Lazarus - miért oly nagy az exe?

Fórumok

Sziasztok,

kylix zsákutca megkerülésére elkezdtem foglalkozni lazarusszal, elég igéretes. Egyenlőre csak windowson próbáltam, de iszonyú 20-30 megás exéket fordít. Ez tízszerese annak, amit delphi/kylix esetén megszoktam.

Miért lehet ez?
Ha azért van, mert olyasmit is linkel, amit nem használ a program, meg lehet-e akadályozni valahogy?

WinXP home eng SP2, lazarus 0.9.24 béta, zeosdbo 6.6.2rc, lazreport 2.32

köszi, soky

Hozzászólások

Windows alatt a Free Pascal bin könyvtárában van egy "strip" nevü progi, ami kigyomlálja a felesleges dolgokat az exéből, az "upx" progi pedig tömöríti azt, így a program mérete elég jól lecsökken. Ezután az exe indítása ugy megy, hogy egy futásidejű upx kicsomagoló (ami az exe elején van) indítja a programodat (remélem jól tudom), miután kicsomagolta azt a memóriába (gyors mint állat). Sok Delphiben írt program is használja az upx progit. Linux alatt is ugyanígy van, de a "strip"-ben nem vagyok biztos!

Köszi a válaszokat.
Ilyen áron (önkicsomagoló, lassabb indulás) nem akarom csökkenteni a méretet.
Ugyan nem akarok floppyval közlekedni, de ha emilben kell küldeni, ott számított (volna).

Amúgy le vagyok nyűgözve lazarustól. Helyenként jobb(nak tartom), mind a delphi. Pl: ha megváltoztatom egy componens nevét, a forrásban az összes előfordulást lecseréli nekem.

Azért nagy, mert tele van debug infoval.
A strip parancs kiszedi belőle.
Nem kell upx, csak strip. A töredékére esik vissza a bináris mérete.

Hát nem tudom... Linux alatt akkor, hogy minek nevezik, de Qt4 alatt nekem sikerült megcsinálnom és fordul Windows és Linux alatt is. Épp egy Kylix 3-as programot (Smart Storage) portolok Qt4 alá...

Kép Linux alatt (csak a VNC alatt rosszaka betűtíposok, ha valaki ezt meg tudná oldani :-), OOo is ilyen rossz...) és
Windows alatt

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

http://wiki.lazarus.freepascal.org/Roadmap

Lazarus fórumon vmi olyasmit olvastam, hogy különösebben nem kívánnak vele foglalkozni, mert sok környezet nem támogatja. De most úgy látom qt alatt részben implementált.
GTK1 alatt, ha jól tudom nincs támogatva, és talán GTK2 alatt sem, csak mindenféle cselekkel lehet kicsikarni vmi hasonló hatást.

Ami igaz, hogy az MS Office, SM Visual Studio is leszokott róla, inkább a különálló ablakok, vagy TAB füles megoldások a menők, de egy ügyviteli szoftvernél hasznos lehet, ahogy az MS is használja a Dynamics progamjában.

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

Uristen ennyi suletlenseget.

1. strip egy "sztenderd" GNU program, a binutils resze, ami arra valo, hogy kulonbozo - felhasznalo altal definialt - mertekig kiszedje a debug infokat a leforditott binarisbol. Viszont van ennek egy eleg konkret hatranya: FPC-hez letezik olyan unit, ami runtime error eseten kepes ezen infok alapjan informaciot kozolni az elszallas helyerol. Forraskod/sor melysegig.

2. UPX decompress sebessege a valaszott tomoritesi algoritmustol fuggoen ~200MB/sec. Egy atlag pascal cucc kicsomagolasa kiszamithato, hogy mennyi ideig tart. (Jellemzoen 0sec.)

---
pontscho / fresh!mindworkz