Szerintetek miért nem fordulnak a szabad szoftverrel foglakozók / Linuxosok GVH-hoz vagy bírósághoz?

 ( babo | 2007. január 8., hétfő - 15:00 )

A minap az ABEV kapcsán feltették nekem ezt a kérdést, itt van kb. mit válaszoltam. Ti mit gondoltok erről?

Az tehát a kérdés, hogy az indokolatlan mellőzöttség miatt, miért nem fordul a bírósághoz vagy gazdasági-verseny-hivatalhoz az LME illetve a többi civíl szervezet, vagy más linuxot preferáló cég?

Az (LME) egy civil szervezet, a tagjaink nagyrészt személyek, kis rész kb. 6%-10% jogi személy. Civil szervezetként nem látjuk lehetőségét, hogy GVH-hoz vagy bírósághoz fordulhatnánk. Ezzel gondolom általában így vannak a többiek is. Amit látni kell a dominancia és az állami informatika függőségének kialakulása, mint a világon máshol, nálunk is egy hosszabb folyamat eredménye. Ennek a folyamatnak a megfordításán nem csak az Európai Unióban, hanem az egész világon, beleértve Amerikai Egyesült Államokat is dolgoznak. Ennek a tevékenységnek nálunk sajnos még a csirái is alig vannak meg.

Ennek oka lehet

  • a elmaradottságunk (régen volt, mikor magyarok mutatták a világnak az informatikai új irányait)
  • tehetetlenségünk (itt arra gondolok, hogy a politikai gazdasági dolgaink miatt állam-igazgatásunkban nem tervezünk 5- 15 - 150 évre, hanem 2 maximum 4 évre, ezért sodródunk)
  • "Pató Páli" természetünk
  • korruptságunk
  • zsenialitásunk (okosabbak vagyunk mint a többiek, és tudjuk, hogy a Kánaán felé a zárt forrás támogatása a szabad szoftver mellőzése visz.
  • és persze sok más

(Egyes elemzők szerint USA, (természetesen más informatikailag fejlett országok) számára nemzet-biztonsági kockázatot jelent a zárt forrás.)

Hogy a "Linux"-os vagy más szabad szoftveres cégek miért nem fordulnak, arról csak sejtéseim vannak, meg kell kérdezni tőlük.

Hogy könnyebb legyen felkészülni, kérdezni két gondolat:

1) Ha emlékeim nem csalnak a magyar informatikai piac jelentős, talán legnagyobb vásárlója az állam. Elképzelhető, hogy a piac szereplői tudják ezt, és azt is, hogy nem nagyon engedhetik meg maguknak a "renitens" viselkedést.

2) Egy eladni kívánó céget nézve állami informatika esetén az állam (annak vele tárgyaló képviselője) a vevő, tehát a piaci szereplőknek (az eladni vágyó cégnek) az általa (az államot képviselő szervezet), mint vevő által jelzett igényeket kell kiszolgálniuk.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tévedés: a magyar Microsoft-piac a jelentős és ennek biztos felvásárlója az állam.
Persze ennek előzménye hogy a magyar politikai piac is meglehetősen jelentős és egy részének felvásárlója a Microsoft.

Tehát az érvényesüléshez lobbipénz kell, nem jogorvoslat. Ilyen országban élünk.
Tessék ez ellen hőbörögni, mert szerintem ez égetőbb porbléma mint hogy nem ingyé van a gáz mint a fújkomonizmusban.

Pontosan mi a tévedes?

Az, hogy az informatikai piac talán legnagyobb vásárlója az állam... A valós helyzet sajnos amit írtam.

Valoszinunek tartom hogy a kozbeszerzesi torveny ala nem taroznak a szoftverek csak a hardver.Persze milyen jo hogy mar instalalva jonnek a gepek nem kell semmit allitgatni rajta. Vagyis inkabb azzal van a gond hogy a Dell , IBM , HP mert nem adja hardvereit elore telepitett linux, bsd vel manapsag mar a felulet nem kulonbozik /akar ms szerure is beallithato/ az meg hogy mi megy a hatterben user ugyintezot nem igazan fogja erdekelni.(Legfeljebb eszrevesz hogy nem megy az otthonrol hozott lemeze.)

En elsosorban a MS lobbit tartom meghatarozo eronek. Sajnos a hazai linux egyesuletek teren en nem latom azt a nagy osszefogast amivel fel lehetne lepni hatasos lobbiszervezetkent. /Remelem ez elobb utobb megvaltozik/

Az legujabb megmozdulas ezen a teren, talan ez

http://www.ivsz.net/engine.aspx?page=csoportmunka_ebevallas

gondolom meg nyilt forraskoddal foglalkozo fejleszto ceg nem tag es nem is lessz velemenyem szerint.

A kezdeményezésről tudok.
Sajnos nem nyílt, nem célja (még), hogy publikusak legyenek a formátumok, s főleg nem a forráskód.
Az IVSZ-ben meghatározó tag a MS. Ezt mikor utólag elérte, hogy az IVSZ álláspontja a szoftver szabadalmakkal kapcsolatban megváltozzon tapasztalhatta mindenki.

