképen ezeket is tudom használni vékonykliensként, de ezekben is sok fölösleges alkatrész van. Ráadásul számomra szintén érthetetlen módon az Eee Box kb. 50%-kal még drágább is, mint az Eee PC 701

Igazából azt nem értem, hogy ha van az Eee PC 701 50ezer forintért, akkor ugyanez a belső LCD meg billentyű meg bluetooth, meg minden vacak nélkül miért csak drágábban van?

Igazán "átgondolt" design...
blah... veszünk egy lakk fekete pc-t aztán ráragasztunk egy randa sárga-piros matricát? szeép!

a vesa felszerelo keret miatt :) amugy neked tenyleg jo a 701-es is, radugod a monitort egeret billentyut. igy raadasul egybol dual monitoros.
ami meg eszembe jutott, hogy ha eladod belole a merevlemezt es veszel bele sd kartyat, arrol is tud bootolni. teszel ra egy olyan disztribet ami tud csatlakozni a mittomenmihez es tud r/o futni, majd r/o-va teszed.

Érdemes a ChipPC megoldását is kipróbálni:
http://www.chippc.com/thin-clients/linux/?p=linux

Nagyon kicsi méretű doboz, jól elfér a monitor mellet.
Pontos árat nem tudok, de a honlapjukon hirdetik, hogy 189 USD-től van megoldásuk.

Az itthoni forgalmazók:
http://www.chippc.com/howtobuy/find-store/stores.asp?country=78&c=Hungary

Ha ilyen cuccokat lehetne itthon a feltüntetett áron beszerezni az lenne a jó buli:
http://www.linuxdevices.com/news/NS7216186184.html

"Hogy is van akkor ez az árképzés?
Vagy lehet emberi (max. 30-40 eFt) áron is vékonyklienseket kapni Mo.-on, csak nem tudok róla?"

A vékonykliens alapötlete nem ér ott véget, hogy olcsóbban megkapod azt 'jóvan.

A helyes megközelítés az, hogy ma már nem kapsz olyan PC-t, amiben nincs ~2GB RAM, izmos videokártya, 200GB merevlemez, és DVD író.
Nos ez a PC is ~100-120K HUF (ha nem nevesített márkáról beszélünk). De ebből az irodai alkalmazott mennyit használ ki? Ha csak irodai alkalmazásról beszélünk, akkor a töredékét sem. Mindezért cserébe megeszik 200-400W óránként.

Számoljunk egy kicsit. Egy ilyen PC élettartama kb 3 év. Ez alatt a három év alatt mennyi áramot fogyaszt? Esetleg új alkatrészeket is veszünk hozzá (mert sokminden forog-mozog benne), meg fenntartunk egy (vagy több) olyan embert, aki az egész intézményben ezeket tartja karban napi 8órában. Ha ezt hozzáadjuk a vételárhoz, akkor megkapjuk a tárgyi eszköz "teljes bekerülési költségét". Ha ezt felszorozzuk egy középvállalkozás 20 gépével, akkor igen goromba összeget kapunk...

Na, ezt a teljes bekerülési költséget csökkenti a vékonykliens, és nem feltétlenül azzal a módszerrel hogy 6Ft-ért megveheted. A vékonykliens áramfogyasztása ~20-30W. Nem mozog-forog benne semmi, hibalehetőségek száma ezáltal csökken. Karbantartást kvázi nem igényel (ideális esetben), mert általában terminálként csatlakozik egy nagygéphez. Erőforrás kihasználtsága 50-60% felett. Az élettartama pedig jóval több mint 3év, mert a terminál az terminál marad, nagyon nem évül el és nem kopnak az alkatrészei. Csak a negygépet kell frissítgetni.

Mivel önálló oprendszer is van a vékonykliensen, paraméterezés kérdése, hogy mire használható. Természetesen kisebb PC-ként is tud működni, bár CAD-eket nem kell futtatni rajta... :)

Ahol vékonykliens rendszert választanak, ott kb ez az oka.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Okes, ezert is hasznalunk mar vagy 4 eve ahol csak lelhet vekonyklienseket. Nem avul el, alig fogyaszt, sokkal kisebb az adminisztracios koltseg, a klimaval is lehet sporolni mellette, es raadasul csendben is van.

A rohej szamomra az, hogy amig par eve a kifejezetten vakonykliensnek gyartott gepek olcsobbak voltak az asztali PC-knel, es plane olcsobbak voltak a notebook-oknal, addig most ugy tunik hogy a direkt vekonykliens celra epitett gepek helyett erdemesebb egy notebook-ot vennem! Mindezt ugy, hogy az EeePC nem hangosabb nem fogyaszt tobbet, es még egy csomo extrat is tud.

