Squid terhelés elosztás

Sziasztok!

A probléma röviden: úgy szeretnék squid proxy cachet-t feltenni két szerverre, hogy azt a kliensek egy ip cím alatt lássák

Kicsit hosszabban:
van egy squid-om amin elég sok felhasználó van, úgy kb 1000-en. Most úgy van belőve, hogy a felhasználóknak meg kell adniuk a böngészőjükben, hogy az Ő ip címén keresztül érik el a NET-et. Egy elég jó kis szerveren fut, és nincs is vele gond, de sajnos azt a gépet hamarosan el fogják vinni. Kapok cserébe 2 (kettő) gépet (1GHz proci, 1GB memória). Arra gondoltam, nem e lehetne megoldani, hogy ez a két gép egyszerre szolgálja ki a kéréseket, és lehetőleg a kliens gépeken se kelljen változtatni a beállításokon (és természetesen ne legyen gond az sem, ha az egyik gép kiesne).
A proxy egyébbként egy c3750 es cisco swics mögött van

Köszi

Hozzászólások

Kár hogy a beállításokon nem lehet változtatni. Egyébként használhatnál proxy autoconfig (PAC) fájlt.

ezen már gondolkoztam én is. tulzás lenne azt állítani hogy ne lehetne átállítani, hogy a gépek ezt a módszert használják, bár már elég rég így működik ez a dolog (és elég sok gépről van szó).

bár az előző virtuál szerveres megoldás nagyon tetszik. Ha egyszerűen be lehet lőni, és tényleg jó, és kevés az overhead (ha értitek mit akarok mondani :)) akkor az szuper lenne

van olyan iptables modul, ami pl minden masodik csomagot atdob egy masik portra. szerintem egyszeru es gyors megoldas lenne neked, ugy emlekeztem valahol itt lattam forumon, de most nem talalom.

squid cache peerbe kell kotni a ket gepet es maris minden szep es jo lesz, neked a squidnek pont ez a ficsore kell.

Nem írtad, hogy milyen oprendszeren futna a squid. *BSD-n CARP segítségével viszonylag könnyen és gyorsan meglehet oldani a terhelés-elosztást, ha azonos subneten vannak a kliensek és a proxy.

Másik egyszerűen kivitelezhető megoldás lehet egy DNS round-robin, ha a klienseken a proxynak nem az IP-je van felvéve, hanem a hostja.

Persze 1001 egyéb lehetőség van, szóval több szempont alapján érdemes mérlegelni a megfelelő választáshoz. :)