Andrea Arcangeli: Linux 2.6.5-rc1-aa1

 ( trey | 2004. március 18., csütörtök - 17:03 )

Újabb VM csata következik?

Andrea Arcangeli úgy tűnik beindította a patch szériáját a 2.6-os Linux kernelhez is. Mindjárt egy merész húzással indított. Eltávolította az rmap logikával dolgozó virtuális memória alrendszert (VM), és kicserélte az általa fejlesztett új, alternatív VM-mel.

Akik a (2.4 és) 2.5-ös kernel fejlesztésének elején figyelemmel kísérték a kernel listán a VM-mel kapcsolatok szálakat, azok bizonyára emlékeznek, hogy Linus 2002. júniusában hosszas hezitálás után döntött úgy, hogy kipróbálja az Arcangeli-féle virtuális memória kezelő kód helyett a Rik van Riel-féle reverse mapping (rmap) VM-et. Az -aa vs. -rmap VM akkor óriási flame-eket váltott ki, a Red Hat fejlesztők (élükön Alan Cox-szal) esküdtek az -rmap-ra, míg Linus konzervatívabb volt.

Most Arcangeli újabb VM-mel állt elő, amely szerinte a nagy, high end vasakon teljesít jól.

Az új VM ötletéhez Linus pozitívan ált hozzá, javasolta, hogy kerüljön az anyag az -mm fába. A dologhoz néhány ``nehéz súlyú" fejlesztő is hozzászólt, többek közt: Andrew Morton, William Lee Irwin III, vagy éppen Molnár Ingo. Ingo a patch jelenlegi állapotában néhány aggályának adott hangot, például rámutatott, hogy a VM DoS-olható és védelmébe vette az -rmap VM-et.

Egyelőre itt áll a dolog.

Andrea patche letölthető 2.6.5-rc1-aa1.gz

A változások listája Andrea levelében itt.

A kernel patcheléshez segítséget itt találsz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha aa VM-hez nyul, a teljes bukas boritekolhato (lasd 2.4 OOM killer). Meg jo hogy 2.4-et hasznalok.