Andrew Morton: Linux 2.6.4-mm2

 ( trey | 2004. március 15., hétfő - 17:35 )

Andrew Morton kiadta a második -mm patchet a 2.6.4-es Linux kernelhez. Benne nagy mennyiségű ReiserFS munka, jelentős NFS kliens javítás, stb.Az anyag letölthető:
ftp://ftp.kernel.org/../akpm/patches/2.6/2.6.4/2.6.4-mm2/

Változások listája Andrew levelében itt.

A kernel patcheléshez segítséget itt találsz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez jó ötlet, a kis háromszögektől mindig "megakadok" olvasás közben, nehézkessé teszi.

mármint -mm2. nem?

És hol az -mm1 ...?

Mert itt [portal.fsn.hu] csak a "sima" 2.6.4 -ről van cikk...

Hogyaszongya:

siimage-update.patch
ide: update for siimage driver

Viszont eltűnt vmikor az ide-siimage-seagate.patch. Meg is néztem hamar, h mi változott, s úgy látom, h a fő változás abban rejlik, h a driver immár máshogy detektálja a sata vezérlő + seagate sata diszk kombinációkat. Mégpedig lett egy olyan tömb, hogy:
/* TODO firmware versions should be added - eric */
static const char * sil_blacklist [] = {
"ST320012AS",
"ST330013AS",
"ST340017AS",
"ST360015AS",
"ST380023AS",
"ST3120023AS",
"ST340014ASL",
"ST360014ASL",
"ST380011ASL",
"ST3120022ASL",
"ST3160021ASL",
};
amiben megnézi, h a vezérlőn lógó drive ID-je benne van-e. Namost, az én driveom esetében ez "ST3120026AS", ami _nincs_ rajta a listán.
Namost: Pont olyan szerencsém van, h ez a drive ezzel a vezérlővel mégsem számít problémás kombinációnak, vagy egyszerűen csak lefelejtették a listáról?
Vki esetleg, akinek szintén ilyen drive-ja van, és lenne olyan bátor kipróbálni? [nekem nincs backupom, úgyhogy max vakmerő lehetnék, de nem akarok (;]

Szerintem ez blacklist, uhogy inkabb orulj, hogy nincs rajta :-)

Ha jol tudom ide-siimage-seagate.patch bekerult a 2.6.4-es kernelbe.

ChangeLog:

[PATCH] siimage.c: limit requests to 15kB only for Seagate SATA drives

Fix from jgarzik's sata_sil.c libata driver.

This was in -mm for a long time...

Udv.
ProTech

Noigen, a nevéből én is erre következtettem (;

Csakhogy. Együtt működik velük, csak, ahogy ProTech is írta, a reqestek méretét lekorlátozza 15k-ra, miközben más driveok esetén 128k, ami a teljesítményre nincs jó hatással. A korábbi patch úgy állapította meg, h seagate sata driveról van-e szó, vagy sem, h ez az ID string "ST" karakterekkel kezdődik-e és "AS" vagy "ASL" karakter végződik-e. Ha igen, akkor limitál, ha nem, akkor nem. Ez persze limitálta az én driveomat is, aminek köszönhetően nem volt gyors [kb 25MB/s hdparm szerint], de legalább stabil volt. Most viszont jött ez a lista, a driveom nincs fenn rajta, és fenetudja, de valahogy nem hiszem, h azért, mert ez pont kivételt képezne a problémás kombinációk között... (; Szal izé... Nna, gondolom érted (;

Hát...
Jelentem, bátor voltam (; Igaz ugyan, h nem tettem fel a 2.6.4-mm2-t, viszont a 2.4.25-ben kikommenteztem azt a részt, ami a vinyómra lekorlátozná a requestek méretét 15k-ra, aztán egy elfekvő partíción [winnek van fenntartva, ha kellene vmire is... de nem kell <;] megterheltem, h bírja-e. Eddig bírja. hdparm 55 MB/sec-et mond, time dd if=/dev/zero of=./bla bs=1M count=4096 4:32-ről lement 1:30-ra, 6 darab 500 megás file másolása párhuzamosan kb 1:30 a korábbi 3:55 helyett, stbstb, és eddig nem volt gond.
Örülök ám most magamnak, nagyon :o)

Ha akarok majd mellé tenni egy supermount patchet, nem fogja ütni egymást a két patch...?

OFF:

trey, egy szerény javaslat:
amikor a wiki-re helyezel el hivatkozást, ne a szövegbe beszúrt képet használj erre, hanem CSS-el oldd meg a dolgot, mivel így jobban olvasható lesz a szöveg, nem lesz annyira zavaró a közbeékelt kép.
Pl javaslom a
border-bottom: dashed 1px;
stílust (nem rendes, hanem szaggatott vonalas aláhúzás) a wiki linkekhez, esetleg még más színt is, pl zöldet, hogy jobban elváljon a rendes linkektől.

/OFF