Wififalu projekt

Fórumok

Közösségi topik, tágabb értelemben.

A néhol bevált, néhol kudarcba fulladt ingyenpc-s projektek után, úgy tűnik sikert aratott a Nyírő-féle kezdeményezés az ország legelmaradottabb térségeiben.

http://index.hu/tech/net/wifa8557/
http://alterglob.blog.hu/2008/06/22/szaz_wifi_falut_ezeret

Vélemények?
Hogyan érdemes és hogyan lehet az ilyen projekteket támogatni?

Egyéb sikeres kezdeményezések:
http://www.freegeek.org/
https://wiki.ubuntu.com/KentuckyTeam/CharityProject

Hozzászólások

Miért nem csodálkozom a topikinditó személyén?
Bármilyen téma felmerül ami kicsit IT és van kis spicy ethnic ize te rárobbansz azonnal.
_______________________________________________________________
"Good news everyone! Those asinine morons who canceled us were themselves fired for incompotence!" Hubert J. Farnsworth

-ethnic

Igazából arról van szó hogy míg a Blackpantheres kezdeményezés megbukott a felajánlások hiánya miatt, ez a dolog működni látszik, gondoltam hátha kitaláljuk milyen tényezők szükségesek ehhez, de lehet hogy tévedtem, mert kigyelmed inkább egyből harap, csak mert helyettem teccik gondolkodni.
--
the tide is turning

Blackpantheren kívül még hwsw is tolakszik ingyen hw-ért.
Ám most amikor 50db p4 kerül céges selejtezésre,pont ez a 2 lehetőség került elsőnek kizárásra.Egyébként már meglett a gazdájuk de nem lenne túl ildomos ezt bárhol feltüntetni e-penist lobogtatva hiszen hulladék a cégünk számára.
_______________________________________________________________
"Good news everyone! Those asinine morons who canceled us were themselves fired for incompotence!" Hubert J. Farnsworth

Nem a kukába került és nem vésték le a COA vignyettákat sem.
selejtezés keretében OS-el együtt kapták meg.Persze erről nem kell tudósitani mint pl,bohócék *buntyúkra váltottak.Ebben nincs semmi hírérték.Se nem Opensource se nem adakozás.Pusztán kétévente selejtezés amiből két iskola nyert időlegesen valamit.
_______________________________________________________________
"Good news everyone! Those asinine morons who canceled us were themselves fired for incompotence!" Hubert J. Farnsworth

Alapvetően megfelelő kapcsolatok kellenek egy ilyen project futtatásához akár céges, akár állami részről.
Ha állami támogatás, akkor jól meg kell "magyarázni" kinek lesz az jó, és itt nem a felhasználókat értem. Ez utóbbiban már önkénykormányzati és kistérségi projectekben volt elég rálátásom. Ugye, az senki sem hiszi el, hogy egy famászóka 4.5 millió forintot kóstál.
Nem elhanyagolható az adott politikai hivószavak megjelenése projectben, (hátrányos, elmaradott, fejlesztés, stb.) Sokkal könnyebben nyílik a buksza az ilyenre. Az is kérdés, mennyire mutat jól az adott projectet támogatása a kampányokban.

Céges támogatási rész trükkösebb, mert kezdődhet azzal, hogy nekiszögezi a kapcsolattartó az ember mellének a kérdést, hogy ő ebből mennyit fog kapni (erre is volt példa), egészen odáig, hogy milyen megjelenési formát tudsz a cégnek mutatni. Emiatt cégekhez csak olyan esetben érdemes fordulni, ha a kellő médialefedettséggel rendelkezik az adott project. 3-4000 napi hit egy weblapon ehhez kevés.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Ugye, az senki sem hiszi el, hogy egy famászóka 4.5 millió forintot kóstál."

Az árban benne van a 3 éves 24/7-es telefonos, 8/5-ös helyszíni support, 7 napos cserehatáridő alkatrészre, továbbá megbízási díj, adminisztrációs díj, meggyőzési díj, elbírálási díj, politikusok napidíja a meggyőzés és elbírálás időtartamára.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Igazából arról van szó hogy míg a Blackpantheres kezdeményezés megbukott a felajánlások hiánya miatt"

Ez akkor lenne igaz, ha nem adományoztunk volna egy gépet sem. Sajnos a pályázók egy része, átlépte a gusztustalanság határát. pl: volt aki fotót küldött magáról, hogy milyen "nyomorult", csak a codegen pc-t felejtették leretusálni a képről a háttérben... De volt akinek "nem érte meg használni a P4-es gépet" mert meg kellett volna particionálni a pendrive-ot.

