Új openMosix kiadás, sajnos csak régi kernelhez

 ( XMI | 2004. március 25., csütörtök - 8:24 )

Az openMosix projekt hosszú idő után új kernel patchet adott ki, amely számos bugfixet tartalmaz. Sajnos csak régi 2.4.22-es kernelhez.

Akit ennek ellenére érdekel, megtalálja itt.


A változások listája itt olvasható.


Az openMosix egy lightweight cluster rendszer, amely lehetővé teszi, hogy több gép összekapcsolásával egy nagyobb teljesítményű virtuális gépet alakítsunk ki.A különlegessége, hogy - eltérően a Beowulftól - a feladatmegosztást nem szálak, hanem folyamatok szintjén végzi. Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy a cluster egy tagján elindítunk sok folyamatot (pl egy make-et, ami sok gcc-t indít), ha más gépeken van szabad kapacitás, akkor az eredeti gépről néhány folyamat "átvándorol" a szabad gépekre. Ebből a folyamatok lényegében semmit nem észlelnek, továbbra is az eredeti gép filerendszerét látják. Ehhez segítségez nyújt a oMFS (openMosix File System), ami az NFS-hez hasonló hálózati filerendszer, de cache konzisztens és az NFS-nél alacsonyabb a CPU terhelése.


Az openMosix előnye, hogy a rendszer konfigurálása rendkívül egyszerű, nem igényel hosszadalmas "összelövést" és finomhangolást; az egyes gépek akár dinamikusan is csatlakozhatnak a clusterhez. A futtatni kívánt programokat nem kell speciálisan a clusteres működésre felkészíteni, az egyes gépek pedig jelentősen eltérő teljesítményűek is lehetnek. További előny, hogy a folyamatszintű megosztás miatt nincs szükség közös memóriakép folyamatos szinkronizálására, így a gépeket összekötő hálózati elemeken sokkal kissebb a terhelés, hagyományos 10/100-as Etherneten is kiválóan működik.

Hátrány azonban, hogy csak olyan feladatok esetében tudjuk kihasználni a cluster teljesítményét, amik több processzt indítanak, melyek egymástól viszonylag függetlenül végzik a dolgukat. (pl. nagy programcsomagok fordítása)


Egyszóval az openMosix jellegzetesen olcsó elemekből összerakott, kisgépes környezetben ideális.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

én idáig úgy tudtam, hogy fordításhoz azért nem jó, mert túl rövidek a szálak (nincs idő átvinni a másik gépre)

ez így van?

én blender leképezésekhez szoktam használni egy 2 gépből álló clustert (sajnos ilyenkor vissza kell menni a a 2.4es kernelbe), arra kiválóan használható