Billentyű-gomb megnyomás érzékelés

Fórumok

Sziasztok!

Kezdő vagyok a c-ben. Nem tudom, hogyan lehet olyan progit írni, ami figyeli, hogy lenyomták-e a billentyűzetet. Mindenhol a getchar függvénnyel találkozom, de ez csak akkor kapja meg a feldolgozásra a karaktereket, ha felhasználó már ENTER-t is leütötte.
És természetesen ehhez kapcsolódó kérdés, hogy mivel lehet abban a pillanatban kiolvasni a leütött karaktert, amikor lenyomták?

További kérdésem: Több karakterbeolvasó példa-programban találtam egy EOF konstanst, amit azért tettek be a progikba, hogy figyeljék mikor van vége az adatbevitelnek. Hogyan lehet a billentyűzetről aktiválni az EOF jelzést. Én rengeteg variációt kipróbáltam, de nem találtam meg. Át kellett térnem az ESC billentyűre, vagy egyszerűen az ENTER-re.

Előre is kösz a segítséget!

Üdv: Pelci.

Hozzászólások

Szabványos módja nincs neki, hogy billentyűleütést érzékelj. Linux alatt curses/ncurses-el megoldható. EOF-ot Ctrl-D-vel tudsz bevinni (linuxon).

Már hogyne lenne szabványos megoldás! Pusztán ezért kár függeni a cursestől...


#include <stdio.h>
#include <ctype.h>
#include <termios.h>
#include <unistd.h>

int
main(void)
{
 int c;
 struct termios ti_orig, ti_new;

 /* eredeti terminalbeallitasok mentese */
 tcgetattr(0, &ti_orig);

 /* nem sorpufferelt, nem echo-zo beallitasok eloallitasa */
 tcgetattr(0, &ti_new);
 ti_new.c_lflag &= ~(ICANON | ECHO);
 tcsetattr(0, TCSANOW, &ti_new);

 /* teszt kod, hogy lassuk, mit is ertunk el */
 for (c = 0; c != 27; printf("char '%c' = %d\n", isprint(c) ? c : '.', c))
  c = getchar();

 /* eredeti beallitasok vissza */
 tcsetattr(0, TCSANOW, &ti_orig);

 /* ennyi volt */
 return 0;
}

Linux es FreeBSD alatt pöccre fordul és megy. A terminál-kezelési beállításokért lásd 'man tcsetattr', a rusnya 'for'-ért meg bocsesz, épp igyekszem nyugodtabban kapkodni :)...
Szerk.: Ja, kilépés ESC-vel, úgyhogy pl. az irány-billentyűk kódjait nem fogod látni, mert azok olyan több byte-os kódsorozatokat generálnak, amik pont ESC-vel kezdődnek, pl. 'fel' = 'ESC [ A', (Linux alatt 'man console_codes'), de ez már tényleg rendszerfüggő. (Na jó, a nyíl-billentyűk talán pont nem, de a funkcióbillentyűk, pgup/pgdn és társaik már igen.)