A Novell vezérigazgatója nyílt levélben cáfolja a Microsoft állításait

Címkék

A napokban Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója egy rendezvényen kommentálta a nemrég megköttetett Novell-Microsoft "megnemtámadási" és együttműködési egyezményt. A Novell-nek nem tetszett, amit Ballmer a Linuxról és a szoftver-szabadalmakról állított, így most Ron Hovsepian, a Novell vezérigazgatója a közösséghez fordult, és nyílt levélben cáfolja a Microsoft egyes állításait:

We disagree with the recent statements made by Microsoft on the topic of Linux and patents. Importantly, our agreement with Microsoft is in no way an acknowledgment that Linux infringes upon any Microsoft intellectual property. When we entered the patent cooperation agreement with Microsoft, Novell did not agree or admit that Linux or any other Novell offering violates Microsoft patents.

A teljes levél elolvasható itt.

Hozzászólások

A szerencse, hogy 2 fél volt a megállapodáskor, mert így (legalább) 2 féle képpen lehet majd magyarázni ;)

A Microsofttal két esetben lehet tisztességes üzletet kötni:
1.) Veszel tőle sok sok licenszet, mire ő ad x% kedvezményt és az MS ezzel jól járt.
2.) Megállapodsz az Microsofttal, hogy ügyfeleidnek ajánlod, ráveszed őket az MS termékek használatára és ezért az MS neked jutalékot fizet és ellát reklám/promóciós anyaggal és az MS ezzel jól járt.

Olyan esetben, hogy az MS figyelembe vegye a te érdekeidet a sajátjainak akár a legkisebb korlátozásával erős kétkedéssel kell fogadni az ajánlatát.
Az MS monopólium szent és sérthetetlen. Minden ami ezt korlátozza vagy veszélyezteti, annak pusztulnia kell!

Meg nem is érdekük, hogy minden megjelenő szoftver microsoft fejlesztés legyen. Bőven elég, ha az ő operációs rendszerüket kell megvenni ahhoz, hogy használni tudd. Vajon hány százalékon állna a windows piaci részesedése, ha minden fontosabb szoftver (sikeres játékok, Adobe programok, ABEV, hivatalos driverek, stb.) elérhető lenne Linuxra is?

Jah, szar lehet azzal felkelni, hogy faszom kivan, hegeszthetem az új API-hoz a drivert. Ez kb. olyan, mintha minden héten jönne egy új kórokozó, ami ellen bár lehet vakcinát csinálni, azért hetente szar.
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Azért van MacOSX-re, mert eredetileg is volt régi Apple termékeken. Ha akkoriban lett volna linux, amit felkarol egy gyártó - ahogyan az Apple saját gyártója lett, az MS pedig az IBM-mel fogott össze - akkor most másként folyna a történelem kereke. Látom azért a FUD-ból a hülyeséget el lehet tanulni. Már csak a nehezen cáfolható állítás hiányzik.

Igen tudjuk.
Az opensource a világ megrontója. A világ minden bajáért az opensource felelős. Az opensource tehet a szabványtalan rendszerekről, a gazdasági hanyatlásáról, a globális felmelegedésről, a szegény éhező programozókról, sőt a hupon kommentelő _hülye emberekről_ is. Az opensource rosszabb, mint a világháború. Az opensourcenál csak egy rosszabb dolog van: a free software, azon belül is a linux, ami maga az antikrisztus. Ha nem szüntetjük meg az opensource-ot sürgősen, akkor apokalipszis lesz. A világ pedig mit sem sejtve rohan a vesztébe.
És minderre mi nem jöttünk volna rá, ha nem világosítasz meg minket. Sokan még hosszú ideig nem akarják elfogadni, de te fáradhatatlanul javítod ki tévképzeteinket. A történelem majd értékelni fogja erőfeszítéseidet.
:)
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

Na ilyen válaszra nem számítottam, hogy őszinte legyek, hogy valaki az én hozzászólásomról pont erre asszociáljon...
Eszembe is jut az a vicc, amikor Mórickának mindenről AZ jut eszébe... te is biztos ilyen lehetsz. :)
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

Húú mekkora frappáns válasz. :)
hiszti?
tudod milyen jól szórakozok a hülye beszólásaidon?! csak röhögök rajta, hogy mindenre ugrasz, amiben említve van a linux, microsoft sux, stb. Kéne csinálni egy gabuszimulátort, ami automatikusan generál választ minden itteni hozzászólásra a te stílusodban. Linux, osx, meg ilyen témakörökben nem is lenne nehéz, elég kiszámítható, hogy mire mit reagálsz. Ez a szex témakör ez új dolog részedről, ebben még nincs elég minta a hozzászólásaidból. És a végén lehetne kombinálni a kettőt, néha a linuxfikázás helyett randomba valami szexuális inzultot nyomna be, néha meg fordítva. Érdekes szinesítés lenne...
VAGY alternatíve lehetne olyan játékot is nyomatni, hogy valami bigott pro linuxos hozzászólásokat generálni és röhögni, hogy mindig ráugrasz. Tkp lehet, hogy van aki ezt már most is csinálja, csak nem tudunk róla. :)

