Tegnap összeomlott a Windows Genuine Advantage

 ( Aadaam | 2007. augusztus 26., vasárnap - 9:31 )

Tegnap délután a Windows Genuine Advantage szerverek felmondták a szolgálatot, a nem tömeges licencelésű vagy nem feltört Vista rendszerek pedig lopottnak hitték magukat, ezért nem működött bennük se a DirectX, se az új grafikus motor, az Aero. A Microsoft azóta már javította a problémát. Bővebben itt, itt, és magyarul itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

defectivebydesign

--
trey @ gépház

jaja, elvégre 7 év alatt egyszer leállt az infrastuktúra pár órára. Éljen a FUD. Mindkét oldalról, úgy az igazi :)

Amiben nincs olyan mechanizmus, ami lekezeljen ilyen problémát, az tervezési hibás. Ezt most szépítheted, de ezen nincs mit. Shit happens.

--
trey @ gépház

" ilyen problémát"

pontosan milyen problémát is? Nyilván ismered a pontos mechanizmust ami a leállást előidzéte igy szakmailag nyugodtan ki tudod jelenteni, hogy az tervezési hiba-e vagy 3rd party hálózati elérési hiba, szabotázs, ésszerű engegiabefektetéssel kikerülhetetlen spof vagy akármi.
És ugye nyilván sok olyan szolgáltatást tudsz mondani ami 7 év alatt soha nem állt le pár órára sem...

Nem akarok én ezen semmi szépiteni, csak szomorúnak tartom, hogy a HUP-on pont ugyanolyan fud megy, mint ami az ms részéről. Csak mig utóbbi egy profitorentált cég igy ez "természetes", előbbi nem cég, nem profitorentált és sokat hangoztatják, hogy ők mások. Hát ez az ami itt újra és újra bebizonyosodik, hogy baromság. (mondom mindezt úgy, hogy én mindkét rendszert használom és egyikkel sincs semmi gondom, mindegyik teszi a dolgát)

Ez most irónia vagy mifene? ;oD

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Reklam.

"pontosan milyen problémát is?"

Őő, semmilyet. Nyilván nem voltak felháborodva az emberek, aminek következtében az MS felelőse azt nyilatkozta, hogy addig nem alszik (jaj, szegény), amíg a __problémát__ meg nem oldják. Gyakran nyilatkoznak ilyet emberek (pláne hétvégén), ha nincs probléma.

"Nyilván ismered a pontos mechanizmust"

A megfelelő működés szerintem az lenne, hogy ilyen outage esetén a mechanizmus "grace time"-ot ad a felhasználónak ahelyett, hogy mondjuk letiltja élből a directx-et.

--
trey @ gépház

"Nyilván nem voltak felháborodva az emberek"

ja, hogy most már csak felháborodásról beszélünk? Az előbb mintha tervezési hibát olvastam volna. Gondoltam ezt alátámasztod majd valami érdekes techikai ténnyel, hogy hol is van félretervezve.

"Gyakran nyilatkoznak ilyet emberek (pláne hétvégén), ha nincs probléma"

állitotta itt valaki, hogy nincs probléma? Mármint, hoyg nem volt probléma. Szerintem senki. Itt csak fud fröcsögéssel van probléma, hogy a hungarian unix portálon, ha valami gond van egy windows szolgáltatással akkor megy a fröcsögés (ráadásul teli szakmai tévedéssekkel, de az mindegy).

"hogy ilyen outage esetén a mechanizmus "grace time"-ot ad a felhasználónak ahelyett, hogy mondjuk letiltja élből a directx-et."

elvégre a directx az tényleg mission critical egy aktiválás után (amit jeleznék, a többi fudolónak, hogy nem történik meg minden nap, igy nem állnak le milliószámra a directxek a gépeken ilyen esetben sem).

"Az előbb mintha tervezési hibát olvastam volna."

Továbbra is azt állítom, hogy "defectivebydesign". Ne keverd a dolgokat.

"Gondoltam ezt alátámasztod majd valami érdekes techikai ténnyel, hogy hol is van félretervezve."

Lejjebb leírtam.

"állitotta itt valaki, hogy nincs probléma?"

Megkérdezted milyen probléma.

"elvégre a directx az tényleg mission critical egy aktiválás után"

Ezt senki nem állította, hogy az, most szőtted bele.

De ki vagy te, hogy tudd, hogy valakinek mi a "mission critical"? Egy játékosnak - aki csak azért vesz Windows-t, hogy játsszon - valószínűleg a WoW és a Quake a "mission critical".

"amit jeleznék, a többi fudolónak, hogy nem történik meg minden nap, igy nem állnak le milliószámra a directxek a gépeken ilyen esetben sem"

Elképzelhető, hogy tévedek, de mintha online Microsoft szolgltatások használata közben, letöltések (pl. Internet Explorer 7 telepítése) vagy nem kritikus Windows komponensek frissítése esetén is ellenőriz? Javíts ki.

