Informatika tanári levelező lista

Lehet, hogy mégis rossz ötlet volt érettségire a C#-ot választani a Pascal helyett? :D
Ez a levelezőlista komoly tanulság arra nézve, hogy hol tart ma az informatika oktatás.

Tisztelet a kivételnek, mert ilyen is akad, sőt, ők lehetnek többen, de azért akadnak érdekes esetek, mint az alábbiak is mutatják:

[Informatika] C# oktatasa, vizsga, verseny
2008. Feb. 25.

Szalayne' Tahy Zsuzsa írta:
> Tisztelt Lista!
>
> Remélem van köztetek olyan, aki tanítja a C#-ot - nem csak kiegészítésként.
>
> 1. Hogyan kell telepíteni a C# 2005 Expresst, hogy ne legyen gond a
> diákjogú használat?
>
> Azt is, tudom, hogy amíg mellette Pascalt is tanítok és folyamatosan keverni
> fogom. - pl ' vagy ''; Readline (adat) vagy adat=Console.ReadLine();
> relációk és értékadások. - Ha ennek elkerülésére tudtok valami jó módszert,
> azt is megköszönném

Szalayne' Tahy Zsuzsa írta:
> Tisztelt Listatagok!
>
> Egy hete kérdeztem…
>
> Új kérdés: Senki sem tanítja?
>

Szucs Sandor (Taszi) írta:
>
> Én nem.
> Szerintem a JavaScripnek, Flashnek AS1-3 több a kézzel fogható haszna.
> De amennyiben mondassz 3 olyan területet ahol egy C-nek haszna van...

Szerencsére NeilUS helyreteszi a dolgokat:

> Nem beszólásnak szánom, de
> 1) a C# közelsem C
> 2) a C-t nagyon is használják (drivert írnak benne, kutatók
> használják szimulációkra, stb)
> 3) a C# az a Microsoft által "kitalált" viszonylag új nyelv a .Net
> keretrendszerhez
> 4) a Flash az nem programozás, még az actionscript sem

Hozzászólások

no comment. remélem azért érettségire sikerül feltenni azt a visual c# expresst :)

Elég ha .NET keretrendszer (>=2.0) felkerül, akkor már meg tudom oldani a programozási feladatot (notepad; A C# fordító meg a keretrendszer része (csc.exe)).

Ebből is látszik, hogy nincsenek nagy elvárásaim :-)
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

Azért az gondolom tiszta számotokra hogy ha az illető még csak most telepíti a C# expresst akkor 2 év múlva érettségiztethet vele _legközelebb_ (a jelenlegi érettségi viszgaszabályzat szerint).

update: Egyébként érdekes hogy pont a fent említett hölgy lett felhozva, ugyanis ha kicsit utána jártok akkor kiderül hogy többek közt Ő tett elég sokat a jelenlegi informatika érettségi útjának egyengetésében.

Nézd.

A magyar felsőoktatásba tanárképző szakra sok helyen (még a régebbi pontszámítási rendszer szerint) 72 ponttal lehet(ett) bekerülni, ami a minimum. Két fajta jövendőbeli hallgató létezik:

  • Olyan, aki középiskolás évei alatt eldönti, hogy ő hátralevő életében munkájaként gyerekekkel foglalkozzon, és tanári hivatásának szenteli munkáját. Így mindent megtesz azért, hogy a legjobb legyen, hogy felkészüljön az életre úgy, hogy ne csak tananyagot, de útmutatást, tapasztalatot nyújtson a tanítványainak évek múltán.
  • És olyan, aki megjelöli az ő kis kedvencét, de túl hülye ahhoz, hogy oda bekerüljön. Viszont a hazai (értsd.: az iskolájában letett) érettségi pontjai csak átviszik a 72 pontos határt, ezért érdemes bejelölni harmadiknak egy tanárképzőt, hát nah.

Manapság, mintha az első típusból mintha kevesebb lenne. A második típusból viszont túl sok van...

(Hatásszünet)

Igen, van rá eély, hogy bármennyire is hülyék, elvégezzék a tanárit...

(Még egy kis hatászünet)

... és igen, valószínűleg egy ilyen senkiházi fogja tanítani majd a te gyereked is ...