---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

Amíg pl. PHK és Dillon ugyanilyen csatákat nyomnak a freebsd levlistán, addig nem izgatom magam.

szerk.: nem is tudom, kik a szakmaiság nagy szószólói (főleg akkor, ha _nem_ bizonyos emberek postolnak). :-)
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

A reakciokat olvasva, nem voltak tul boldogok. De en arra celoztam (remelem), hogy nem kimondottan Ago volt a hibas az eloadas sikertelensegeben. Vegulis nem tudom, a Netakademia hogyan oldotta meg: uj, ingyenes eloadas, penz visszaterites vagy maskepp.
Bar akarhogy nezem, ha engem erdekel a Linux, akkor nem fizetos eloadasra megyek, hanem utananezek forumokon, googlen, akarmin. De lehet, hogy csak en vagyok ilyen.

Ebben igazad van, viszont arra is erdemes figyelni, hogy nem konnyu "betorni" a piacra egy "uj" rendszernek, ui ugye egy "mezei" user nem fog esetleg Linuxozni mert nincs ala XYZ driver, jatek, miegymas, viszont a gyartok meg nem minden esetben dolgoznak Linux ala, mert meg nincs eleg user :) Tehat ez kicsit ordogi kor feeling ... Persze az is igaz, hogy ilyenkor kell, hogy vki piaci szereplo a dolog moge alljon, mert ha XYZ mint pl disztributor tamogatja, akkor o mondjuk tud harcolni az ugyfelekert, nyilvan az nem biztos ha eleg, ha par lelkes Linux kernel hacker elkezd leveelzgetni nagy cegekkel, lehet le sem .... nagy ivben ... A piac az sajnos mar csak ilyen :(

ja ertem. amugy a linux minden honapban/felevben megujhodik (es ez egy rosszabbodo tendencia), mig az OSX egeszen macos7-ig (nemtom pontosan lehet tovabb is) backward compatible (es akkor a transzparens PPC emulaciot nem is emlitettem ugye), meg most 2006-ban is.

ide kene elerni a linuxnak ahhoz hogy ne arrol szoljon a hup hogy "de mieee' nincs linuxra is, pedig tok jooo"

es akkor majd talan megfontolando dolog lesz ra tomegesen portolni

viszont az gondolom mindenki szamara evidens, hogy jelenleg linuxnal az ilyen stabilitas nem fejlesztesi szempont, szoval pa/~~~~

Kedves Gabucino,
olyan értelmes embernek nézel ki. Akkor is, ha nem tetszik a Linux - szíved joga. És nem gúnyból mondom. Tényleg.
Éppen ezért nem értem, miért jársz ide flame-elni. Minden nap. Minden hírre.
Talán az lehet a baj, hogy már az alapvető indítékaidat sem vagyok képes megérteni.
Amióta otthagytam a Windowst, nem járok fel windowsos fórumokra elmondani, miért szar, és miért jobb a Linux.
Pedig nagyon utáltam a Windowst, rengeteg bajom volt vele, egyszer, egy csúnya rendszerösszeomlás után (spy infection) négy napi munkám elveszett (fordítás). Ezért is váltottam. Azonban most is azt mondom: a Linux nem jobb a Windowsnál, csak más, nekem pedig pont az a másság tetszik benne, amit a Windowsból legjobban hiányoltam: hogy én is részt vehetek benne, segíthetek a jobbá tételében. Bár nem értek a programozáshoz, próbálok ott beszállni, ahol tudok: bugjelentés, helyesírás-ellenőrző javítása, fordítás.
Nekem ez a pláne a Linuxban. De éppen ezért nem érthető az, hogy valaki fikázza. Mégpedig állandóan. Ha nem tetszik, miért nem örül, hogy az ő oprendszere jobb, és marad meg a babérjain? Vagy ha használ Linuxot, miért nem száll be a fejlesztésbe? Miért nem keres valami olyan részt, ahol ő is segíteni tud?
Én mindig azzal az elégedettséggel használom pl. az OpenOffice magyar változatát, hogy valahol én is benne vagyok. Ez a hozzáállás pedig abban segít, hogy ha valami nem megy, akkor megpróbálok inkább segíteni benne, nem pedig felmegyek egy fórumra, és elfröcsögöm, hogy az egész szar.
Vagy nem erről (is) szól az open source? Arról, hogy közösen csináljuk?
És nem arról szól a felnőttség, hogy nem veszem el más örömét csak azért, mert nekem nem tetszik? (Értsd: csak azért, mert én már nem homokozom, nem fogom a homokozóba szaratni a kutyámat, hogy más se tudjon.)