Mondhatnam azt is, hogy az Eee PC es az EEE Box mellol hianyolom az EEE Client megoldast :)
Mondjuk mas gyarto is rastartolhatna erre a piaci teruletre...

Akkor csak egy szereny kerdes: ha a gyartas soran egy kazal mindenen sporolni tudnak (hiszen egy csomo mindent el lehet hagyni a PC-khez kepest), akkor miert _ennyivel_ dragabb egy vekonykliens mint egy asztali gep? Miert nem tud egy arban lenni vele?

Az erem masik oldala az, hogy viszonylag kis onkoltseggel eleg hatekonyan at lehet alakitani regebbi gepeket ugy, hogy elettartamuk megnojon, a bennuk levo, meghibasodni kepes alkatreszek szama pedig drasztikusan csokkenjen (nyilvan nem egy gepre levetitve kell ezt nezni, de egy tobbtiz gepes rendszernel mar nem is olyan veszelyes a dolog koltsege). Innentol nem ertem az egesz kerdest.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A régi gép, - feltéve, hogy a hűtést is sikerült passzívra átalakítani -, nagy hátránya, hogy egy vékonykliens 8W-hoz képest még mindig fogyaszt 80-at. A másik, ami inkább kellemetlenség, hogy több helyet is foglal, mint pl a NapSugár.

Mivel az iroasztalokban altalaban regi gepekhez meretezett hely van kialakitva, ez nem okoz kulonosebb gondot. Az aramfelvetel mar lehet problema, de egy nagyobb cegnel ugysem ezek a nagyfogyasztok. Kulonben meg az aramszamla jocskan segit adozaskor.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Lehet, hogy csak úgy irtad a 80-at, de pont hétvégén mértem az új gépet:
AMD athlon 64X2 3600+ (2x1900mhz) alaplap integrált nvidia VGA, hang, lan, 1 80gb-s vinyó, 1 dvd-r
65W boot, 57W idle.
Korábban ugyanez a gép nvidia Ti4200-vel és régi athlon 1500-as procival na az már tényleg 80W volt. Na de az egy jó 6 éves technika, ha procit nézem, VGA még annál is régebbi:)

Lehet, hogy a vékony kliens megoldás akkor is nyereséges hosszú távon, ha a vékony klienst magas áron veszem. De (szerintem helyesen) a legtöbb vevő ezt a logikát csak néhány esetben tolerálja:
- Egy találmányról van szó, ahol az ötletet is meg kell fizetni.
- Magasabb minőséget kapok a pénzemér
Ha jól tudom, akkor a vékony kliensért, mint ötletért nem kell perkálni senkinek. És úgy tűnik magasabb minőségről/megbízhatóságról sincs igazán szó. A Sun megoldásával pedig az a bajom, hogy két, de inkább négy szervert kell mögé rakni, ha Windows terminálként (is) akarom használni. Azon kívül válság van, és egy közintézményben nem csak nekem kell elhinnem, hogy a megoldás hosszú távon megéri. Jelenleg a rövidtávon is olcsó dolgokat favorizálják, vagy csak erre van lehetőség.
Szóval egyáltalán nem szinpatikus, ha a vevőnél prognosztizálandó hosszútávú megtakaritások jelentős részét a gyártó beépíti az árba.

A szerver kérdés virtualizációval megoldható, sőt, ajánlott! :)
Elvégre a Solarison "csak" a VDI fut.
De a 70k/db tényleg magas egy kicsit. Cserébe kicsomagol, beüzemel, és az asztal előbb megy tönkre alóla mint a vas.

arról nem is beszélve, hogy a SunRay klienseken van SmartCard olvasó (is), így a userek bárhová mennek, bedugják, megadják a PIN-t, és folytatják a munkájukat...
és az sem utolsó, hogy két monitort is kezel a nagyobb SunRay (illetve összefűzve akármennyit)

--
by Mikul@s

+1

Igazi flexible office csak vékonyklienssel valósítható meg.

Nálam tudsz olcsón venni 1 hp t5520-at:)

Ha lessz még 32, és leboltolható a dolog a közbeszerzés keretein bellül is, akkor szóljál.

Esetlegy egy ilyen? http://www.via.com.tw/en/products/embedded/amos-3000/ (Vagy mas hasonlo VIA termek?)

Mennyibe kerül egy ilyen? Mert az embedded cuccoknak még a vékonyklienseknél is jobban meg szokták kérni az árát.

Nem tudom, bar engem is erdekelne. Nemreg olvastam VIA Nano vs Intel Atom osszehasonlitast, amibol az jott le, hogy a Nano jobb, valaki feljebb emlitette az Atom-ot, gondoltam utannanezek a VIA oldalan mit lehetne ilyenre hasznalni.

