MPlayer+Nvidia: dedikált fej

Sziasztok!

A következő ügyben kérném olyan emberek segítségét, akik már megoldották a problémát maguknak. Egész sokat google-öztem, de nem sikerült ráakadni pont erre a problémára.

Felállás: laptop, rajta szépen-egyszerűen kezelhető ubuntu 8.10, hasában benne újabb nvidia vezérlő, mplayer (annyira megszoktam, ezen nem akarok változtatni), meg mellette házimozis projektor.

Problémák: nvidia-val nemigazán működik az xrandr --output <..> kapcsolója, míg intel vidikártya esetén kapásból. (Ha erre van megoldás [nemcsak ötlet], ezt is szívesen fogadom) Szóval xrandr híján kénytelen vagyok nvidia-settings segédprogit használni külső eszközök runtime beállogatására. Ez kissé macerás. Video esetébe meg néha nagyon. A laptop crt/lcd választógombjának megnyomásából fakadó változás sztochasztikusságáról meg ne is beszéljünk...

A cél: A kártya default kimenete (LCD panel) legyen az X-é, a másik kimenete (laptop hátulján az RGB) meg legyen odaadva az mplayernek, hogy arra tolja ki a videót előre meghatározott felbontásban, vagy ahogy ő jónak látja.
Nemigazán szeretném, hogy az X rátelepedjen a projektorra, mert az a számítógép előtt töltött idő jórészében ki van kapcsolva, csak akkor kell, ha filmeznék, de akkor is csak a filmet mutassa.

A kérdés: milyen -vo driverrel // akármilyen varázskapcsolóval // rendszerkonfigurálással lehet megadni az mplayernek+xorg.conf-ba meg ahova kell, hogy az DSUB-9 kimenet alapból kussoljon, csak videólejátszáshoz hasznosodjon.

Megjegyzés: a macosx például így működik. De nincs kedvem csakezért venni almát. Meg amúgyis :)