Ebben nem erted egyet veled. Ebbol szempontbol OSX0-nek nyilvan konnyu dolga van, egyetlen gyarto altal gyartott hw-n kell futnia, ehhez kepest Linux fenyevekkel jobb, hiszen annak tobb architektura, mindenfele szarain tudnia kell futni, az hogy neha nem jon ossze, az meg siman belefer ehhez kepest :) Te mestere vagy a nem fair osszehasonlitasoknak ... Najo elobb tuloztam :) Nem fenyevekkel jobb, csak felvettem a stilusod :)

Nem mondtam, hogy az instabilitasa, ezt te tetted hozza ;) En azt mondtam hogy nyilvan annyira jo nem lesz, mint egy adott ceg altal a sajat adott egyetlen hw-re fejlesztett OS ... A jo alatt meg azt is ertem, hogy mivel a platform amin fut se uaz meg azon belul se hogy pl x86 (tobb gyarto, cpu, chipset stb) ezert uazt a szintet is nehezebb hozni. Ebbol persze nem kovetkezik hogy ettol fuggoen jo vagy rosszabb-e barmi, csak megemlitettem, hogy nem fair osszehasonlitasi alapjaid vannak, mert pl te azt mondod hogy hasonlitsuk Z-ben es W-ben ossze a kettot, te mindig olyan Z es W dolgokat valasztasz persze, ami neked kedvez. De akkor en ilyen elven mondhatnam en is, hogy meyik fut tobb platformon, nekem pl ez FONTOS, mivel tobb platformon szeretnek OS-t hasznalni, es lehetoleg ugyanazt adott esetben. Szoval nekem pl ez fontos. Ezert mondom, hogy nehez dolog ez az osszehasonlitosdi ezert nem is kene neked se ugy eloadni mintha az objektiv igazsagot mondanad, foleg mivel az igenyei egyes embereknek eleve szubjektivek. Amugy az altalanos temaktol elszakadva: a te stabilitasi gondjaid lehet abbol adodnak Linux alatt hogy nem eretesz hozza elegge :) Ezt mar soxor leirtam: OK lehet en vagyok a szerencses, hogy nekem nemigen akadnak problemaim, de ilyen elven lehet ugye forditva is, hogy te vagy peches ... Amugy van amire en se Linuxot hasznalok barmilyen hihetetlen, szoval nem arrol van szo, hogy szerintem mindenhova Linux kell, meg az az isten, stb, mielott valaki ezt szuri le az egeszbol.

szoval akkor hol van az osx elonye ami ugyanakkor a linux hatranya, mar csak ez a kerdes ugye

merthogy valamivel illene alatamasztanod ezt az osszehasonlitast amibol az elobb kihoztad az osx fuj-fuj unfair elonyet

erdekes modon a linux/x86 fejlesztesenek 16 eve alatt alakult ki a mostani helyzet, es seholse latok ra utalast hogy az egyeb arch-ok gonosz fejlesztoi lennenek barminek is az okozoi

En nem is latok problemat, ez a te maniad, hogy a Linux szar. Nekem teljesen tokeletes. Amire nem tokeletes (van am olyan, nem is keves!) ott nem azt hasznalom (BSD-ket, Solaris-t pl). Emiatt viszont nem folytatok kereszteshadjaratot a Linux ellen, mindenhova a megfelelo eszkozt. Meg azt is belatom, hogy valahova Windows a megfelelo, nincs ebben semmi rossz, csak akkor nem en adminisztralom :) Ilyen egyszeru. Teljesen felesleges ezen gorcsolni szerintem. Mondjuk azt tudom, hogy te szereted ezt csinalni, szoval tedd csak :)

"a te stabilitasi gondjaid lehet abbol adodnak Linux alatt hogy nem eretesz hozza elegge :)"

Érdekes, hogy ezt egy Linuxos mondhatja bárkinek, de a mélylinuxosok például már szentségtörésnek veszik és komolyan megsértődnek, ha valaki win-s felhasználó és ezzel válaszol.

