Leendő rendszergazda kérdései

Fórumok

Hello all! Ezt fórumot találtam a legmegfelelőbbnek azokhoz a kérdésekhez amikre kíváncsi vagyok, remélem jól választottam.Jövőre végzek rendszerinfósként egy okj-s tanfolyamon, van már egy közép ECDL vizsgám. Arról szeretném kikérni a véleményeteket, hogy ezzel mennyi az esélyem, hogy eltudjak helyezkedni. Szeretnék még valami számítógép szerelői tanfolyamra is elmenni a későbbiekben. Szerintetek még mire kellene rágyúrnom, hogy azzal talán el is tudjak helyezkedni? Esetleg weblap szerkesztés? Tudok valami iskolát ajánlani ami számítógép szerelői tanfolyamokkal is foglalkozik?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Hozzászólások

Az esélyed kb. 0.

Még valami felsőfokúra kell edzened. Ezzel a sulival nem leszel rendszergazda sose.

Számítógép szerelőnek meg középfokon elektroműszerész, a felett meg főiskola villamosmérnök vagy informatikus mérnök. Ha tudni is akarsz akkor BME vagy Pollák ha nem annyira akkor Gábor Dénes Főiskola.

Amúgy ECDL vizsga leginkább alkalmas északi falra hőszigetelőnek :)

Bizony, nekem sincs diplomám, mégis tudok programozni (nem php huszár!), rendszert adminisztrálni (nem "winkétkáhárom+iis"-n), meg megélni is belőle.
A tudáshoz nem kell papír. Bár lehet, hogy a tudás elérése mellé papírt adnak.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Hello!

Még van esélyed arra is, hogy elhelyezkedj operátorként egy (vélhetően idegbajos) kézett és gyakorlott rendszergazda keze alatt. Ott kb 3-5 év alatt szerzel gyakorlatot, ha ügyes vagy közben megcsinálsz egy fősulit is.
Akkor azzal indulhatsz egy rendszergazdai állásért egy kicsi helyen.

ECDL papírja annak nincs akinek nem kellett, úgyhogy azt ebben a szakmában ne is lobogtasd... :)

Mindennek a kulcsa hogy tanulj sokat, és szerezz gyakorlatot. Kicsiben kell kezdeni.

Sok szerencsét!

---
PtR

Ne hallgass senkire! ;)

Ha van(lesz) jó kapcsolatod, _bárhol_ lehetsz rendszergazda. :)

Miért kellene felsőfokú végzettség ahhoz, hogy valaki rendszergazda legyen?
Nyilván a topikindító nem az IBM-nél a Microsoftnál a Novellnél vagy hasonló kaliberű cégeknél szeretne munkát vállalni. Mindössze hozzáértés, tapasztalat, és jó problémamegoldó készség kell. Hiába lobogtat valaki a BME-s diplomát ha a gyakorlatban nem tud semmit...

szerk: az ECDL vizsgát tüzeld el, úgy a leghasznosabb. :)

Egyetértek, viszont az se lenne utolsó, hogy ha el tudná dönteni, merre akar elindulni... Ez a rendszergazda-szerelő-weblapkészítő egyveleg egy kicsit zavaros. Mindegyiket úgysem fogja tudni professzionális szinten (értsd: szakosodna kellene, vagy mi).
Ha ennyire határozatlan, akkor bajos lesz elkezdeni is...

Én rendszerinfósként szeretnék elhelyezkedni csak sok helyen láttam, hogy kérik a rendszergazdától, hogy értsen a hardverhez is. Láttam már olyan hirdetést ahol programozói vagy webszerkesztői tudást is kérik. Bár gondolom ezek multik lehetnek inkább. Csak valami kis cégnél szeretnék vele elhelyezkedni.

Tehát érteni kell a hardverhez?

Egyszer a főnököm megkérdezte, hogy értek-e a GPS-hez?
A válaszom az volt, hogy van-e hozzá leírás?
Erre ő: igen van, és mivel holnap utazok szeretném magammal vinni, hogy navigáljon.
Erre én: akkor kérem a leírást, és egy óra múlva beszélünk a GPS-ről.

Szóval elmagyaráztam neki, és másnap utazott, a következő héten dícsért, hogy milyen jól összefoglaltam neki a 200 oldalt 10 percbe.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a net-en rengeteg leírás "terjed", így ha éppen a hardverhez kell értened, akkor ahhoz fogsz érteni, és kész!

/mazursky

Szerintem ez az informatika azon területe ahol a papír keveset számít. Több éves rendszergazdai tapasztalattal is járunk úgy, hogy a probléma megoldás helyett csak aktív fejvakarást tudunk produkálni. Hw csere nem nagy ügy, de a hibakereséshez sok-sok tapasztalat kell.

Mik

Egyaltalan nem feltetlenul multi az a ceg aki a rendszergazdatol elvarja hogy a kepkicsinyitesen at a php / flash programozasig csinaljon mindent.

Sot. Jellemzo ez a kicsi, vagy kozepes webdesign cegekre ahol olyan ember ul a fonoki szekben akit pl nem kene minositeni :)

Tapasztalat :)

Udv
-krix-

dehogynem, a ceg mereteitol fugg ahova el akar helyezkedni....

Kis cegnel a rendszergazda egyben szerelo es weblapkeszito es mindenes egyben, nagy ceghez ahol meg mindezek kulon vannak ugysem fogjak felvenni papir nelkul (lehet hogy nem a papir, hanem tudas szamit de a papir a belepo, a tudasodat nem fogod tudni beleirni a CVdbe, a tapasztapataidat meg esetleg, de az is akkor er valamit ha azt valami kvazi hivatalos helyen szerezted. ertsd: az nem tapasztalat, hogy otthon mar evek ota reszelgetek valamit ugy magamnak...)

mar ha eljutsz az interviewig egyaltalan, de meg ott se lesz nagyon lehetoseg arra hogy akkor most "bemutasd" a tudasod, az leginkabb mar csak utanna derul(het) ki, es nyilvan az "X ev tapasztalat ennel es ennel a cegnel ebben es ebben a munkakorben" az konnyebben elfogadott (hiheto/lenyomozhato) mint hogy "X evig otthon szorakoztam mindenfelevel".

