Hálókártyás net-csatlakozást végző program... Melyik az?

 ( pepo | 2006. augusztus 2., szerda - 16:39 )

Sziasztok!

Lehet, hogy FUN kategória, de most úgy felidegesítettem magam, hogy nekem már nem annyira fun.
Sz'al ha hálókártyán keresztül csatlakozok a netre, akkor melyik program hajtja végre a csatlakozást?
Ok, tudom, hogy /etc/init.d/net*, vagy egyéb disztribfüggő deamon indítja, de ez nem maga a program!
Feltételezem, hogy az /etc/sysconfigon belül található hálózati beállításoknak megfelelően KELL lennie egy proginak, ami a hálókártyától/nak érekző jelek vételének megkezdésére/befejezésére utasítja a Kernelt, ami aztán intézi a jelek sorsát tovább.
Melyik ez a progi?
Előre is kösz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát ha a kártya felkonfigurálására gondolsz akkor abba a kerneldrivertől az ifconfig-ig mindenki benne lehet. A kártyát az ifconfiggal tudod ellátni ipcímmel netmaskkal hwcímmel stb. Ha ezek megvannak a kernel már intézi a többit /adatküldés-fogadás/ Bár amire Te gondolsz az valami script lehet, az meg disztribfüggő.

Szia!

Azt gondolom, hogy az ifconfig nem az a progi, ami a kernelnek átadja az infokat, és hívja meg,

Oops, 2X ment.

Gondolom valamilyen kábelnetes interneted van és DHCP-n keresztül kapod az ip-t...
dhclient nem megy?

dmesg mit mond?

"Tiszteljük barátaink agybaját" - Senki Alfonz.

Nem a neteléréssel van a gondom. Minden oké. Egyszerűen arról van szó, hogy teljesen természetesnek vesszük, hogy bedugjuk a hálókártyába a kábelt, aztán, ha különösebb igényünk nincs, akkor "automatikusan" csatlakozik a gép a hálóra. De mondhatnám azt is, hogy a megfelelő konfigok után indítjuk a deamon-t és megy a net.
Bennem meg felötlött a kérdés, hogy melyik az a program, ami a kernelt utasítja a kapcsolat effektív létrehozására.

xinetd(inetd) superserver figyeli az igényeket és szükség szerint indítja a szervereket.
A /proc/net -en keresztül történik az infó kinyerése a kernel állapotáról

Köszönöm, ez is valami, de sajnos nem vitt közelebb a megoldáshoz. Teszteltem: A xinetd-t leállítottam, a kábelt kihúztam a gépből, kisvártatva a rendszer érzékelte, hogy off-line, majd visszadugtam, és felcsatlakozott. E közben a xinetd nem futott. (Nyílván, ha a /etc/in*/net*-et állítom le, akkor tuti nincs netem.)

Amennyiben a hardware jelen van, és a megfelelő driver megvan hozzá a kernelben vagy modulban, akkor a kernel ad egy hálózati interface-t a rendszer felé. Tokkal, vonóval. Ennek a konfigurálását meg már külső programok végzik, pl ifconfig. De az ifconfig nem "csinál" és nem is szüntet meg interface-t, azt a kernel adja. A modernebb rendszereken pl. a hotplug figyeli a hardware eseményeket, és ha bedugod a hálókábelt, felhúzza a "netet" kérdezés nélkül - szerintem ez zavart össze. Az /etc/netvorking/interfaces file írja le, hogy mi kezelje az eszközöket, nézd meg abban mi van.