--
trey @ gépház

"Továbbra is azt állítom, hogy "defectivebydesign". "

ahhoz minden jogod megvan, hogy állitsd :)

"Megkérdezted milyen probléma."

jaj, ne maszatoljunk már, ideraknám akkor mégegyszer a kérdéses mondatodat: "Amiben nincs olyan mechanizmus, ami lekezeljen ilyen problémát, az tervezési hibás"

Erre kérdeztem, hogy pontosan hogyan is tudtad te olyan nagy magabiztossággal kiböffenteni, hogy tervezési hiba, amikor a hibának mégcsak a jellegét se ismered, nemhogy a teljes működési környezetet és paramétereket felmérnéd, ami alapján egy szakember el tudná dönteni, hogy tervezési hiba okozta-e a problémát. (emlitettem is pár lehetőséget: "3rd party hálózati elérési hiba, szabotázs, ésszerű engegiabefektetéssel kikerülhetetlen spof vagy akármi.")

"Javíts ki."

kérlek:
1. nincs validálás ms szolgáltaások használatakor. Telepitéskor van csak, amibe beletartozik néhány komolyabb komponens új verziója is. De ezt összemosni azzal, hogy milliószámra leálltak a windows-ok, az nagy lámaság. Ugyanigy nincs validálás boot-kor sem és naponta sem.
2. Van grace period, ha megbuktál, 30 napod van serialt cserélni, vagy újraaktiválni, úgyhogy az 1 napos leállás ilyen problémát nem okozott, igy "mission critical" WoW-osoknak se lett semmi problémája a dologból.
3. "nem kritikus Windows komponensek frissítése esetén is ellenőriz" nem, ott sincs validálás
3. Olvass utána, pl itt: http://www.hwsw.hu/hirek/34069/Microsoft_Windows_XP_Vista_WGA_szerverek_hiba_kaloz.html

Na mindegy, szerintem senki nem várja, hogy a hup-on komolyabb win ismeretek hangozzanak el, talán egyszerűbb lenne nem fud-olni arról amiről fogalma sincs valakinek, hogy legalább a szakmaiság látszata megmaradjon. (szvsz önmagában röhejes, hogy hUp-on a windows hibáin kell csámcsogni, ez olyan szintű félelmet jelent, aminek talán nincs is alapja)Én szeretem az itteni cikkeket amig *nix-ról szólnak, de amin win kerül a témába (ami itt csak fröcsögés szintjén megy) igen mélyrepülésbe kezd a szak-szinvonal. És ez szomorú...

Szerintem te kavarod az aktivációt meg a WGA-t.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Teljesen fogalmatlan vagy, de legalább szórakoztató.

--
trey @ gépház

Én a szánalmas szót használnám a magam részéről rá.

Kegyetlen dolog az igazság. Sajnos a Linux Genuine Advantage szerver leállásáról nem lesz ilyen hír. Még ha a seggünket a földhöz verjük akkor sem. Meg kell barátkozni ezzel a dologgal.

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ez valami véletlen lehet. Itt nem írjuk meg a FOSS körök hibáit.

--
trey @ gépház

Igen. A hitelességre vigyázni kell, ahogy látom itt is!

Erre emlékszem, már vártam hogy jön az ellenpélda.

Örülök, hogy nem csalódtál :)

Mondjuk tökéletes ellenpélda, mert ezt így kellene csinálnia a Microsoftnak is. Korrekt lista az érintett szerverekről, normális tájékoztatás. Nem egy blogbejegyzés hogy "hiba volt de alvás helyett javítottuk, kérem indíccsaújra".

(A blogon fel is tette a kérdést bizonyos quux: 3) Why is this critical infrastructure seemingly only supported by ... a forum? Shouldn't people be able to file tickets and have some sort of SLA?)

A Genuine Advantage és ez egészen más. Körte és alma.

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

( trey | péntek, 2003, november 21 - 3:47du )

Valami frisebb cikket nem bírtál volna keresni? :D
----------------------------
Sebesség Teszt

devandevan


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

erről beszélsz?.
vigyázz, mivel poénkodsz, mert ezt már elsütötték:P

_________________________________________
    ha egyetért velem, itt írja alá!    

http://www.linuxgenuineadvantage.org/

Ha valakinek hiányozna ez a funkció, itt letöltheti...

Jó hír, hogy erre is megjelent a törés:

http://www.alienos.com/articles/2007/02/02/linux-genuine-advantage-cracked

+1 a megoldásra.
Különösen, ha a rendszer egyszer már átment a vizsgán.

--------------------------
eGroupWare, gentoo, gLiveCD és egyéb csacskaságok

"Az egyén nem köteles bölcsebbnek lenni egy egész nemzetnél."