Jelntem ettől függetlenül ~140-150 gépet adtunk, még több mint 700!!! kellene ingyen. A jelnlegi projekt megpróbál generálni több ingyenes gépet. Ígéretek szerint most 35-40 darabot az egyik grátisz2 pályázó által. Tehát inkább hívom sikertelennek, mint "megbukottnak".

A két projekt abban különbözik, hogy nálunk nincs politikai érdekeltség, így lesz@rják. De ezzel a projekttel módosítom a miénket, és az összes romát és szervezetet kizárom. Lehet menni ezekhez.

----- www.blackpanther.hu -----

Szanalmas. Szocialis "internet szolgaltato". Akkor mi lesz az alapja: rohadtgagyit feltetelek nelkul ingyen, de igazold, hogy raszorult vagy?
Szamitogepet pediglen szulnek vagy izzadnak.. Ja hogy az van. Persze.
Jajj.
Ha valoban az lenne a cel, hogy ez a reteg tudjon netezni, ehhez kozossegi intezmenyek kellene lenni, ahol van szamitogep, van (szakerto) felugyelet, van internet (ellenorzott minosegu). Segiteni meg ott lehet, h szerintem eleg sok internet szolgaltato adna feltetelek adottsaga mellett kvazi ingyen igy a netet.

Az a helyzet, hogy valahol l kell indulni, ha az elmaradottakat fel akarja a társadalom zárkóztatni, nem pedig attól rettegni, mikor vágják át az ember torkát.
Teljesen természetes, hogy egy "elosztásban" lehetnek marha nagy tévedések. Ám olyan recept nincs, ami 101%-ban biztosítja, hogy valóban csak a ténylegesen rászorulók kapjanak ingyen juttatást.
Vagy, neked lenne, willy?

Vector, sosem lehetünk elég jók; csak erre akartam rámutatni. Sajnos willy, az életunt filozófista sosem fogja megérteni.
Anno Adolf Hitler mondotta, hogy inkább 100 ártatlan pusztuljon, mint egy bűnős meneküljön. Én amondó vagyok, hogy inkább 100 csaló részesüljün abban az előnyben, amiben az az egy rászoruló, igen. Sajnos mindannyian tudjuk, hogy a tesók egymást sem kímélik, de én lennék a legboldogabb, ha valaha is megtudnám - ami persze sosem lehetséges -, hogy a kisfiamat azért nem támadta meg egy roma, mert éppen jobban esett neki az MSN. Konvergáljuk a potenciális bűnözőjelölteket a 0 felé, ha tehetjük!

hat eloszor egy kis kulturat kene szethinteni, aztan utana lehet a gepeket... van jopar internetes kozosseg, ahol ez a beka segge alatt van. pl Chatek IQ gyilkosai vagy a multiplayer jatekok scenei...

Aztan ha mar a templomot/kozossegi hazat (amit ugye a kozossegert epitenek) szetloptak, mi lesz a gepekkel? :/
--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Talán ezért is jó a saját gép és nem egy e-magyarország pont-szerű megoldást kéne erőltetni.
Nemtom hogy lehet netikettet tanítani, leginkább sehoy.
+: Vagy ha van iskola, akkor oda kéne hordani a gépeket, legalább nem mellé járnának a gyerkőcök. A felügyelet is megoldott lenne a tanárok révén. (Van ahol külön vannak az e-magyarország pontok és nem igazán törődnek a gépekkel.)
--
the tide is turning

"A felügyelet is megoldott lenne a tanárok révén."

és a tanárokat ki fizeti? mert egy két tanártól eltekintve nem fog ott maradni csak szórakozásból felügyelni, mivel a tanárok óraszámát és egyéb kötelességei is nőnek és nem csak a délelötti tanításból áll a napjuk...

debian gnu/linux @ linux-2.6.22.24-op1 | patch
info

Hát, szerintem jó, hogy nem csak a délelőtti tanításból áll a napjuk. Valahogy az emberek nagy része sem csak 8-12-ig dolgozik. Én még jelentős lekötetlen kapacitást látok a tanároknál. (Főleg úgy, hogy sajnos folyamatosan csökken a gyereklétszám, a tanárlétszám meg kb. változatlan).