Bar lehet tevedek vagy csak nekem szar a szakmai oneletrajzom, de en a referenciakat irom be ugye. + emelle beirjuk szepen hogy milyen komolyabb munkak kapcsolodnak hozzam. Szerver vagy eppen mas teruleten. Ezeket 1 sorban ismeretve kis szakmai resszel (nem regeny, csak hogy miket hasznaltam pl fel, stb.).

Ezek altalaban meggyozoek, mivel itt vegulis nem azt irod hogy van tapasztalatod :)

Hanem konkretan megvan hogy mit csinaltal.

+ utanad tudnak kerdezni a referenciaknal megjelolt helyeken :)

Amugy onmagaban a "van benne tapasztalatom" tenyleg nem sok mindent er. :)

Udv
-krix-

Milyen helyen akarsz elhelyezkedni?
Multinál, diploma és nyelvtudás elengedhetetlen.
Szakmai tapasztalatodról is írhatnál pár sort.
Mit ismersz, mivel foglalkoztál eddig.
Gyúrj össze egy önéletrajzot is, ártani nem fog.

Mit jelent a papír?
Nem feltétlenül azt hogy megkapod-e az állást.
Sokkal inkább jelenti a különbséget a 100E-200E-300E Ft netto között.
És jelenti az előrelépést is. Legyen az ranglétrán haladás (amit nem akar az az ember aki szereti a munkáját, pl én az adatbázist :) ), vagy szakmai előrelépés, mert szívesebben küldik iskolába (pl ORA DBA, vagy egyéb okosság) az olyan embert akinek már van egy diplomája. Bár nekem még azt mondják nem fizetik be az ora-DBA-t :( De még egy kis lobby, és fél év múlva összejöhet. :)

Ugyanakkor igaza van mindenkinek aki azt mondja hogy a papír nem minden, és nem a papírban van a tudás. De a fősulin megtanulhatod azokat az alapokat, amihez célirányosan tudsz majd dokumentációt keresni. A szakmát viszont _nem_ tanulhatod meg fősulin! Az nem olyan hely...

A papírról ennyit.

---
PtR

egészen pontosan újságokból és tankönyvekből forráskódokat ollózott össze, a kortársai körében közröhej tárgyát képezte, mert közel sem volt annyira tehetséges, mint amilyennek beállította magát; inkább csak a szerencséjén múlt a dolog (IBM vs Basic fordító esete... az övé volt az egyik leggyengébb pályamunka, és mégis azt fogadták el egy pár szerencsés váletlen folytán), és azon, hogy "nem túl szegény" családból származott

---------
"Ha igazat mondasz azt végig unják, ha feldíszíted azt jól meg dugják"
szerény blogom -- új címen!

Szervusz!

Én a helyedben ezeket tenném:

1. legyen két számítógépem (az egyik kliens, a másik szerver lesz, nem fontos az, hogy melyik milyen erős és gyors és szuper és... szóval működjenek). Emellett érdemes beszerezni egy PrintServer-es router-t. Akkor még jobb az egész, ha a második számítógépedet saját magad rakod össze, tehát egybekonfig vásárlás nem ér, ergó rászorulsz majd az angol nyelvű leírások olvasására.

2. milyen több olyan feladatot összeírnék egy lapra, ami általában előjön egy vállalati hálózatnál. Adatmentés, szinkronizációk, adatok elérése a szerverről, nyomtatás a hálózati nyomtatóra (PrintServer-es router!) stb. (csak a legátalánosabbak jutottak eszembe)

3. kipróbálnék minél több operációs rendszert (tapasztalatokat merítsd bártan tőlünk, sokan vagyunk itt akik valamilyen dologba már biztosan beleütköztünk). Linux-ot és egyebet a www.distrowatch.com ról tudsz letölteni. Ne csak a legújabbakat próbáld, ki, hanem régebbieket is, úgy izgalamsabb. Ami legyen benne mindenképp:
Mandriva, Debian, SUSE, Slackware, PCLinuxOS, Ubuntu, FreeBSD, Zenwalk...
(*** és elnézést kérek, ha valaki kedvencét nem írtam, én magam is hiányosnak érzem még a listát ***)
A minél több oprendszeren minél több vállalatban előkerülö program beállításait érdemes kitapasztalni, pl hogy magyarítod, mert szükséged lesz erre is.
Így pedig méginkább rászorulsz leírások olvasására, és rájössz, hogy a Linux a barátod, csak megválogatja a barátait, és a Google is a barátod.

4. a második pontban felírt feladatokat minél tarkább környezetekben megvalóstani: pl ha Windows a kliens, és Linux/BSD a szerver, vagy fordítva, vagy totál Windows, illetve a legjobb: totál Linux/BSD környezetben. És olvass sok dokumentációt!
Ekkor a barátnőd is dobhatod, mert úgyis átállsz az 1280*1024-es modellre ;~)). De rá kell szánni az időt, mint mindenre.

5. Ne add fel! Olvass dokumentációt!

6. Ne add fel, de tényleg! Olvass még több dokumentéciót!

7. Még mindig ne add fel! Fórumozz!

8. Akkor is működni fog! Kérj konfig fájlokat a többi fórumozóktól, vagy oszd meg velük a Tiéidet!

9. "ÁÁÁÁÁ Grr.. hogy a jó ?&##&@&#..."

10. Káromkodás nincs az informatikusok/rendszergazdák körében. A "b*$#4 meg, hogy mi a f*?#cé nem működik" szövegek a munkazaj kategórába tartoznak. (Erről tájékoztatsd leendő kollégáid).