Hát igen. Mikor szakirány választás volt, hogy matematika-x szakos tanár akar lenni a kedves hallgató vagy matematikus, akkor nem azt láttam, hogy aki tanári irányba, abban tombolt volna a lelkesedés, hogy ő már pedig tanár lesz és ez az életcélja. Persze más szakon is így volt, ahogy hallottam ismerősöktől. Tanári irány "könnyebb", elvileg. Szép jövő...
--
"my mind had skipped town and left me behind to pay the rent"

> Szép jövő...

igen, ez kulcsmondat. Kicsit nagyobban gondolkodva itt nem is csak a gyerekedről van szó... IMHO az államnak az érdekével ellentétes a 72 pontos bejutási határ, főleg jövőbeni gazdasági szempontból. Kíváncsi lennék mi a helyzet más országokban.

Abból kiindulva, amit pl.: az amerikai (Egyesült Államokbeli) társadalmi, stb. helyzetről közvetítenek egyre másra a holywoodi filmek, mintha ott egy kicsit jobban foglalkoznának az oktatással, mint neveléssel. Vesd össze ezt a nagy magyar napilapok "XY kiskorú megrúgdosta a fizikatanár, az ügyvéd felmentést kér", stb. szalagcímeivel.

Persze, tudom, nem szabad az USÁ-val példálózni. Ők prűdek. Meg hülyék. Meg még mit tudom én. SZVSZ mintha náluk jobban működne valami... Persze, van az éremnek másik oldala is, és azt valaki úgyis jól megmagyarázza :)

Tartok tőle, hogy az USA-ban te csak magániskolában szeretnél igazán tanulni, bár nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az oktatás és a közintézmények helyzete az egész országban rossz lenne.

Az amerikai sajtóban nem azt fogod hallani, hogy "XY kiskorú megrugdosta a fizikatanárt", hanem, hogy "XY kiskorú végzett öt társával majd önmaga ellen fordította a fegyvert". Majd az állam látszatintézkedésként megnöveli a biztonsági őrök számát a közintézményekben, és beléptetési rendszereket alakítanak ki, egy átlagos iskolai nap sok amerikai iskolában azzal kezdődik, hogy megmotoznak és átvilágítanak. És, hogy a politikusok szerint ennek mi az oka: a South Park, Marilyn Manson meg az erőszakos játékok. Nem az egyre növekvő szegénység, kilátástalanság az egyes helyeken, a katasztrofális szociális ellátás, a magántulajdonban lévő egészségügy (több millióan biztosítás nélkül, akiknek esélyük sincs az egészségügyi ellátásra).

Szóval amikor USA-ról közlünk megállapításokat, legyünk óvatosan, egyrészt mert USA meglehetősen kiterjedt (az egyes tagállamokban tapasztaltak eltérhetnek egymástól), másrészt meg mert a róla kialakult idealizált kép alapvetően hamis, az Amerikai Egyesült Államok lenne az utolsó hely ahova költöznék, talán Afrikát (habár pl. Botswana-ba, Zambia-ba, a Seychelle-szigetekre vagy a Zöld-foki szigetekre szívesen elmennék és a Közel-Keletet leszámítva. Mondjuk ez utóbbiban az a jó, hogy házhoz jön, és hozza magával a Korán-t is Európába (iszlámosodás), de mindegy, mert én meg Kelet-Ázsiába (Japán) megyek, úgyhogy a jövendőbelimnek még se kell csadort viselnie. Bár személyes véleményem szerint a globalizmus a muzulmánokat is asszimilálja, mégha addig rengeteg vér is fog folyni, mindkét oldalon.

_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

> Szóval amikor USA-ról közlünk megállapításokat, legyünk óvatosan, [...] mert a róla kialakult idealizált kép alapvetően hamis

Épp ezért utaltam inkább az emberek egyéni hozzáállására, nem pedig az idealizált képet hangoztattam.

Egy szónak is száz a vége, véleményem szerint talán érdemesebb lenne valamivel konzervatívabban hozzáállni az oktatáshoz (és most ezen véleményemért megköveznek.. :S)

Ami még eszembejutott ezzel kapcsolatban, hogy melyik problémát melyik szülte. Kis gondolkodás után az ember úgyis eljut az erőszakos játékokig, a TV családromboló hatásáig, majd az egészségtelen táplálkozásig. Az a probléma, hogy mintha már mindenki tudna erről, mindenki erről beszél: a hétköznapi ember. Nem szociológusok, vagy társadalomtudósok. Mégsem mozdul semmi semerre.

