Rack'n'roll: Xserve

 ( trey | 2003. március 22., szombat - 0:13 )

"2003. márciusi modellfrissítés:
A két 1,33 GHz-es PowerPC RISC processzor teljesítménye minden képzeletet felülmúl! Az új „Cluster Node” modell gazdaságos megoldást kínál nagy adattömegek folyamatos feldolgozására.A Mac OS X Server operációs rendszer élvonalbeli szolgáltatásainak minél átfogóbb kihasználására tervezett, állványzatba szerelhetô („rack-mounted”) kiszolgálógépek fenomenális számítási teljesítményt, elképesztô tárkapacitást, magas adatátviteli sebességet, és roppant könnyen használható távfelügyeleti eszközöket nyújtanak a végtelenül egyszerû telepítés és üzemeltetés érdekében.

Az Xserve csupán 1U (egy egység) magas, így egy adott helyszínen sokkal több kiszolgáló is üzemeltethetôvé válik. A kívánság meghallgattatott: az Xserve kiszolgálókból 42 darab helyezhetô el egy teljesen szabványos, 2m-es rack-szekrényben, elérve a 798 gigaflopnyi bruttó számítási teljesítményt. Minél nagyobb tárkapacitást szerettek volna, hogy elférjenek a különféle HD-videó anyagok, és nagy mennyiségû tudományos adattömegek? Ennek megfelelôen az Xserve majdnem félterabájtnyi adat tárolására képes egységenként — azaz egy 42U szekrényben 20 terabájtnál is többre.""A lényeges alkatrészek szabadon, gyorsan, kívánság szerint cserélhetôk. Mi több, az Xserve minden komponenese gyakorlatilag semmi idô alatt kicserélhetô — mindennemû speciális szerszám nélkül! A hálózat minden rezdülését a lehetô legmodernebb felügyeleti eszközökkel kísérhetnék figyelemmel. Akár távolról is, ha úgy tetszik. Az Xserve mindezen elvárásoknak megfelel, és még többet is tud — mindezt a hasonló, ám most már egy generációval „idôsebb” versenytársakéval azonos, vagy kedvezôbb árszinten!

BeépítveKözel fél terabájt kapacitás per 1U, 798 gigaflopnyi számítóerô
Az Xserve 1U méretezése lehetôvé teszi, hogy 84 PowerPC G4 processzort halmozzon fel egy szabványos 42U méretû rackszekrényben, amely a lehetô legjobb helykihasználást nyújtja a mindig szûkös szerverszobákban, vagy adatközpontokban (a kiszolgálógép úgy lett megtervezve, hogy a négy tartólábas, illetve „telco”, azaz két rögzítési ponttal rendelkezô szekrényekbe egyaránt beszerelhetô legyen). Számljon csak utána: a dupla 1,33 GHz-es PowerPC G4 processzorok 19 gigflopnyi számítási teljesítményre képesek 1U egységben. Vagyis 42 Xserve összesítve eléri az igencsak ütôképes 798 gigaflopot

Az Xserve minden olyan szekrénybe beszerelhetô, amely megfelel a vonatkozó ANSI/EIA-310-D, IEC 297, és DIN 41494 szabványoknak. Ezenkívül többek közt a négy tartólábas, nyitott (19 inch széles, és 29-36 inch mély), négy tartólábas, de zárt (19" / 29"-36"), illetve a két rögzítôpontos, „telco” szekrényekkel (19" széles) is használható. Képzelje el azt a 798 gigaflopnyi brutális számítási erôt, amit egy 42U szekrénnyi, 84 processzor képvisel — és adja hozzá azt a legendásan könnyû használhatóságot, amely az Apple termékeket idôtlen idôk óta jellemzi. Dióhéjban ez az Xserve értékeinek esszenciája.

Páratlan
Az akár két 1,33 GHz-es PowerPC G4 RISC processzorokkal, a maximálisan 2 GByte kapacitásig bôvíthetô DDR SDRAM memóriával, a két 64-bites, 66 MHz-es PCI (és egy harmadik, kombinált PCI/AGP) aljzattal, a dupla Gigabit Ethernet, FireWire, USB kapukkal, és négy Ultra ATA/133 Apple Drive Module foglalattal az Apple élvonalbeli 1U kiszolgálója nagyon erôs ellenfele nemcsak e kategória, de nem egy 2U megoldásnak is.

Ipari teljesítményû kiszolgáló
Az Xserve a Mac OS X Server, az élvonalbeli, UNIX alapú kiszolgáló operációs-rendszerrel kerül forgalomba, amely olyan, a felhasználók által régóta óhajtott jellemzôkkel bír, mint a védett tár, központi feladatosztozás, több processzor szimmetrikus kihasználása (SMP), fejlett tárkezelés és a hálózati technológiák legújabb megoldásai. A Mac OS X Server központi eleme a szintén kiváló, pedigrés, nyílt forráskódú rendszer, a Darwin. A Mach 3.0 mikrokernelre és a BSD UNIX-ra épülô Darwin adja a Mac OS X Server sziklaszilárd stabilitását, megkapó teljesítményét.

A teljesen új, egyedi architektúrának köszönhetôen maximális adattárolási sûrûséget és hihetetlen teljesítményt biztosító Xserve RAID háttértár-rendszer 14 független ATA/133 meghajtóval maximálisan 2,5 TByte tárolókapacitást tesz elérhetôvé. A két független RAID vezérlô és az akár 1 GByte helyi gyorsítótár teljesen redundáns adattárolást biztosít; a két 2 Gbps sávszélességû Fibre Channel csatoló pedig az adatátviteli teljesítményt maximalizálja. Minden egyes Apple Drive Module meghajtó-egység saját, dedikált vezérlô modullal áll kapcsolatban, így biztosítja a Fibre Channel kapcsolat teljes, 400 MByte/s-os kihasználását. Az Xserve RAID rendszer jól skálázható az Apple Drive Module meghajtó-egységek egyenként való beépítésének és az önálló Xserve RAID vázak összekapcsolásának köszönhetôen. Elôször az iparágban, az Xserve RAID teljeskörû RAID 5 támogatást is biztosít, lehetôvé téve a valós idejû HD 1080i videó-szerkesztést."

Bővebb infó az www.apple.hu-n, itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ennyi pénzért olyan x86-os márkás szerver veszel már, ami ezt körberöhögi teljesítményben. 2G RAM max? Szerintem vicc. Pl. az Intelnek a P3-asokhoz készült SCB2-es lapjába is 6G-t lehetett pakolni...

Kimaradt a sajtóhírből, hogy az Xserve olyan fejlett technológiákat is alkalmaz, mint az Apple iHype. :))))))))))