11. valóban: kapcsolatok kellenek, nem is kevés, mivel az állások 80%-a fű alatt megy el.

12. Én ennek az útnak valahol a közepe felé tartok; egykor én is elkezdtem ezt. Akik előttem jártak tudtak segíteni (ha idejük engedte), így amiben nekem tapasztalatom van, segítek azoknak akiknek nincs, mert ez mindkét oldalról jó érzés.
Indulj el bátran az úton. Ha majd valamiben lesz tapasztaladod, és egy kezdőnek gondja lesz, segíts neki Te is.

13. És a fórumokba ne írj ilyen sokat, mint én ezzel a hegyibeszédemmel, mert a fórum karbantartója törölheti, mondván hosszú és senki sem olvassa el, és csak elveszi a helyet az értelmes hosszászólásoktól. ;~))))

üdv
/mazursky

Én is hasonlókat szerettem volna tanácsolni!

Tömören annyit, hogy ne tanulj, dolgozz inkább!!! Énis jártam sok iskolába, vannak szép bőr bizonyítványaim, aztán a pénzem 99%át nem avval keresem, amit tanultam, hanem avval amit tudok.
A végzettséget sok helyen nem nézik, sőt, van olyan papír ami egyes helyeken inkább hátrány mint előny.
A lényeg a gyakorlat, referencia, a tudást pedig a tapasztalatokból és mások tapasztalataiból (fórumok, howto-k) lehet szerezni, nem paszkál órán ;-)

Talán egyedül angolt érdemes "hagyományos módon" tanulni, viszont azt meg az iskolában nem tanítják meg neked rendesen, nehogymá' elfogyjanak a zsíros magántanítványok. ;-)

--
http://csuhi.homelinux.net

1. Pont terveim között van egy második gép beszerzése erre a célra. Valami kis PIII-as gondoltam szervernek.

2. Ez jó ötlet! Meglesz!

3. Folyamatban van. Mindig próbálgatok valami új op-t. Meg ugye a suliban is ezzel foglalatoskodunk.

4. Ez még csak a terveimben van. Meg lesz a másik gépem akkor 1000rel fogom nyomni.

5. Imit amott szoktam ha éppen úgy szükségeltetik valami confighoz

6. Azt soha! Az informatika nagyon érdekel engem, már jó ideje foglalkozok vele.

7. Most is azt teszem. :D

8. Ez nagyon jó ötlet!

9. :)

10. meglesz! :)

11. Ebben teljesen igazad van! Már folyamatban van egy két ilyen irányú kapcsolat építgetése

12. Köszönöm a támogatást!

13. Én tuti, hogy elolvastam! :)

u.i: Köszönöm a tanácsodat!

Arra vigyázz hogy nehogy olyan rendszergazda legyél aki "nem gazdaságos".
Pl. kapsz Xe ft fizetést havona, ezért te csinálgatsz ezt azt, stb... meg annyira gyakorolsz hogy előállítassz egy hibát kb. 3 havonta, amit más jön pénzért megoldani kb. 3Xe Ft-ért ilyenkor duplájába kerülsz a cégnek.
Szóval mindenképpen javasolom hogy otthon szerezz be ótvar gépeket és azon gyakorolj, mert éles környezetben hamar ráfizetsz.
Akár meg is vállnak tőled.

Mindenkinek igaza van. Én is rendszergazda vagyok főiskolai végzettség nélkül, több cégnél is. Van OKJ-s informatikusi és programozói végzettségem. Mégis kevésnek érzem, annak ellenére, hogy a Linuxot pl. 1999-óta használom, és szeretem is, ez a kedvenc operációs rendszerem.
Elsősorban Linuxos szervereim vannak, sőt, ahol csak tehetem, lecserélem a microsoftosakat linuxosra. A hálózatokban otthon érzem magam, a programozás is megy annyira, amennyire a feladataim megkívánják.
A látóköröm bővítése érdekében viszont elengedhetetlenül fontosnak tartom egy főiskola elvégzését még akkor is ha közeledem az ötvenhez. Aki lelkiismeretesen akarja tenni a dolgát, az úgyis tanulni fog egész életében.
Villamosmérnöki vagy biztonságtechnikai mérnöki szakra jelentkeztem februártól.
Nem a papír miatt tettem, hiszen a saját informatikai vállalkozásomban nem kell bizonygatnom az alkalmasságomat papírokkal.

Szerintem előbb-utóbb te is ezt az utat fogod követni.

Egyenlőre csak okj-s vizsgát szeretném letenni utána esetleg a felsőoktatás is szóba jöhet. Csak hát mai oktatási rendszer nem toppon van. Például itt a tandíjra gondolok. Egyenlőre nincs arra anyagi keretem, hogy félévente 100E-150E forintot kifizessek. Pedig nagyon szívesen fejleszteném a tudásomat.

---------
Lehetne bővebben a jelentkezésről? Hova felvételiztél? Milyen volt a felvételi, mennyibe fáj ez évente? (estébé)
---------

Ha ezt tőlem kérdezted, akkor a Nemzetvédelmi Egyetem had- és biztonságtechnikai mérnöki szakára, valamint a Kandó villamosmérnöki karára jelentkeztem. Mindkettővel tudnék kezdeni valamit, vannak ugyanis ötleteim.
A felvételi pontok már a 2008-as 480 pontos szisztéma szerint kerülnek megállapításra. Nekem nagy esélyem van bekerülni bármelyikre, mert a jó eredeményeim mellett a két OKJ-s végzettséget is beszámítják.

Ha vannak ilyen terveid, még három napig (november 15-ig) postára adhatod a jelentkezési lapodat.

Fizetős, természetesen. A Zrínyin 105.000/félév, a Kandón pedig 150.000/félév.
A Zrínyin tanítanak katonai hálózatok tervezését és üzemeltetését a NATO előírásoknak megfelelően, a Kandón meg van információtechnológiai rendszerek szakirány.
Szerintetek melyikkel járnék jobban?

