Áramlatok

 ( trey | 2003. július 21., hétfő - 18:28 )

A fenti címmel lehet olvasni egy hosszabb lélegzetvételű cikket az UHU Linux weblapján. A cikk legfőbb kérdése az, hogy az UHU melyik nagy Linux disztribúció nyomdokait, irányvonalát kövesse a fejlesztések során. Az UHU-sok döntöttek. A döntésben segített nekik a HUP olvasótábora, a szavazók. Hogy hogyan? ->"
[...]

Azt a kérdést, hogy adott évben melyik Linux disztribúció a legnépszerűbb, leginkább internetes szavazásokkal döntik el. Ezeknek a felméréseknek az eredményeit természetesen inkább tájékoztatási jelleggel vehetjük figyelembe, de amint alább is láthatjuk, a számok felmérési időpontoktól és a mérés helyétől függetlenül hasonló eredményeket mutatnak.

www.hup.hu (hazánk legnagyobb szabad szoftverekkel foglalkozó portálja)

Kérdés: Milyen Linux disztribúciót használsz?

Mérés ideje:

2002.január 2003.május
Szavazók száma: 766 905
Debian GNU/Linux 62.53% 52.05%
UHU-Linux - 12.15%
Red Hat 10.57% 8.73%
Mandrake 14.37% 8.95%
SuSE 9.92% 9.61%
Egyéb: 2.61% 8.51%Jól érzékelhető, hogy a Debian hatalmas fölénnyel vezet a kereskedelmi disztribúciókkal szemben. A United Linux platformot támogató SuSE szinte teljesen ugyanazt az eredményt hozta ezévben is, mint tavaly..
A Red Hat és "testvére" - a Mandrake- külön-külön is csökkentek, de együtt még mindig talán a legnépszerűbbek.
Az UHU-Linux 2002. januárjában még fejlesztési stádiumban volt, 2003. májusára azonban beérte a hazánkban kapható terjesztéseket. Ez a hirtelen növekedés igazolást adhat a nemzeti disztribúciók szükségességének.


www.uhulinux.hu

Kérdés: Melyik "irányhoz" tartsa magát az UHU-Linux?
Mérés ideje: 2003. július
Szavazók száma: 1161

Debian GNU/Linux 47.45%
United Linux 11.36%
RedHat 14.03%
Egyikhez se 16.02%
Nem tudja 11.11%A válaszokból jól látszik, hogy a Debian GNU/Linux népszerűsége töretlen, és a felhasználók ezt az irányt javasolják a folytatásra. Jól érzékelhető, hogy a Red Hat alapú disztribúciók (Red Hat, Mandrake) szilárdan tartják pozíciójukat a United - SuSE- Linux előtt. Az alternatívaként felajánlott "Egyikhez se" számunkra azt jelentette, hogy az UHU-Linux maradjon önálló.
Összehasonlítva a www.hup.hu és a www.uhulinux.hu -n mért eredményeket, nem tapasztalhattunk kiugróan eltérő értékeket.


Döntöttünk

Az UHU-Linux fejlesztése azért kezdődött, hogy ingyenesen terjeszthető nemzeti Linux disztribúcióként esélyegyenlőséget biztosítson azoknak, akik nem tudják megfizetni a kereskedelemben kapható operációs rendszereket és a hozzájuk tartozó alkalmazásokat.
Több mint két év fejlesztése után elmondhatjuk, hogy az általunk kijelölt utat nem szeretnénk elhagyni, ezért követendő irányként csak olyan globális disztribúció jöhet szóba, melynek terjesztése ingyenes és támogatottsága megüti azt a szintet, amit ma "országos lefedettségnek" nevezünk.

Szerintünk ezt a disztribúciót Debian GNU/Linuxnak hívják.

Felmerülhet a kérdés, hogy a a kezdők számára nehezebben tanulható Debian GNU/Linux rendszer előre viszi az UHU-Linux terjedését vagy sem. Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy az UHU-Linux kliens ágát nem érintik a változások, minden munka az előre lefektetett ütemezés szerint halad tovább.

A tűzfal és szerver változatok átállítása a Debian GNU/Linux Sarge változatára elindult, részletes tájékoztatást - az érdeklődők - fejlesztői levelezési listánkon kaphatnak.

Úgy gondoljuk, hogy döntésünkkel kapcsolatban szinte minden számunkra fontos szervezet, cég, magánember véleményét kikértük. Köszönjük felhasználóink, támogatóink hozzászólását, segítségét! Reméljük, hogy ez az UHU-Linux életében nagyon fontos változás erősítheti és hosszú távon növelheti a szabad szoftverek hazai elismertségét, nem utolsó sorban szinkronban van hazánk nemzeti érdekeivel úgy, hogy az nem sérti egyetlen európai állam érdekeit sem.


2003. július 20.

UHU-Linux Csapat"

A teljes cikk itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Te mit érzel ebben csúsztatásnak???? Konkrétan ha lehetne!!!

ezt most bontsd ki légy szíves, meg legalább 1 nicket adj alá, hogy komolyabban lehessen venni.
üdv
gaboro

Nem en irtam az elso hozzaszolast, de hozza kapcsolodoan megjegyzem hogy
kulonosen tetszett az a statement a cikkben miszerint "a Debian
filozofiaja az ingyenessegen alapul".. Nem artana ha megkernenek valakit
aki tud angolul es elolvastatnak vele a Debian Social Contract-jet.

En ebbol a cikkbol azt szurtem le hogy egy dolog miatt jo a rendszer:
mert ingyen van. Amiert fizetni kell, az mar budos, ami ingyenes
az egybol hudejo.

Visszataszito nekem ez az egesz tarsasag.

szvsz. az UHU abba gondolt bele, hogy ki az a "vásárló", aki az EU csatlakozás után egy hazai fejlesztésü, kisebb disztribuciót választ.

És itt valamennyire már bejátszik a globalizáció, tetszik vagy sem...

Szerintem nagy dolog amit csinálnak, és egy igazán jó disztribuciót hoztak össze, de magyar nagyvállalatoknak és külföldi tulajdonú vállalatoknak szerintem szinte lehetetlen lesz "eladni"..

Maradnak a kis és középvállalatok, iskolák, alapítványok, akik valljuk be nem állnak túl fényesen anyagilag, emiatt fontos szempont az ingyenesség...

En nem haszalok uhu-t. Csak kibickent tudok beleugatni a dologba. En ugy lattam, hogy az UHU a Debian oldalvizein evezett eddig is. Az indulaskor tamaszkodtak a Debian-ra. Azten elkezdtek onallosodni. Elkezdtek egy sajat maguk altal elkepzelt utat jarni, de azert a Debian jellege megmaradt a dolognak. Most imho ezt akarjak folytatni.

De alkalaban a kibicnek kuss a helye, ugyhogy kussolok is ;-)