Szerintem inkabb arrol kene alkudozni hogy feladat es formatum specifikacio legyen szabadon elerheto. AMI alapjan aztan en azt mondhatom hogy ezt a programot keszitettem , mindegy milyen eszkozzel /jol emlekszem ugye hogy amit GPL es programmal fejleszt valaki akkor az eredmeny is GPLes lesz/ milyen oprendszerre. Azt valamilyen szempont alapjan valaki elfogadja. De gondoljunk csak bele elfogadnia sem kellene hiszen a legtobb konyvelesben hasznalt program is az aktualis pénzügyi törvények alapjan mukodnek, vagyis ha annak megfelel nem kell hozza csak egy nyilatkozat a fejleszto reszerol hogy az az adott jogszabalyoknak megfelel.

Abev eseteben nem tartana /meglevo terv alapjan/ letrehozzni a linuxos klienst barki szamara. Ehhez viszont tudni kellene hogy mik a fajlok kimenetei /ez ma is meghatarozhato es letrehozhato belolle egy text ami alapjan akar eloallithato lenne bevallas dat.
Rendben most belekavartak egy kicsit a nagy titkositassal, de ahogy nezem ott van melette a pgp kulcs is.

Meglatasom szerint akkor lehetne labdaba rugni ha elkeszulne egy nyilt forrason alapulo program./ez most mindegy hogy win vagy nem, kereszplatformos fejlesztoprogramok elerhetok, kesz program ugyanugy nez ki minden platformon/
Ra lehetne irni hogy 10Ft /csak peldakent/. Ekkor menni hogy mert nem a nyilt forrasos hasznaljak hiszen az letrehozhato es hasznalhato jol mukodik, fogadjak el tollem felhasznalotol bevallaskent.
Utanna lehet nyilvanossagozni is mert koltik a draga adoforintombol 100Ftot/csak pelda/ amikor van 10Ftos is.

/jol emlekszem ugye hogy amit GPL es programmal fejleszt valaki akkor az eredmeny is GPLes lesz/

Nem jól emlékszel.

Egyébként a gondolatmeneted többi része stimmel.

Tévedni teccik, a Dell adja gyakorlatilag valamennyi szerverét/munkaállomását (PowerEdge, illetve Precision széria, az irodai gépek (Optiplex/Dimension) családja nem tartozik ide.) előre telepített Linuxszal (SLES, RHEL). (Az, hogy a közbeszerzésre jelentkező cégektől milyen konfigokat, hw/sw kérnek a közbeszerzési "étlapra", az más tészta, érthető okból talán nem részletezném...)

Jaj gyerekek, a Windows licence költségek elbújhatnak pl a nagy open source barát Novell meg IBM licencekhez képest (vett valaki mostanában WebSphere portál szervert?)...

Ez egy piac, tessék bemenni a piacra a szerintetek olcsóbb alternatívával, és majd ha az tényleg jobb és olcsóbb és szebb és több munkahelyet teremtetek vele, és ugyanúgy le tudjátok jattolni a döntéshozó rokonának unokatestvérének nevén lévő bt-t, majd akkor minden, a magyar piac valóságáról halvány lila fogalommal nem rendelkező kis geek örömmel fog ujjongani, hogy "hurrá, JBoss portált vett Karakószörcsög önkormányzata és nem Microsoft Sharepoint-ot"...).

Amit írsz értem. Téged nem.

A piacon a vevő diktálhat, ha van rá igénye. Ma a magyar állam nme tudatos vevő, nem is hiszi el, hogy lehet másra is igénye.

A szabad szoftver legnagyobb előnye, hogy nem licencekért, hanem munkáért kell, lehet fizetni.
Én és talán sokan mások úgy gondoljuk, hogy a nyílt forrású, szabad szoftverek nem csak a 20-35% licenc díj megtakarításáról, hanem az átláthatóságról és a függetlenségről is szólnak.
Az, hogy az IBM, Novell, SUN vagy az MS vagy más J2EE szerver szoftver a drágább, csak akkor és akkor lehet érdekes, ha a feladat nem megoldható szabad lehetőleg ingyenes szoftverrel.

"Istenháta-mögötte-dűlő" önkormányzatának, illetve bármely önkormányzatnak és a magyar kormányzatnak és állam/magyar/Eu/világ-polgároknak is attól kell boldognak lennünk, ha hosszútávra sikerül leszorítania az informatikai költségeket megfelelő szolgáltatási szint mellett pl. szabad szoftverek használatával. És az így el nem költött pénzt lehet másra költeni.
Azt, hogy a függőség, a milyen költség növekedést jelent, jelenthet most tanulja félni Európa.

"A szabad szoftver legnagyobb előnye, hogy nem licencekért, hanem munkáért kell, lehet fizetni."

Ugyanez igaz a nem szabad szoftverre is. A licence díj is megy szépen a fejlesztők zsebébe, a bevezetés költsége megy a konzulensek zsebébe, és persze a kereskedők is megkapják a maguk jattját.