Sok sikert a fősulihoz!

Ha ez nekem szólt, akkor köszönöm!
Nem tudom, mennyire szánalmas a felsőoktatás, de majd megtudom. Mindenesetre én tanulni szeretnék! A tudás az, ami nem teljes.
Azt szeretném tökéletesebbé tenni.
A Linuxszal elboldogulok, de nem ismerem még a BSD-ket, a Solarist, meg a többit. Mindenesetre igyekszem megtanulni ezeket is.
Pedig már 47 vagyok, de szerencsére 27-nek érzem magam.

Linux Bevetés Közben I-II olvasd el.

Szerintem azzal lépnél előre ha el tudnál helyezkedni valahol, ahol tapasztalatot szerzel. OKJ-s papírral a zsebedben ennek egyetlen esélyét látom, ha hajlandó vagy pár évig 'megalázó' fizetésért dolgozni valahol. Ha még fiatal vagy akkor kihúzhatsz pár évet anélkül, hogy tényleg ebből a pénzből kellene megélned :)
Persze ennek az egésznek csakk akkor van értleme ha tényleg ragad is rád valami munka közben...
Elsőre én a kis cégeket elkerülném mert már nagyon sok olyan 35-40-s munkakeresővel sikerült beszélgetnem aki lehúzott 10 évet egy kis cégnél az x számlázó-könyvelő-raktárkezelő-stb program buherálásával és amikor a cég megszünt ott áll használható tudás nélkül. Ráadásul nagyon kevés olyan kis céggel találkoztam eddig ahol az akarat és az anyagi háttér találkozott, hogy tényleg normális szinten lehessen dolgozni rendszergazdaként.

A papírokról meg csak annyit, hogy én már pár éves rendszergazdai tapasztalattal csináltam okj-s rendszerinformatikus tanfolyást, hát az ott hallottak 5%-a volt új számomra. Csak arra jó, hogy ha valahol mindenképpen szakirányú végzettséget kérnek akkor végül is van... Ha meg olyannal beszélsz akinek szintén van, az meg pontosan tudja mennyit ér :)
Főiskolát/egyetemet én nem javasolnám feltétlenül mindenkinek. Egyrészt 3-5 év azért sok idő. Az ott megszerzett tudás használhatósága vetekszik az okj-s tudásannyaggal. Szerintem a műszaki felsőoktatás igazából két dologra jó: 1. ad egy bizonyos szemléletet, ami rendszermérnöki vonalon jól jön; 2. ha azt túlélted, már bármit túlélsz :)

Valami ilyenre gondoltam én is, hogy valaki keze alatt dolgoznék. Így lesz tapasztalatom és ha más helyre szeretnék jelentkezni akkor már az önéletrajzomba betudom írni az x idő munkatapasztalatot is.

Egyenlőre Fősulin nem gondolkodok, mert igen sok pénzbe van és nagyon sok időt elvenne. Így tuti, hogy egyenlőre marad az első variáció.

Tudtok esetleg valami fősulit ahol informatikát oktatnak és van esti vagy levelezős szakon is?

A vaspüfölést igen, de a byte-kergetést inkább ne ótvar gépen.
Windows Virtual-PC, rá két különböző Linux (mondjuk UHU 2 és Ubuntu)
Az egyiken DNS és Samba (UHU-n van Samba 3-as,
Ubuntu-t nem próbáltam nálam ahelyett is UHU van)
másikon vsftp (azért ez, mert nincs csomag, csak install leírás),
ebből a három "gép"-ből hálózat (azon az egy vason),
vsftp-t dyndns-en keresztül (kívülről) publikálni,
könyvtárait másik linuxon mountolva sambával megosztani,
és ha a windows alól a dyndns címre sftp-vel feltöltött cuccaidat látod
a samba megosztáson keresztül,
akkor ez az elégséges szint - a gyúrás kezdete.

Azért windows az alaprendszer, hogy ne legyen olyan könnyű.
Ja, és hogy miből kell gyúrnod, hát stenbizony rá fogsz jönni.
A rájövés is a gyúráshoz tartozik :-)

Nem fogsz elkényelmesedni a magyarítás miatt,
mert a fontos man oldalak úgyis csak angolul vannak meg.

És persze mindenféle hüle kérdéseket teszel fel itt a fórumon.
Ezt csak azért mondom, mert a kollegáimat mindig azzal nyugtatom,
hogy az a hüle, aki nem tesz fel hüle kérdéseket idejében.

Vagyis ahogy a cia-ügynökök nyugtatnak: semmi személyes.

Most éppen system rescue 0.40 Live CD-ről vagyok bent, az egyik virtuális gépről,
ez azért jó, mert parancssorból kell a hálózatot is elintézni,
a windows-os megosztást becsatolni, és kiírni dvd-re a menteni valókat,
csak úgy rutinszerzésből.

(Ezzel a közepes szint határának a súrolását éppen hogy csak kapiskálom)

Tökéletesen 1et értek mazurskyval. Annyival potolnám ki amit én csináltam középsuliba,mert nem volt még 2 gépem.Lejártam a számtech tanárokhoz és probáltam megvalósitani olyan dolgokat amiket ők szerettek volna de nem tudtak megvalósitani vagy nem volt idejük rá de volt hozzá hardwareük. Ezáltal van hol gyakorolnod és segitesz is nekik. A felső oktatásról meg itt valaki már elöttem nagyon jót irt teljesen igaza van VICC amit művelnek de sajnos 1es helyekre kell.

