Lazarus MySQL; Út az adatbázistól a DBGrid-ig?

Fórumok

Edig Delphi 3 tapasztalatom van. (Anno azt mnegvettem brutto 20 e FT-ért végkiárusításon) Elég régen csináltam abban is új alkalmazást. Akkor adatbázisaimat Paradox táblákban tároltam. (Ami említésreméltó munkám Delph 3-ban egy Kamarai Tagnyílvántartó, Iktató könyv, Menetlevél elszámolás. Mindegyik Paradox táblákat használ. Csak azért nem DBF-et, mert megtetszett az autóinkrementális adat típus.)

Most szeretnék Lazarusban MySQL-t használni (egyelőre Windows XP-n).
Addig eljutottam, hogy az SQLdb eszközökből a MySQL50Connection-t használva kapcsolódom a megfelelő adatbázishoz. (Hiba nélkül kapcsolódik, ha a jelszót szándékosan elrontom, akkor hibaüzenetet ad, tehát eddig múködik.) Nos innen hogy jutok el oda, hogy ezt összekapcsoljam egy adatbázis vezérlő (Data Controller) elemmel. Mondjuk egy DBGrid-del?
Eddig ennyit csináltam: Felraktam egy SQLTransaction-t, amiben megadtam a MySQL50Connection-t a Database mezőben. Mivel a DBGrid egy Datasource-on keresztül látja az adatokat, így feltettem egy Datasource-t is.
Nos az SQLTransaction-t és a Datasource-t hogy tudom összekapcsolni? A Datasource egy DataSet-hez akar kapcsolódni és az SQLTransaction nem DataSet. Mit tegyek még a kettő közé?
Csak olyan DataSet típusú objektumot találtam, ami fájl típusú (delimited, fixed, memo, stb..) adatokat akar kezelni.
Ha valaki át tudna billenteni ezen a nehézségen, nagyon jót tenne velem!
Köszönöm szépen.

Szóval keresgéltem. (Olvastam angol doksikat is, de angolul nem tudok.)
Ez a megoldás felé vezető első néhány lépés:
- MySQL50Connection1; Az adatbázis kapcsolati rész helyesen kitöltve
- SQLTransaction1; A Database mezőben: MySQL50Connection1
- Datasource1; A Dataset mezőben: SQLQuery1
- SQLQuery1; A Database mezőben: MySQL50Connection1 és a SQLTransaction1 mezőben: SQLTransaction1, a DataSource mező üresen marad (Én ezt minenáron ki akartam tölteni, de hiba volt). Ezen kívül az SQL mezőben az SQL parancsot helyesen kitölteni.
- DBGrid1; DataSource mezőben: Datasource1
A MySQL50Connection1 és az SQLQuery1 Active mezőit True-ra állítani fixen vagy programból.
Így a DBGrid1-ben azonnal megjelenik a SQLQuery1 SQL lekérdezés eredménye.

Hozzászólások