akksi regenerálás házilag, 0Ft-ért

 ( kovi | 2008. július 6., vasárnap - 16:06 )

1. mindenki csak saját felelősségére
2. körítés: van egy csinos Dell C400-as notim, kicsit turbózva van az eredeti felálláshoz képest, így a gigás P3 proci mellett 40es hdd terheli az akksit, meg egy elég erős belső miniPCI-s wifi kártya. az akksija a gyári hardverekkel (20as hdd, wifi nuku) max 40 percet bírt akkor is ha csak egy böngésző futott rajta, hdd használat nélkül, illetve ha a kijelző fényerejét 70%-ra vettem.
3. konklúzió, megoldások: szar az akksi, ennyi. gyári akksi: 43e, utángyártott: 25e, cellacsere: 12e. első megoldás nem kell. második szóba jöhetne, de az utángyártott akksin nincs meg a gyáriról megszokott töltöttség mutató. harmadik megoldás: szuper, de nincs időm megoldani most, 5 nap múlva utazok.
4. most következik a show bevezetése. a lithium-polimer akksiknál bevált trükk: az akksit beteszed a mélyhűtőbe jó sokáig, majd újra leformázod az akkumulátort csepptöltéssel. (tudniillik a lithium-polimer elemekben nem nagyon van elektrolit, és a leépülést kizárólag a szilárd anyag hőre reagált kikristályosodása okozza - a fagy pedig bizonyos mértékig vissza tudja fordítani ezt a folyamatot)
5. a valódi cirkusz, amit nem értek, mivel ez egy LiIon akksi. olvastam pár külföldi fórumon hogy pár emberkének működik a dolog ezzel is (pedig nem szabadna működnie): lemerítettem a roncs elemet 1%-ra. ez fontos. aztán betettem egy nylonzacsiba (hogy a dér ne feltétlenül a testén csapódjon le) és megcsavartam a mélyhűtőt. -15 fokon hűtöttem 15 órán át. aztán hagytam felengedni szobahőmérsékletre 2 órán keresztül sűrű törölgetés közben (majd a végén a megmaradt párát lefújtam sűrített levegővel). majd vissza a notiba, és kikapcsolt állapotban töltöttem szintén 15 órán át. 2 óra múlva már nem mutatott töltést, de a csepptöltés azért megy ugyebár.
6. eredmény: 55 perce megy egy dvd-rip videó lejátszása merevlemezről (folyamatos hdd használat) 100% fényerőre csavart kijelzőn, full hangerővel, bekapcsolt wifivel. és még van ~15% szufla az elemben...
7. nem értem. LiIon esetén nem szabadna működnie ennek a trükknek. természetesen nem ér fel egy gyári akksival, de azt hiszem nyertem kb 30-35-40%-ot a roncs állapothoz képest. majd kimérem pontosabban.
8. ismét: mindenki csak saját felelősségére próbálgassa. nekem bejött a dolog... egy repülőutat röhögve ki fog bírni inet böngészés közben. aztán majd kicseréltetem a cellákat, ha hazajöttem...

no ennyit akartam. legjobbakat mindenkinek.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak azután nehogy felrobbanjon a repülőn :) A LiON akkuk legendásan "megbízhatók" még piszkálás nélkül is. Pont a Dell hívott vissza millió felett akkukat.

--
trey @ gépház

:) jaja. de ha már eddig kibírt 4-5 évet, talán ezt a hátralévő három hetet is átvészeli. aztán meg ha visszajöttem kicseréltetem benne az összes cellát, + lehet még 2 cellát belenyomatok, van benne hely. az elektronikát is átütik (ez is benne van a bruttó 12-ben) garanciával.