Amúgy meg egy ilyen hiba bármikor bekövetkezhet ismét. Sőt mi a garancia, ohgy egy harmadik félnek nem tetszik ez a játék. Igenis lehetne valami olyan mechanizmus ami kivédi ezt. Pl lehetne benne valami hiszterézis, ami nem egyből tilt le hanem később - mondjuk max. egy héttel. Vagy 48 órának is elégnek kell lennie. Azért el tudod képzelni, hogy valaki Windowst használ mondjuk tervezéshez és nem tud DirectX-et használni.
Így vagy úgy de Treynek igaza van, ez így tervezési hiba. Ráadásul már megint azok szívnak akik becsülettel megvették. Akik OEM BIOS trükkel vágtak neki a kalandnak, bizonyára semmi negatív dolgot nem tapasztaltak...
KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Nyilván tervezési hiba, ha nem gondoltak a tervezésnél arra az eshetőségre, hogy esetleg megáll a szerver, nem megy a hálózat egy napig, stb. Mivel akár tetszik, akár nem a desktopok legnagyobb részén Windows fut, és idővel ezen belül a Vista részaránya folyamatosan növekedni fog a következő verzió kiadásáig, a probléma nem kicsi. Egyetlen szolgáltatás megállása az egész világon gépek millióin lebutítja a Windowsokat. Nincs "B" terv ilyen esetekre, azonnal csökkentett módban indultak el a gépek. Ha mondjuk beletettek volna 1-2-3 nap türelmi időt, máris nem lenne ilyen probléma, pontosabban drasztikusan lecsökkene az előfordulásának esélye.

Nyilván tervezési hiba, ha nem gondoltak a tervezésnél arra az eshetőségre, hogy esetleg megáll a szerver, nem megy a hálózat egy napig, stb.

;)))

A lényeg, hogy nézzük az "m$-t" teljesen hülyének...

A vásárlót dettó... Naccerű... Hogy is volt azzal a Microsoft autóva, amit csak Microsoft benzinkútnál lehetett tankolni, meg összetörte a garázsban a régi autót, meg...? Elmennek a jóédes...

Microsoft autó, meg összetörte a garázsban a régi autót :)))

Hol lehet ilyeneket olvasni? Ha zárkörű, kérlek küldj meghívót! :DD

SUBSCRIBE

google://microsoft+autó+garázs és már az első találat is pont az, amiről szó van: http://www.szinfonia.hu/auto.html

oltári, hogy az unatkozó irodalomtanárok mi mindenre képesek

Igazad van, lehet hogy valóban volt B terv ilyen esetre, csak nem működött. Ez esetben nem hülyék, hanem iszonyú nagy lúzerek.

Én a magam részéről a cégről alkotott eddigi képem alapján, ha tippelni kéne azt mondanám, hogy akkor hülyék. Lúzerek semmiképpen sem. Ahogyan a piacon az aljas módszereikkel próbálják fenntartani a vezető pozíciójukat, az alapján lúzereknek nem nevezném őket. Senkiházi erkölcstelen ..ciknek például igen. De lúzereknek?! Akkor már inkább hülyék. És a fentiek mellett, ezt is csak szakmailag mondanám rájuk.

Az, hogy egy megvásárolt használati joggal csak abban az esetben tudok maradéktalanul élni, ha a szállító bizonyos rendszerei működnek, és elérhetők, mely eléréshez harmadik fél szolgáltatásait kell igénybe venni, ez egyrészt tervezési hiba, másrészt meg qrva nagy termékcsapda. Gondoljunk bele, mi lesz, ha a Microsoft ki akarja futtatni a Vista-t, és a következő OS-t szeretné a felhasználókra rátukmálni? Egyszerűen a Vista End Of Life "procedúra" abból fog állni, hogy a Vista Genuine Advantage hitelesítőszervereket lekapcsolja... Vagy ne legyek ennyire rosszindulatú?

Át kellene olvasni az EULÁt.

De, csak én most inkább az XP-vel kapcsolatban aggódnék, hátha nem elég gyors a Vista-ra való váltás. Mert most elvileg épp a Vista-t akarja a felhasználókra rátukmálni a Microsoft. Persze így nehéz lesz. :)

Idézet:
a HUP-on pont ugyanolyan fud megy

Hmmm...
?
Ugyanolyan?

Idézet:
egyikkel sincs semmi gondom

Akkor nekem felesleges volt váltani W$-ről? Hmmm... a tapasztalat nem ezt bizonyítja, vagy lehet, hogy csak abból adódtak a "wines problémák", mert nem értek hozzá. Node, akkor + miért nincs a Linux-szal problémám? Ahhoz + egyszercsak "értek"? Pedig azt mondogatják úton-útfélen, h. "A windowst milyen könnyű használni, mert felhasználóbarát" (a Linux + nem) Mégis a Linux-szal nincs semmi gondom. Fura

klasszik

Szépen kérlek, hogy ezt a színezést fejezd be. Köszi.

--
trey @ gépház

Egyetértek. Mármint azzal, hogy illene úgy megírni a rendszert, hogy ha a központi gépet nem tudja elérni, mert mondjuk az meghal, akkor azért legyen mondjuk 3 nap türelmi idő, mielőtt az következne, hogy csak annak megy a rendszere, aki feltörte, és az szív, aki megvette. Ilyen hibával igenis számolni kell. Minden elromolhat, és ami elromolhat, az el is romlik egyszer.

fud, nem fud, rohadt kellemetlen, amikor kellene és nem megy.