Természetesen tisztelet a kivételnek, de azok meg általában nem érzik kötelességüknek, hogy mindenkivel tudassák, hogy márpedig ők mélylinuxosok.

akkor megfogalmazok egy kritikat: ne fikazd az osx-et mert fogalmad sincs rola.

meghogy 1 gyarto 1 architekturaja, mar ez is egbekialto hulyeseg, szerencse hogy tobbet nem is tudtal rola elmondani :)

libSystem.B.dylib: Mach-O fat file with 4 architectures
libSystem.B.dylib (for architecture ppc):       Mach-O dynamically linked shared library stub ppc
libSystem.B.dylib (for architecture ppc64):     Mach-O 64-bit dynamically linked shared library stub ppc64
libSystem.B.dylib (for architecture i386):      Mach-O dynamically linked shared library stub i386
libSystem.B.dylib (for architecture x86_64):    data

Kritizaltam valaha az OSX-et? NEm :) Pont ezt magyarazom hogy te se beszelj olyanokrol amihez nem ertesz elegge ugy tunik, en sem kritizaltam az OSX-et. Nekem semmi bajom az OSX-szel (keress mar olyan hozzaszolasomat ahol en olyan stilusban szidom az OSX mint te a Linux-ot komolyan, szerintem nincs, pont azert mert bajom sincs vele, meg tapasztalatom sincs vele igazan), en csak a te modszeriedet kritizaltam amivel kettos merce modszerrel hasonlitasz ossze ket dolgot. Amugy a mach-o objectformatrol valszeg elobb hallottam mint te, de nem is ez a lenyeg, hanem az, hogy az OSX-t tudtommal az Apple sajat hw-ere irja, tehat pontosan tudja min kell futnia, es az a feladat hogy azon meg is tegye ezt, erre celoztam azzal, hogy a celhw az elegge behatarolt. Ezzel nem azt akarom mondani hogy ez baj, nem tudom miert jutottal erre a kovetkeztetesre ... Ez alapvetoen jo is amugy, ha mar itt tartunk, nekem tetszik ez a filozofia. Tehat alapvetoen nem errol vitatkozunk itt, errol en nem is akartam ugyebar.

Az tok mind1 ;) Attol amit irtam szerintem nem tevedek, vagy legalabbis OSX-et meg nem lattam MIPS-en vagy pl Sparc64-en a maga teljessegeben. De hagyjuk, mert szandekosan felre akarod erteni akkor mind1, a lenyeg tenyleg az, hogy ne akarod ram kenni hogy bajom van az OSX-szel, errol szo sincs, az nem tetszik hogy allati uanalmas es buta hozzaszolast teszel mindenhol ahol Linux, vagy barmi mas open source-rol van szo, ugy hogy sokszor altszik lovesed sincs hozza. Ugyanezt nem mondom el OSX-szel kapcsolatban, megegyszer: semmi bajom vele, ha igy ertetted ezert elnezest! Na, ennyi :)

ritkan kerul szoba a mips vagy sparc64 mint desktop tomegplatform

tavaly meg azt irtad volna, hogy ritkan latni i386-on osxet, most itt van es nem lett szarabb, sot

szoval nem latom hol van az osxnek "konnyu dolga"

es mihez nincs lovesem se amirol beszelek? nem artana ezt konkretizalni mondjuk peldakkal mert eleg sulyos szavak

Nem, nem mondok, mert ezt mar szamtalanszor vegigjatszottuk, es most rajottem ismet, hogy megint belementem egy olyan csapdaba, hogy ertelmetlenseg teged meggyozni. Csak ugy viselkedsz, mint egy szep adatbazis open source / linux / miegymas becsmerlo szavakkal amibol random valasztasz egy adatrekordot BARMILYEN (lenyegtelen pontosan milyen) hir fel is kerul ami a temaba esik, nezd vissza miket irtal :) Ezek utan ezt egy automata is megcsinalja helyetted, aminek semmi tudatossagi szintje nincs, tehat itt mar eleve kar azon is vitatkozni hogy tudod mirol van szo: lehet hogy tudod oke, viszont csak a flame kedveert irogatsz, ami ertheto szempont, csak ebbol en inkabb kiszallok mert nekem ez nem eletcel :) Bocsi!

Gabucino.. Bocsásd meg nekem előre is, hogy post-ot merek hozzád intézni, de a röhögőgörcs, és az "érvelési érzéked" ilyen kimagaslóan erőteljes és effektív megnyilvánulása valahogy ezt hozta ki belőlem..
Így megragadván az alkamat had engedd meg, hogy egy idézettel indítsak kapásból, melyet remélem át is gondolsz: "Te miért vagy olyan, mint körülötted bárki más? Te miért nem hiszed el soha, hogy te vagy hibás? Te is ugyanúgy tehetsz róla, hogy ez ilyen világ.."
Az ok, hogy meglehetősen nagy átélléssel tudsz véleményt nyilvánítani nem egyszer olyan témákról, amiről -mint már elöttem is szóltak- erősen gyanúsan nem rendelkezel átfogó képpel ( sorry, de ha nem vagy képes annyi időt áldozni egy linuxra, hogy felhackeld annyira, hogy stabil legyen ( Igen! A linuxal is dolgozni kell! ), akkor az vagy a te hozzá nem értésedet tükrözi, vagy a lustaságodat.. Mind2 esetben azt hiszem jogos az érvelésem, hogy nem lehet téged épp hozzáértőnek tekinteni ), de az, hogy azon post-okra is ugyan ilyen "szakmabelien" ["a drog tonkreteszi az eleted"] válaszolsz az még jobban csak kedvnővelőnek megy el olvasás után, míg közben önmagadat emeled Sting szintűre ( ezt nyugodtan tekintsd sértésnek.. :) ). Mindezt még megfejeled azzal, hogy a számodra küldött post-okat is rendesen félreérted ( mondhatni kicsavarod ), és az imár átkonvertált / átértelmezett adattömegre válaszolsz vissza, ami meg szintén csak nevetséges eredményeket szül.. Persze mint látható mindezt megfelelően higgadtan, szakmabelien, és nyomós indokokkal alátámasztva teszed ( Azért annyi grat jár, hogy a különböző alpári szavakat legalább kerülöd :) ), így amennyiben válaszra adod a fejed szintén e stílusban kérném válaszodat is irányomban..