Megjegyzem, nem fogok sehol sem társadalmi, politikai, stb. vitába belemenni (itt sem fogok), ezek mind csak észrevételek - lehet, hogy abszolút falsak, hisz pl.: több éve nem nézek TV-t. Ki tudja. Talán már a(z igazi, a régi) műveltségi játékok váltották le az öldöklős meséket, és győzike szennye sem építi le a munkásember agyát. Szóval csak gondolatok. Majd költői kérdések, ha úgy tetszik :)

"..véleményem szerint talán érdemesebb lenne valamivel konzervatívabban hozzáállni az oktatáshoz (és most ezen véleményemért megköveznek.. :S)"

Én teljesen egyetértek veled, úgyhogy ha valaki követ szeretne hajigálni velem is szembe kell szállnia :P

Mondjuk én társadalmi kérdésekben is konzervatív vagyok* (mondhatni tradícionális, olyan esetekben amikor az adott tradíciók implementálhatók modernizált és ésszerű keretek között).

* Konzervatív, de nem kifejezetten hazafi, nem szélsőjobb (habár sokak szemében én is radikálisnak tűnök). Önmagában számomra Magyarország csak egy ország, ahol élek, és amihez bizonyos sajátos módon kötődök (és persze az én véleményem is az, hogy Magyarországon a magyar embereket, vállalkozásokat kell előnyben részesíteni, és többek között nem a kisebbségnek többletjogokat biztosítani stb.), de nem annyira, hogy a jövőben ne költözzek külföldre (Japánba), ami egy régi álmom. Összeségében a japán kulturát és történelmet majdnem annyira ismerem, mint a magyart, leszámítva, hogy még nem jártam ott :-)
Na de az OFF-ból elég is lesz.
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

nem akarok flame-et kavarni, de imho...

"konzervatív hozzáállás az oktatáshoz" - nálam ez Magyarországhoz kötve nagyon negatív. jelenleg úgy látom, hogy a hangosabbféle "konzervatív" irányzat a pár(tíz) évvel ezelőtti állapotok konzerválását, bebetonozását szeretné, mindent adjon az állam, jó volt régebben, miért kell a multi, miért kell a külföldi példákat követni, miért kell megszüntetni, összevonni és 4 osztályosra redukálni a pici falusi általános iskolákat, stb.

leírtátok itt fent nagyonis jól, hogy milyen minőségű nálunk a tanárképzés. ilyen minőségű tanárképzés mellett pont a legkisebb, legtörékenyebb, rosszul felszerelt állami/önkormányzati fenntartású falusi iskolákba fog jutni nagy átlagban a leggyengébb tanerő, itt lesz a legtöbb szükségtanár (oroszból lett némettanár, technikatanárból lett informatika-oktató, stb). ez egyenesen vezet az aluliskolázottsághoz, a falvak még erősebb leszakadásához, végső soron a társadalmi különbségek növekedéséhez.

Szerintem nem rossz a tanárképzés, csak egyszerűen ilyen "kényszerpálya" az oktatás: kevés fizetés, sok nyűg (a szülők bemennek megverni a tanárt stb.), ezért oda csak azok mennek, akik máshova nem tudnak, nem feltétlenül a képzés a rossz.
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

> csak egyszerűen ilyen "kényszerpálya" az oktatás
Erről beszélünk, ezen kéne változtatni

> nem feltétlenül a képzés a rossz
Vannak kivételek igen. De ha belegondolsz, egyáltalán nem szabadna lennie egy egyetemen/főiskolán sem rossz képzésnek. Ez lenne a társadalom -> az állam érdeke.

> jelenleg úgy látom, hogy a hangosabbféle "konzervatív" irányzat a pár(tíz) évvel ezelőtti állapotok konzerválását

Én is úgy látom, Isten óvjon még minket attól, hogy ez az irányzat megvalósítsa az ilyen jellegű törekvéseit.

SZVSZ az aktuális politikai irányzattól _függetlenül_ kellene kicsit szigorúbban venni az oktatás kérdését - és nemcsak nagyban, de a tanár-diák kapcsolat szintjén is. (a sokat hangoztatott hozzáállás kérdése)

Erről azonban többet mégsem kellene szólnom, mivel tájékozatlan vagyok.