Szabad szoftver esetén hogy is néz ki a helyzet? A bevezetés költsége megy a konzulensek zsebébe, a kereskedők is jól járnak a fejlesztők pedig a licencedíjból és/vagy supportból élnek (lásd Red Hat). A szabad szoftver nem azt jelenti, hogy nincs licence díj, csak azt, hogy ha egyszer kifizetted, akkor te már azt csinálhatsz vele, amit csak akarsz. Akár módosíthatod és újra lefordíthatod és használhatod (bár ezesetben bukod a supportot nagy valószinűséggel, meg úgysem értesz hozzá, mert drága lenne megfizetni az olyan rendszergazdát aki ért is a szoftverfejlesztéshez).

"ha a feladat nem megoldható szabad lehetőleg ingyenes szoftverrel."

:)))

Nafigyelj, elárulok egy titkot. Az open source az jó dolog, mert ha az éles rendszerben bug van, akkor megtalálod, és jó esetben tudsz workaround-ot alkalmazni rá valahogy. A Java azért nagyon király platform, mert jön a szállítótól a dokumentálatlan kód, te nyomsz rajta egy jad-ot és az esetek 99%-ban ott van a .class-ból visszaállított eredeti .java forráskód amiben megkeresheted, hogy mi is dobja azt a rohadt exception-t és miért. A szabad szoftver meg elvben azért tök jó dolog, mert nem kell ügyvédekkel rohangálnod más cégekkel tárgyalni csak mert fel akarod használni az általuk írt UrlResolver osztályt a saját kódodban. Azért mondom, hogy elvileg, mert azért ez a valóságban nem mindig van így.

Vagyis: a szabad szoftver meg az open source az a fejlesztőnek qrva jó fejlesztési időben, meg a tesztelőnek. A vevőnek csak akkor, ha az üzleti igényeinek üzletileg megfelel az adott cucc, a felhasználónak pedig akkor ha fel tudja használni a munkája során.

"És az így el nem költött pénzt lehet másra költeni. "

Ezt a naivitást:). Ugyanmár miért sajnálod a magyar informatikusoktól azt a pénzt? Miért akarod, hogy inkább csórikám politikusék balatoni nyaralója épüljön belőle?

"Azt, hogy a függőség, a milyen költség növekedést jelent, jelenthet most tanulja félni Európa."

Tudod mi a függőség? Az olaj meg a gáz. Az, hogy 100 dollárt ki kell adni egy szoftverért az nem függőség, hanem kellemetlenség. Azt tudod, hogy cirka 65e ft-ot be kell csengetned havonta az államnak járulékok formájában, ha bármit is akarsz csinálni ebben az országban? Hol a pichában érdekel bárkit is, hogy egy Windows licence 20e ft???

>> az esetek 99%-ban ott van a .class-ból visszaállított eredeti .java forráskód amiben megkeresheted, hogy mi is dobja azt a rohadt exception-t és miért
de ehhez kell egy kis gyakorlat a obfuz02130124-szerű osztálynevek és obfuu34234234-szerű változónevek (akár fejben történő) lekövetésére ;)

Annal jobb trukkok vannak (byte code szinten szetcseszni a dolgokat). Oracle-zgetek mostanaban, ott siman minden obfuscation nelkul jonnek a class-ok:) Halistennek, mert igy van esely mukodesre birni a termeket.

Red Hat helyett használhatsz CENTOS-t ami a RH, és nincs az a megkötés, hogy te nem fordíthatsz semmit újra.
Vannak magyar cégek, akik a CENTOS-hez vagy éppen a DEBIAN-hoz is tudnak adni támogatást.
A JAD használata nem minden esetben és helyen megengedett törvényileg. A szabad szoftver azért jó, mert te dönthetsz és nem függsz, ha nem akarsz senkitől.
vehetsz magadnak szakembert aki javít és segít, tanulmányozhatod, módosíthatod a forrást, ha tudod.
Ezek zárt forráskód esetében nem mind lehetséges dolgok.
Én senkitől nem sajnálok semmit. Nagyjából 3,5 milliárd FT elismerten megy MS licencre(Szerintem több). Úgy gondolom, hogy ez lehetne kevesebb, vagy lehetne érte mást venni nem Office-t, amivel már majdnem jól lehet 'írógépként" használni a PC-t.
Nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy a szoftver nem okoz függőséget.
Én tudom, hogy be kell fizetni az adókat és a járulékokat. Azt is tudom, hogy ez nem kevés pénz. Betegségem miatt régóta "élvezem", hogy magyar kényszer vállalkozó vagyok.
Pont azért mert fizetek, azért zavar, ha nem a legjobban (hatékonysággal) költik el.

"Vannak magyar cégek, akik a CENTOS-hez vagy éppen a DEBIAN-hoz is tudnak adni támogatást."

No, hát akkor ezt bízzuk is rájuk. Nem is értem miért nem fizetik meg azokat a sales-eket akik be tudnák vinni őket az államigazgatásba, közbeszerzésbe. Ez ugyanis csak ezen múlik.

"vehetsz magadnak szakembert aki javít és segít"

A kereskedelmi szoftvereket (igen, Red Hat is az) azért preferálják általában, mert szakembereket nem csak, hogy vehetsz, de azok a gyártó által tanúsítva vannak, standard tanfolyamok vannak az üzemeltetőid számára amivel azok véges nap alatt megtanulnak minden fontos dolgot az adott eszközről.

