X beállítások

 ( BaT | 2007. január 11., csütörtök - 22:28 )

Lenne néhány kérdésem a témával kapcsolatban:
1. A billentyűzet beállításoknál a variant részben a comma_dead, comma_nodead, dot_dead, és dot_nodead között mi a különbség?
2. Hol állítható be az alapértelmezett dm? Mert sehol nem találom. Jelenleg gdm van, átállítanám kdm-re. (Végülis mindegy, de egy próbát megérne...)
3. Hupwikiben olvastam, hogy bizonyos felbontás felett érdemes növelni dpi-t. De ha növelem azt, akkor elvileg a méretek összébb mennek. És a változtatás lényege az lenne, hogy méretek nőljenek. Vagy rosszul értelmezem?

Ui: lehetne vmi kateg kifejezetten ilyen témákra, ahol az ember csak érdeklődik... :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

2) /etc/X11/default-display-manager - legalábbis debian alatt.
Vagy ha ez nem megy, akkor a /etc/rcN.d- ből töröld a gdm symlinkjét, és csinálj egyet a kdm- re.

Közben rájöttem, hogy nálam ezt a /etc/X11/prefdm script dönti el. Csak be kell írni, hogy melyiket szeretném és a script a többit eldönti...

A Debian ugyebár az alternatives rendszert használja.

korrekten tehát az update-alternatives programot használjuk

up...

1. passz. Nálam nincs variáns beállítva...

2/1. apt-get remove [--purge] gdm;apt-get install kdm
2/2. update-rc.d -f gdm remove;update-rc.d kdm start 99 2 3 4 5 . stop 01 0 1 6 .
AFAIK az alternatives rendszer erre nincs hatással.

3. Ezt döntsd el magad, nálam 1024x768-ban 100dpi van (pedig 75öt ajánlanak), mert így szemüveg nélkül is olvasható vész esetén ;)
Több DPI => nagyobb, részletesebb képelemek

Szóval 3. esetében én értelmeztem rosszul...

A 2-esnél azért érdekes, mert nekem egyszerre van gdm és kdm telepítve, és a gdm az alapértelmezett. De ahogy fentebb már írtam, azóta rájöttem a megoldásra...

Érdekes, hogy kdm-et akarsz gdm helyett. Tudomásom szerint a kdm egy xdm-ből barkácsolt torzszülött, míg a gdm az egy nullából újraírt, egészséges program, amit normálisan lehet konfigurálni.

Gondolom ha KDE-t használ, akkor nem akarja a fél Gnome-ot benn tartani a memóriában fölöslegesen.

Személyeskedés:
Attól nem "egészséges" hogy az XDM-ből írták?
Magyarul az Xorg sem egészséges, mert az XF86-ból származik. Sőt a SysV init sem, a Solaris meg végképp (úristen, beteges UNIX kódokkal van tele!!!)
Én egy pszichológussal egyszer elemeztetném a Gnome HIG-et, szerintem neki egész más véleménye lenne az alapján, hogy mi (vagy inkább ki?) az "egészséges" :D
Ha nem tudod konfigurálni, a Te bajod, nem tudom, ehhez mi köze van a programnak. Érdekes sokan mások megbírkóznak ezzel a rendkívül bonyolult feladattal. Talán bennük van a hiba (vagy gondolkozni egészségtelen? :D)

Mint írtam, végülis mindegy, csak próbaképpen, hogy mégis mi a különbség, stb... Egyébként gdm-en nem konfiguráltam soha semmit, a disztró által szállított beállításokkal megy.

Inkább hanyagoljuk ezt a *dm témát. :)

Más: átállítottam dpi-t 100x100-ra, de nem változott a felbontás semmit. Igaz, 1152x864 felbontással megy, és eredetileg 88x87-es dpivel, de azt hittem, kicsit megváltozik... :)

Kösz, így már világos.

3. A DPI elvileg a monitor fizikai képpontméretét adja meg, ennek az információnak a figyelembe vételével az alkalmazások adott méretű (értsd: nem adott számú pixelből álló, hanem adott milliméter nagyságú) dolgokat akarnak kirakni. Ha a DPI-t feljebb veszed, az alkalmazás azt hiszi, hogy több képpontból kell például a szöveget összeraknia ahhoz, hogy ugyanakkorának lásd.