Részemről szimpatikus a kezdeményezés!
A céges selejtezésekből akad régi gép bőven, szinte ingyen. Netezzenek, fejlődjenek.
Egyedül attól félek, hogy belerakja a mocskos kezét a korrupció és a 3 millió szociális internetezőnek állami pénzen vesznek Vista full license-t, meg office-t hozzá és talán még MS-SQL enterprise edition-t is, amit persze (x)évente újítani kell

"It took six days for the god creating this world and see how many bugs it contains! "

Már belerakta. Mikor én elkezdtem, több biztosító is ígéret tett. Ez is volt az egyik ok, hogy projektet csináltam belőle. Majd 2-3 hónap hitegetés után az ígéretek köddé váltak. Másik forrásból tudjuk, hogy "valaki" elvitte a gépeket.

----- www.blackpanther.hu -----

Halott projekt hosszú távon.

Megint úgy adnak, bocsánat, adatnak (az adónkból), hogy nincs feltétele. A 30k-s beugró a gépért is hitelből megy. Az meg, hogy Nyírő és Csepeli nevét lehet olvasni benne, nem meglepő: jó kis állami pénzeket lehet lenyúlni.

Akkor lenne értelme, ha az internethozzáférés havidíjaként pár ezer Ft-ot levonnák a segélyből. Érezze a delikvens a súlyát annak, hogy ez áldozattal jár, meg kell érte dolgozni.

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

"...a néhány falura kiterjedő pilot projekt után [4] a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 200 millió forintos támogatásával és a T-Com által adományozott bérelt vonalakkal beindult az «alfa pilot»."
Lám, mire nem jó 200 millió forint? Inkább erre költsék mint a kormanyszovivo.hu mesterségesen intelligens zárt netes tv-láncára.
--
the tide is turning

A szeretet feltétel nélküli. :) Ha egy embert "megmentenek", már megérte. Persze nem tudom, mennyibe kerül egy ember élete, boldogsága és szabadsága. Inkább kapjanak esélyt valami újra ezek az emberek, mint pl. az egészségügyben szórják szét a pénzt. (Azért nem szeretem az egészségügyet, mert sok orvosnak csak egy beteg, egy eset vagyunk, nem emberek. Gépek, amik olykor elromlanak, és ha eljön az idő, végleg leállnak. Nem vagyunk gépek!)

:)

wififalu.blog.hu erdemes atfutni.. mellesleg enis jo otletnek tartom, azert lassuk be, hogy nevetseges arakon is lehet mar adsl-t kottetni. ezeken a helyeken keves az esely, hogy erre meglenne a lehetoseg, ha pedig egy alapitvany magara valalja ezt a tisztet akkor az becsulendo.

"mellesleg enis jo otletnek tartom,"

Amikor azt látom, hogy az adómból támogatják azokat, akik _szétlopnak egy
templomot_, a földeket parlagon hagyják mellette segélyért tartják a 15 éves markukat a másik kezükben levő purdéval egyensúlyozva, akkor fordul meg a fejemben, hogy érdemes-e itt élni.

megfordul azert a fejemben a kerdes, hogy mit lehet ilyen szituval kezdeni? nepirtas vegulis nem tulzottan szep dolog, elfordulni lehet, esetleg valahogy az oktatast javitani, hogy legyen lehetoseg a kitoresre. Az ignoralas nyilvan egyszeru, de nem oldja meg a problemat, attolmeg a fold parlagon marad.

ebben az esetben ugy latom talan az oktatas javulni fog, esetleg par even belul megtanulnak foldet muvelni, ki tudnak torni a szegenysegbol.

"esetleg par even belul megtanulnak foldet muvelni, ki tudnak torni a szegenysegbol."

Igen, földet művelni, mint a középkorban, annak azért elég sok feltétele van, mégha családi gazdaságról beszélünk is.
Feltételezem a technológiai, környezeti változásokhoz is alkalmazni fognak.

A megoldás egyébként egyszerű, munkahelyek teremtése, elfoglalhatják az alacsonyabbrendű munkákat, ez többnyire fizikai munkát jelent, ezt pedig kiegészítenénk oktatással, hogy legyen lehetőségük kitörni.

Nem azért azokat a munkákat, mert embertelenek vagyunk, hanem mert szakképzetlenek és mert ez adja majd a motivációt a kitörésre, az említett munkák nagy része amúgy is feleslegessé válik a gépesítés nyomán, de addigra eljuttnak odáig az oktatási rendszerben, hogy megtanulják kezelni a gépeket is.

Ha valaki szerint ez is barbárul hangzik, akkor az kellemetlenül fogja magát érezni a világban, ahogy az változik és a következmények utolérnek minket.

