kepeim+egyeb fontos menteseim biztonsagos redundans archivalasa CD-re

Fórumok

hello

Van par fontos dokumentumom, kepem a gepen, es szeretnem Oket kiirni DVDre. Viszont annak is orulnek, hogy mondjuk 20ev mulva is elerhetoek lennenek. Szoval arra gondoltam, hogy megprobalom application-layerben :) megerositeni a CD RS-kodjat. Elsore termesztesen az jutott eszembe, hogy kiirom tobbszor is, de en valami elegansabb megoldast keresek.

Milyen progikat tudnatok ajanlani? Linuxra, Windowsra egyarant johet a tipp.

Hozzászólások

Húsz év múlva mivel fogod beolvasni a mostani adathorozókat? Illetve sem a CD, sem a DVD nem tartja meg az információt 20 évig. Még egy merevlemez sem sajnos.

ahogy mondod. Eppen ezt szeretnem elkerulni amennyire csak lehet.
Termeszetesen nem akkor fogom legeloszor elovenni ezt a CDt, amikor mar abszolut hasznalhatatlan. Hanem, amikor mar latom, hogy akad, lassabban, bizonytalanabbul olvas, akkor csinalok rola egy teljesen uj masolatot. (akar mar mas adathordozora.)
De azert szeretnek kicsit tenni az ugy erdekeben megis, es (nem utolsosorban) kivancsi is vagyok, hogy milyen megoldasok leteznek.

Abból a szempontból mentés, hogy a notivinyó lehalhat bármikor. A raid1 tömb esetében, ami itthon van scsi vonyókon, kisebb az esély, hogy lehal. Persze nem életbiztosítás, ezt is aláírom és tisztában vagyok vele. DAT kazettákra mentettem havonta a raid tömbről az adatokat, de a mostani vinyócsere miatt már nem fér be adat meghajtó, úgyhogy a következő csere a ház lesz. :)

A raid1-et én a merevlemezem behalása esetére használom természetesen, és nem archiválásra (de nem is azt a célt szolgálja szerintem). És már megmentett, amikor az egyik hdd bekrepált.. ;)

Archiválás szempontjából érdekes lehet mondjuk a DVD-RAM vagy a Sony-nak a Minidisc-je, ami úgye optikai és mágneses is. Kíváncsi lennék hogy van-e ezekkel valakinek tapasztalata élettartam szempontjából?

Hmmm, ezzel vitatkoznék... A 20 évvel ezelőtti Commodore szalagjaink még simán olvashatóak (Treasure Island rulez :) ), sőt a 15éves (93as) nagyfloppyk is (warez win3.1 és társai:)). Illetve mivel olvasom be ezeket? Nekem még mindig benne van a nagyfloppy a gépembe(nincs is annál gyönyörűbb hang mikor floppyt olvas).

Látom, nem vagyok egyedül. A műhelyes gépemben még nekem is benne van a 'nagymeghajtó', a szekrényben meg vagy 200 lemez, köztük egy-két bontatlan csomag is. Az archiválást én is ezekre készítettem és eddig még nem tapasztaltam hibát, ha szükségem volt valamire róluk. A lemezeket sötét, hűvös helyen tartom, és biztos ami biztos, van még egy-két tartalék meghajtóm is. Saját tapasztalatom szerint a kislemezek jóval kevesebbet bírnak ki, mint ezek az őskövületek. Lehet, hogy akkor még jobban odafigyeltek a minőségre.

A CD-s mentéssel nincsenek jó tapasztalataim, pár év után 'kopik' róla az adat, pedig jó minőségű lemezre mentek, kis sebességgel.

Ami jó megoldás lehet, az a több helyre való archiválás (szalag, lemez, szerver, stb.) és a mentések időközönkénti átmásolása új adathordozóra. Így több az esély arra, hogy megmarad valami belőlük.

Értelemszerűen minél alacsonyabb adatsűrüségü és nem mágneses adathordozót kéne alkalmazni. Úgyhogy szerintem marad a drágább fajta cd...

hm, en feltoltam mindent nehany ftp-re, de szerintem az ingyenes tarhelyek is tokeletesek erre, ott biztos megmaradnak a cuccaid..

Mostanában olvastam vissza 8-10 éve DAT kazikra lementett doksikat. Mind megvan, kivétel nélkül. Talán ez sem utolsó megoldás.

par2 - Parity Archive Volume Set, for checking and repair of files

http://www.par2.net/

Attól függően, hogy mennyi helyet áldozol be, kapsz redundanciát.

Tux4 gthomas -nak koszi. Pont ilyen progikra gondoltam.