--
senki földjén, senki fia

hol cserélik 12e hufért a cellákat? tőlem több mint dupla ennyit akartak kérni, talán azért mert IBM. mivel az aksi még messze volt a 0 állapottól, inkább hagytam.

ez nem a márkától függ, hanem a kapacitástól és a cellák számától, meg az árajánlatban szerepet játszik az eprom típusa is (ezt ők kapásból vágják)

--
senki földjén, senki fia

ok, de melyik cégről van szó, ha nem titok?

engem is érdekelne, mivel fusihoz még nem láttam pótakksit, és az enyém már csak 75%-os :(
ami azért vacak, mert ősztől előadások, ott meg bírni kellene neki 2 órát legalább [jegyzetelés + ha unatkozok, akkor melózni jól lehet alatta]


Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

en csak azt nem ertem, hogy akarsz ezzel repulon netezni? ugytudom csak az usa-ban van a repulokon wifi, de oda az ut kicsit tobb mint 45 perc...

A'rpi

példa volt. de azt hiszem valahogyan meg tudom oldani majd.

--
senki földjén, senki fia

és mi az akadálya hogy wifit rakjanak a repülőbe? Gondolom nem a pénz, mert bőven megérné nekik. Valami biztonsági előírás?

Németh Ákos [sokahtemen]

Lufthansa járatokon(legalábbis a nagygépeken) 2005 óta van wifi. Más kérdés, hogy akar-e valaki kipengeti 30 usd-t egy 11 órás útra a netelérésért.

És hogy ontopic is legyek: aksi reszelésben azóta nem hiszek, hogy öcsém laptopja egy pukkanás keretében átrepült a szobán és szétkenődött a falon.

ezt a halálesetet kirészletezhetnéd. nem akarok én is így járni.

Németh Ákos [sokahtemen]

A cellák nem hagyományos aa méretűek? Mert akkor akár az is elképzelhető, hogy veszel x aa akksit és kicseréled házilag. Elvileg működnie kell. De azért ne próbáld ki, ha kell az akksi. :)

ha jól néztem amikor kiolvadt, a cellák körül lecsapódó pára alapján 4 cellás, és mindegyik cella hasáb alakú, kb 50*30*10es méretben. házilag nem tudod cserélni, mert a normális akksikban lévő csippel tudatni kell a cserét, különben pl. túl gyorsan tölt=bumm, vagy adott idő alatt tölt=nem tölt fel rendesen stb. azt hiszem.

--
senki földjén, senki fia

Ja, vagy úgy. Akkor nem szóltam.

Hat, ha ez nekem is bevalik akkor marha jo lenne, csak az a gond hogy az en akkum fullra roncs, ami azt jelenti 10 percig birja! de ezen mar rontani szerintem nem lehet szal most betolom a frigoba aztan holnap reggel meglatom mi lesz, de olvastam amit irtal es lattam olyant hogy fagyasztott allapotba feltoltotted? ugy eleg necces nem?

http://szisziway.homelinux.com | http://dexter.ogc.hu

pont ez az, hogy nem. előtte megvártam hogy szobahőmérsékletre olvadjon és csontszáraz legyen. gondold el milyen, ha fagyos-nyirkos az akksi és a notid egy érintkezőn 0V helyett 12V-ot kap :). szóval durva fagy, száradás-melegedés, aztán mehet fel a notira és extrahosszú töltés... nagyon nagyon hosszú töltés. én a töltés ideje alatt edzettem egyet, majd kocsmáztam, aztán aludtam. majd amikor felkeltem, a közel 15h töltés után vettem le, és akkor teszteltem amikor írtam ezt a szálat :). ha a második töltésnél is ilyen lesz akkor tényleg királyos ez a fagyosmikulás módszer. majd jelentek, addig is sok szerencsét.

--
senki földjén, senki fia

ööö, a notival toltotted, vagy kulon a konnektorrol töltövel?
________________________
Blog

5. ... majd vissza a notiba, és kikapcsolt állapotban töltöttem szintén 15 órán át. 2 óra múlva már nem mutatott töltést, de a csepptöltés azért megy ugyebár.

Hát írd majd le, hogy mi változott az aksival kapcsolatban, mert engem is érdekelne... Igaz nekem még tovább műkszik az aksiról, de azért már nem a régi...

Szétszedtem az enyéme (ugyancsak C400), de nem éri meg. Még ez is nehéz volt. Valahol megvan még a 2 műanyag, az elektronika itt van a kezemben. AS376D azIntelligens és SL394 azEeprom. Továbbá a gép felőli csatlakozón azt írja két tüske melett, hogy DATA és CLK. Tehát igazad van, resetelni kell az eepromot, különben nem ér semmit az akkucsere.

