IPv6, kis kiegészítés az előző cikkhez

 ( trey | 2001. november 14., szerda - 8:50 )

Kedves Anonymous cikkíró egy hasznos oldalt mutatott be, viszont sokan nem tudják mi az az IPV6. Egy kicsit megpróbálom eloszlatni a ködöt erről az új Internetes protokolról, azért is, mert lassan eljöhet az idő, amikor az egész világ kénytelen lesz átállni az új (leendő) szabványra.

- Mi az IPV6?

Az IPv6 vagy másnéven Internet Protokoll 6 az Internet új generációs protokollja. Az IETF (Internet Engineering Task Force) - egy testület, amely felügyeli és ellenőrzi az Internetet - kifejlesztette az IPv6-ot ami a már 20 éves IPv4-et fogja felváltani. Az IPv4 egy ideig rugalmasnak bizonyult, azonban mára már tapasztalhatjuk a korlátait. Különösen kritikus probléma az, hogy az új Internetes eszközök (a 3G technológia és a "mobil" internet) következtében "kifogyunk" az internet címekből. A jövő ugyanis az hogy minden technikai eszközt irányítani tudunk majd valamilyen kezelőfelületről, és ehhez az kell hogy minden eszköznek legyen egy címe.
- Mi a különbség az IPv4 es az IPv6 között?

Az elsődleges differencia az, hogy az IPv6 128 bit-es címet használ a megszokott 32 bites IPv4-es címek helyett. Ez 2^96 - (durván 7,92 x 10^28) szorosára növeli az elméletben rendelkezésre álló címtartományt. Elméletileg a Föld minden egyes homokszemcséjének jutna egy IPv6-os cím. Lényeges, hogy megszüntek különböző méretű hálózatokon alapuló tartományok (A, B és C tartományok). Az IPv6 továbbá olyan lehetőségeket is nyújt, mint például a hitelesítés és biztonság, Quality-Of-Service, Anycast címzési mód. Alapjában véve az IPv6 megőrzi az IPv4 és protokol alaptulajdonságait. Továbbra sem változott az alapelv, hogy az IP-címeket nem gépekhez, hanem halózati interfacekhez rendelik. Egy interfacenek viszont több címe is lehet, és ezt az új szolgáltatások ki is használják. Az új címeket a hozzárendelés elve szerint három alapvető csoportba oszthatjuk: egycélú (unicast), választható célú (unicast) és a többcélú (multicast) címek.

- Mikor fejlesztették ki ezt az új generációs protokollt?

Az IETF munkájának eredményeként 1993 őszére hét kulönböző elképzelés született. Volt, amelyik csak minimális változtatásokat végzett volna az IPv4-en, és bizonyos adatméreteket növelt volna meg. Akadt olyan, amelyik szinte teljesen elvetette volna a korábbi IP-filozófiát, és egy egészen eltérő rendszert javasolt. AZ IPng (Internet Protocol New Generation) munkacsoport egyik megoldással sem volt teljes mértékben elégedett. Ezért kiválasztotta a három legjobbat , és azok egyesített továbbfejlesztését javasolta. AZ IETF 1994 júliusában Torontóban elfogadta és szabványosításra javasolta az IPng-t (RFC 1752), majd 1994. november 17-én az Internet Engineering Group néven szabvánnyá nyílvánította. AZ IPv6 specifikációját az - azóta apróbb változtatásokon átesett - RFC 1883-ban rögzítették.

- Mi történt az IPv5-tel?

IPv5 sosem létezett elterjedt formában. Egy kísérleti nem-IP alapú valós idejű "stream" protokoll, az ún. "ST" neveként használták. Emiatt kapta az IPv6 (és nem IPv5-öt nevet) az új generaciós internet protokoll.

- Hogyan és mikor fogja az IPv6 átvenni az IPv4 szerepét?

A fejlesztcotilde;k szerint 2010-ig mindenképp az IPv4 lesz még túlsúlyban. A váltást nehezíti az, hogy a Microsoft által kiadott oly népszerű Windows95 és 98 nem támogatja ezt az új szabványt. Habár a Windows2000 alá már kiadtak IPv6 szabvány-csomagot.

Ha ki szeretnéd próbálni az IPV6 protokolt, akkor látogass el az alábbi oldalakra:

Ipv6.hu:

http://www.ipv6.ircnet.hu/

vagy a

http://6b0ne.info/

Én lassan egy éve használom az IPv6 protokolt, tesztelésre, kihasználva annak előnyeit. Itt az oldalon tervezek indítani egy IPv6 szekciót, amely howto -kal segítené az új protokollal ismerkedők életét. Javaslom akinek van ideje, kedve probálja ki, hiszen ha a jővőben ez lesz az Internet alapprotokolja, annak aki megismerkedik vele most nem lesz idegen a dolog.