(((Ami mostanában eszembejutott, az az a kérdés, hogy vajon mi a policy a <14 évesek iskolában történő mobiltelefon-használatával kapcsolatban. Ti. tagja vagyok egy olyan közösségnek, ahol azt látom, hogy néha azért nem folyik a munka, mert a kicsik a mobiljukkal szórakoznak (el sem tudom képzelni, mit tudnak ennyit csereberélni) - felmerült bennem a kérdés, hogy ez vajon így van az iskolában is?)))

"jelenleg úgy látom, hogy a hangosabbféle "konzervatív" irányzat a pár(tíz) évvel ezelőtti állapotok konzerválását"
"Én is úgy látom, Isten óvjon még minket attól, hogy ez az irányzat megvalósítsa az ilyen jellegű törekvéseit."

Különös dolgokat írtok. De ám legyen. Csak néhány megjegyzés:

A dolgok még rosszabbra fognak fordulni.
A dolgoknak következményeik vannak.
Az ami most még elképzelhetetlen bekövetkezhet.
A XXI. század kihívásainak (klímaváltozástól, a háborúktól a bevándorlóktól a menekültekig) Magyarország képtelen lesz eleget tenni.

Magyarországon társadalmi- gazdasági- és kormányválság van. Nincs cselekvőképes kormány, nincs cselekvőképes ellenzéke.

Adalék:

Az emberek fennt fogják tartani a jogot arra, hogy megvédhessék az életüket és az értékeiket. A anyagi bizonytalanság, a mindennapi megélhetési gondok (hitelből fedezik az emberek a megélhetésüket), a drasztikusan romló közbiztonság (megélhetési bűnözés, erőszakos bűncselekmények; különösen vidéken, különösen a kisebb falvakban) következtében az emberek egyre elégedetlenebbek.

Mindez mind az egészségügyet, mind az oktatásügyet is érinti, értelemszerűen.

Természetesen mindez szerény véleményem szerint, mert ahhoz mindenkinek joga van, ahogy lehetősége is körülnézni az országban. És mindezt pártfüggetlenül, nekem nem csak politikai beállítottságom nincs, de még az országhoz is elég sajátos módon kötődök, mindezeket nem kifejezetten magyarként írom, csak emberként.

És még egy megjegyzés, mert egyvalamiben igaza volt D kategóriás (és azóta az ignorálandó személyek listájára került) politikusunknak, a miniszterelnöknek, hogy a jövő nem fog felépülni magától. Hiába várjuk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön. Nem fog. Azért tenni is kell. Ja, hogy egyszerűbb ráfogni az egészet a zsidókra vagy épp az Orbán Viktorra, és egy üveg bor mellett nyavajogni? Akkor nem fog történni semmi, de következmények, azok lesznek.
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

> Nincs cselekvőképes kormány, nincs cselekvőképes ellenzéke.
Biztos? Nem lehet, hogy csak a demokratikus rendszerünk gördített akadályt saját magunk elé?

Ha a mostani népszavazásra gondolok (elvonatkoztatva minden, a jogszerűségét firtató véleménytől), nem pont valami igencsak szabályos dolog történt? A reformert megtestesítő erő reformot akart, amit természetétől fogva a nép nem akar (reformot nép még nem nagyon szeretett). Az ellenzék pedig megfékezte ezt a rendelkezésére álló eszközökkel. Ez nem mintapélda-szerű?
Na jó, ez egyben önámítás is, megintcsak órákon keresztül lehetne ezt továbbgondolni.

Néha megfogalmazódik bennem valami ilyesmi mondat: "Minek agyalok ilyesmin, ha egyszer olyan a probléma jellege, hogy azon nálam sokkal okosabbak már biztosan gondolkodtak?" De aztán látom az erre kívánatos embereket nyilatkozni, stb. Hát, azokból kiindulva, csak remélni tudom, hogy még rengetegen gondolkodnak mások is ilyesmiken... :)

A reformmal magával nem is lenne probléma. A hitelességgel annál inkább, a kormánnyal való együttműködésre való hajlandóság nagyon kicsi, ami teljesen érthető. "reformot nép még nem nagyon szeretett" Ilyet amit a kormány csinált és csinál a világon egy nép sem fogadna el, sőt valószínűleg több éves börtönbüntetéseket rónának ki egyes politikusokra azok magatartása és tettei miatt (nálunk többek között már bizonyos üzleti kapcsolataik miatt is, de a miniszterelnököt ha mondjuk Olaszországban, Japánban vagy akárhol lennénk, leváltanák, és felelőségre vonnák, elvégre több millió ember életéért felelős politikusokról van szó, nincs joguk mások életével játszani, azt tönkretenni).