Az akkuk tényleg téglalap alakúak, és az enyémben már annyira hasuk volt, hogy nem tudtam rendesen visszatenni a laptopba egy idő után. Nem tudom mitől lett ilyen, volt még ebben is vagy fél óra élet. Lehet hogy fel akartak robbanni.

Most egy másolat van benne, az id-je cat /proc/acpi/battery/BATT0/info-ban valami "Sonyisgood". Nyilván, made in china, bought on ebay.de. Működik (csak sosem jelez 100%-os töltést, de már 1 éves és 1,5 órát bírja), még nem robbant. Árban kb. ott volt, mint az általad emlegetett cellacsere.

Tévedés, semmilyen chip-et nem kell cserélni. A töltés vezérlés a mérésen alapul. A mérés minden cella, de minimum egy között eső feszültség figyelésével történik. :) Ha van jó akkus forrásod akkor egy ponthegesztő kell csak és már lehet is szórni a cellákat. A forrasztás nem jó mert nem stabil kötés és akár tűzet vagy akku robbanást is okozhat!

----- www.blackpanther.hu -----

A töltés vezérlés a mérésen alapul. A mérés minden cella, de minimum egy között eső feszültség figyelésével történik. :) Ha van jó akkus forrásod akkor egy ponthegesztő kell csak és már lehet is szórni a cellákat.

- Azért ez nem ennyire egyszerű. Néhány akkumulátortípusnál valóban elegendő a cellák cseréje, és nincs semmi más teendő. Az ,,intelligens'' akkupakkoknál viszont az elektronika folyamatosan figyeli a cellák állapotát, kondícióját, és ezt figyelembe veszi a töltési folyamat során.

Persze, ennyire nem volt értelme belemenni, de ha már kitértél rá :) A kondíció is a mérésen, illetve a teljesítmény felvétel mérésén alapul. Csak azt akartam mondani, hogy én eddig nem láttam még -ettől még lehet!- olyat, hogy az akku elektronikán bármilyen (e)eprom lett volna, ami tárolja az akku állapotot.

(Régebben lehetett itt a neten kapni gyári, formázatlan Dell akkukat, 3600-os és 4200-as cellákkal is, 5000Ft-ért. Ajánlom mindenkinek, olcsó megoldása a felújításnak :))

----- www.blackpanther.hu -----

beraktam a mélyhűtőbe az ~1 éves, 94% -os elhasználódású "SONY CHAPALA" akksimat

Majd írd le légyszi, h mi az ábra a "regeneráció" után!

Ha nem ismernélek én sem hinném el!
--
не закурится!

nekem is eleg szar az akksim, mar 6 oraja bent van a frigoba, majd reggel kiveszem olvadás, es teszt... majd en is irom a kovetkezmenyeket... 20-30 percig birta eddig az akkum, meglatjuk mi lesz.

http://szisziway.homelinux.com | http://dexter.ogc.hu

Akksi lefagyasztva, most olvadasra varok utana toltes, es kesz van.

http://szisziway.homelinux.com | http://dexter.ogc.hu

remélem nemsokára megtudunk vmi nagy titkot... olyan kíváncsi vagyok...

RIP dexter :(

--
The GNU GPL was not designed to be "open source".

Valahol láttam egy sírfeliratként, elég morbid, ámde emlékezetes:

"Connection reset by peer."

Valami fekete humoroson én is gondolkdodom :)

--------------------------
"Utoljára mondom jóember, hogy nem rendeltünk óriástrambulint!"
-Open Source. Give it a chance: StartIT-

Feltétlen oszdmeg velünk a tapasztalataidat...
Volna regenerálni való akksim. (kinek nincs? :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Elotte: 2886mWh (of 53280) LION, 0 cycles, 94% wear
Utana: 2886mWh (of 53280) LION, 0 cycles, 94% wear

Ez nem jott be.

