MOSIX 1.5.0 for Linux 2.4.12 kiadás

 ( trey | 2001. november 8., csütörtök - 11:01 )

A Mosix egy speciális szoftver, amelynek segítségével a Linux kernelt felruházhatjuk cluster funkciókkal. A MOSIX tartalmaz load balancing, memory ushering, I/O műveletek optimalizálását elősegítő algoritmust. Ennek értelmében képes a cluster node -jai között a terhelés elosztásra, a hatékony feladatmegosztásra. Ez a felhasználó számára teljesen transzparens módon zajlik le, azaz a programot futtató felhasználó ebből a folyamatból semmit nem érzékel. Az esetenként több száz node -ból is álló cluster (számítógépfürt) egy homogén számítógépnek 'hazudja' magát a külvilág felé. Ennek több előnye is van. Az egyik a fennt említett terhelés elosztás, és az ily módon elért (számítási és egyéb)teljesítmény növelés. A másik a redundancia, a biztonságos üzemeltetés megvalósítása. A magas rendelkezésreállás megvalósítása. A fürtözés lényege, hogy ha a fürt egy eleme (node) meghibásodik, attól még a rendszer nem lesz működésképtelen. A hibás elemet eltávolítják, és javítás után visszahelyezik a fürtbe. Mindezt leállítás nélkül, menet közben.

A MOSIX segítségével a felhasználó szekvenciális és párhuzamos feladatokat hajthat végre, amely hasonlóan az SMP -hez (simmetric multi processing) történik.
A MOSIX jelenlegi verziója Linux X86/Pentium/AMD platform -okra készült. A jelenlegi a kiadás a 2.4.12 kernelt támogatja.

A fürtözés nem a jövő zenéje Magyarországon is van rá számos működő példa. A fürtözéssel azonos, vagy jobb hatékonyságú számítógépet lehet építeni, nagyobb számítási teljesítményt lehet megvalósítani, mint egy több milliós nagygéppel. És a mi fontos, sokkal olcsóbban.

A project honlapja:

http://www.mosix.org/