Hét éve van Vista?:)

Vannak rendszerek, ahol egy ilyen teljes arcvesztesnek minosulne, es bezarhatnak a boltot jo idore, pl. telefonkozpontok, katonai rendszerek, orvosi cuccok, urkutatsi rendszerek, reaktor vezerles :) Van aki kepes nagy rendszert hibaturore megcsinalni. Ezt ami itt tortent annyira nem lehet kimagyarazni.

Még csak nem is szerver-oprendszer a vista. Az eddigi windows szervereknél az a ciki mikor lejár a szoftver licensz.

Idézet:
Van aki kepes nagy rendszert hibaturore megcsinalni. Ezt ami itt tortent annyira nem lehet kimagyarazni.

Nos, Uraim itt a lényeg!

Az MS szoftvereket meg "el kell fogadni olyannak amilyen" mert ha nem fogadod el, akkor:
- véresszájú ... vagy
- vagy Linuxbérenc
- FUDgerjesztő
- "nem értessz hozzá, mit magyarázol bele"

Azért ez valahogy egyoldalú.

És amelyik Winygyóz nem online, akkor az hogyan check-el? Vagy az ab ovo "lopott"? :)
Vagy olya má' nincsis, hogy nincs Internet? :)

Row

Windows Vista recommended system requirements: Internet access

XP esetén még lehetett telefonon is aktiválni egy zöld számon keresztül (sose próbáltam). Vista esetén mondjuk nem tudom, de szerintem ott is megvan még a lehetőség.

_____
Legyél egyéniség! Ne köve$d a divatot! Használj te is Ubuntut! -- Nem vagyok egyéniség. :)

Friss hir: Egy redmondi ceg most rendelt egy kulonleges katapult prototipust, amivel szekeket lehet kiloni... :F

-------------------------------------

|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...BEER TRUCK..........| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)

Kritikus feladatokra használt rendszeren törni kell a WGA-t?

+oldásként elegendő ezeket a szervereket megcsiklandozni, hogy a világ nagy részén gubancz legyen....
Nem tetszik vmik szoftvergyártó terméke?
1.) csábítsd el a megfelelő MS szoftvermérnököt
2.) csempészd be a hamis eredetiséget a rendszerbe
3.) örülj

Ez igen LoL

Ez nevetséges...
Ha nem online a gépem, lopott vindózt használok?

__

Senki sincs ingyen...

De jó :) Ilyen jó híreket hallok reggel már akkor ma biztosan szép napom lesz :)

Eltudom képzelni. Pistiket bekapcsolta a rendszert reggel és nem volt Aero felület és máris elkezdte felpakolni a másolt Xp -jét mert ez egy nagy.. így :)

Egyébként én is kiváncsi lennék hogy ha most nincs internet kapcsolatom akkor nem müködik semmi a Vistán?
Mondjuk azért tegyük hozzá egy ubuntut sem kezdenék internet nélkül mindehova felpakolni de azért ez már tulzás hogy csökkentett módba induljon egy rendszer ha azt hiszi magáról hogy illegális másolat szvsz.

aha. pont Pistikenek akinek az XPje is masolt lesz eredeti Vistaja? :)

A Pistik nevében kikérem magamnak. Ne csak a Pistákat büntessük!

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Akkor várj átnevezem. Anonymus? :)

Hát igen, egy kicsit húztak a csavarokon: szép csendben kötelezővé tették az internet használatot.

Pedig az XP-m még életében egyszer látott internetet: amikor kiengedtem aktiválni. Azóta el van magában. :-)))

Úgy látszik, a Vista-val ez már nem menne. De ez csak egy újabb ok arra, hogy miért ne legyen soha Vistám.
Persze már most a nyakamat merném tenni arra, hogy az MS előbb-utóbb rá fog kényszeríteni a Vistára, meg arra, hogy az interneten lógjon, akár akarom, akár nem.

Csak akkor tudnám ezt elkerülni, ha az érdemi játékok végre linuxon is ugyanolyan simán mennének, mint Windows-on...

---
Mondjon le!

Ti ezeket hol olvastátok? Sehol nem látom hogy kötelező lenne vista-hoz az internet, vagy hogy minden vista-val futó gép érintett. Szerintem csak azok amelyeket éppen tegnap telepítettek és frissítettek volna.

Én speciel a cikkben olvastam.
Idézem:
"Ezt a remek sárga cetlit látják mindazok, akik óvatlanul bekapcsolták ma reggel a Vistát futtató számítógépüket. A Microsoft eredetiségellenőrző szoftverének (Windows Genuine Advantage) szerverei állnak, a gépek pedig egyfajta csökkentett módban hajlandóak csak elindulni. Nincs csillogós Aero felület, nem lehet frissítéseket telepíteni XP-re."

Te hol olvastad, hogy csak a frissen telepítetteket érintette volna?

---
Mondjon le!

HA van eredeti Vista-ja, akkor legjobb tudomásom szerint használhat XP-t helyette.