Illetve azért még 1 idézettel kedveskednék neked, hátha sikerül némileg feljavítanom amúgy is magas inteligencia hányadosodat: "Csodálkozom, hogy a mai világban az ember ilyen hiszékeny, bár csak ezt nyomja a média és a pap is a miséken.. A sportolók és a művészvilág is oldalakra állnak, csak az a baj, hogy a szememben ők is szánalmassá váltak.."
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

> persze, ahol a linux/i386 kernel fut ott az xnu/i386 is szokott altalaban
Tehat ertsem ugy, hogy MacOSX-et tudok futtatni az AMD-s gepemen?
Nekem mas infoim vannak, tudsz addni linket, hogy kell csinalni?

York.

------
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

Erről nyilatkozott már valami okos Adobe-os ember. Ő azt mondta, hogy nem éri meg pénzügyileg hosszú emberórákkal átportolni a termékeiket linuxra, mikor azokon többé-kevésbbé működő alternatívákat használnak. Valószínűleg a bevétel nem lenne akkora, hogy megérje ezt a nagy kiadást. És itt felsorolta szépen az egyes adobe termékeket kiváltó linuxos programokat. Természetesen ott ahol van ilyen (PhotoShop-Gimp és ezt most nem én mondtam, hanem egy adobe szócső).

Tudok olyan grafikusról, aki azt mondta, hogy ő csak azért nem próbálkozik meg azzal, hogy átálljon Linuxra, mert a programja és hozzá a sok plugin nincs meg Linuxon. Biztos vannak még egypáran így. Az Adobe és a többi nagycég számára meg elég meggyőző érvek/indokok kellenek ahhoz, hogy átálljon egy új platformra, tényleg sok munka és tesztelés, ráadásul más projektektől kell embert elvonni (kódolok hamar találnak, talán programozót és tervezőt is, de azoknak is bele kell mélyülniük a meglévő rendszerbe, ehhez meg annak eredeti tervezőit, fejlesztőit is be kell vonni). És ha ez üzletileg nem fogja a várt sikert meghozni (az, hogy a meglévő ügyfélkör egy része átmegy linux alá, abban nincs haszon), akkor az ötlet megy a "recycle bin" ikonba.

Általában a szoftverfejlesztő cégeknél sem hülyék dolgoznak... Arra a platformra fejlesztenek amelyikre igény van. Ha Windowsra való fejlesztésre van igény, akkor nem Minixre fognak programozni, ez azt hiszem érthető. Ez a 'jobb kicsiket megveszik a nagyok' dolog meg nem értem miért olyan különleges. Így működik a világ. Az adobe megveszi a macromediát, novell a suset, a google is felvásárolta már a fél világot. Őket akkor miért nem utáljuk? Ja, mert ők nem üzleti elgondolásból teszik ezt, hanem csupa jóindulatból. Hát ez a naívság, kéremszépen.

ahogy, másra/másból fejlesztők is nagyon jól megélnek, ha elég ügyesek. legutóbbi hazai példa az iwiw esete, amely a saját kódjukon kívül javarészt opensourcera épül. gnu/linux, lighttpd, postgresql, squid, memcached, lucene stb.
http://iwiw.blog.hu/2006/02/10/technologia
nemrégen 1 milliárdot fizetett érte a tcom.
személy szerint sok kritikát meg tudnék fogalmazni az iwiw fejlesztésével kapcsolatban. mentségükre szolgáljon, hogy csak 4 aktív fejlesztővel dolgoztak a felvásárlás előtt. ennyire futotta.de tény, hogy megkapták ezt a tekintélyes összeget a munkájukért. és a pénz az pénz. minimál tőkéből egy ilyen ötletet csak opensourcera alapzva lehetett úgy megvalósítani, hogy azt ennyiért el is lehessen adni.