:(

nem lejhet hogy spéci NiMH akksi vagy valami új cucc? rendesen leformáztad? lemerítve fagyasztottál? nekem megy rendesen, kimérni még nem mértem de erősen súrolja a +40%-ot a tré állapothoz viszonyítva. bár a végső szót csak a második töltés után tudom kimondani én is.

--
senki földjén, senki fia

um jó hát ez 94% elhasználódású volt
ahhoz képest +40% is csak kb 91% elhasználódás lett volna :)

amúgy sony lion, acer notihoz volt

Most nem azé', de kisütés+15+15 óra az több mint 30. Tegnap este hétkor tetted be. Időutazó vagy-é? :)

Még megy a töltés, azóta nem vettem ki. De már most látszik, hogy nem lesz javulás, mert az akksi jelezné magáról a kapacitás növekedést, gondolom.

hogyan is tenné ezt?

nem értek hozzá, ezt szoktam nézegetni: klikk

> majd vissza a notiba, és kikapcsolt állapotban töltöttem szintén 15 órán át.

a kikapcsolt allapot is szamit talan...

+1

Na, majd én megmondom a frankót. Majd holnap este/szerda este.
Li-ion akksi, 50% körüli kapacitás, kb. 1 óra normál felhasználásnál.

Írjon ki bármit, fogom tudni mihez viszonyítani.
Úgyis akartam egy újat venni, tehát ha kinyírom, akkor sincs különösebb gond.

Egyébként a külföldi lapokon a Li-ion elektrolitjának a fagyási hőmérsékletét valahol -40˚C-on jegyzik, elvileg nem okoz gondot a -15˚C.

Sőt, azt javasolják, hogy az akksikat, ha nincs rá szükség, feltöltött állapotban lehet a frigóban tárolni (0˚C körül), rögtön a tojás és tej mellett :)

Azt is írják, hogy nem a töltés/kisütés, hanem a meleg nyírja ki ezeket az akksikat, tehát mindenképpen érdemes hűvös (<25˚C) helyen tárolni (pl. a frigóban, de nem a fagyasztón).

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery
--------------------------
"Utoljára mondom jóember, hogy nem rendeltünk óriástrambulint!"
-Open Source. Give it a chance: StartIT-

Ma este már tudok mit mondani, mivel megvolt a kellő fagyasztás(12 óra) és a kellő töltés is (~10 óra), kb 8-9 fele már írom is az eredményt. Az akkum eddig 10-20 percig birta max! Jelentős javulásra számítok...

http://szisziway.homelinux.com | http://dexter.ogc.hu

hajrá... alig várom a híreket...

az én aksim most ilyen állapotban van:

present: yes
design capacity: 47300 mWh
last full capacity: 28853 mWh
battery technology: rechargeable
design voltage: 11100 mV
design capacity warning: 4730 mWh
design capacity low: 2365 mWh
capacity granularity 1: 473 mWh
capacity granularity 2: 473 mWh
model number: Z94-2P
serial number:
battery type: LIon
OEM info: ASUSTEK

remélem ennek is használna egy ilyen beavatkozás...

amikor megnyomom a bekuldes gombot kihuzom a 220-rol a notimat... teszt indul!

zenet hallgatok rajt, bongeszek meg minden...

http://szisziway.homelinux.com | http://dexter.ogc.hu

sajna le kellett mennem és 5 percig töltön volt, mert felügyelet nélkül nem akartam itthagyni, de éjjel vagy majd holnap reggel ujra csinálom. 20 perc-nél dugtam be

http://szisziway.homelinux.com | http://dexter.ogc.hu

Kíváncsivá tettetek! Úgy másfél hónapja vettem új akksit a notimhoz. A régit felhoztam a pincéből. Belecsavartam egy A4-es fénymásolólapba, aztán gondosan egy nylonzacskóba csomagoltam. Ebben a percben kezdtem el hűteni. -25 C-on lesz 24 óráig. Kíváncsi vagyok, lesz-e változás.