Lehet, hogy vicc, de a legtöbb multinál alapkövetelmény, a társalgási szintű angol mellett. Főleg ha pályakezdő az illető. Csak okj-s papírral nagyon nehéz elhelyezkedni. Én se akartam fősulira menni, mert azthittem, hogy ááá bőven elég az okj-s rendszerinfó+ccna+tudás. Lófaszt. Bár azt hozzá kell tennem, hogy vidéken ilyen a helyzet, Pesten nem tudom milyen, de ettől biztos jobb. Jövőre szerintem megyek fősulira, de csak a papír miatt. A lényeg, hogy az okj-s rendszerinformatikus SEMMIT nem ér, én csak a ccna miatt nem bánom, hogy végigcsináltam ezt a 2 évet. De az is egyre több embernek van és kezd egyre kevesebbet érni.

Amikor meg kozepiskolaba jartam, akkor azt mondtak, hogy azert jobb az erettsegi, mint a szakmunkasbizonyitvany, mert az erettsegivel azt mondhatja az ember, hogy "nekem erettsegim van, hadd masszak be en a csatornaba" (valami kabelfektetes melo). Na ma az erettsegit helyettesitsd be a diplomaval.

De megsem kell annyira lehuzni a felsofoku iskolakat. En kifejezetten nem bantam meg, hogy diplomat szereztem, pl. kulfoldi diplomamunka, stb.

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

vidéken tényleg elkeserítő a helyzet sajnos. a fő probléma az, hogy a munkáltatók(de hülye szó) azt akarják elérni, hogy minél többen jelentkezzenek a hírdetésre, ami önmagában nem gáz, de pl ha már az 5. helyen derül ki, hogy tesznek arra, van-e start kártyád, hanem (kizárólag) több éves szakmai tapasztalattal rendelkező egyén kell nekik, az eléggé idegesítő tud lenni. persze ezt nem írják bele a hírdetésbe. a másik dolog, hogy sok helyen nem is érdekli őket, hogy mennyit tudsz és milyen gyorsan tanulsz. az okj-s rendszerinformatikus képesítés pedig kb annyit ér, mint az ecdl, gyakorlatilag felkészítenek a vizsgára és kész. persze a rendszerinformatikus vizsga azért jóval komolyabb, mint az ecdl. hiába 300-500 órás egy ilyen képzés, ha semmi gyakorlat nincs benn(elvileg persze van, de azokon az órákon csak vizsgafeladatokat csináltatnak. semmi olyasmi, hogy na akkor most megnézzük az intézmény servereit, stb). vidéken pl arra sincs lehetőség, hogy minimálbérért mondjuk egy középiskolában a rendszergazda "segédje" lehetnél. azért az már egy jó alap lenne a jövőt illetően. ha nincsenek kapcsolataid, akkor kb azt tudod csinálni egy ilyen tanfolyam elvégzése után, hogy pár volt társaddal alapítasz egy serverek telepítésével-karbantartásával/weboldalak fejlesztésével foglalkozó vállalkozást. persze mondanom sem kell, vidéken erre is mekkora a kereslet...

Háát, én a fentiek szerint nagy mázlista vagyok. Amikor elvégeztem a 2 éves rendszergazda OKJ-s sulit vidéken, csak itt Budapesten kerestem állást. A vizsga előtt egy hónappal már voltak idópontjaim állásinterjúra. Majd levizsgáztam és az első interjú volt az utolsó is egyben. Arra számítottam, hogy valami rendszergazda "segéd" leszek valaki mellett és eltanulok tőle minden féle jót. Na persze. Olyan helyre kerültem ahol egyedül lettem rendszergazda, hetekig, talán hónapokig nem aludtam, a megfelelés volt minden gondolatom, és, hogy ne b...ak el semmit. (a 2 éves suliban tanultam meg azt is, hogy mi az az IP cím, és, hogy hol van a CPU ...) Szó se róla, így is sokat meg lehet tanulni, vannak előnyei ha egyedüli rgazda az ember, de hátránya is van, sok. Azóta eltelt 1,5 év.
Szóval kapcsolatok nélkül, OKJ-s papírral, 0 tapasztalattal kaptam egy szerintem jó állást, múlt év végén fizu emelést is kaptam, így azzal is elégedett voltam.

Egyáltalán nem 0 az esélyed. Ja igen, én nem úgy kerestem állást, hogy jelentkeztem 80 helyre. Én 0 cv-t küldtem el. Feltettem egy hirdetést egy oldalra, hogy kezdő rendszergazda állást keres, májusban végzek ... és amíg készültem a vizsgára hetente 3-6 telefont kaptam. Semmi kamut nem írtam, csak az igazat.

Azóta már látom mekkora mázlista vagyok.

vidéken szerzett tapasztalatokról beszéltem(kb egész zala megyére vonatkozik, amit írtam). Budapesten nem tudom mi a helyzet, mivel hiába írtam több cégnek is e-mailt, akik rendszergazdát kerestek, még válaszra sem méltattak, hiába írtam, hogy semmi probléma nem lenne, ha a fővárosba kellene költöznöm. az állásközvetítő cégek és a munakügyi központ is egy vicc. fura világban élünk :(

Abban teljesen igazad van, hogy nehéz elhelyezkedni, bár szerintem elég sok szakmára elmondható ugyanez. Abban viszont nincs igazad, hogy nincsen gyakorlat! Úgy néz ki ahova én járok, hogy ez egy szakközépiskola. 3-4-ik évben volt az alapozó időszak az OKJ-ra. Sok elmélet volt benne és kis gyakorlat is. Most 5-ikben csak gyakorlat, nagyon minimális elmélettel. Lehet, hogy más suliban úgy van, de nálunk így van. A céges ötletet nagyon jó ötletnek tartom! Köszönet érte! Ez nagyon tetszik! Holnap ezt fel is vetem a haveroknak!

Na jó, azért ez nem olyan "Gyerünk! Csináljuk meg!" kategória. Azért komoly/éles tapasztalat nélkül "vállalkozni" bátor dolog. Nagyon komolyn felelőséggel jár, és szerintem komoly szakmai hozzáértés is kell. Bár ezért csapat a csapat. Én is elgondolkoztam azon mi lenne ha később kiválltanék egy vállalkozói igazolványt.