Jah, az első fejlesztésük gyakorlatilag ment is a kukába (PHP-n alapult), mert akkora gányolás volt, hogy a végén már senki nem mert hozzányúlni. Aztán újraírták java-ra és hát valljuk be úgy se volt egy villám, pedig nem kicsi szerverfarm lett mögétéve (8 magos sparc procis Sun T1 adatbázisszervernek + 15 db Opteron alapú szerver). Ilyen infrastruktúrához meg azért nem minimál tőke kell...

De egyébként a hagyományos értelemben vett szoftver fejlesztésről beszéltem, nem webes alkalmazásokról. Ott valóban lehet esélye az alternatíváknak, mert a felvevőpiacot nem érdekli, hogy mi van mögötte (nem magát a fejlesztés végtermékét "veszik" meg, hanem a szolgáltatást). Ezért tudott sikeres lenni a google meg a youtube (ja most már az is google, hupsz ;).

"a wiwnel bugosabb elbaszottabb ganyoltabb ostobabb megoldast szerintem meg nem lattunk a vilagpiacon"

Kiegészíteném:

"a wiwnel bugosabb elbaszottabb ganyoltabb ostobabb megoldast - amit kb. 1 100 000 000 forintért adtak el, belőle meggazdagodtak - szerintem meg nem lattunk a vilagpiacon"

--
trey @ gépház

megnézém egy kódodat miként működik ekkora embertömeggel. A tapasztalatok alakítják a programozót is. Lehet, hogy kurva jó programozó vagy, de amíg nem láttál olyan környezetet amiben dolgozni kell, akkor még csak elképzelni tudod. Egy barátom azt mondta: add oda a teljesen kitesztelt programot egy felhasználónak, 5 perc alatt tönkrebassza, de úgy, hogy sírógörcsöt kapsz. Na, ez szerintem igaz. Azért fejlődött ez is. Nem tökéletes, van, mikor nem is lehet használni. De a nagyobb oldalak sokkal több rendszerrel működnek.

ahahhaha
azert mert egy sufniceg debian adminja vagy 3 userrel meg nem kellene ebbol kiindulni h itt a hupon mindenki ilyen kornyezetben mozog
azonkivul letezik a szamitastechnika olyan aga is amihez a userek nem fernek hozza, akkor az nem szamit?

olyan ellentmondasokba keveredel itten hogy ajaj

attol h valami openszorsz es dragan adtak el meg nem lesz jo

--
"en csak hupot olvasok" al3x
http://litch.eu/blog

Már megbocsássatok, de nem a szoftvert adták el 1.1GFt-ért! Hanem a szoftvert+ügyfélkört+felkapottság+szolgáltatások, stb. Szerintem a vevőnek (tcom?) nem a szoftver volt a fontos hanem, a rendszer kompletten számított, hogy azzal mit kapnak, mit nyernek, mit profitálhatnak belőle: az iwiw elviszi az internetet olyan emberekhez, akiket előtte alig érdekelt az internet, közösséget épít, stb. és azért ez üzletileg sokat jelent az ország legnagyobb internetszolgáltatójának: reklám, újabb intenetelőfizetők, a meglévők megtartása, stb. Az internet további terjedése előtt nem anyagi akadályok voltak, hanem az olyan tartalmak hiánya, ami további tömegeket vonzana. és így tovább és így tovább (nem tudhatok minden választ és le akarok szokni arról, hogy megpróbáljak mindent tudni)...

Vicces, hogy máris egymásnak ugrottak.
A RedHat szerintem még jobban le fogja lépni a többieket.

ezek után van egy olyan érzésem, hogy nem lesz valami hosszú életű ez a "gyümölcsöző" kapcsolat... bizalom nélkül nincs együttműködés. és aki megbízik az MS-ben az vagy hülye, vagy csak élvezi, hogy mindig átvágják...
...szvsz.
---
www.haiku-os.hu

Ez a Ballmer ritka egy tepedék figura.

Kár szapulni a Microsoftot vagy Ballmert. Ök teszik amit megtehetnek, amit engednek nekik. Azok a hibásak, akik azt mondják, hogy mindaz törvényes amit csinálnak. Azok a hibásak, akik "tiszta szoftver" programot indítottak, és milliárdokat fizetnek ki a Microsoftnak. Akik elérték azt, hogy az oktatásban Windowst használnak nem Linuxot.
Szerintem ...

Pedig a Linuxnak ezerszer több helye lenne az oktatásban. Először is mindenki számára elérhető, így nem kényszerítik arra a gyerekeket, hogy warezoljanak, vagy licenszet sértsenek. Másodszor pedig aki a Linuxot megtanulja használni, annak a windows sem okozhat a későbbiekben gondot, így az az érv sem áll meg, hogy a Windows a legelterjedtebb, ezért azt kell megismerni. Harmadrészt pedig akkor megspórolhatnánk a Campus programban kiszórt milliárdokat - bár valószínűsítem, ez a politikusok számára ellenérv, mert akkor mégis, miből lesz 7-es BMW a fia érettségijére? :(

Az a gond, hogy a "legelterjedtebb" nyomós érv, hiszen az orosztanárból átképzett infó"szakos" Jucinéni is csak úgy tudja kezelni a Vördöt meg a Vindózt hogy "a piros iksz ott fent a két lap mellett, azzal tűnik el a fájl", meg "a második menü hatodik almenüjének ötödik pontjával lehet egy szóból kettőt csinálni, de előtte fekete kell legyen a kerete (ezt elfelejtettem hogyan kell, Józsimutasdmármeglégyszi)".