"Igen, földet művelni, mint a középkorban, annak azért elég sok feltétele van, mégha családi gazdaságról beszélünk is"

Most semmi nem motiválja őket, hogy legalább földet műveljenek, mert bármilyen ellenszolgáltatás nélkül ugyan alacsony szinten, de meg lehet élni segélyekből.
A többit meg a hírközlési kábelek lopásából, feketemunkából..stb biztosítani lehet.

Könnyebben integrálhatóak lennének a munkaerő piacra, ha legalább a közmunkához kötnék a segélyeket.

Naná, hogy van! Segíjke nem KP! Tüzelő, konzerv. Azt nem tudja betuszkolni a játékautomatába.
Megélhetési bűnözést eltörölni.
Aki bűnt követ el, az ne szanatóriumba kerüljön ombuccmannal, hanem kapjon büntetést, aminek része legyen közmunka, illetve az okozott kár pótlására/enyhítésére szankció, továbbá valóban kapjon büntetést az, aki bűnöző.
Magánvagyon védelme. Ha bejön a portámra, vállalta törvény szerint ami ott vár rá. Önbíráskodás? Naná!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

egyreszt azert tartom jo otletnek mert ha megnezted a videot, ott is elhangzott, hogy miota ez a lehetoseguk nyilt a gyerekek nem a kocsmaban vannak, magyarul meg ember is lehet beloluk. masreszt pedig szemely szerint ha ket lehetoseg kozul kell valasztani (kormanyszovivo.hu vs. elmaradt telepuleseknek wifit) inkabba z utobbira szavazok. valoszinuleg ez az alapitvany sem pusztan szerelembol csinalja amit csinal, de ennek meg valami haszna is lehet...

Miért kellene támogatni? Ez egy okosság azoknak, akik csinálják, nem is kicsi.

Száz segélyet, ezeret.

A Nyírő-féle kezdeményezés feltehetően a Nyírő-féle embereknek éri meg a legjobban, a harmadik világ segélyezésével és információs technológiával való ellátásával együtt.

A különbség, hogy a harmadik világ problémái megoldhatatlanok, addig a hazai rászorulók helyzete korántsem lenne reménytelen, ha az állam munkahelyteremtéssel, a segélyek munkához kötésével, az oktatási rendszer megerősítésével ösztönözné a romákat életkörülményeik javítására.

És akkor talán még meg is lepődnének sokan, hogy a roma is ugyanolyan ember, ha tanul és dolgozik ugyanúgy képes lesz mindarra amire mi (ez nem sok, elnézve az ország állapotát, tehát bizonyosan képes lesz rá), nehogy a végén még kiderüljön, hogy ők is emberek, akiknek nem feltétlenül az a legjobb megoldás, hogy a Nyírő-félék beállítanak hozzájuk egy nagy halom ócska számítógéppel.

A wifi-s dolog viszont tetszik, tényleg lehetne olyat, hogy közösen fizettnek elő egy szolgáltatásra és megosztva használják.

Most érdemes magyar nyelvű on-line casino és pornó oldalakba fektetni. Érdemes elgondolkozni egy on-line rövidital futárszolgálat felállításán is. Így be sem kell menni a kocsmákba. A segélyek jelenleg is, az off-line világban játékgépekben és a kocsmárospult kasszájában kötnek ki. Nem lesz az másként az on-line világban sem.
:-)

"Linux operációs rendszerrel"

Ti lattatok a videon nem windows ost?

szerk: Azt mondtak, wifi, barki szabadon elerheti?

Az index képein Linuxot használnak, de a az oktató is linuxot használ a laptopján.
Egyedűl attól tartok, hogy fellép valami extra igény a részükről, amit csak az microsoft fog tudni orvosolni és akkor az újabb 25 milliárdba fog kerülni.

"It took six days for the god creating this world and see how many bugs it contains! "

Irjak is a cikkben, hogy az egesz eleg kemenyen uzleti alapokon van, raadasul utana a kiszallitott gepek a vegfelhasznalok tulajdonai lesznek. Es a konfigok alapjan nem realis, hogy a Microsoft erre a jovoben szoftvert birna adni, foleg mert most szuntetik be az XP-t, es mar regebbi Office-t sem nagyon lehet kapni. Bar persze idehaza az, hogy nem birjak futtatni, nem akadalyozott meg politikai erot abban, hogy szoftvert vegyen milliardokert... ;) :/

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A gepeken kiszallitasukkor egesz biztosan Linux van, de senki nem tiltja meg a gepet vevoknek, hogy mas rendszert tegyenek ra. Szoftver support - sajnos - amugy sincs a gepekhez, foleg mert nincs technikai szemelyzet sem a netszolgaltatonal, sem az alapitvanynal, sem pedig a gepeket biztosito hasznalt PC boltnal ahhoz, hogy Linux enduser supportot nyujtsanak.