Én csak arra szerettem volna felhívni a kedves urak figyelmét, hogy az open source/free szoftvereket nem azért nem veszik "szoftverszámba", mert open source-ok/free szoftverek. Hanem azért, mert nem mondja el senki sem a döntéshozóknak egy kellemes Hiltonban rendezett fél napos konferencián vagy egy fél hetes külföldi látogatáson, hogy ez olcsóbb, növeli a GDP-t, stb stb stb... ÉS van support, vannak tanfolyamok, van szakember, van minden. Tisztelet a kivételnek.

München Linuxra váltása mögött legalább egy éves sales tevékenység volt már 2002-ben, tuti százezrekben kell mérni euróban azt a költséget amit a gyártók beleöltek ebbe a lead-be mire komoly üzlet lett belőle.

"Nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy a szoftver nem okoz függőséget."

Dehogy hiszem, a vendor lock-in intézményét nagyon jól ismerem. Rengeteg cég él meg belőle. De ez akkoris csak pénzkérdés. Ha mindennek vége de van elég pénzed át tudsz migrálni, mert megfizetsz párezer embert, hogy minden kinyomtatott dokumentumot, számlát, megrendelőt gépeljenek be újra az új sw-be. Belekerül majd pármilliárd forintba, de átmigráltad magadat. És közben iszonyatosan javítottad a foglalkoztatási mutatókat, mert párezer ember az már %-at jelent a munkanélküliségi rátában.

"Ha mindennek vége de van elég pénzed át tudsz migrálni, mert megfizetsz párezer embert, hogy minden kinyomtatott dokumentumot, számlát, megrendelőt gépeljenek be újra az új sw-be. Belekerül majd pármilliárd forintba, de átmigráltad magadat."

Már elnézést nem lényegesen olcsóbb felvenni egy-két szakit, aki kibányásza az adatokat a régi rendszerböl ?

------
gentóhuszár

Allamigazgatasrol volt szo, ott senkit nem erdekelnek a koltsegek. Sot, a dragabb a jobb, abbol lehet jobban lopni:)

Karakószörcsögön erős az MS lobbi, nincs kedvünk lecserélni a Sharepointot (jól megfizetik ;-))))

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

alternatíva? lefizetős fud jöhet utána

Egy bevezett vállalatirányítási rendszert ami pl Oracle, MSSQL alapon működik sokkal költségesebb, és egyben ésszerűtlen azért áttenni Linuxra, mert az ingyenes, és amúgy is divatos Linuxot használni.

Egy általam ismert multi cégnél, ahol az informatika elég jóarányban elterjeszetett, csak azért leállítani a rendszert, a gyártást stb., és újra írni az ITC osztály álat 15-20 éve fejleszetett progromokat, SAP modulokat stb, mert meg lehet spórólni a kliensek licenc díjait; azután hónapokig teszetelgetni, auditálni, betanitani a dolgozókat a "new systemre" egyenesen Öngyilkosság lenne.

Amúgy nyitott a piac, bárki bekopogtathat a megrendelőkhöz a saját rendszerével, és eladhatja azt ahogy csak meg tud alkudni. Ha meg nem sikerült üzletet csinálni, akkor sem a másikra kell mutogatni, hanem elgondolkozni azon hogy miért nem működik minden úgy ahogy azt a linuxos desktopom előtt kiagyaltam. Az Open Source (linux) nem azért nem terjedt el az államigazgatásban, mert a MS (windows) szar, de lifizetnek mindenkit hogy megvegyék; hanem számtalan más oka is van. Például az hogy az Open Source-ot zászlüjukra tűző cégek drágák, tehetségtelen üzletkötőjük van, nem tudnak alternatívát jelenteni a jelenlegi rendszereknek stb.

"Egy általam ismert multi cégnél, ahol az informatika elég jó arányban elterjesztett, csak azért leállítani a rendszert, a gyártást stb., és újra írni az ITC osztály álat 15-20 éve fejleszetett programokat, SAP modulokat stb, mert meg lehet spórólni a kliensek licenc díjait; azután hónapokig tetszetelgetni, auditálni, betanítani a dolgozókat a "new systemre" egyenesen Öngyilkosság lenne."

Az állam / közigazgatás a téma. Megjegyzem, ezt az érvrendszert ügyviteli rendszerről már hallottam a DOS-ról való áttérés kapcsán.
Az általad ismert cég esetén sem lenne halálos egy áttérési stratégia, mely tudatos tervezésen és felkészülésen alapszik. De ezt most hagyjuk.

Ami fontos de elfelejed:
Egy cég a saját (tulajdonosa) pénzét költi. Annak helyességét milyenségét a tulajdonos vizsgálja, minősíti.
Az állam informatika kapcsán a mi pénzünket költi. Az a kérdés, hogy optimálisa-e.

Dolgoztam projecten ami állami szervezet megrendelésére készült, és mondhatni azt hogy ha Open Source platformra fejlesztettünk volna, akkor nagyságrenedekkel magasabb költségesebb és hoszadalamsabb lett volna a végeredmény.