Eddig a reform:

Az államigazgatásban több száz intézményt vontak össze, szerveztek át regionális alapon, illetve több tucatot megszüntettek. A közszféra létszáma 40-50 ezer fővel apadt, a személyi kiadások nem nőttek, de nem is csökkentek. Ezzel párhuzamosan viszont nőttek a működési költségek, mert több helyen csak látszatkarcsúsításra került sor.

A kormány az egészségügynek ment neki a legkeményebben, a kórházbezárások, az ágyszámleépítés, a gyógyszertámogatási kulcsok mérséklése, a gyógyszerfogyasztás hihetetlen dinamikájának egyéb eszközökkel való lelassítása azok a maradandó lépések, amelyekkel indokolt megtakarítást lehet(ett) elérni.

Teljes csőd
Jól kifejezi a mögöttünk hagyott hat év gazdaságpolitikáját egy neve elhallgatását kérő közgazdász véleménye: Helytelenül négy évig szórta a pénzt a szocialista-szabaddemokrata koalíció, aztán két éven át megszorított, de azt is rosszul csinálta.

A cikk folytatása itt található: http://index.hu/gazdasag/magyar/oszt080402/
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

Olaszországgal bukót lőttél, anno a fél olasz üzleti életet Berlusconi-ék irányították (Forza Italia, ha rémlik a kifejezés valahonnan)...

amúgy pár kijelentéseddel egyetértek, sajnos ilyen pártháttérrel eleve kudarcra volt ítélve Gyurcsányék reformkísérlete. annyi legalább történt hogy a makroszámok picit szebbet festenek mint 2 éve.

amit furcsállok: én OV. helyében még segítettem is volna, hogy minél több megszorítást végigcsinálhassanak mszpék, aztán bevonulhatott volna királyként (ahogy tette azt 98-ban Bokrosék után, aztán mi lett belőle - ld. ígért 800%-os béremelés a közszférában, 600 km autópálya, 6%-os gazdasági növekedés, meg a többi hablaty.). nem baj, most megint ő jön királyként, csak az a szopó neki hogy előbb-utóbb faragnia kell... csak nehogy szembekapja hogy végighazudta az elmúlt x. évet :(

sajnos ezzel az egész hóbelebancnak mi isszuk meg a levét

[szerk] részemről a politikát abbafejezem itt, mielőtt trey kivág :) [/szerk]

Ez is egy meglátás.

Azonban: a minden ingyen ferdítés. Nem tudom nyomon követed-e, hogy a fizetésed után mennyit és miért adózol?
Az a helyzet, hogy az emberek nagyon sokat költenek az egészségügyre és az oktatásra.

A felállás a következő:
- vagy minimálisak az adók, az állam tehát nem nyújt szolgáltatásokat, helyette mindenki saját maga fizeti ki az egészségügyi ellátását, tandíját stb.
- vagy magasak az adók, de az állam szolgáltatásokat nyújt cserébe

A részhozzájárulás még működhetne, csakhogy a rendszer nem működött jól, és előnytelen volt a kialakítása is, nem szólván arról, hogy igazságtalan.

Amit te szocializmusnak nevezel, az nem más mint a társadalmunk alapja, hogy nem hagyjuk magukra az embereket, hogy nem adjuk el a magyar földet, hogy nem hagyjuk elveszni a magyar vállalkozásokat, támogatjuk a családokat (különösen a nagycsaládokat), családi gazdálkodásokat, nem szociális alapon osztogatjuk a segélyt meg a járadékot (közmunkához kellen kötni a segélyt többek között), persze az igazán rászorultaknak így is támogatásban lehet részük, ez nem kérdés.

A fő probléma, hogy a kormány a gyakorlatban illegitim, hiszen az emberek nem fogadják el, nem megbízhatóak, kiderült, hogy nem kormányoztak, éveken keresztül meghamisították a gazdasági jelentéseket. Most pedig kiderült, hogy nem kezdték el a reformok megvalósítását, látszatintézkedéseket és leépítéseket csináltak helyette. Ráadásul a koallíció felbomlott, ezzel jelezve, hogy nem is szándékoznak az elkövetkezendő két évben érdemi lépéseket tenni a reformok megvalósulása érdekében.

