Van másik is!

Üdv.

A következő érdekes jelenséget tapasztaltam Edgy alatt, Acer 2312 notimon. Mivel kezdő linux operációsrendszerekkel ismerkedő .......... vagyok tegnap újratelepítettem a rendszereket gépemen. Először debian stable, majd ubuntu Edgy, valamint némi üres hely egyébb dolgoknak a későbbiek folyamán. Ezután jöttek a meglepetések. A telepítés utáni első újraindítás után már jelezte is (edgy) hogy 11 letölthető frissítés elérhető, király akkor ezeket letöltjük. Közben elhelyetem a megszokott dolgokat a paneleken (ebből most kettő a fontos: rendszermonitor és a hálózati kapcsolat). Megkezdtem a letöltést de az nem sikerült (11/0) mert nem találta meg a tárolókat, gondoltam valami gépleállás van, vagy valami amit nem tudok. Mindegy, gondoltam olvasgatok kicsit aztán megpróbálom később. Na ez nem jött be. Se google, se HUP se semmi. Mi a rák van? Közben megjegyzem hogy a hálózathasználat folyamatosan ment 5-70% között. Érdekes, csináltam egy restartot (kezdő vagyok, winből jövök :)). Ismét jelentkeztek a frisítések, amiket most sikerült letölteni, de nagyon lassan az eddigi sebességhez (360Kbyt/s) képest csak 10-60Kbyt/s. Ezután kezdtem netezni, azonban itt is érzékelhető volt a sebességcsökenés (hálózathasználat FOLYAMATOSAN 10-80% még ha nem csinálok semmi sem), bosszantó. Click a hálózati kapcsolatokra, és itt az igazi meglepi. Három dolgot találtam:
1. eth0 gondolom ethernet, engedélyezve DHCP-vel, köldött/fogadott egyformán 15 kbyt
2. ath0 gondolom Atheros wifi, nem engedélyezett, fogadott 15 Mb, küldött 0.8 Mb jelerősség 40-50%
3. lo fogalman nincs ez mi, fogadott 2 csomag (10.b) küldött (10.0b)
A gép eljén fojamatosan viltam a wifi kapcsológombja, amit ha megnyomok megszakad mindenféle kapcsolat.
Nálunk nincs vezeték nélküli hálózat, viszont kettő is van elég közel, (erről a helyről nem tudtam csatlakozni windowsal,csak néhány méterrel távolabb) és úgy is csak az egyikhez. Nagyon jó lenne ha a géphez csatlakoztatott UTP kábelen jönne a net. Kipróbáltam más helyeken is de sehová nem csatlakozott, a hálózathasználat pedig hol stabilan 5, néha pedig 60%, esetleg változó. Egyenlőre nem merek hozzányúlni, mert ezt a redszert akarom 'komunikációra' használni. Másik gépre most teszek winxp,debian,ubuntu,gentoo + üres hely. Jó lenne valami konkrét info, hogy merre induljak, de a tuti megoldás is érdekel.

kösz hogy végigolvastad

hay

Ez tegnap délután volt. Ma reggelre eltünt az ath0 a hálózatfigyelőböl és az eth0 az aktív. Nincs bekapcsolva a router?

Hozzászólások

Hát nézzük:

1. Az Atheros valószínűleg azért tünt el, mert nem volt aktív WLAN a közeledbe.
2. A neteddel lehet vmi gond. érdeklődj a szolgáltatódnál, vagy ha egy routeren többen vagytok, akkor érdeklődj, nem-e netezik vki igen erőssen (értsd: őrült letöltéseket csinál).
3. A lo eszköz az az un. Loopback eszköz, arra szolgál, hogy ha mondjuk nincs hálókarid, akkor is fel tudjon bootolni a hálózati alrendszer. Így ha nem tudod pingetni a címét (127.0.0.1) akkor a kernelednek lenne vmi baja.
A routereden lehet tűzfalat csinálni? Akkor csinálj.

helóköszi

1.-2.Ketten vagyunk egy XP-vel a router (smc7004) mögött, amin szerintem nem lehet tüzfalat csinálni. A másik gép nem volt bekapcsolva amikor a jelenséget tapasztaltam. Az történhetett hogy miközben installáltam edgyt be volt kapcsolva az általam nem ismert router és azt a kapcsolatott használta. Megjegyzem nekem is atheros karim van. Hogyan tudok válogatni a kapcsolatok között? Ez már csak azért is jó lenne, hogy meló közben is tudjak netezni. Sokat utazom.
3.Azt értem hogy kernel a emulál egy hálókártyát, de hova dugod a kábelt? Vagy nem értem?

Most az van nálam hogy X helyiségbe érkezik a net modem+router+XP, Y helyiségbe a routerből érkezik meg 1 kábel. X helyiségből nem lehetséges több kábelt vezetni y-ba. Y-ban most üzemelek be egy másik gépet amiben van integrélt hálókari. Milyen eszközt kell vásárolnom hogy mindkét gépen max sávszélesség legyen?
Esetleg lehet tűzfalat építeni valamelyik gépből? (Persze csak ha nem játszom rajta)

sziaköszi

A lo -val ne foglalkozz, a kell.
Szerintem siman a wifin latott valamit, es azon keresztul akar kimenni a leirtak alapjan.
Viszonylag egyertelmuen, a system->administration->networking -nel (magyarul talald meg legyszi) be tudod allitani a halokartyakat egyenkent a win-hez hasonloan. Elvileg ott profileokat is tudsz gyartani. Mondjuk nekem anno edgy alatt ossze vissza mukodott a valtas, egyszerubb volt scriptet irni, es kezzel valtogatni.

Routerekben tobb port szokott lenni, mint ketto.., nem tudsz meg egy szalat kihuzni Y-ba? Ha nagyon nem, vegyel egy 4 portos switch-et. Azt rakd Y-ban a kabelre ( itt lehet gond, hogy forditott kabel kell, de talan az mostani switchek mar nem paraznak ezen), es abbol menjen ket kabel a ket gephez.

2. nyilvan neked van atheros karid, mivel azt latja..
3. ne foglalkozz az emulalt lo -val, mert csak megkavar.

Valszeg az történt hogy mikor telepítettem, be volt kapcsolva a másik router és ubuntu barátom azt a kapcsolatot nézte elsődlegesnek. Most pl. nem is látszik a hálózati kapcsolatokban a Wifi. Ebböl arra tudok következtetni, hogy mikor bottolok és megy a másik router akkor felcsatolja a hozzá kapcsolódó dolgokat az oprendszer, mig ha nics bekapcsolva akkor nem. Mint pl. most is. Jól gondolom?

Tetszenek az ilyen konzolos parancsok. Hol találok vmi. gyűjteményt ilyenekből?

Az SMC7004VBR routeren lehet tűzfalat csinálni. Szerintem a tieden is biztosan lehet.