Mondjuk ezzel gond lesz majd Office2007-ben, mert teljesen agyhalott, totál ismeretlen felülettel kerülnek szembe. De legalább már nincsenek almenük, legalább azt nem kell számolgatni ;)

A legelterjedtebbek szabványosak (MPEG1/2/3/4; AC3, AAC, stb), a ffmpeg csak ezeket követi; eddig 2 kodek DLL-t igénylő videofájllal találkotam:
- NGE egyik része VIVO-ban (VIVO2 volt, az 1-et a ffmpeg eszi, a 2-t nem), halott formátum, illegális anyag, meg nem is az én gépemen volt ;)
- valami Real stream (ezt viszont a hivatalos Realplayer for Linux is lejátssza, böngészőplugin is van belőle)

Windows Mediat valóban nem lehet (ill. szabad) lejátszani, de ha megnézed, egy DLL sincs benne a disztrokban (sőt néhol még a MPEG támogatás is csak opcionális).

Quicktime: na ez hatalmas FIXME, ha minden igaz, elég sok köze van a nyílt H.264hez...

Kár szapulni a Microsoftot vagy Ballmert.

Így van. Mindkét oldal abban bízik, hogy ő milyen jó üzletet kötött és nem lehet tudni, hogy valójában ki is járt jobban ezzel. Nincs ez másképp egyébként az egyszerű emberek esetén sem. Ha valaki eladja a lerúgott autóját, akkor örül és híreszteli fűnek-fának, hogy sikerült találnia egy palimadarat, aki pénzt adott a mindjárt széteső rozsdás romhalmazért, míg a vevő azt hangoztatja az ismerősei körében, hogy milyen jó üzletet kötött, hisz olcsón megvette és csak helyre kell pofoznia a verdát, aztán menni fog remekül. Az 'üzleti előny' mindig nézőpont kérdése. Az meg hogy a szerződés megkötése után mindenki a saját mellét veri teljesen természetes.

Ez a jó házasság, már 1 hét után összevesznek. :-)
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

A tárgyat nézve off, de a többi hozzászólást nézve nem annyira. :( Megértem, hogy van egy kicsi, magát elitnek tartó csoport, akinek a linux már nem trendi amióta lett pénzük Mac-re. :) Azt is megértem, hogyha valaki valamihez ért, akkor úgy gondolja, hogy már mindenhez ért. :) Azt viszont már nem értem, hogy miért kell másokat egyfolytában szidalmazni és dolgokat kicsavarni, teljesen alaptalan értelmetlen összehasonlitásokat tenni és kettősmércét alkalmazva mindig csak a nekünk kedvező dolgokat kiemelni és a többit elhallgatni.

Hogy a Mac OSX, ami a MS kegyelméből és támogatásával létezik és nagykanállal merít az opensource-ból nagyon jó dolog, az teljesen mértékig igaz. Viszont azt észre kéne már venni, hogy a linux+os/mac közötti különbségek pont a két fejlesztési és üzleti modell közti különbségekből adódnak. Ha lenne egy tőkeerős cég saját hw-el és sok idővel akkor a hw+linux+os+sajat fejlesztés kb. egy Mac OSX szerű dolgot eredményezne. Szerintem ilyesmi felé próbálnak is haladni sokan, csak épp most pont a "bazár modell" ami eddig előnyük volt, most hátrányukra válik. Ide illeszkedik a MS is, aki szinte csak saját fejlesztést használ, ezért mindenre egy megoldást ad ami jó sok szempontból, de ha nem válik be, akkor hátrány is lehet (winfs). Viszont MS-nek is sok gondja van a rengeteg gagyi hw miatt. Szerintem a linux+os -ra mint építőkockára kell tekinteni, amiből sokminden kirakható, de néha le kell gyártani a hiányzó elemeket, de ezt legalább megtehetem és ehez minden adott. Ha akarom az adott építőelemeket is átalakíthatom és még fizetnem sem kell érte. Az építőelemek nagyon sokfélék és változatosak, ez előny és hátrány is sokszor.

BSD-k fejlesztése pl. sokkal kontrolláltabb, összefogottab, viszont a fejlesztés üteme sokkal lasabb, ezáltal minősége viszont sokszor jobb.