Persze, hogy lesz. Amikor kiveszed, hozzáfagy az ujjad :)

megfordult a fejemben, hogy nem eredeti az akkumulátorom, mondjuk nem is LiION. lehet, hogy ezért működik a Li-Polimeres módszer nálam? :S

--
senki földjén, senki fia

Rá kell legyen írva az akkumulátorra, hogy Li-Ion vagy Li-Pol

rá van írva hogy Li-ion persze, csak akkor nem szabadna működnie a fagyos dolognak..
meg a PC a munkám, szóval az hogy mi van ráírva egy dologra nekem nem mérvadó :)

--
senki földjén, senki fia

pfff ;-)

Nah en is betettem lefagyni.
USA-nak gyartott Acer laptop, Sanyo UR18650F tipusu 14,8V, 2000mAh aksi.
(Cells made in Japan, Assembled in China)
Jelenleg igy nez ki:

/proc/acpi/battery/BAT1/info

present:         yes
design capacity:     2000 mAh
last full capacity:   1197 mAh
battery technology:   rechargeable
design voltage:     14800 mV
design capacity warning: 200 mAh
design capacity low:   47 mAh
capacity granularity 1: 32 mAh
capacity granularity 2: 32 mAh
model number:      10ZL
serial number:      25091
battery type:      LION
OEM info:        SANYO

/proc/acpi/battery/BAT1/state

present:         yes
capacity state:     ok
charging state:     discharging
present rate:      1587 mA
remaining capacity:   1150 mAh
present voltage:     1 mV

Kivancsi vagyok mi sul ki belole.
_______________________________________________________
UBUNTU 8.04 Rock's!
Type cat /vmlinuz > /dev/audio to hear the Voice of God.

5. ... lemerítettem a roncs elemet 1%-ra. ez fontos.

Kosz, elfelejtettem megjegye, hogy a remaining capacity nem 1150 mAh volt, hanem mindossze 10mAh mikor betettem a fagyott csirkemell melle:)
_______________________________________________________
UBUNTU 8.04 Rock's!
Type cat /vmlinuz > /dev/audio to hear the Voice of God.

Nah peh...
Ugy latszik akor en vagyok az elso, akinel nem, hogy javult volna, romlott :-s

/proc/acpi/battery/BAT1/info

present:         yes
design capacity:     2000 mAh
last full capacity:   863 mAh
battery technology:   rechargeable
design voltage:     14800 mV
design capacity warning: 200 mAh
design capacity low:   34 mAh
capacity granularity 1: 32 mAh
capacity granularity 2: 32 mAh
model number:      10ZL
serial number:      25091
battery type:      LION
OEM info:        SANYO

/proc/acpi/battery/BAT1/state

present:         yes
capacity state:     ok
charging state:     charged
present rate:      0 mA
remaining capacity:   863 mAh
present voltage:     0 mV

PS: mar volt beteve 15 orat tolteni (ugyanigy 860mAh korulre toltodott), utanna teljesen lemeritettem, most azt jelzi, hogy fol van tolve ... es fontebb vannak az eredmenyek...
_______________________________________________________
UBUNTU 8.04 Rock's!
Type cat /vmlinuz > /dev/audio to hear the Voice of God.

Kipróbáltam, vicces volt, csak nem jött be. Ugyanaz. 360Mhz-re levéve (3Ghz) 50 percet birt fagyasztás előtt. Most 360Mhz-en ugyancsak 50percet bir. :( Kár pedig jó lett volna :(

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."
Debian Lenny 2.6.26-rc2-mm1

Szóval, azt összegezhetjük, hogy a nem is javult mindenki akkuja, de romlani nem romlott (legalábbis eddig senki nem írta)! Akkor lehet, megpróbálom én is ;).
Ha elkezdtem, beírom az akku infóit, és a tapasztalataimat...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Ha ebbol a par visszajelzesbol lehet e egyaltalan ien kovetkeztetest levonni nem tudom, viszont igy szamolva mukodik a nagyon szethajtott aksiknal.
pl: http://hup.hu/node/57805#comment-596538

Az enyem meg a csirke mellett van, majd melobol hazaerve kiveszem s hagyom reggelig szaradni. (este 10-11 ora kozott tettem be, nem tudom pontosan hany fok van a maximumra allitott osdi hutoben, de ugy saccolom -7 korul lehet)
_______________________________________________________
UBUNTU 8.04 Rock's!
Type cat /vmlinuz > /dev/audio to hear the Voice of God.