Csak akkor van downgrade joga, ha Business, vagy Ultimate verziója van.

Köszi a pontosítást.

Erről valami forrást tudnál mondani?

google://vista+downgrade első találat (pdf!!!)

El van túlozva. Szvsz arról van szó hogy a _friss_install_ után ellenőrzi a gépet.
Nem tudom elképzelni hogy minden restart után vizslat Redmondban ez a kütyü...

Cáfoljatok meg :)

De. És ha nem leli a nagytesót, aki megmondja neki, hogy igen, te jó fiú vagy, akkor csökött módban fog menni -- legalábis nekem ez jött le a hírekből. Mindez csak akkor, ha átlag home userről van szó, mivel a corporate-felhasználók (A MS elképzelése szerint) kilós licenceket vesznek, amiknél nincs ilyen hazaszólunk minden alkalommal funkció...

Marhaság. Én mindig próbálok olvasni, értelmezni az olvasottakat és nem keverni a lázálmaimmal.

Válaszomat lásd lentebb: a bekapcsolat automatikus frissítés az bozony hazaszól és ellenőriz minden boot-kor, illetve utána is, x időnként...

Ez nem így van. Akkor megy csak csökkentett módba, ha megleli a nagytesót, és az azt mondja rá, hogy lopott vagy, öcsi. Ha nem sikerül netre mennie, akkor nem ellenőríz, csak akkor, ha sikerül felmenni. A hiba ott volt, hogy a hülye nagytesó mindenkiek azt mondta, hogy lopott vagy.

Tök mindegy, ha a nagytesó megzakkan, és hülyeséget dumál, akkor besz@rik az összes, legális Vista, ami darabra vett licencel lett felrakva. (A kilós licenc és a tört az meg nem...). Mivel nem tudjuk, hogy miért mondta a nagytesó mindenkinek azt, hogy kabbeaf...omat, így az okot csak találgatni lehet. DE. mivel ez a hiba bekövetkezhet, így esetleg fel kellene arra is készülni, hogy a nagytesó hülyeséget beszél, azaz nem az első szóra legéppuskáztatni a szerencsétlen felhasználót (loptad a szoftver, wazze!), hanem később is rákérdezni, hogy "de bátyó, ne ...szá' má' ki velem, biztos vagy te ebben?"

"Szvsz arról van szó hogy a _friss_install_ után ellenőrzi a gépet."

Tévedsz. Járj utána.

--
trey @ gépház

A miafene.hu akár tévedhet is, amikor azt írja: "Ezt a remek sárga cetlit látják mindazok, akik óvatlanul bekapcsolták ma reggel a Vistát futtató számítógépüket.".
A boingboingon ez áll: "Every single Windows XP and Vista installation -- except possibly those with volume license keys -- is being marked as counterfeit when it tries to check in." Kérdés, mikor történik ez a bejelentkezés a WGA-szerverre? Telepítéskor? Frissítéskor? Aktiváláskor? Mindig? Ettől függ az érintett gépek száma.
Az msdn blog is elég szűkszavú, nem valami hitelesek ezek a források sajnos.

Hát, google://wga every reboot nem kevés találatot ad.

Viszont http://www.windowsitpro.com/Article/ArticleID/53892/53892.html?Ad=1 ez a cikk meg azt írja hogy finomítottak ezen az eljáráson, és most már csak installkor vizsgálódik. Szóval a fene se tudja...

Ha hihetünk a Microsoft.com-nak:

"2005 második felétől kezdődően a Microsoft azt kéri a Windows XP felhasználóktól, hogy hitelesítsék rendszerüket, mielőtt programokat töltenének le a Microsoft letöltőközpont oldaláról, vagy szoftverfrissítéseket töltenének le a Windows Update oldalról."

(ehhez hozzátartozik azt hiszem, hogy kirtikus frissítések nem tartoznak bele)

--
trey @ gépház

Már régóta csodálkozom azon hogy miért kell HÁROMSZOR érvényesíteni az XP-t egy telepítés utáni update-procedúra során. Egyszer az elején, aztán az ie7 településekor, aztán a wmp11 installkor. Nem kritikus frissítések.

A kérdés most már csak az, a Vista esetében mikor akarja érvényesíteni magát a rendszer a lerobbant WGA szerverek által? Telepítéskor? Kisebb update-ek során is? Bármikor mikor kedve szottyan? Aktiváláskor? Mert ugye még mindig ez határozza meg az érintett gépek számát, a hiba súlyosságát. (Meg azt is, mekkora csúsztatás amit a blogból híroldallá előlépni kívánó miafene.hu cikkírója írt, feláldozva a tényszerűséget a bulváros figyelemfelkeltés oltárán.)

"Eredeti windows valódi előny"

Valamelyik marketinges kitalálta, hogyha akarod használni az új dolgokat, akkor a kritikus frissítéseken kívül (gondolom az MS-nek is érdeke, hogy ne legyen x millió fertőzött zombi gép, - mert valami rés benne maradt - ami a többi gépet támadja férgekkel), akkor azt csak eredeti Win-l tudd használni.