A rajta levo Linuxnal (egy customized Ubuntu Feisty) is otszor jobbat tudnek prezentalni minimalis erofeszitessel, olyat amit lehet supportalni is, es akkor nem kotne ki a gepek nagyreszen vegul Windows... Dehat, whatever.

(Szerk: az Index kepein meg korai konfigok latszanak, a mostani gepeken mar erosebben customized az Ubuntu/Edubuntu, es nem csak Dell-eket, hanem masfele gepeket is szallitanak.)

(Szerk: Hogy honnan tudom a fentieket ilyen biztosan? Na ugy megis, szerinted?...:)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Wifi? Ez tiszta rasszizmus. Még azt a kevéske rézkábelt is sajnálják tőlük!

Talán sokan nem is gondolják, hogy ez mennyire életszerű post volt!
No de sebaj, a környék el volt látva second-hand olcsó PC-vel, az ár olyan 10e körül lehetett :D
Aki meg nem adta el, az pedig tuttira, hogy fürdés helyett szörfözni tud a hálón, bár az itt felcsapódó "hullámoktól" nem lesznek tisztábbak, sőt!

----- www.blackpanther.hu -----

Regebben is volt, hogy egy ket helyen megjelentek a taplo allatok, de miutan ezeket a programokat beinditottak a szamuk megsokszorozodott.
Hol is?
-chatelo helyeken : Alt. masodik mondatban mar a nemiszervuket hozzak szoba, ha nem csajozasi indittatasbol, akkor jon hozza a te budos csicska szopd ki. (igen borton szleng, igen tudjuk kik hasznaljak)
-A myvip-en, es az iwiw-en megjelentek a szep emberek szinten. Megyek magyart olni, es egyeb finom kepekkel. Persze nekik lehet, de ha en irnam ki egyik kepre, hogy megyek PC-st verni.
-A forumokon megjelentek a szinten f.szparasztok akik mar egy majomnal jobban eltudtak sajatatitani az iras olvasast (a szovegertest nem), de sajnos a szellemi szintjuk meg nem erte el azt a szintet, hogy akar normalisan is ellehetne veluk kommunikalni - meg igy rugos kes latszata nelkul sem.
-A Youtube-on es egyeb videofeltolto oldalon megjelentek a az ugynevezett "csicskaztatos" videok. A csicskat felveszik, amint eppen baszogatjak, megverik, lekopdosik stb.
Es meg sorolhatnam a dolgokat.

Sajnalom amugy, hogy wifi-s internetet telepitettek nekik, es nem rezdrotosat. Megcsinaltak volna maguknak azt a moderaciot amit en elkepzelek nekik.

Ja igen, es voltak eddig is hulye emberek a neten, de nem ennyire buta, agressziv fajtak. Ezek tenyleg gyulolnek valakit, ha megmondja neki azt, hogy buta vagy fiacskam. Azert ha mas nem remelem egy vargane tapot megfognak olelgetni.

Nem vagyok kultúrantropológus, de bizonyos, hogy a kultúrájukban ezek elfogadott dolgok. Számos ősi kultúrában volt kitüntetett szerepe a nemi szerveknek, de akárcsak nézzük meg az Afrikában kultikus táncot lejtő asszonycsoportok előtáncosait, akik vaskos, fából faragott péniszt erősítettek magukra és azzal ijesztegették a többieket.

És ha már csicskáztatás, ott vannak a törzsi szertartások, bátorságpróbák, amelyek nélkülözhetetlen elemei a felnőtté vállásnak.

Hogy mersz te elítélni másokat csak azért mert eltérő kulturális közegből származnak? ;-)

Isten őrizzen, hogy helyetted gondolkodjak, de valami mélységes keserűséget érzek ebben a postban.