Megcsináltam én is az itt említett módszert, de javulást nem sokat vettem észre, legalábbis, amit kiír a gép, abból nem :(, de lehet, hogy egyébként, ha használnám, tivább bírná, ki tudja! Minden esetre, csak annyit tudok mondani, hogy romlani, nem romlott, javulás viszont csak 1-2%...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Na felbuzdulva én is bevágtam a fagyóba az egyik céges laptop vacak akksiját a legjobbakat remélve :D

---------------------------------------------------------------------
„Az Univerzum már elég nagy és öreg ahhoz, hogy egy fél óráig vigyázzon magára.”

7(!) percet bíró lithium-ionos noname Pentium III-as noti akkujával bevált a dolog, már több, mint 1 órája nyúzom wifivel. Ki gondolta volna? :)

Nagyszerű! Jó lenne ha mindenkinél működne ez a kis varázslat!

mar akinek egyaltalan szuksege van ra ;-)

Bár hülyeség, de elgondolkodtam azon, hogy talán nem a fagyás, hanem a kisütés tett neki jót talán... bár akkor NiMH lenne... kutya se vágja. :)

Exem húz mindig, hogy a notija aksija nem túl jó. Most esély mutatkozik ennek elhárítására ;)

Én "5perces" akksim is bedobva a mélybe... Meglátjuk.


"terjed a linux, mint a bunozes" by selli

Semmi változás, de legalább megpróbáltam :D.
Rosszabb nem lett.


"terjed a linux, mint a bunozes" by selli

hmm, elvileg telefon akksinál is menne a dolog. mindjart ki is probalom
________________________
Blog

Nekem van egy 0 perces notebook aksim, azzal kipróbálom.
24 óra -10 Cfokon, majd kienegedés +0 fokon, utána töltés
24 órán keresztül. Ez kb 72 óra. Hétfőn jelentkezem.

Ja, az van ráírva, hogy LiIon. Ha ez működik megeszem a sapkám.

> Sol omnibus lucet.

Remélem jó étvágyat kívánhatunk :)

Tartok tőle, hogy egy kis félreértés áldozatai vagyunk :)
A fent idézett wiki-ből és egyéb forrásokból az derül ki, hogy a lithium-ion akksik:
- teljes lemerítése kinyírja az akkumulátort;
- fagyasztása (0˚C) fok körül arra szolgál, hogy mérsékelje az akksi spontán romlását, ami a li-ion akksiknál a gyártósorról való "legördüléstől" gyakorlatilag elkezdődik;
- a 40% onnan jön, hogy a legjobb 40%-os töltöttségen a frigóba tenni, mert a tapasztalatok szerint ekkor a legkisebb mértékű a romlás (évi 2-3% a töltés vesztés, ha jól emlékszem);
- a -15 - -25˚C nem javít rajta, sehol sem találkoztam ezzel, csupán "tartósítja", csakúgy, mint a pulykamellet;
- nem szeretik a meleget, ezért romlik a kapacitásuk és nem a töltés-kisütés miatt, ergo ha nem használjuk az akksit, érdemes 40%-os töltéssel eltenni a fagyasztott bélszín mellé és használat előtt 24! órával előszedni (maghőmérséklet!=felületi hőmérséklet!)
- nem szeretik a vizet, robbannak! ha kigyullad egy ilyen akksi, NEM vízzel oltani! Sérülésveszélyes!
- olcsóbb venni az ebay-en egy akksit: én most rendeltem 11000 HUF-ért eredeti Fujitsu Siemens pi1505-be való 4400mAh-s akksit és házhoz jön!

A régiek, amiken működött a dolog, lehet, hogy lithium polymer alapúak, a jó ég tudja, miért működik ez a megoldás (látszólag).
Tehát aki szórakozik ezzel, legyen észnél és legyen a keze ügyében poroltó!