Egyszer én is szívtam ezzel, IE7-ből a beta3-t (emlékeim szerint az volt már a rendermotor tekintetében végleges verzió) akartam felrakni, az is megállt az aktiválós résznél, és nem csinált semmit. Következő verzió felment minden további nélkül, gondolom valami bugba futottam bele. (Legal zacsis XP home SP2).

A beállított automatikus frissítés az tuti, hogy boot-kor hazaszól/kérdez, hogy mi az ábra. Ha céges környezeted van, és van saját windowsupdate repód, akkor ott érdeklődik, ha nics, akkor meg a MS-nél.

OMG LOL. és tényleg :)
Viszont: Laptop-felhasználók levannak sz*rva? Mittomén vonaton jön rá szegényre a ppt írás, akkor azonnal nyikk a szemcukorkának? És ha esetleg megnézne egy dvd-t hozzá?

http://xkcd.com/86/ -> ez a véleményem

Forrás? Csak egy linket vagy esetleírást!

Az az igazság hogy nehéz találni erről hivatalosat. Most egyelőre úgy látom hogy eredetileg minden rebootnál ellenőrzött, de aztán nyomásra változtattak rajta hogy install után ellenőrizzen (meg esetleg frissítések telepítése előtt).

Attól még elképzelhető hogy ez a mostani leállás épp egy frissítés közben történt, ezért érinthetett több felhasználót a kelleténél. Mindenesetre az már megér egy mosolyt hogy ha nem tud kapcsolódni a szerverhez akkor azonnal letilt. Kicsit túlságosan bíztak az ötkilences rendelkezésre állásban a mérnökök (vagy a marketingesek), nem jött be. Reméljük tanulnak belőle.

Engem szerencsére nem érint sem XP sem Vista oldalról, szóval nem hiszem hogy keresgélni fogok tovább, sry.

Valaki igazán ráengedhetne egy etherealt egy vista-ra. :) Vagy megnézni, mit csinál egy vista ha nem éri el a wga szervert (az update-szervert persze igen), mert ha ebből gáz van, az már sec.vulnerability, nem?

ethereal mai neve: wireshark.

Túl egzotikus dolgot nem tud csinálni (ld. vállalati tűzfalak), tehát imho az IE proxybeállításait nézve megy http-n :p

Nézd meg kérlek a forráskódot! ;oP

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Lehet hogy a Microsoft sajtóemberei hamarosan kiadnak egy közleményt, mely szerint a WGA szerverek hibájában KÖZREJÁTSZOTTAK a Skype szolgáltatásban néhány napja bekövetkezett hálózati kimaradások. ;)

Breki!!! Majdnem eldobtam a villát miattad!!! :) :) :)

Ezért nem szabad a gép előtt zabálni. Kakaóbiztos is?

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Minden nap kellene egy ilyen összeomlás.

Mostmár még egy ok hogy miért nem M$ irányba fogok upgradelni. Ilyenkor röhögöm ki azt aki vistát használ, meg akkor amikor nekem minden effekt megy a több mint 5 éves gépemen, neki meg semmi a teljesen újon. Csak az oprendszer más :)

szerk:
Ha pl. valami atomreaktorban a nagy designes infórmációs kijelzőt egy ilyen vista hajtja akkor mi van (persze DX-el)?

Információhiány.

Ilyen helyeken kotelezoen real-time safety critical rendszereket hasznalnak - szerinted miota tartozik ide a Vista es a DX? Nezz korul a OpenGL SC, es OpenGL ES SC kornyeken (SC=Safety Critical), ha grafikus megjelenitest akarsz ezekben a kornyezetekben.

Egyetértek veled, hogy aki jót akar magának az ilyen helyen nem használja ezeket a megoldásokat.
Inkább viccnek szántam, mint komolyan venni.

mi meg ilyenkor röhögünk ki téged. ;)
gratulálok minden mondatod baromság volt 0 valóságtartalommal.

Én is gratulálok neked: felvételt nyertél a troll gyüjteményembe :-)))

Nem azért de azért én sem bíznék lélegeztetőgépet, repülégépvezérlést, atomreaktort, és egyéb hasonló dolgokat win-vistára.
De nem egy kép van a neten amikor enyhe kis (min. 100 cm képátlón) kékhalál jelenik meg a reptéri info-terminálon, és egyéb információs kijezőkön. Azért egy reptéren is tud egy kis galibát okozni ha sokszáz ember nem tudja merre menjen, mert reggel hazavágta magát a vista.

Biztos vannak stabil rendszerek, de nem ott ahol nem értenek a géphez és úgy választanak OS-t az adott feladatra (a manager és a főnökség dönt hogy mi fusson).
Pl.: a magyarországi gépjármű környezetvédelmi vizsgálatához az elfogadott műszerek 99%-a win xp alapú (lehet van más is pl. vista), akkor mi van ilyenkor és pl. használ dx-et az alkalmazás. Eléggé sok dologban használnak a vérbeli win-es programozók dx-et.