Azt is figyelembe kell venni hogy, a meglévő humán erőforrás számára kell rendszereket készíteni, és a meglévő humán erőforrással.

Az állam meg pusztán azért veszi azt a rendszert amit vesz, mert:

1. meglévő rendszerébe könnyen tudja integrálni
2. nem kell egy rendszergazdát, help deskest stb felvennie a linuxos környezethez
3. nem kell a dolgozót átképezni
és még 100 másik okot fel lehetne sorolni.

Szerintem nem ez a fórum lesz ahol bárki be fogja bizonyítani hitelt érdemlően, hogy az államnak vagy a cégnek Linuxot vagy Windowst kell használnia, erre megvannak a megfelelő embereik.

Nem azt mondom hogy a windows jobb, de még azt sem hogy a Linux jobb. Ez max a magánvéleményem lehet. A magam részéről nyilatkozom csak 8 órában Windowst használok, 16 órában Linuxot, de a Windows-ból szerzem jövedelmem 70-80%-át. És csináltam már Open Source sw-t is.

1. nyilt forraskodu fejlesztokornyezet is letezik, ami tobbplatformos
2. olyan valakit veszek fel aki ert mindkettohoz
3. sosem ertettem hogy az hogy felhasznaloi feluletnek mi koze ahhoz hogy a program miben , mibe irodott.

Otthon csak linuxot hasznalunk /jo par eve/ parom elosszor nem vette jo neven de mivel csak ez volt ma mar felhasznaloi szinten nincs semmi gondja vele.

User szempontbol - van az asztalon egy ikon arra kattintva elindul a program amit hasznalok 8 oraban a tobbi mar nem erdekel. Vagy nem igy van?

Mint mar irtam a targyalas alapja inkabb a specifikaciok nyilvanossa valo tetele.
Mondok egy peldat is, a konyvelo programbol mint felhasznalo nekem ne kelljen ki be lepdelnem hogy elkeszuljon egy bevallas, hanem azt hozza letre a program egy tegye elkuldhetove, nekem csak kattognom keljen hogy elkeszuljon leellenorizzem es elkuldjem.
Mivel azonban ez nyilvanos mondhatom az is hogy nekem nem kell a win mivel akkor mar eleve egy linuxos konyveloprogramot fogok keresni.

Ha nem a win lenne az uralkodo a kozferaban akkor te is linuxbol szerezned a jovedelmed nagyobb hanyadat.

1. ha jol olvasom nem fejlesztoeszkozrol volt szo. hanem mondjuk egy sap-rol. mire is van sap gui? windowsra.
2. terjunk vissza erre amikor atveszed "Az ev foinformatikusa" dijat
3. akkor ez meg egy kicsit odebb lesz

"Ha nem a win lenne az uralkodo a kozferaban akkor te is linuxbol szerezned a jovedelmed nagyobb hanyadat."

Vazze en csinaltam Windows PC-krol Solaris-os vekonykliensekre migraciot. Vert izzadtunk. Sikerult. De. A vallalt 90 nap helyett masfel evig tartott. Ket projektvezeto hasznalodott el a projektben. Rendesen tulleptuk az eredeti budget-et. A felhasznalok hihetetlen modon tiltakoztak a rendszer ellen. Nem kivanok senkinek ilyen projekteket...

Ha nem lenne a Windows, akkor lenne pl. egy OS2, vagy a Mac OS a piacvezető és egyedurakodó.

Azért nem feltétlenül.
A hardverpiac például a húzóágazatokban 2-3 bizonyos szintig kompatibilis tényezőt fenn képes tartani (CPU, VGA), ez az OS-piacon is működőképes lenne, ahogy a szoftverpiacon is az (játékkiadó cégek)...

Ha anno az IBM nem csak a MS-től vett volna oprendszert az "olcsósított" gépeihez, itt is kialakult volna az egészséges verseny, mint az Intel-AMD közt.
Persze a Linux akkor sem játszana (+15 év lemaradás), ezt el lehet felejteni.

Ket fiktiv eset:

1. eset: december van, maradt meg 40 millio ft el nem koltott keret, gyorsan vegyunk rajta valamit nehogy jovore kisebb legyen a koltsegvetesunk.

2. eset: komplett rendszert veszunk, hw+oprendszer+szoftver, pl veszunk 32 GB-os memoriaval felszerelt gepet amin egyetlen 32 bites JVM fog futni (mert az applikacio nem tamogatja a 64 bites JVM-et), raadasul veszunk mindkart 6 db ilyen gepet. Ja es igaz, hogy a fejlesztok open source alapokon (Apache AXIS) fejlesztenek de azert tegyunk bele SOA-t is, mert most az a buzz word, ugyis megveszi az allam. A licencek elfernek a polcon. De aztan megis bevezetjuk a SOA-t, majd o fogja egyelore inzertalni az XML blob-okat az Oracle-be, jo? Jo, majd egyszer a jovoben talan a fejlesztok is SOA-ra fognak fejleszteni az Apache Axis helyett...