A vékony kliensben használt kiforrott alkatrészek drágák, mert olyan régiek és kis kapacitásúak, hogy már nem is nagyon gyártják őket :P

Ez csak egy példa arra, hogyan lehet 500%os hasznot lehúzni valamiről csak azért, mert ki van kiáltva üzleti/céges megoldásnak. Az eeeBox és társai meg azért drágák, mert nem elég átlagos gépek... semmi köze az árnak a termék képességeihez/gyártási költségeihez.

Ha valaki egy kisteljesítményű pc-t használ terminálnak, akkor az sem avul el. A terminálokban is sokszor régi, kifutott alkatrészek vannak (cyrix media gx... milyen árat kértek már azokért is, pc-ben meg kiröhögték volna őket, annyi baj volt velük)

Vegyél atomos lapot 512M-1G memóval és tedd vmi occó ITX házba. Talán kijön 35-40e nettóból.

Ncomputing-ot nem próbáltad? www.ncomputing.com
Nálunk fut 20 db. Jelenlegi nagyker ára a 130-asnak: nettó 37 175 Ft.

Most teszteltem összehasonlításképpen a SUN rendszerével szemben és ugyanazt tudja sokkal olcsóbban.

Hali!

En a geode-s alix alaplapokat neztem. Bar azokat szerelgetni kell...
alaplap 30
haz 2-3000
tap 2-3000
Wireless-bolt-ban talaltam.

Minden jot.

Csak hagyományos vékonykliens megoldás jöhet szóba nektek, vagy multiseat PC konfiguráció is? Árban utóbbi szerintem ki tud jönni olcsóbbra, mint a 70ezres vékony kliens.

Az áramfelvétel / adminisztráció kérdéskört jobban át kell nézni, illetve nem lehet a munkahely túl messze a PC-től (VGA / DVI kábel max hossza).

Ha érdekel, ismerek céget, akik ilyen konfigurációk építésével foglalkoznak.

Üdv,
Gergely

fit-PC2 Diskless
245 $ / db

CPU: Intel Atom Z510 1.1GHz
Memory: 1GB DDR2
Storage: No hard disk. Bay for 2.5" SATA
Display: DVI up to 1920x1080
Audio: High definition 2.0
LAN: 1000 BaseT Ethernet
USB: 6 USB
IR Receiver
miniSD socket
12V power supply

Forrás:
http://fit-pc2.com/wiki/index.php?title=Price_and_Availability

ThinCan
200 euro / 2 db

Processor: AMD Geode LX700 @ 433 MHz
Memory: 128MB DDR RAM
Internal Storage: 256KB Boot ROM, 64MB NAND Flash
Sound: AC97 v2.3
Network Interface: 10/100baseT RTL8139
Power Consumption: Less then 5W

Forrás:
http://shop.artecgroup.com/collections/terminal-clients

2db ThinCant vettünk próbára. Az egyik gyári hibás, be sem bootol, a másik bizonyos helyeken szemetet rajzol a képernyőre. Ilyen hibát máshol már sok éve nem látni:)

A fitPC jónak tűnik, de ezek végfelhasználóknak nem árulják. Az ára gyári ár, az még sokat kell nőjön, mire eljut hozzánk.

ThinCan
Hát igen, ez az amikor a tapasztalatot nem lehet pótolni.

fit-PC
Egyelőre igaz, de a fit-PC régebbi verziója elérhető bárkinek nagyon hasonló áron:
http://www.fit-pc.com/new/ordering-fit-pc-slim-europe.html

Nem vettem észre, hogy az amazonon árulják:)
Tényleg jó cégnek tűnik.

A Portwell gyart Robo markanevvel kartyaszamitogepeket, amelyeknek csak egy ISA portos alaplap kell (meg proci se kell a host alaplapba, semmi, csak ISA port legyen rajta), meg tap es futik. Amennyire tudom, van BootROM-os kiszerelesbe is, mozgo alkatresz max a prociventi, P3 gep. Vekonykliensnek alkalmas.

Nekem egy Robo 678N tipusom van.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Szia,

mit akarsz futtatni rajta (illetve a végponton), hány darab kellene?
Esetleg küldj egy üzenetet.

Üdv,

Attila

Nekem lenne ajánlatban "emberi áron",( sajna a hp nél az uj 100eft felett van..)
http://hup.hu/node/74405
többféle kiépitésben vékony kliens 266-800 közti via proci, 64 sd ram, 32cf kártya vagy nélkül. Igaz használtak, de müködnek, belső táposak, 1 pci/isa slot bővitőhely, 4 usb kivezetés, 1 lpt, 2 com, alaplapi realtek hálókártya.

Állatbarátokat keresek http://hup.hu/node/66090