Igen, és gondolom, naponta 20x rebootolják meg upgradelik ilyen helyeken.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

> gondolom, naponta 20x rebootolják meg upgradelik ilyen helyeken.

Rosszul gondolod.

Akkor hogy érinti a rebootkor/frissítéskor jelentkező genuine-szopás? ;-)


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Rosszul :)

Rosszul gondolod, ráadásul az ilyen embedded megoldásoknál a "kilós" licenc dívik, ami nem aktivál, nem köszön haza, nem kell neki winternet, semmi. Ja, és mivel általában zárt rendszerek, így a frissítéseket sem kell annyira eszement sebességgel felpakolni rájuk (meg gyakran nem is lehet...). Ezekre többszörösen vonatkozik a "Ha működik, ne piszkáld!" elv.

Üzemeltettem én igencsak business critical rendszereket úgy, hogy a 4.3-as AIX volt a standard, de a szerverek javarészt 4.2-es verziókkal mentek, sőt, az egyik clusteren egy hivatalosan nem létező HACMP-verzió futott, talán vmi. 4.1-es(!) AIX-ra hegesztve.

Elnézést, látom, senki nem érezte az iróniát.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Ha a paksi atomerőmű számítógépein windows menne, én futnék, de qva gyorsan! :D

OpenSuSE 10.2, Celeron 2,4Ghz, 768MB, 2*160GB IDE Raid0, FX5200, SBLive! E400
OpenSuSE 10.2, Acer Aspire 5020, AMD Turion 64bit @ 1,8Ghz, 1GB, 80GB Toshiba, Mobility Radeon X700 PCI-E 128MB/128bit

Biztos azért volt az egész, mert újraindultak a Skype szerverek... :S

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

chmod 440

Nem, álmosság volt (akkor keltem) :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

apt-get install café X)

Már túl vagyok rajta, de akkor még nem voltam... :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

coffee

Nincs igazad, szerintem nem kispályázik, egyből egy kávéházat telepít. ;-)


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Csak a hülye angolok szerint. :) A spanyolok, franciák még a barna löttyöt nevezik meg e szóval. Inkább az ékezet miatt van szintaxis hiba. :) Viszont mivel most ébredtem ma másodszor, lehet iszok egy kávéházat.

Vista-hoz nem kell net, 30 napig nem kell aktiválni. Ez ido alatt on-line is átmegy mindenféle eredetiség ellenorzésen, update is mukodik. Sot, egyeseknek ez a probaido csodálatos modon nem csokken, mindig 30 nap van hátra hónapok óta. :D

Szerintem tuti otlet ez a fajta megoldas - a szoftver teljes eletcikus modellt tudjak igy szabalyozni, es kenytelenek az ugyfelek megvenni az uj verziot is X ev hasznalat utan.
Innen mar csak egy apro lepes a szoftverberles, ami az eddigi idoszakos beveteleket folyamatossa teszi.

Én pl. mindig megnézem, milyen frissítéseket akar feltenni a legális win xp-m. Eddig egyet nem hagytam csak települni, ez a wga. Azóta persze csak biztonsági frisítések jönnek, ie7 meg wmp11 nem, de azok nem is hiányoznak. Most úgy tűnik, ez jó döntés volt :)
Már láttam crackelt windows xp-t, amire feltették a wga-t. Onnantól kezdve már a login-képen (meg utána is többször) szólt, hogy nem legális a win, és netre csak pár percig engedett ki, aztán a következő reboot-ig többet nem. Hát nem mondom, ha ezt játszotta legális windowsokkal is, az elég nagy szop*s lehetett.

én is így jártam el, azóta meg valahogy nem is akar települni...
--
Peace, Love, Unity, Respect

A wga-t kiutni egy warez xp-bol kb 3 perc /a reboot miatt/. Ez meg a "gamer pistikeknek" is megy.

Udv:
Feri

Volt egy IT-s srac, akit majdnem elvitt a rendorseg emiatt, ugyanis o szallitotta a teljes rendszert az ugyfeleinek, es amikor kiirta az ugyfelnel, hogy lopott szoftvert hasznal, o arra gyanakodott, hogy atverte a megoldas szallitoja, es hivta rogton az FBI-t.

micsoda jo hirek, egyszerre bukik a M$ a DRM es a nagytestver tipusu ugyfelkezeles.
mondjuk nem hiszem, hogy az M$-on kivul barki azt hiszi, hogy ez a modell mukodokepes.
tul sok dolog/technologia van sorba kotve, barmelyik elszall, az egesz nem mukodik.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Pont azon mosolyogtunk tegnap a csipetcsapat-gyűlésen, hogy mekkora circlejerking lesz ebből a HUP-on. A hír jellegéhez képest azonban elég későn került beküdésre.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

+1

Biztos családi életet élt tegnap, jól mondják, hogy hígul a szakma ;-)

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

s/circlejerking/?

ZOMG!!!1 FAPFAPFAP

--
I think the major good idea in Unix was its clean and simple interface: open, close, read, and write.