Ez viszont megtortent:

Baja Feri 2003-as Internet Hungary konferencian bejelentette, hogy azert kellett lecserelni a Fidesz altal bevezetett www.ekormanyzat.hu-s portalt a www.magyarorszag.hu-ra (ami akkor PHP-ban ment, kesobb azt hiszem JBoss kozeli technologiakra migraltak - tessek orulni: OPEN SOURCE!!!), mert az ekormanyzat.hu nem volt open source (nem is, IBM WebSphere-en futott szerencsetlen, es kicsit draga volt az eves support dija annyi processzorra - de nem volt eleg atmigralni egy olcsobb J2EE megoldasra - egybol ujra kellett iratni az egesz mindenseget - ami vegulis azert nem sikerult annyira rosszul szerintem:).

Miért van mégis picinyt deja vu érzésem az 1. esettel kapcsolatban... nem is tudom... Oracle-be miért kell az xml-t blobként belerámolni (hint: xmldb)? Ja, hogy legalább valamire használva legyen az Oracle? Coool... Bár csak kitalált, tudom...

Mert tipikus. Mint a francia realizmus regényei...

"2. olyan valakit veszek fel aki ert mindkettohoz "

Aki mindenhez ért az vagy Isten, vagy nem ért semmihez!

Tessék, be lehet/lehetett szállni most az iratkezelő rendszerek piacába: megvan a specifikáció, mit kell tudni a programnak stb.
Gyakorlatilag egy adatbáziskezelő program, aminek tudni kell a jogosultságokat kezelni, statisztikát készíteni (gyakorlatilag SQL lekérdezések rendszere), elektronikus úton érkezett fájlokat tárolni, meg egy kódrendszer alapján tárolni az iratok fontosabb adatait.
Partnerünk szerint 7 millióba kerül neki a tanusítvány megszerzése, dokumentációt kell írni stb.
Szerintem nincs kizárva a nyílt forrás sem. Csak ha már valaki megírta, akkor nem szívesen teszi közzé, ez sajnos így van.
Persze nálunk a nyílt forrás és ingyenes egy dolgot jelent...

Kérlek segíts annyit, hogy itt közzéteszed a specifikáció elérhetőségét.
Nem elképzelhetetlen, hogy lesz ebből egy szabad szoftver,

Csak én tudok 4 dokumentum archiváló / irat kezelő rendszert áruló cégről, amiből 2 ráadásul 100%-ban magyar is! A dolog szépséghibája hogy mind a 4 valami relytélyes oknál fogva ASP.NET -ben fejleszt, és sok sok ráfordított mérnök-munkaórával eljutottak egy kész termékig.

Ha most elkezdődik a fejlesztés, akkor talán 2011 ben lesz egy unstable verzió amiből számos funkció hiányozni fog. A versenytársak sem fognak tétlenkedni a köv. 4 évben, várva hogy végre a most indult project beérje Őket!

Dobnál négy linket az ASP.NET termékükre?

------
gentóhuszár

Nézz körül a http://www.sdakft.hu és a http://www.freesoft.hu környéken, külföldiekre nem keresek rá.

ha már kigoogleztad a monos asp.net implementációt, az aktuális class statust is hozzáírhatnád (már van vagy 2 hete hogy utoljára teszteltem)

Ott van a lapon státusza, és a 2.0 -hoz való viszonya.
mono -még közel sincs kész, de már használható. Ez én kis sufni tuning projekteimhez jó. (Azt nem írtam, hogy jelenleg kiváltaná az MS -ét, sőt J2EE -röl sem beszéltem, sőt egy halom sourceforge-es oldalt sem linkeltem)
Nem kell mindig nekem esni. :)
------
gentóhuszár

Hány milliárdot fizet az ország évente külföldi cégeknek szoftverért?
Miért nem tud a magyar állam egy neki megfelelő rendszert összepakoltatni magyar cégekkel v. fejlesztőkkel? Miért jó, ha külföldi cégtöl származik a support.

(Magyar államnak, magyar Gentoo -t ! :-) - hogy Belgát idézzem :) )
------
gentóhuszár

"(Magyar államnak, magyar Gentoo -t ! :-)"

Azok a külföldi cégek akik itt üzletelnek, azok itt teremtenek mukahelyet, itt adóznak és itt fektetnek be. Ez szerintem nem valóságos probléma, ez csak politikai kampány szlogen.

"Azok a külföldi cégek akik itt üzletelnek, azok itt teremtenek mukahelyet, itt adóznak és itt fektetnek be."

Azért ez így nem teljesen...
Az igaz, hogy itt üzletelnek, OK, mondjuk, hogy némi munkahelyet is teremtenek, a megtermelt nyereséget viszont kivihetik az országból, amennyiben úgy nyilatkoznak az adóhatóságnál. Ekkor itthon nem kell megfizetniük a TÁNYÁ-t, cserébe otthon viszont igen. Osztán vagy befektetnek nálunk vagy nem.