Tegyük fel, hogy egy hw gyártó vagyok. Ha akarok linux supportot kivel állapodjak meg, melyik disztrón fusson, melyik kernellel ? Találok-e megfelelő szakembert aki ért a linuxhoz ? Van-e már megfelelő sw, hogy kihasználják a hw-em (pl. videószerkesztés). Van-e fizetőképes kereslet, hogy mindent magam készítsek el ? Hozzáférhetők-e egyes szabadalmazott technológiák ? Ennek ellenére pl. NVIDIA direktbe támogatja pl. a SuSE-t és letölthetők a megfelelő driverek minden kernelverzióhoz, tehát a minimális fordítás sem szükséges.

Tegyük fel, hogy egy sw gyártó vagyok. Itt is első dolog, hogy van-e fizetőképes! kereslet, hiszen a linuxot használok előnyben részesítik a szabad+ingyenes megoldásokat. Ha már megcsinálom milyen technológiát használjak ? Mit használhatok fel, aminek nem ütközik a liszensze az elképzeléseimmel, stb.

Szóval lehet itt okoskodni, de általános érvényű igazságot úgysem tudtok kihozni. Talán csak azt, hogy csodák nincsenek. :)

>> nem értem, hogy miért kell másokat egyfolytában szidalmazni és dolgokat kicsavarni, teljesen alaptalan értelmetlen összehasonlitásokat tenni és kettősmércét alkalmazva mindig csak a nekünk kedvező dolgokat kiemelni és a többit elhallgatni

hát ez egy nagyon jó kérdés, meg kéne kérdezni pár beragadt-$-billentyűst

'Mac OS X is the choice operating system of a certain breed of arrogant morons who have been Brainwashed by the Ghuru Steve Jobs. Other users, expecially fisherman believe that the hardware Mac OS X runs on can be used as a boatanchor.'
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Helyes! Öntsünk tiszta vizet a pohárba.

________________________________________________________________
Vannak (talán túlontúl) gyanakvó emberek akik szerint az sem igaz amit Ballmer kérdez. Vajon csoda ez?

"Szóval lehet itt okoskodni, de általános érvényű igazságot úgysem tudtok kihozni."

Erről van szó, hiszen itt is sokszor deja vu érzésem van, mintha a Sting válaszolgatna (amint pár éve a prog.hu-n) és arról győzködne: ugyanmár ne legyél ilyen elfogult... Holott "bagoly mondja..."
Persze, akinek minden relatív, azzal nem könnyű dűlőre jutni.

_____________________________________________________
"Még jó, hogy Te vagy objektív egyedül...
Csak azt nem érted miért vitatom, hogy a föld kocka alakú?"

koszonjuk h hatalmas nagy szellemi folenyeddel ravilagitottal egy olyan parhuzamra amire magunktol nem jottunk volna ra
mindazonaltal azt is szeretnem megkoszonni hogy mindig lenyegretoroen es az adott topichoz 100%ig kapcsolodo valaszaiddal tovabb emeled a hup hihetetlen magas szinvonalat
remelem hamarosan a kisunokaid is is ide potyogik be elso elmenyeiket az altalad instalalt debianrol ajszvizel bongeszobol csak h teljes legyen a csaladi orom es a felhasznaloi elmeny

--
"en csak hupot olvasok" al3x
http://litch.eu/blog

LOL ez a topik. :D

Én bezárnék innen mindenkit egy épületbe, ahol megkapná mindenki a kedvenc gépét (akku nélkül), a kedvenc telepítő szetjét, meg egy kardot. Az épületben egyetlen konnektor lenne csak. :)

Big Highlander House rulez. :D
_______________________
"Két dolog végtelen: az emberi butaság és a világegyetem, de az utóbbiban nem vagyok biztos." A.E.

LOL :DDD MOst olvastam egy SG.hu-s ( tom, hogy nem épp tekinthető normális információ forrásnak, de akkor is LOL ) cikket http://www.sg.hu/cikkek/48661..

Aki esetleg lusta elszörfözni addig, vagy tiltva van az sg.hu elérhetősége, annak kimásolom a kedvenc részemet:
"Vagyis Ballmer úgy vélte, a Linux önmagában is sérti a Microsoft szabadalmait és szabadalmi jogait. "Mondhatnánk azt is, hogy bárki, aki Linuxot használ, az már alapból egy közelebbről meg nem nevezhető összegű nagy tartozással rendelkezik a számláján" - mondta a Microsoft vezérigazgatója, jelezve ezzel, hogy szerinte nemcsak a disztribúciókkal, hanem azok használóival is gond van."

____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Persze...
Gondolhattam volna.
Ám ha annyit reagálok a cikkre, hogy: Ja..., az "agyas ember" akkor is hozzáfűzött volna 2-3 sor megjegyzést.
___________________________________________________
"Elnézést, de a hiba az Ön készülékében van."