[Cikk] http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=111919

Az ellenzékről is megvan a véleményem, habár ők tökéletesen beleillenek egy átlagos, jobboldali európai pártról kialakult képbe. Nem botrányosan rosszak, de nem is túl kiemelkedően jók.

Discaimler: Ezt még mindig pártfüggetlenül, ez a saját véleményem, természetesen tiszteletben tartva más véleményét is. A hazai politika egyébként nem különösebben érdekel, csak néha fontos róla beszélni. Flame mentes további jó időtöltést. Beszélhetünk a japán politikáról is :-D Habár Japánban erre nincs ennyire szükség, mert ott az emberek jobban tudják magukat függetleníteni tőle. Nálunk meg összeveszik az MSZP az SZDSZ-el és máris 8000Ft-al többet kell fizetni a svájci frank alapú lakásvásárlásra felvett devizahitel után havonta :D Aminek köszönhetően nem marad pénz a gázszámlára (nálunk ebben a hónapban 90.000Ft, úgy hogy alig van fűtőértéke, trükköznek vele a szemetek) :-))
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

nem olvasok fidesz.hu -t, felek, hogy lecrashel az IEm, ugyhogy nem is nyitom meg.

nyomon kovetem, mert _en_ dolgozok. ellenben azzal a masik ~6 millioval, aki nem. jo, nyilvan ebbol sok (bar egyre kevesebb) az, aki iskolaba jar [altalanos iskola/gimnazium erdekel csak most], meg sok a nyugdijas ...

igen, nyomon kovetem, es latom. ellenben ha bemegyek egy korhazba, bemegyek egy haziorvosi rendelobe engem kiver a hideg a sok nyugdijastol. kohog egyet, es bejon. es pocsekolja az orvos idejet, az en idomet, mindenkiet. szolidaritas? ugyanmar.

en sokkal nyugodtabban ereznem magam, ha tobbet fizetnek de kapnek erte szolgaltatast. vagy ha nem az allamhoz menne a penzem, hanem mondjuk a maganbiztositomhoz, es ha bajom van, tudom, hogy jo ellatast kapok.

csak par dolog, hogy mit eredmenyezett volna az, ha lesz tandij, vizitdij, ha lesznek maganbiztositok (hosszutavon, NEM rovidtavon, amiert minden berenc sir):
- verseny az oktatasi intezmenyek kozott
- ertelmes tamogatasi rendszer (lasd jelenlegi osztondijrendszer, ami egy lofasz)
- verseny az orvosok kozott minososegben
- verseny a korhazak kozott

a verseny jo, mert meg tudod kulonboztetni ki az, aki ert is hozza. vagy ugyan, mondd mar el nekem, te szivesebben veszed azt az orvost, aki elvarja a halapenzt a kis boritekban? jobb ugy fizetni neki, mintha havonta menne a penz a maganbiztosito penztaraba?

mas:

ne adjuk el a foldet.. miert ne? a magyar gazda beszedi a penzt, aztan sir, hogy rossz ido volt, elvitte az arviz, etc, etc, aztan lofasz. majd ha korszerusit, korrektul nagybirtokon termel (mert kicsin nincs ertelme), es minoseget akkor van ertelme megtartani ezt a foldet. ha egy kulfoldi ceg csinalja ezt, ez van.

a segelyekrol annyit, hogy volt egy nagyon jo cikk a magyar nemzet onlineban ha jol emlekszem, ami azzal foglalkozott, hogy egy 5-6 gyerekes cigany csalad mekkora segelyt kap egy honapban: 400k. namost, ennyit senior software architectkent keresel pesten kb, nekik meg nem kell erte semmit csinalni...

a politikarol nem nyilatkoznek, egyik kutya, masik eb. nem hiszek benne, hogy egy olyan kormany (legyen az akarmilyen oldali) aki a nep koveteleseit teljesiti barmennyit is elore tudna vinni a gazdasagi helyzetunket. ha egy kormanyt szeret a nep, az nem jol kormanyoz.

--

japant ne keverd ide. mindketten tudjuk, hogy teljesen mas kultura, szerintem ossze sem hasonlithato az itteni emberekevel a mentalitasuk.

"vagy ha nem az allamhoz menne a penzem, hanem mondjuk a maganbiztositomhoz, es ha bajom van, tudom, hogy jo ellatast kapok."