--------------------------
"Utoljára mondom jóember, hogy nem rendeltünk óriástrambulint!"
-Open Source. Give it a chance: StartIT-

Hát nem tudom, én bedobtam a hütöbe a compaq presaio 2100-as akkuját (4400 mAh), és kipróbálom, ezt, ami le van írva! Olyan 50%-os z akku, 1 órát bír, hátha segít, csak ne rontson! Aztán pedig hütöben fogom tartani, ha nem kell, ha az a jó neki ;). Egyébként, miért 40%-os töltötséggel kell berakni?

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Azért, mert a töltés veszteség (romlás) ebben az esetben a legalacsonyabb. Valószínűleg van tudományos magyarázata, amit nem értenénk meg :)
Egyébként kísérletező ember lévén én is beraktam a frigóba (-15˚C). Zéró javulás, nagyjából úgy, ahogy vártam is.

Viszont érkezik lassan az új akksi :)

--------------------------
"Utoljára mondom jóember, hogy nem rendeltünk óriástrambulint!"
-Open Source. Give it a chance: StartIT-

Hát érdekes a 40%, de elfogadom, hogy nálam okosabbak ezt tudományosan alá tudják támasztani ;). Egyébként, most vettem ki a frigóból, várom, hogy kiolvadjon ;), és reménykedek, hogy javulni fog...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Egyszerű, mert a töltésvezérlő áramkör rajta folyamatosan fogyaszt valamennyi kicsi áramot. Ha valaki egy évre elrakja az akkumulátort fagyasztóba (márpedig nyilván nem 1-2 napra teszi el az ember), akkor jó, ha kb 40%-os töltöttségi szinten hagyja, hogy 1 év alatt se merüljön ki teljesen 0-ra. És évente célszerű is egyszer elővenni és visszapótolni 40%-ra.
Azért nem kevesebb, mert az, hogy 0% vagy 40% már nem igazán számít a kapacitásvesztésnél, viszont biztos-ami biztos legyen benne elég kraft, hogy véletlenül se tudjon mélykisülni. De egyébként simán lehetne ez 50% vagy 30% is, szerintem ennek nincs nagyobb jelentőssége, a 40% egy ökölszabály.
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

Végtelen javulás, pont ezt vártam (-::
Előtte: 0 perc
Utána: 4 perc

> Sol omnibus lucet.

Jó étvágyat!

Sziasztok!

FPCBP36 típusú Fujitsu akkuhoz kellene nekem eprom tartalom ha valakinek van ilyenje, vagy ismer olyan helyet ahonnan letölthető akkuk eprom tatalma az legyen szíves ossza meg velem. gaborf85@freemail.hu ide írhatók vagy ide a fórumba. Köszi előre is!

Toshiba Satellite Pro 4200

elotte: emerge --sync kozben mar kihalt (10percet birt kb)
utana: emerge --sync lefutott, majd emerge -uDN world - az egesz tartott masfel orat, akkor adta meg magat :)

szintén toshiba satellite S1410
15 percről 15 percre változott. :D

gyakorlatilag nem volt hatása.
Lehet már túl öreg az akksi?

kitudja :) megvolt a full lemerites fagyasztas elott?

Igen.
totalisan, kikapcsolt a gép. :)

éne szerintem - bár már nagyon régen ültem ilyen helyeken ahol ezzel nyúztak minket- ez a lenagyobb hoax ami itt a h upon valaha láttam.

Szerény vélemény szerint itt inkább az orbitális túltöltés hozhat helyre -ideig-óráig? - néhány temető felé kullogó akksit. Legalábbis az a tv szerelő trükk jutott eszembe amikor felbikáztuk a lefáradt képcsövet a tévén.

"amikor felbikáztuk a lefáradt képcsövet a tévén."

Aminek megvolt a pontos fizikai magyarázata.
Öveges kísérletei is jó "trükkök" voltak...

"Aminek megvolt a pontos fizikai magyarázata."

Aminek megvolt a pontos fizikai magyarázata is, hogy tulajdonképpen mennyire le lehet vágni vele minimum kétszer az idős néniket hogy "megjavítottuk a képcsövet mami 5 ezer lesz helyben" és hogy igazából mennyire semmit sem érő megoldás ez.

