Hardy - Rhythmbox helyett Goobox hang CD-k lejátszásához

 ( KG | 2008. december 30., kedd - 21:27 )

Először is leszögezem: nem célom vallási viták gerjesztése arról, hogy melyik a legjobb zenelejátszó Linux-on, Ubuntu-n, stb.
Csak arról van szó, hogy a Rhythmbox nagyon nem tetszik, ám mintha a Hardy Heron kiadásakor eldöntötték volna, hogy ezt fogják favorizálni, és pl. hang CD-k behelyezésekor is automatikusan ez indul el. Én ehelyett a Goobox-ot akartam beállítani. Ma végre sikerült!

A gconf-editor használatával hiába szerkesztettem mindenféle rejtett beállításokat, a Hardy-t ez már nem érdekli túlzottan... egyedül annyit értem el, hogy hang CD behelyezésekor mégiscsak elindította a Rhythmbox-ot, majd gyorsan kilépett belőle. :-)))

Aztán internetes keresgéléssel felfedeztem, hogy a médiakezelés beállításait három helyen is befolyásolhatjuk:

Rendszer -> Alapértelmezett alkalmazások (azt hiszem, itt zenelejátszás szempontjából a dupla kattintással történő file-megnyitást szabályozzuk, pl. mp3-maknál)
Rendszer -> Cserélhető meghajtók és adathordozók (itt úgy tűnik, hogy azt állítjuk be, hogy külső eszközök csatlakozásakor mi történjen)
Nautilus menüjében a Szerkesztés -> Beállítások -> Adathordozó fül alatt (némi átfedés mutatkozik az előbbi ponttal)

A legutóbbinál legördülő menükből beállítható, hogy mi legyen CD, DVD behelyezésekor, de ezekből pl. a Goobox hiányzott. Ezen úgy sikerült változtatni, hogy a /etc/gnome/defaults.list file-ban a
x-content/audio-cdda=rhythmbox.desktop
sort átjavítottam
x-content/audio-cdda=goobox.desktop -ra.
Ezután már megjelent a legördülő menüben "CD-lejátszó megnyitása" néven, és ezt kiválasztva végre úgy működik a rendszer, ahogyan szeretném.

Nagy előnye a Goobox-nak a Rhythmbox-szal és a Sound Juicer-rel szemben, hogy a CD adatait (cím, előadó, stb.) csak egyszer kell kitölteni/kijavítani, utána már emlékezni fog az általunk beírt adatokra, és emellett a lemezborítót is képes eltárolni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Goo, akarmit jelentsen is... Miert idiotak nevezik el a szoftvereket?

Mert ők írták, az ő drágaszáguk, úgy nevezik el ahogy jól esik.
Megnyugtatásképpen: a kérdéses projekt gyakorlatilag kimúlt, nagyjából akkor amikor a sound-juicer lett a Gnome alapértelmezett CD-beolvasója.

Jajj, neee! Leépítik a Goobox-ot?
Akkor kicsit okosabbá tehetnék a Sound Juicer-t, hogy ha már egyszer "látott" egy CD-t, akkor azt ne mindig az Internetről akarja azonosítani, hanem esetleg emlékezhetne az adataira, pláne, ha direkt megadom neki... és ugyanezt bátran megtehetnék a Rhythmbox-szal is!