Akikről itt beszélünk: Microsoft, IBM, Oracle, Sun és tágabb értelemben ide tartozik a a Siemens, a HP stb. Ezeknek van magyar cégük vagy szerződéses partnerük, sok dolgozóval. Tegyük hozzá a Microsoft az Oracle stb. közvetve is munkahelyet teremt, hiszen a magyar cégek, magyar dolgozói fogják az alkalmazásaikat pluszban hozzátenni az OP rendszerhez, a magyar support lesz amit hozzá adnak, a magyar szervíz fogja a garanciális díjakat bekaszálni, és a magyar sofőr fogja mozgatni az eszközöket, a dolgozókat stb. Tehát belátható hogy ha közvetlenül a licenc díj 20%, akkor kivetítve a termék teljes életartamára, ez sokkal alacsonyabb értéket jelenthet.

Példaként tartom Írországot, akik 10-20 év alatt lettek Europa leggazdagabjai, a külföldi (Informatikai is!) cégek által. Tudtak valamit az Írek, pedig talán egy normális "szinvonalú" informatikai kar sem volt egyetlen egyetemjükön sem 20 éve.

ez nem úgy működik, hogy 2007-ben kezdünk el vakarózni, hogy kéne valami világmegváltó rendszert tervezni meg csinálni. amikor szükség lett volna rá, hol volt? sehol kéremszépen. azért, mert pár advokatnak úgy tetszik, még nem fog fordítva forogni a föld, hogy tessék megfinanszírozzuk, hátha össze tudtok majd egyszer kaparni valamit. valódi alternatívát az asztalra, mivel óriási fáziskésésben érkezik, a minimum hogy biztosítja a jelenlegivel a kompatibilitást és fájdalommentes átállást, aztán lehet a továbbiakról beszélni.

"(Magyar államnak, magyar Gentoo -t ! :-) - hogy Belgát idézzem :) )"

hehe meg 48 óra/gép telepítést. Ezt még a WinXP se követi el, bár rohadtul érdekel mit tököl ~1 GB felmásolásán 35 percet...

he hee

"buildpkg : Binary packages will be created for all packages that are merged."

És gonosz gentoo, binaris csomagokbol is települ. (--usepkg)

psszt, bizalmas infó.

------
gentóhuszár

Ha jól értem ez továbbra is lefordítja egyszer az egész hóbelefrancot.
Sok különbség nincs a 20 gép ~10 perces eltéréssel indított 48 órás telepítése és az egyszer végigszenvedett két nap és utána fel 20 gépre közt (esetleg telepítés előtt a saját géped megy otthon ennyi ideig).

Vagy először clusterré alakítod az irodai hálózatot, lefordítod a csomagokat, majd clusterrendszer gyalul, gentoo telepít? :D

distcc,icecream mire van :)
Természetesen úgy gondoltam, hogy csinálni kell egy package DVD -t és azt tolni, az irodáknak oda.

(ujabb titok .rpm -et is tud gyártani az ebuild)

Gentoo overlay-eken kereszül, saját disztróvá allakítható. Miközben használod a portagben lévő ebuildeket is.

Plusz saját alapértelmezések definiálhatók. /etc/make.profile (szimlink, a tiédre)
------
gentóhuszár

Csodás ez az ebuild, mindenesetre a Debian baromságai (pl. httpd/*ftpd/userspace NFS largefile supportja a Wishlistben, a word dominationnel egy prioritáson) után nem is látszik olyan értelmetlennek saját csomagok fordítása... De az idő ellene dolgozik, akkor is, ha az én gépem szív vele, sajnos.

Ez a clusteres dolog viszont látom másnak is eszébe jutott :)
Csak az érdekel egy enterspájz juppinak hogy magyarázod el a fél irodaház szuperszámítógéppé alakítását :)

Feature , ami nagyon trendi :)

------
gentóhuszár

Valaki kért specifikációt:
Szerintem itt van minden vele kapcsolatos tudnivaló:
http://www.bm.hu/web/portal.nsf/html/kif.html
Remélem, nem esek pofára, és a jogszabályok közt tényleg van valami specifikáció, csak emlékezetből írtam.
De szerintem ebből dolgoztak a fejlesztők is.

A jogszabály meg a specifikáció az 2 külön dolog, még nyelvezetében is.

Szoval, a felreertesek elkerulese vegett: az open source, meg a free software azok jo dolgok. Jo dolgok, ha parosulnak szakertelemmel, hozzaertessel, szigoruan vett szakmai profizmussal. Valoban, open source programok, fuggvenykonyvtarak jelentosen tudjak csokkenteni egy-egy projekt koltsegeit, licenceket lehet veluk megsporolni, kevesebb ido alatt be lehet vezetni veluk egy ujonnan fejlesztett programot.

Ma Magyarorszag valoban elmaradottnak tekintheto az open source penetracio tekinteteben. Ennek rengeteg oka van - az egyik az, hogy Magyarorszag rengeteg szempontbol elmarad akar meg Csehorszagtol is - mar ami az IT piacot es az IT szakma elismertseget, elfogadottsagat illeti a tarsadalmon belul. Ez ugyanis egy szakma - tessek ezt elfogadni. Nem lehet bemenni az utcarol az X hivatalba es azt mondani, hogy marpedig a mar epulo hidnak a tartoszerkezetet tessek hulladekbol visszaforgatott anyagokbol csinalni acel helyett, mert otthon epitettem egy modellhidat ilyen anyagbol es tok jo volt. Lehet alapitani egy Kft-t, bele lehet vinni a hulladekbol hidepites nevu innovaciot, lehet keresni penzugyi befektetot, felvenni kereskedot meg hidepito mernokoket es lobbizni a kozlekedesi miniszteriumnal, hogy a kovetkezo hidat te elvallalod ennyivel olcsobban es az ennyivel jobb lesz es ilyen es ilyen koltsegeket fogsz vele megtakaritani nekik es tessek itt van mogotted ennek es ennek a banknak a masfelmilliardos bankgaranciaja.