Magyarországgal az a baj, hogy ez már nem egy ország, hanem egy gyarmat (katonai hatalom nélkül, mondjuk gazdasági gyarmat). Ha valaki nem tud angolol, vagy németül min közép fokon (későbbiből kitűnik hogy én miért tanulok angolul), akkor bebukta az egészet. Magyar cég nem létezik, ami meg van az vagy családi vállalkozás, vagy hülyének néznek. Én pl fiz-kém tanár vagyok + fizikus, tanítottam, de amit tanárként fizetnek az rabszolgatartás, tudom van rosszab is, de nem azért tanul az ember 9 évet + az alapok, hogy bruttó 92500ft-ra vegyék fel szeptembertől júniusig, úgyhogy nyárra nem kap egy kanyi vasat sem. (Tisztelet a kivételnek, de nagyon gyakori). Semmit nem érek a diplomáimmal, mert középsújos dyslexiám, és sújos dysgrafiam van, ami miatt nem tudok megtanulni idegen nyelveket(nem lusta disznó vagyok tényleg nem). (Ill meg tudok tanulni, mert most is angolul tanulok, de kb 20* akkor melő megtanulni valamit, és utána is olvashatatlan amit írok, és iszonyatosan kuszták a mondataim, pláne ha idegen nyelven kell írnom....., ettől függetlenül csak megcsináltam 2 dipllomát egyiket 5-ös-re másikat 4-es-re, mert amit szóban mondanak az minde megmarad). Na mindegy én ebből a szempontvól ritka kivétel vagyok. Ami lényeg. Aki tud az húzzon magyarországról ahogy cask tud. Mert mondjuk 2-év alatt eljutok angol alap szintig, ami azt jelenti hogy el vagyok a tudásommal (A szavalat magnóról megtanulom ami azt eredményezi hogy lesz jó nagy szókincsem, de nem tudok Shakespearre-műveket óangol nyelven elemezni mert se tapsztalat se nyelvtani tudás hozzá.). Nagy nehezen felvetetem magam egy multihoz, ahol azt mondom kapok nettó 110-körül (nekem az már q.... nagy pénz). De kérdem én. Miért maradjak itt, ha ugyanezzel a tudással, ~ugyanilyen nyelvismerettel egy dán, vagy norvég finn svéd, holland.... Ember pont egy 10-es szorzóval többet kap. Szóval én a magyar jövőt már feladtam, számontartom 287 pélyázatot adtam be eddig, ebből 7 "azaz hét" helyről szóltak vissza hogy nem kellek, mert pont nincs semmi. A legtisztességesebb a Paksi atomerőmű volt. Onnan fel is hívtak, és sjnálattal közlik, de....... Most vagyaok 30-éves, gyerek még nincs, feleségem/ ill menyasszonyom de anyagi helyzettől függően idén lesz a lakadoalom/ van. Tehát pont belefér még egy fogd a családod, és fuss mozzanat. Nem akarom a gyarakamet egy gyarmarországban tudni. Szóval ami tőlem tellik azt megteszem, hogy ennek az országnak a morálját az én gyerekem ne tapasztalja meg. Itt cak egy dolog számit. Ki tud nagyobb s.....-t nyalni, azt is rokonsági alapon. Jó már befejezm, bocsi hogy kiakadtam egy kicst, csak a mai napon kaptam egy (helyesebben én hítam fel egy jó bíztatást kapott helyről egy céget) hírt hogy a pályázatom tárgytalan. Aho mertem érdeklődni erre a HR-es hölgy azt válaszolta. Jaj az már tárgytalan az a munka. Mertem megkérdezni hogy ugyan miért nem szólnak ha zt mondták nekem hogy 90%-hgy kellek, cask időt kértek. Erre hát minek szólni úgy is feltünik hogy nem szólnak. Hát feltüntenék én az ilyen embereknek néhány adatot a sírkövén.

Ui:
Bocsi, mindenkitől hogy így kiakadtam, csak unom hogy az embert sz....-ba sem nézik. Na ilyen magyarország. A kisbetű szándékos.

Naszoval Mo. azert nem olyan rossz hely, kerdezd csak meg a 100 leggazdagabb embert. De ha a 100,000 legszegenyebbet kerdezed, akkor nyilvan azt mondjak, hogy egy nagy f**k. Azon meg ne lepodj meg, hogy a barmilyen szempontbol fogyatekosokat (nalad a beszed- es irasproblemak) a magyar (de egyaltalan: mindegyik) tarsadalom unfair modon kezeli, ld. 287 palyazatbol 7 valasz (es az is negativ). Bar ez ugyben nem kiveteleznek senkivel: bucsuzoul mindenkit egy rejtvennyel lepnek meg (hail to the exceptions): onnan tudod meg, hogy nem teged vettek fel, hogy nem szolnak, te meg majd jol kitalalod.

Az hogy nyelvtudas kell, az nem amiatt van, hogy Mo. gyarmat, hanem azert mert kis orszag vagyunk, es az informatikanak az angol a nyelve. De hogy ne erezd magad egyedul, hadd mondjam el, hogy a nemetek, franciak, svedek, spanyolok, ... mind megtanulnak angolul (legalabbis akik az IT kornyeken akarnak valamit kezdeni).

A kulfoldon 20* penzt kapnal allitas pedig egyszeruen nem igaz a te esetedben (sem). Mert itthon a multinal meg tudod magad ertetni a magyarokkal, de egy nemettel megertetned magad angolul azert egy fokkal nehezebb lenne, hidd el. Aztan tedd emelle azt is, hogy mar 30 eves vagy (mondom en, aki mar 34...), es (ha eddig fizikaval foglalkoztal) az IT-ben kopasz (persze, csak ha IT-ben utazol). Az IT-ben pedig a diszlexia meg hagyjan, de a (sulyos) diszgrafiad komoly problemakat okozhat, eleg ha pl. egy rm -rf utan 1-2 karaktert elpegelsz...