Magyarul?

ZOMG!!!1

A zOMG a népszerű "OMG" rövidítése, jelentése: Oh My God.

A "z" betű eredetileg tévedésből nyomódhatott meg az első példányokon, miközben bal kézzel a shift-et nyomva "OMG"-t írt szerzője. Az 1-es szám hasonló módon kerülhetett a felkiáltójelek után, mivel shift nélkül az angol kiosztású billentyűzeteken a felkiáltójel az 1-es számnak felel meg. (Az ilyenkor még előforduló "egyegyegy" illetve "négynégynégy" megjelenésére nincsen magyarázat, a háttérben valamiféle kényszeresség húzódhat, de ennek tárgyalása már a modern lélektudomány, a pszichológia, illetve makacsabb esetekben a pszichiátria feladata.)

A FAPFAPFAP egy hangutánzó szó angolszász nyelvterületen, mely utalhat egy közösülő pár tagjainak egymáshoz csapódó teste által generált hangra éppúgy, mint egy magányos maszturbáló férfi keltette csattogásra.

Forrás: google, urbandictionary.com

Arra próbáltam célozni, hogy az ilyen szavak (circlejerking) használatától nem lesz menőbb a hozzászólás, ellenben a "hozzá nem értők" számára zavaró lehet.
Azért köszi :)

Ezt értettem is, a többit nem. :)

Most nem akartam hirtelen magyarul valami csúnyát írni, mert nem szabad. :-)


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

> Most nem akartam hirtelen magyarul valami csúnyát írni, mert nem szabad.

Ez is egy tipikus troll hozzászólás: köze sincs az épp folyó társalgáshoz, és a látszólagos "szellemesség" pedig a többi trollnak szól, amolyan páváskodás gyanánt.

De van hozzá köze, csak nem sikerült felfognod.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Na nem azért, de ez is egy toleráns ontopic volt a köbön. A világbékéhez azért ennél több kell...


Nem vagyok tökéletes, mert tökéletesség csak a matematikában van, többek közt ezért is unalmas a matematika. © by TWÁ

> A világbékéhez azért ennél több kell...

A hup.user.js, vagy valami más szűrő kell a HUP-békéhez. Sajnálatos módon a szűrés csak akkor fog elterjedni, ha a "zaj" meghaladja a tűrésküszöböt.

Azért ha jól látom, elég derekasan küzdesz a zaj ellen, szánakozással. "A szánakozás természetes érzés, mérsékli az egoizmust, amivel hozzájárul a faj fenntartásához."

> nem lesz menőbb a hozzászólás

A trolldumáknak csak annyi az információ tartalma, hogy jelzik a többi troll számára, hogy "Itt vagyok! Én is (még mindíg) troll vagyok!".

Legközelebb ha ilyen (circlejerking, ZOMG, stb.) szöveget látsz, akkor nyugodtan hagyd figyelmen kívül: semmi lényegesről sem maradsz le. :-)))

A trollozás is trollkodás? :)
(A circlejerkinget nem lehetne magyarul írni? Angolul úgy látszik szabad gusztustalankodni.)

> A trollozás is trollkodás? :)

Valószínűleg. :-)))

> A circlejerkinget nem lehetne magyarul írni?

basta_elvtars írta be, de azóta se állt elő a fordítással. Ebből is látszik, hogy mekkora fontossága van az adott szónak a mondanivaló helyes értelmezésére vonatkozóan: semennyi. :-)))

Sivár gyermekkorom volt. Most jövök csak rá. Mindig tanul valamit az ember. De hogy mi köze ennek a WGA szerverekhez? :)

zamboriz írta:
basta_elvtars írta be, de azóta se állt elő a fordítással

Minek? Én úgyse tudok fordítani, anr, trey és turul16 is megmondta. :-)


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Köszönjük a kimerítő értekezést.

Hé! Elveszed snq- kenyerét? Most mit fog majd hozzászólni? :)

az itt levo embereket valojaban kevesse erdekli, hogy hogyan baszik ki az m$ a sajat ugyfeleivel.
akkor vannak felhaborodva, ha veluk is ki akarnak baszni
ha visszanezed milyen cikkek generaltak nagy anyazasokat te is ra fogsz ebredni.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Ezek szerint akik itt vannak, azok még véletlenül sem ügyfelei az MS-nek? Most a bérenceket ne nézzük. ;-)


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Olvasd újra. Segítek:

> az itt levo embereket valojaban kevesse erdekli, hogy hogyan baszik ki az m$ a sajat ugyfeleivel.

vs:

> akik itt vannak, azok még véletlenül sem ügyfelei az MS-nek?

Ehehehh, mekkora egy gagyisag...

Don't panic
It's a Microsoft

product.

Valódi Winfo$, valódi $zopá$!

Eredeti Winfo$, eredeti módon $zop$z miatta!

-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Na, az emlegetett szamár.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

sg.hu szerint csak 12k gép volt érintett, és DX10, Aero nem került letiltásra. Forrás blogs.msdn.com