Egy felől elítélem ezt a pofátlan, hatásvadász, ordenáré kezdeményezést, mert valszeg komolyabb gondok vannak ezeken a kistelepüléseken, minthogy behozzák-a-zinternetet. Más felől meg örülök neki, hiszen egy olyan településen, ahol nincs könyvtár, könyvesbolt, ott hatalmas segítséget jelenthet a-zinternet annak aki tanulni, megismerni, vágyik (ezt persze én sem gondolom komolyan). Harmadrészt meg ki a fenétől tudná meg a-zinternet előtt üldögélő "szerencsétlen" (gyerek), hogy mi a francot kezdjen vele, műmasztizós ki-a-zén-ismerősö-matijejidközü oldalakat nézegessen, vagy esetleg elolvassa, ki volt Árpád vezér apja, hogyan fejtették meg az egyiptomi hieroglif írást, esetleg, hogy ki mondta és miért: "Ne zavard köreimet!". Szóval, hogy a látóköre táguljon. Ha nincs aki segítsen, pont annyit ér az egész számítógép (internet) mint a saját súja sz@rból.
Ezért szerintem nem arra kellene hangsúlyt fektetni, milyen remek ember ez a faszi, hanem, hogy miért nem a települések iskoláit (könyvtárait, közösségi házait) segíti, talán azért mert tisztában van azzal, hogy arra fogják használni az ajándék netet amire maniac is rávilágít, tán azért mert rendjén valónak tartja azt, hogy bizonyos emberek, butaságból, agreszivitásból okádják tele mocsokkal azokat a "közösségi" site-okat amiket ilyen sokan látogatnak?

U.I.: Nos persze tévedhetek is, vagy lehet, hogy részeg vagyok! :@

----
Nyicc-egy-csört?
Esetleg nézd meg itt: http://kayapo.dyn.hu/

Teljesen egyetertek veled. Rosszul lett elkezdve, ahogy mostanaban ugy szinte minden.
Anno irtam is, hogy ez a szefes dolog milyen baromsag a korhazakban. Inkabb a kozbiztonsagot kellene olyan szintre hozni, hogy legalabb korhazakban ne lophassanak. Ugyanigy itt is ezt lathatjuk. Odaadunk nekik egy ertekes dolgot (amit van aki tenylegesen a celjara megfeleloen hasznalna), de maga az alap dolgokat nem tanitjuk meg nekik. Nem tanitjuk meg a valodi hasznara, arra, hogy informaciokat lehet kinyerni belole. Olyan informaciokat ami talan hozzasegitene oket, hogy ne a jelenlegi szinten eljenek, gondolkodjanak (es ne ezt a primitiv dolgot muveljek egy eleddig viszonylag kulturalt kozegben, amelyet az utcan szoktak meg). Csak ehhez hajlandosag is kellene, egy kis akaratero. Es azt hiszem mi mindent megtettunk az ugyukben, fegyverrel meg azt hiszem, hogy a jelenlegi demokratikus rendszerben nem biztathatom oket a jo iranyra :).

Amugy szerintem egyfajta onszabalyzo folyamatot akartak talan letrehozni a kozossegi oldalakon, amelyek inkabb ongerjesztove valtak.

"Es azt hiszem mi mindent megtettunk az ugyukben"

Ami azt illeti semmit sem tettünk, csak látszatintézkedéseket, ahhoz, hogy ne a jelenlegi szinten éljenek integrálni kellene őket és lehetne is, nem látom akadályát, hogy ne lehetnének hasznos tagjai a társadalmunknak.

És, hogy a témánál maradjunk - elősegítve azt, hogy Trey ne törölje - a romák információs társadalomba való integrálásához kevés lesz a Wififalu projekt, és lehetséges, hogy nem is ezzel kellene kezdeni.

Másrészt meg igen, mindkét fél együttműködésére szükség van, a romák részéről ez ott hiúsul meg, hogy a képviselőik korruptak és egyáltalán nem az érdekeiket képviselik (bár ők azt gondolják, hogy igen mert intézik a segélyeket és a többletjogokat, pedig valójában nekik sem áll érdekükben ennek a helyzetnek a megszilárdítása, mert ki tudja mit hoz a jövő, jöhet egy globális környezetválság, egy gazdasági válság, egy háború, egy katasztrófa, semmi sincs kőbe vésve, a világ gyorsan változik, az elmúlt évszázadokban már megtanulhattuk, a saját érdekük, hogy önállóan is megállják a helyüket).

Már korábban leírtam, hogy motiváció kérdése az egész, a megélhetésüket össze kell kapcsolni a közoktatással és a munkával (mint a csomagfüggőség Unix-like rendszereken), ez az ő érdekük is, 50 év múlva az akkori technológiai szinten már senki sem foglalkoztatja majd a szakképzetlen, "mosdatlan" tömegeket, a túlnépesedés következménye, hogy egyre többen vagyunk, a környezetválságé, hogy egyre kevesebb az erőforrás, persze mindenki mindent meg fog tenni majd az emberi életekért, de lesznek egyenlőbbek, nem vagyunk tökéletesek.