A magánbiztosító sem hülyeség, ésszerű keretek között, bár nálunk hibrid rendszer lett volna, továbbra is az államnak fizeted a TB-t, az pedig szétosztja a pénzt az egészségügyi pénztárak között fejkvóta szerint.

Ez a rendszer már rövidtávon is működőképes lehetetett volna, és meglett volna az az előnye az amerikai tipusú biztosítási rendszerrel szemben, hogy a pénztárak fejkvóta alapján kapnak részesedést, továbbá nincs betekintésük az ügyfeleik kórtörténetébe, tehát nem utasíthatnák el a beteget vagy tagadhatnák meg a kezelését. És a verseny, ez tényleg fontos.

Ugyanakkor hosszútávon különváltak volna a TB-ért járó szolgáltatások és a közvetlenül a biztosítónak befizetett összeg után járó szolgáltatások, csomagok, aminek ténye megint csak megingatja a hitemet ebben a rendszerben. Az alább linkelt cikk pedig minden kétséget kizáróan eldönti a vitát.
"Magyarországon nincs meg a magánbiztosítás hatékony működésének előfeltétele."
"Miért nem tudjuk kombinálni a két rendszer előnyét? Mert a két rendszer teljesen ellenkező elvek alapján működik: a társadalombiztosítás a kockázat közös vállalása, közös teherviselés és a terheléstől független egységes ellátást jelent, míg ezzel ellentétben a magánbiztosítás a kockázat egyéni vállalása: a befizetés a jövedelem és az egyéni kívánság szerint történik, és az ellátás differenciálása is a befizetett kockázat függvényében valósul meg. Ezért nem tudjuk keverni ezeket, hanem csak egy párhuzamosan működő, kétversenyzős rendszerként, vagy egy vertikálisan épült, kétszintes rendszerként tudjuk működtetni."

Gondolom az amerikai egészségbiztosítási rendszert nem kell bemutatnom, a világ legigazságtalanabb rendszere, ahol minden az üzletről szól. Ott komolyan veszik, hogy az egészségügy üzlet. Az a több millió ember akinek ott nincs biztosítása kénytelen saját maga gondoskodni az egészségügyi ellátásáról, még az életmentő műtétek esetében is.

---

"japant ne keverd ide. mindketten tudjuk, hogy teljesen mas kultura, szerintem ossze sem hasonlithato az itteni emberekevel a mentalitasuk."

Valóban így van, csak nézz rá a japán egészségbiztosítási rendszerre. Ott egyébként vizitdíj és kórházi díj is van, sőt a kezelés költségének 30%-át is ki kell fizetni, ezek összege viszont nem növekszik korlátlanul, van egy felső összeghatár aminél többet nem kell fizetni. A társadalombiztosítás két főbb egységpéntárra oszlik: a munkanélküliek és a munkaviszonnyal rendelkezők biztosítását szervező egységpénztárakra. Emelett természetesen az egészségügy állami kézben van. (Decentralizált, egyszerű, egységes, transzparens társadalombiztosítás - a japán rendszer)

Nagyon hasznos és fontos olvasmány a témában, az előbb hivatkozott cikk:
Az egészségügyi vita Japán szemmel
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

Valóban jobban működik, később következik be a választási kényszer a diák számára.
Nem tudom, de nem valószínű, hogy középiskolai szinten, C#-ot tanítanak, egyáltalán ilyet, hogy informatika, tanítanak-e.
Vö.: Richard P. Feynman: Hat könnyed előadás.
Ha elolvasod, megdöbbensz: a Caltechen tartotta első- és másodéves fizikus hallgatóknak. Olyan a tartalma, hogy egy átlagos, tetszőleges, nem tagozatos fizika tankönyv részletesebb.

A mottója, ami Gibbontól van, igen találó: "Az oktatás csak ritkán nagyon hatékony, kivéve azokat a szerncsés eseteket, amikor már majdnem felesleges.", de erről, látva programozói eredményedet, akár itt is, Te többet tudnál mondani.

"egyáltalán ilyet, hogy informatika, tanítanak-e."

