ubuntu -> fedora?

Sziasztok.

Mivel nem akarok nagy flamewart, ezért inkább ezt blogba írom, mint fórumba.
Öteletek egy ideje, hogy váltanom kellene. Kb 2 éve használok ubuntut, tulajdonképpen nincsen vele különösebb bajom. Viszont az első linux disztribúció amit kipróbáltam a fedora core 5 volt, ami azóta sem hagy nyugodni. Naponta eszembejut, hogy talán váltani kéne a fedora aktuális verziójára. Mit gondoltok, megéri? Most nem a deb és az rpm, valamint a csomagkezelések közötti különbségekre gondolok elsősorban. Engem a mindennapi használhatóság, a stabilitás és a megfelelő multimédia támogatás érdekel. És nem, nem szeretnék debianra, gentoora, susera, slackira, mandrira, vagy más hasonló disztrora váltani. Engem az ubuntu és a fedora érdekel.
Vélemények és ötletek?

ui: régebben kde-t használtam, most inkább gnome-ot. Mennyire támogatott és jól integrált a kde4 a fedorában?

Hozzászólások

Csak halk vélemény, mert nem vagyok guru:
én Fedora 5-tel kezdtem (sokadszori újrakezdés Linux-szal). Ami lejött: szigorúan open cuccok támogatása van benne, tehát pl. alapból ne akarjak mp3-at lejátszani, stb., mert az szabadalmaztatott és nem illik, tehát nem csinálja. Ahhoz képest, hogy full install-t raktam fel, sokat kellett hegeszteni rajta, ld. előző mondatok.
Nagy, sokcédés disztró, nagyon szép és naprakész és erős és jó és szimpatikus és naprakész. És jó. És érdekes dolgok is vannak benne.
Kicsit fogta a vasat, régi géppel csalódás lehet.
Ubuntut csak kevéskét próbáltam, célszerűbb lehet az átlagjúzernek-talán.
Bár írtad, hogy nem, de nekem Slackware van fenn (lassacskán lehet akkora arcom, mint a viccbeli nagymamának, csak ez nem Debian), de gondold meg: Slackw.-t is kell hegeszteni, mint a Fedora-t -na jó, többet-, de megy, mint a huzat, multimédia van, nekem legalábbis OK, nem nézek HD filmeket, vagy hogy is hívják ezt az új cuccot... és eddig mindent megoldottam vele.
Szerintem maradj Ubuntunál. Vagy Slackware ;-)

Azért a fedora már a 10-es verziónál tart, gondolom jópár dolog javítva lehet benne az ötös óta:) Az unsupported mp3 nem újdonság, de kérésre persze letölti a kodeket. És a livna repo sem ismeretlen számomra.
Én szoktam nézni hd filmeket és videóklippeket, szóval fájna a hiánya. Egyszer lehet próbát teszek a slackival is, de szerintem még nem most:)
Azért köszi a választ:)
::sumo.conf::

Hello,

én sem vagyok guru, de Fedora munkaállomást használok az FC3 óta. Nincs vele bajom, minden megy. A tesztelgetős szerverem is Fedora, apache, php, postgres, asterisk meg ezer más dolog kavarog rajta, nyúzva van, de bírja.

Tessék kipróbálni.

szia, 2-3 hónapja tértem át az egyik gépemmel a fedora 10-re, feldobtam rá 2-3 külső tárolót, azóta minden működik, minden friss, pl: KDE 4.2.1
nem bántam meg, pedig sok sok év dpkg/apt-get után szokatlan az rpm/yum...

--
by Mikul@s

Ki kell próbálni. Nekem van Fedora virtuális gépem is, úgyhogy minimális tapasztalataim vannak vele: a multimédia támogatás telepítése nem egy bonyolult feladat, a csomagkezelője ugyan nem villámgyors (főleg egy pacmannel összevetve), de bőven elfogadható, a felület szép és átgondolt, és összhatásában nagyon kellemes disztró. Most már a Fedora 10 jópár hónapos, úgyhogy viszonylag kiforrottnak tekinthető, május 26-án pedig jön a Fedora 11, tele újdonságokkal (az alapértelmezett fájlrendszer ext4 lesz, lesz btrfs támogatás, gyors boot, stb.).

milliószor használhatóbb és jobb a fedora, mint az ubuntu.