Akármilyen különösen hangzanak ezek a dolgok 2008-ban, fokozottan az ő érdekeikről van szó. Abszurd dolog abban hinni, hogy nem lesznek következmények, ha nem történik változás ezen a téren, abszurdabb, mint a repülő spagettiszörnyben hinni, pedig mi magyarok szeretjük becsukni a szemünket és hátradőlni, mintha azzal minden rendben volna.

Másrészt viszont abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem nekem kell megoldanom ezt a problémát, így én nyugodtan becsukhatom a szemem és hátradőlhetek :-) Ahogy ti is. És mindenki más az országban.

Ez a népcsoport már itt él egy ideje, de eddig nem akart integrálódni. Én nem látok esélyt arra, hogy ez a továbbiakban megtörténne.
Bár a probléma így is hamarosan megoldódik: még néhány évtized, és majd mi leszünk kisebbségben, és nekünk kell majd integrálódni.

Az egész talán ott kezdődhetne, hogy nincs mi és ők. Minek integrálni, ha hasonlóak és egyenlőek vagyunk? Azért, mert félünk tőlük? Azért, mert meg kell mutatni a világnak (pl. EU), hogy mi mindent megtettünk? Azért, mert ők nagy pofával csinálják azt, amit mi sunyiban? Azért, mert irigyeljük őket? Azért változtassuk meg őket, mert nem olyanok, mint mi? Miért? Miért nem olyanok?!

:)

Informatikusnak (ha lát kérem mentsen..) készülök nem szociológusnak, úgyhogy ne kérdezz tőlem ilyen nehezeket :D

Most sokat fogok segíteni: Azért nem olyanok, mint mi, mert mások, de nem ezzel van a probléma, hanem azzal, hogy nem tartják be a társadalmi együttélés alapvető szabályait, de ez nem csak rájuk jellemző ebben az országban.

Nem azért kell integrálni, mert irigyek vagyunk, vagy mert félünk, hanem azért mert ez egy közös érdek. Ez olyan, mintha a házadba befogadnál egy új lakót, neki is be kell tartani a szabályokat, olyanokat minthogy a cipőt az előszobában hagyjuk, és a házimunkából is ki kell vennie a részét, sőt arányosan kiadásokból is.

A helyzet annyiban más, hogy új lakóink cserébe nem csak lakhatási jogot kapnak, de velünk együtt élvezhetik a közös munka összes gyümölcsét, hiszen ez az ország nemcsak a miénk, de az övék is, és ha így lesz, akkor már az sem fog számítani, hogy ki hova tartozik.

A Wififalu pl. nem a közös munka gyümölcse, hanem pár romhalmaz néhány routerrel, egyszóval morzsa amit közéjük szórtunk, hogy nesztek, integrálódjatok az információs társadalomba, mi mindent megtettünk a digitális analfabetizmus csökkentéséért.

"még néhány évtized, és majd mi leszünk kisebbségben"

Nagyon erős túlzás.

Nem olyan, mert a ház nem a miénk és nem csak lakhatásról van szó: a ház közös "tulajdon".

Majd mi megalkotjuk a szabályokat, ők meg alkalmazkodjanak... Ez hosszú folyamat, és mindig el fog bukni, amíg mindkét félnek jó nem lesz. Vajon nyitottak vagyunk feléjük? Őszintén kérdezzük őket? Hajlandóak vagyunk meghallani a választ? Jó lenne, ha nem lenne általánosítás, és amikor meglátunk egy cigány embert, nem éreznénk undort, félelmet, haragot. Mondjon bárki bármit, ez főként önmagunktól függ. Ki mint vet, úgy arat.

:)

Na akkor mashogy fogalmazok. Szoval mi megtettuk azt, hogy penzt aldozunk belejuk.
Azt, hogy hova mi megy azt pedig nekik kell elintezni - tehat, hogy ne a legujabb mercire koltse a kepviselo.
Jelenleg ez igy nekik megfelel. Mi nem kenyszerithetunk semmit, ok pedig mind2 szinten nem akarnak semmit tenni.

"Jelenleg ez igy nekik megfelel."

Nem felel meg, csak ezt nem látják be. Az 5 éves hugomnak is teljesen megfelelt volna ma, hogy 12 órakkor kimegy a tűző napra 35 fokba, 8-as UV-B sugárzás mellett a medencéjéhez, ha nem tessékelem be, hogy ülj le, már megint hülye vagy.

Miközben egy gyerek nem minden helyzetet tud megfelelően felmérni, úgytűnik ők sem elég szervezettek és fejlettek ahhoz, hogy belássák: ez a helyzet nem felel meg nekik.