Mi általános iskolában tanultunk Pascal alatt programozni, középiskolában már csak játszottunk (Counter Strike, UT) meg webböngésztünk :-) Úgy, hogy a középiskola gimnázium mellett informatikai szakképző iskola is, pont nemrég beszéltem pár emberrel, akikkel oda jártam arról, hogy a középiskolai évek alatt fel se tűnt, hogy elvileg mi ott informatikát tanultunk kiemelt óraszámban és emelt szinten :D

Az ECDL vizsga az konkrétan úgy ment, hogy hetekkel előre kiosztotta a tanár úr a feladatokat és azok megoldásait (igen a vizsgafeladatokat, igen, komolyan mondom), aztán begyakoroltuk órán és elmentünk vizsgázni. Én mondjuk csak két ilyen vizsgára mentem el, utánna rájöttem, hogy azt a pénzt hasznosabban is el tudnám költeni :-)

Azért év végén megvolt az ötös, a matektanár és a számtechtanár vizsgáztatott, megkülönböztetett figyelmet kaptam, csak én voltam a teremben, és mögöttem ültek. Ha már év közben nincs tanítás, és még ECDL-t se tettem le, akkor már ne ússzam meg ennyire szárazon. Egyetlen dolgot rontottam el, ha jól emlékszem, prezentációkészítőben nem tudtam hogyan tegyek be egyszínű hátteret úgy, hogy a diának vastag fekete kerete legyen (a teljesen kézenfekvő megoldás: be kellett állítani a háttérszínt feketére, és egy téglalapot rádobni :D Ügyes!)
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

A tanárit az nem végzi el aki nem akarja. Sajnos ez van, benne vagyok, látom. Olyan emberek kapnak tanári diplomát, hogy JAJ! A legnagyobb baj pedig ott kezdődik, hogy akik értenek a témához és még a gyereket is meg tudják szólítani valahogy, ők fognak elmenni inkább az iparba dolgozni mert az eszük megvan hozzá. A "gyengébbek" pedig elhelyezkednek tanárként, és az oktatás színvonala tovább romlik...

megjegyzem, ha ilyen témában (majdnem) bárkit megkérdezel, aki valaha is állt valamilyen kapcsolatban a felsőoktatással (vagy van olyan rokona), az ugyanilyen tapasztalatokról fog beszámolni.

Apró, logikus, racionális, magától értetődő, ám mégiscsak költői kérdés: Akik tudnának tenni ez ellen a jövőbe ívelő romlás ellen, miért nem tesznek semmit, miért nem tettek eddig semmit?

Nálunk is vannak érdekes esetek. Egyik tanár php-t "tanít", azaz szerzett néhány powerpoint doksit valami főiskoláról, és arról szól egy óra, hogy felolvassa a ppt-ben levő infót, ami lényeges, azt elmondja saját szavaival, a példákat meg ki kell másolnunk és ki kell próbálnunk. Még jó, hogy végig egy helyben ül és közben lehet játszani...
Egyébként azt hiszem a második php-s órán a gettype és a vardump fv-ket tanultuk, mintha azok a php legfontosabb fv-ei lennének... És még dolgozatot is íratott belőle!
Meg amikor egyszer szabad foglalkozás volt, megkérdezte, hogy miért mozillát használok. Nem akartam elmagyarázni, hogy én előbb láttam linuxot, mint 32 bites windowst, úgyhogy csak annyit mondtam, hogy megszokásból...

Másik tanár meg html-t tanít. Előszeretettel hagyja el az idézőjeleket, de nem mindenhonnan, hanem csak úgy össze-vissza. Pl.

<select name="valami" size=4>

. És kérdezi tőlem, hogy én mért teszem a size paramétert idézőjelek közé, amikor azt nem kell.

btw, egy atlag egyetemista meg egy email-t sem tud megirni rendesen

--
Segmentation violation -- Core dumped blues

1. Nem tart be alapveto dolgokat: targy, megszolitas, stb. Talan nem lenne hulyeseg ezt tanitani altalanosban. Emlekeim szerintm ott tanitottak levelformat.

2. En olyan informatikusok szamara fenntartott levlistan vagyok fenn, ahol az !!!informatikusok!!! fajtajuk letere keptelenek a threadeket megtartani, mert nem is tudjak mi az. Az egyszeruseg kedveert mindig probaljk figyelmeztetni oket, hogy a reply gombra menjenek, de hat...

(((mas szakokon durvabb lehet a helyzet. Pl.: bolcseszek nem tudnak fogalmazni, stb.))) Varronobol es komuvesbol visont keves van. Mindegy, egyetemre jarni ingyen is lehet.