De hogy a vegere valami biztatot mondjak (poen jon, amit eszedbe ne jusson magadra venni!), mint a menedzser Mr. Spigott-nak, aki Tarzan szerepere jelentkezett (1/2 labbal...): "De ne csüggedjen! Egy teljesen láb nélküli embernél azért nagyobb esélye van, hogy megkapja a szerepet." Szoval fel a fejjel, es ezt komolyan mondom. A teljes szoveg: http://sj.acts.hu/?p=126

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Én nem infós ,melóra jelentkeztem. Kutatónak (A szakmia angollal semmi bajom az jól megy). Magyarországon a kutatás fuldoklik. Egyszerűen kivonják belőle a pénzt (Ezért nem vettek fel phd-ra mert megyírbálták a tanszéket havi pár százezerrel így nem futja új emberre pedig nagyon jól jártunk volna egymással, pont aza szakterületemre lett volna szükségük, így most az a terület egyszerűen leállt). Pedig annak a munkánaak az eredményeivel ti infósok piszok jól járhattak volna. Kis területről iszonyat sok hőt lehet vele elvonni, nagyon gyorsan ami a prociknál ugye nem rossz. Mert az nem bevétel ha 5-10 év múlva hoz milliárdokat (Nem azt mondom hogy én találtam volna fel a világ 8.csodáját). Hidd el Mo az gyarmat. Mutass 10 olyan céget amiben nem túlnyomó többségű a külföldi tőke. (Az állami cégek nem érnek. Ott esély 0% munkák kapni, mert max ha az elnök a rokonod).

Emberk!

Jól látod, hogy magyarországon a négyheti munkáddal megkeresett pénz csak egy hétig elegendő. Hamarosan családfenntartónak is kell lenned, és hát ebből kijönni + a gyes tényleg vicc.
Más: le a kalappal előtted, hog nem adtad fel a problémáid ellenére, és egész szép eredményt értél el. Biztos és nyilvánvaló hogy iszonyatos munka és önszorgalom fekszik benne. Szurkolok, hogy az élet összejöjjön Neked, komolyan. Gratulálok!
A családalapítás szép dolog, én egyelőre a nulladik pontban elakadtam, mivel még barátnőm sincs, és mivel nem járok el sehova plusz a netet pedig használhatatlannak tartom a rengeteg társkereső miatt, sokáig nem is lesz. Így nem is agyalok a témán túl sokat. Egyébként is ott a zenekarom, és három év után végre van néhány koncert. Nem tömegzene, nekünk tetszik. És ez le is köti az időm nagy részét.
Persze lehet, hogy előbb-utóbb én is szebe kerülök a külföldi meló kihívásaival, de ez ismét nullladik pontos elakadás, mert útlevelem sincs. ;~)) Így egyelőre a gyarmatország déli részén élem eseménytelen életem.

Te is zenélsz? Király. Én is. Én gitározok. Főként BM-et szeretek játszani, de minden ami megfog. Amit tanulni élvezek de nam a stílusom az Iron maiden. De jobban szeretek "zúzni". Tudom nagy tudás nem kell hozzá (bár lehet azt is profin csinálni, nem mondok együttesneveket, merttt mindenki mást lát profinak).

Én is gitározok 12 éve, és lassan hat éve életem legjobb gitárján. Ez egy Washburn WG7-es, héthúros, satus, floyd rose, 2 Duncan humbucker (a középső szingli hangszedőt kiszedtem). Effektek: Korg AX-G 1000 (házilagos fejlesztésem: bank-down kapcsolóval, mert a gyárin nincs.), Jonhson analóg tremoló pedál, plusz egy hangerő pedál. Erősítőm most nincs, eladtam a Marshall-t.
Én inkább az akkord-bontogatós típusú gitáros vagyok, zúzni látszólag nem nehéz, de én adott sebesség felett nem tudok. Illetve valami kiszól, de az egyáltalán nem pontos. Ha gondolod csekkold be:
http://nocteurne.uw.hu

/mazursky

Á nekem közel sem ilyen jó cucaim vaannak (tanári fizuból csak homemade cuccokra futja, és én nem is olyan komolyan csinálom az igazi hobbymat nem igazán merem leírnim mert nem. Mailban el merem mesélni, de már szakítok a tanári pályával szóval hátha változik a helzetem, és félre ne érts nem irígykedek), egy 30-wattos házíkészítésű erősítöm van, és egy saját gyártmányáú túlévezérelt torzítóm. A BM-hez ezek is jók. Én pont a pörgős részeket szeretem. Amikor jól lehet sikálni. Olyan marduk/behemoth/Dark trankuility stílus amit szoktam játszani, de nem szeretek primitívkedni sem. Néha iron maiden, és operadalok, most akarom megtanulni a webber fontomját. Nem olyan nehéz. Na tömören ennyi. Sok sikert a zenétekhez. Másik nem voltatok ti valamikor debrecenben, nert mintha a nevetek is erős lenne lehet voltam a koncerteeteken.

