IP cím változás

Segítséget kérek az alábbi probléma megoldásában.
A probléma az, hogy a Chello-s internet IP-címe időnként - néhány hónap, általában éjszaka - megváltozik, ekkor nincs internet kapcsolatunk és levelezésünk. A változáskor, lehetőleg nagyon gyorsan át kell állnunk az új IP címre a zökkenőmentes működés miatt.
Megoldást keresek a problémára: folyamatosan figyelni kell, megváltozott-e az IP címünk és ha igen e-mailben értesítse a rendszergazdát a változásról. Bocs a láma kérdésért de mi egy picike cég vagyunk és nem tellik hozzáértő rendszergazdára :D.

Hozzászólások

Első ötletem:
egy szkriptel megoldható amiben a jelenlegi IP címed összhasonlítod percenként az aktuális IP-vel, egy if elágazással, vagy case, vagy akármivel megadod, hogy ha $OLD_IP = NEW_IP akkor semmit nem tesze, ha nem igaz akkor mail-t küld.

Kérdés ha van egy routerm, és szervernek egy belső IP cime, akkor onann ,hogy fogom tudni lekérni a router WAN IP címét? Sajnos a routeren nem tudom futtatni a scriptet.
Csak egyedül ez hiányzik amúgy meg lehetne csinálni ezt a scriptet.

--
A kudarc nem végleges, a feladás teszi azzá.

Megoldás lehet a dinamikus domain név regisztrálása is. myip.hu, dyndns.org, stb.
Regisztrálsz egyet, és minden platformhoz (Windows/linux/BSD) létezik egy kliens program, amivel frissíteni lehet a regisztrált névhez a változó IP-címet. Szintén egy kis szkript ami ütemezetten futtatja az ellenőrzést, és ha változott az IP, megcsinálja az átírást. Gyorsabb mintha mailben küldözgetné az IP-címet, ráadásul a rendszergazdának csak a regisztrált domain nevet kell tudnia, az IP-cím változást a szkript felügyeli.

> A dyndns-nél beálitható az, hogy csak akkor küldjön e-mail ha IP cím változás volt?

Nem kell erről mailt küldeni, egyszerűen csak azt a domaint kell megjegyezni. Vannak olyan routerek amik alapból tudják a dyndns-t és ha valami miatt más lenne az IP, akkor a router magától frissíti a dyndns adatbázisában is. Így nem kell folyton megjegyezni az IP-t, egyszerűen elérhető a cucc a domain címen keresztül. Ha meg router nem tudja, még mindig ott vannak a kliens programok.

--
Ubuntu Linux 7.04

Igen ebben igazad van, de nekünk van domain nevünk csak fix IP cimünk nincs. Ha végig gondolod hogyha változik az IP cimem akkor a sajat.domain-ra nem fognak megérkezni a levelek, nyilván a dyndns.domain-ra igen. Ettől még nem fogom tudni, hogy a domain szolgáltatónál meg kell változtatnom az IP címemet.

--
A kudarc nem végleges, a feladás teszi azzá.