Mint ahogy ez is.

felbikázás? mit értesz ez alatt?

lefáradt? ezt sem értem...

A csövek működési elve, hogy a fűtött katód elektronokat bocsát ki magából, amiket az anódhoz csalogatnak a viszonylag magas, pozitív anódfeszültség segítségével.

A képcsőben ezeket az elektronokat még megbolondítják az eltérítőtekercsek mágneses terével, így aztán a képernyőn hol ide, hol oda csapódnak be, ezzel akár látható képet is rajzolva.

A sok évnyi fűtés és sugárzás miatt a katód anyaga elfárad, a felső rétegből elfogy a sugárzó réteg. Kevesebb elektron indul útnak, a kép halványabb lesz.

Ezt javították régen a katód és az első rács (ebben nem vagyok biztos) közé ráadott veszett nagy feszültségimpulzussal. Ennek hatására a katód felső rétege levált, szerencsés esetben viszont maradt még benne anyag, és a cső ismét fényesen tudott képet rajzolni. Vagy a képcső teljesen elromlott, de ugye gyér fényereje miatt úgyis cserélni kellett volna.

(Hoppá! Fizikusnak magyarázom a csövek működési elvét?)

A működési elv világos volt, csak ezzel az elöregedéssel nem voltam tisztában...
Mostmár értem, hogy mire gondoltál. Köszi a segítséget! :)

Üdv.: Gemini

Részemről a szerencse, hogy megértem azt a kort és ezt a kort is.

(Bár a mait elnézve, nem is biztos, hogy szerencse.)

Igen, ez a helyes kifejezés, hoax :)
Ahogy végignyaltam a webet, semmi sem támasztja alá.
A tárolással nincs gond, azt lehet, sőt, javasolják és sok helyen, de helyre nem hoz semmit.
A totál lemerítés pedig kinyír, nem javít.

A youtube-on láthatóak ennél meredekebb hoax-ok is: fagyasztás szobahőmérsékleten, pár másodperc alatt stb. :)

--------------------------
"Utoljára mondom jóember, hogy nem rendeltünk óriástrambulint!"
-Open Source. Give it a chance: StartIT-

Öreg, idejétmúlt, (értsd: lefagyasztott) veszélyes hulladéknak minősülő akksikat kedvezményes áron átveszek.
Ugyanitt, új, eredeti márkás akksik akciós áron eladók! HUPosoknak +kedvezmény!

Hogyé' adod?

Nem jött át az irónia mi? Maj' rágyúrok...

Az új-on bukod, írj helyette újszerűt, vagy jó állapotút. :)

Kipróbáltam. Előtte 0 perc, utána 0 perc. :)

Egyébként egy PII-es HP OmniBook akksija volt, persze Li-Ion.

Ugye a lemerítésre nem volt szükség, a hűtőben ~10 órát volt, aztán este 10-től délelőttig töltött. Ha működött volna, legalább bekapcsolni hagyja a gépet, ha a windows bootig nem is jut el.

ASUS A2 akksiját próbáltam hekkelni. Már két kezelésen is átesett, úgy néz ki mintha nagyon lassan próbálna magáhoztérni.
Még csinálok vagy két fagyasztást. Rosszabb már nem lesz.

aksit tárolni (nem roncs, és nem kell megtuningolni) ugye 50%-on tárolja az ember, de mi a jobb, a huto, ahol van 3-5 fok, vagy a fagyaszto, ahol van -20 fok?
________________________
Blog

Szerintem már akinek romlott az akksija annak már mind1. De akinek még full jó az használhatja pl beteszi estére a hűtőbe! De amikor bennt van a gépben az akksi és nem töltődik a legérdemesebb kivenni a gépből mert rosszat tesz az akksinak ha "meleg van". regenáráláshoz pedig akksi mosás

Otthon és melóhelyen hálózati feszültségről használom a laptopomat, és ki is veszem az akksit. Már bő egy hónapos, de még csak 6 ciklus van benne :D
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!