Ez a zenélős dolog nálam kiskorban indult. Eddig ami mögöttem van:
3 év harmonika
3 év zongora
4 év szintetizátor
És itt elegem lett a zeneiskolából, mondván: nem vagyok kottajátszó gép.
Autodidakta lettem, és fél év gitározás után zenekart alapítottam. A próbahelynek ott volt a garázs a dobszerkóval, így:
1 év dob (duplázóval!)
2 év basszusgitár (ez a szintis korszak utolsó éveiben volt)
12 év gitár
A cucc (ami évek gyűjtögetése) nem mondom hogy csúcstechnika, inkább azt hogy kb kiszolgál. Ezt nem lenézésnek szánom, mert tudom, hogy nagyon sokan örülnének ilyeneknek, pedig az igazság az, hogy ezek a cuccok már csak dizájnra fejlődnek, meg szép digitális kijelző, stb. Egyébként szinte ugyanaz az elektronika van benne, csak még "butább" formában (kevesebb IC-ből).
Nemrég szereztem egy Zoom-2100 padot is, mert abban legalább 32mp-t tudok rögzíteni, nem csak 8-at mint a Korg. Ugyanakkor a Zoom torzítós hangzásai szerintem nagyon gyérül szólnak.
A zenekar nekem nagyon régi álmom, de a népszerűséget nem hajhászom. Ha nem fut be, nem esek kétsébe, ha pedig befutunk, úgy is jó ;~))
A zenéket én írom ModPlug Tracker-ben (fut Linux alatt WinE-vel), és zenekarszinten meg is valósítjuk. A gitárszólókkal azért nem vagyok gondban, mert egyedüli gitáros vagyok és egyben a zenék írója is, így rég kész a szóló, mikor elkezdjük csinálni a dalt. A többiek pedig keresik a lehetőséget, hogy tudjunk koncertezni, sőt van kinevezett sajtó referensünk is. Szóval a zenekarom egy "kis cég" is egyben...

"Ember pont egy 10-es szorzóval többet kap."

Honnan eme informacio? Szeretnem azt latni. 3 evet huztam le a flamandoknal, az a 10x jo ha 2x-hez hasonlit, de inkabb 1,5 ha a zsebben marado osszeget nezzuk. Ugyanis a kinti lakashelyzet elegge huzos (hatalmas a nepsuruseg!!!) mert valahol laknod is kell. Egy kis lukat berelhetsz 4-500 euroert egy kisvarosban. Nagyobbakban varoskozpontban lakasberles 1100 euro korul van. Es akkor jon a kaja + egyeb koltsegek, foleg ha nem akarsz az autoval a dugoban dekkolni akkor a tomegkozlekedest kell hasznalnod ahol van szinvonal, de azt is piszkosul meg kell fizetned! Tessek leszallni a foldre! Ott sincs kolbaszbol a kerites!

Szeretem mikor mindenki a bevetelt irigyli, de a kiadasokra ra se nez... Pedig akkor lehet igazan koppanni. Ettol fuggetlenul lehet jol is csinalni es boldogulni, de ahhoz nem art ha az ember esszel csinalja es nem csak irigykedik.

Az egyik fizikus srác mutatta a szerződését. Szilárdtestfizikai kutatásban vesz részt, 3450-eu fizut kap. Az egy tanári fizunak kb 8-10 szertese

Félre ne érts én senkire sem irígykedem, aki kikaparta magának a gesztenyét. Jól tette ügyes volt. Én is ezen vagyok. Tudom hogy kint minden drágább is. De sokkal több a lehetőségem is. Szerited nem néztem mindennek utána. Még Tej kenyér, és telek négzetméterárakat is tudok ha érdekel. (Sőt ármdíjat is).

Nem haragudtam meg, gondoltam, hogy nem tanári fizura gondoltál. Brutó. de vannak + juttatások mert radioaktív mintával is dolgozik, úgy nettó olyan 2800-3000-eut kap kézhez. Nem tudom a pontos adatait. Nem kérdezősködtem. Csak az bosszantott vele kapcsolatban,. hogy kb 1-jeggyel jobb vopltam nála mmindenből cask én nem tudok angolul. (Ezért vagyok mostanában ilyen morci egyébként, folyton ezzel szívok).

40 év felett mindenki a nyugdíjáért küzd már több mint tíz éve.
Statisztikailag 35 év felett már bárki elvesz(the)ti (anya)nyelvtanulási kézségét.
Szőlőtelepítési támogatást kellett volna kérni, a másfélszeres fizetés emelés előtt, most lehetne kérni szőlőkivágási támogatást, vagy alapítványos gyógylovagoltatást lehetne ingyen hirdetni a Szécheny-s 20 milliós lovardában, és e témával át lehetne váltani mno-fórumra.

Nekem is ilyenre kéne rágyúrnom, de én sajna a rendszergazdai kiegészítő tevékenységet választottam.

Pixel, data, anyázz - rendszergazda part(ed magic).

Leendő rendszergazdák viszont ne erre gyúrjanak.

Ja, én UHU 2.0-ás (ügynök?) vagyok, de láttam hogy az Ubuntu 7.10 szerver változatban is letölhető igaz ez csak angolul. (desktop magyarul is)
Ha ez kijött volna négy évvel ezelőtt, lehet, hogy nem is volna UHU, vagy az csak az Ubuntu HU rövidítése lenne.

HÚ de tetszik az ötletem: UHU 7.10

"Szeretem mikor mindenki a bevetelt irigyli, de a kiadasokra ra se nez... Pedig akkor lehet igazan koppanni."

Inkább ha itthon akarsz olyan színvonalon "tengődni",
akkor van a nagy koppanás! ;D

Nem kötelező a "rózsadombon" lakni! :) itthon sem.

Más dolog az ha van miből és egészen más, ha még az álom is merész
egy bizonyos életszínvonal elérésére ill fenntartására!

Nem szabad összehasonlítani a kettőt!
Pontosabban lehetetlen! :)

----------------------------------------------------------------

Hat Elte vagy Bme re jelentkezz mindenkepp, informatikai karra, vagy eafra, egy diplomaig mindenkepp menj el, aztan ha van penzed akkor tobb diplomat is letehetsz, aztan sajatits el nyelveket, iesmi, es akkor jo rendszergazda leszel, vagy programozo, ha meg csak munka kell, vagy csak a penz erdekel, akkor kapcsolatok leginkabb, bar ez nyilvan sokmindentol fugg.
-------------------
Andrean