Es akkor egyszercsak kapsz egy eselyt, hogy hulladekbol felepits egy hidat amin kamionok fognak 4 savban rohangalni es ha leszakad akkor emberek halnak meg. Sok sikert hozza, es kellemes almokat ejszakankent.

Persze az IT-ban minden szoftver alapvetoen hulladek:)

A hulladékból hidat hasonlatod annyiban szeretném pontosítani, hogy
1. Nem lehet tudni, hogy a többi híd miből van, bár jelek utalnak arra, hogy sok szintén hulladékból.
2. A te / mi általunk kínált híd bármely szakember által ellenőrizhető, javítható, minősíthető.

Szóval én nyugodtabban aludnék szabad szoftveres állami informatika mellett.

Nem ez a lenyeg.

Ameglevo hidakat epito szakemberek mar bizonyitottak. A hidjaik allnak, barmibol is vannak.

"bármely szakember által "

:)) Ha valamit barki megtehet azt leggyakrabban senki nem fogja megtenni... hiszen barki mas is megtehetne, miert pont en tegyem meg.

En meg akkor alszom nyugodtan ha a vallas megmarad a templomban.

Tudomásul kellene venned, hogy vannak dolgok melyek nem úgy jönnek létre, hogy rögtön jó üzletet lát benne valaki.
Ez az informatikára különösen jellemző. Mondhatnék informatikai példákat, de nem teszem, mert te is ismered őket.
De csak emlékeztetőül egy nem informatikai példa:

Ma Párizs jelképe az Eiffel-torony. Nem annak készült, hanem azért, hogy egy műszaki bravúrt a világkiállításon bemutassanak. Ha hiszed, ha nem a világkiállítás után, amire épült le akarták bontani. Sokan eleve nem is hitték el, hogy műszakilag lehetséges elkészíteni, sőt mikor elkészült veszélyesnek tartották, alapanyaga és szerkezete miatt. Azt sem lehet tudni, hogy mikorra térült meg a városnak torony építésének költsége.
Évekig szerepelt a város költségvetésében a torony bontásának költsége, csak Eiffel és az őt támogatók újabb és újabb okokat találtak, hogy miért ne bontsák le. Aztán jelképpé vált.
A szerkezet és az alapanyag is megszokottá vált.

Én nem hiszem, hogy a jövő mindenhol és minden esetben a szabad szoftvereké. Azt viszont tudom, hogy semmibe venni és teljesen elzárkózni előlük ugyan olyan hiba, mint bármi áron erőltetni őket.

"régen volt, mikor magyarok mutatták a világnak az informatikai új irányait"

Érdemes ilyen site-okat böngészni: GetAFreelancer.com

Outsource to Romania, Ukraina

Abszurdisztánt meg sem említik, sehol...

Neumann János munkássága elég meghatározó volt, De mint írtam régen volt.

Igen, ezt szoktak szajkozni az emberek. Es minden magyar jo uszo, mert Egerszegi megnyerte parszor az olimpiat, tudom...

Én nem mondtam, hogy minden magyar jó informatikus, sőt, sajnálkoztam, hogy már nem magyarok mutatják az utat a világnak.

Én egy Linuxon fejlesztő cégnél dolgozom mint c++ server , illetve némi java GUI fejlesztő.
A megrendelők (telekommuinkációs cégek) olyan szinten kötik az ebet a karóhoz, hogy legtöbbjüknek portolni kell Unix-ra (!!!), de ha elfogadnak linuxot, akkor az csak méregdrága RHEL lehet. Debian szóba sem jöhet, pl. (Oracle adatbázisunk van, és Oracle csak a "nagy" linuxokat támogatja. A grafikus felület, hogy Unixon hordozható legyen, a Motif. Aki már programozott Motifot, az tudja, hoy fél nap, amíg egy spin button a funkciónak nagyjából megfelelően működik. Utána nem árt még tesztelni is :). Mivel a kliens program nagy része már 8 éve fejlesztődik (Motifban), ezt javasoljuk azoknak is, akik Windows kliensen dolgoznak. Vegyenk jó pénzért Cygwint, majd X-terminálon be a RedHat-ba. Ott indítható a kliens. Remek mi?

Szóval: Én nagyon szeretek linuxon dolgozni, de a fejlesztési, és üzemeltetési költségek korántsem lesznek a végére olyan alacsonyak... Sőt a licencdíjak eltörpülnek egy ilyen folyamatban.

A licenc díjak kb 20% -35% szokták kitenni a teljes költségnek.
Elhiszem, hogy létezik amit leírtál.
Azt gondolom, hogy te is sejted, hogy bár igaz, de ez egy eléggé extrém példa.