Mert nekünk biztosan nem, és ha ez így van, akkor nekik sem, az együttélés kényszere, hogy megállapodásokra van szükség.

Egyébként igen valószínű, hogy nem arról van szó, hogy nem akarnak semmit tenni, hanem, hogy nem képesek ebbe az irányba szerveződni. Össze tudnak hozni egy 200 fős lakodalmat, de nem képesek kollektíven döntéseket hozni.

Néhány gondolkodó ember szerint a gyerekek képességeit az öli meg, hogy a környezetüktől eltanulják ennek a világnak a működését. Megtanulják például azt, hogy ők még gyerekek, ezért nem tudnak semmit, hülyék. Megtanulják, hogy nem látják az aurát. Megtanulják, hogy nincs telepatikus képességük. Stb.

:)

A tanulság az, hogy önmagában az, hogy valaki gondolkodik egy problémán még nem tesz semmit. A keresztények évszázadokon át gondolkodtak egy olyan problémán, amit egy Darwin nevű fickó rövid idő alatt feloldott. A gondolkodást sem kell túlzásba vinni, sokan gondolkodnak azóta is feleslegesen azon a problémán, hogy mi az élet értelme, erre mi történik, jön egy Douglas Adams nevű fickó és nem megfejti, de bizony: 42. Sokaknak ez a válasz nem tetszett, pedig már Dawkins is megmondta, hogy vannak kérdések amiket nem érdemes feltenni, mégha nyelvtanilag meg is fogalmazhatók helyesen (pl. milyen illat a szomorú?). A legtöbbekkel ellentében Hawking bezzeg tudja, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni, nem meglepő, hogy súlyos betegsége ellenére mégis boldog és teljes életet él.

(Egyébként meg lehet vizsgálni tudományos módszerekkel, hogy a születésüktől fogva sötétben, világtól elzárt gyerekeknél jelentkeznek-e ezek a képességek, de ez törvényellenes lenne, bár nyílvánvaló, hogy tanulási folyamat nélkül nem tanul meg beszélni, járni, absztraktan gondolkodni a gyerek, mégha hardveresen lehetősége is lenne rá.)

"....Egy felől elítélem ezt a pofátlan, hatásvadász, ordenáré kezdeményezést,......."

És tudod mennyire igazad van!?
Ez az egész projekt a miénk után kezdődött. Amikor én elkezdtem a gratisz-pc-t, levelek százait küldtük ki, naponta több online és írott sajtót kértünk, hogy támogassanak bennünket, hogy megjelenítik hírként a projektet. Nem tették, hogy hányan ígérték az mellékes. Eltelt pár nap, ez az összes kib@szott sajtó arról zengett, hogy a romák pc-t és netet kapnak.. Hogy az a...

Azonnal nekiláttunk felkutatni az illetékeseket és az akkor nagy hűhóval felelősnek beállított Romsom Alapítványt. Nos a mai napig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. De így lehetőséget kaptunk, hogy az összes romát kizárjuk a projektből.

----- www.blackpanther.hu -----

Elolvastam a linkelt cikket. mar csak az a kerdes, hogy vezetekes (FREEE) (IVO)viz mikor lesz a hatranyoas helyzetu kozsegekben???????????????????????????????
Egyebkent a video alapjan van hazugsag is a cikkben az oprendszert illetoen. :) van ott windows is...

A mi kis falunk is technológiai szempontból hátrányos helyzetű volt (van?). ADSL-ről nem is álmodhatunk lévén 25 km-re a legközelebbi várostól (és nehezitésként TCOM koncessziós terület legszélén), dombok között 1000 fős falu , az 50%-a nyugdijas. Szóval nem az internetszolgáltatók álma.
De az önkormányzat támogatásával, egy falubeli civil szervezet égisze alatt kiépitettük az egész falut lefedő wifi hálózatot, a szomszéd faluból (már nem TCOM terület) átlőve a netet a két templomtorony között. Mivel a hálózat a falu tulajdona, igy eléggé nyomott áron tud szolgáltatni netet elsősorban az önkormányzat (óvóda, iskola, közösségi ház, orvosi rendelő, stb.) illetve a falu polgárai számára.
Bár természetesen ez még messze van a cimben leirt wififalutól mivel ingyen számitógépeket nem tudunk osztani a rászorulóknak... de talán az az idő is eljön valamikor...
Zs

vélemény? röviden: vérlázító. hosszan: azért ban járna...