Hunspell hiba

 ( aborg | 2006. június 17., szombat - 10:03 )

Sziasztok!

Tudom, hogy béna vagyok, de nem találtam olyan részt a Hunspell honlapján, ahol jelezhettem volna a hibát amit találtam. (-hez helyett elfogad -het-et is olyan szavaknál, ahol ennek nincs értelme. Pl.: eldöntéséhet, kereséséhet) Régebben mintha a mokk.bme.hu-n lett volna egy Bugzilla, de azt sem találtam.
Szerintetetek hol kellene ezt bejelelenteni? (Őszintén szólva abban nem vagyok biztos, hogy nem az OOo-ban van a hiba esetleg a szótárban amit használ hozzá, de eléggé zavar... A t és a z túl közel van, jó lenne, ha az ilyen elgépelést jelezné. Persze az is elképzelhető, hogy ezek a furcsa szavak valamikor értelmet nyernek, ám fogalmam sincs mikor lehet ez helyes.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

keresés + éh (mint éhség) + et (tárgyrag)
Felhívom a fejlesztő (Németh László) figyelmét erre a problémára.

Köszi.

Sziasztok!

Valóban az összetettszóképzés eredményez ilyen hibákat!

Szerencsére ,,súlyosakat'', mint ami j-ly, i-í, u-ú, stb. tévesztéssel jár, nem. Ezzel már jobb, mint a MS Office, ami elfogadja összetett szóként a szeméj, estéji, színtű stb. szavakat. Mindez persze távolról sem jelenti azt, hogy az összetettszó-kezelés hibáival együtt kell élni, különösen a korrektúránál, ezért már készült olyan szótárváltozat, ami igyekszik minél több összett szót összegyűjteni, és az automatikus összetettszó-kezelést egyáltalán nem használja. A jelenlegi OOo-s szótár az összettszó-kezeléssel inkább elfogad egy-két nem súlyos helyesírási hibának tekintett elütést, mintsem hibásnak jelezzen dokumentumonként egy-két tökéletesen helyes összetett szót. Ezt a szempontot szem előtt tartva is van lehetőség azért az összettszó-kezelés finomítására (már az említett ,,súlyossági'' vizsgálat is ilyen, illetve a gyakoribb összetettszóként elfogadható betűcserés hibák, mint az árpilis, esteleges, alaklommal tiltása).

Az -éhez->-éhet hiba gyakori, ezért az ,,éröl''-höz (pl. emberéröl) hasonlóan javítom, de még inkább egy statisztikai megoldást, vagy szófajilag finomított összettszó-kezelést fogok keresni.

A Magyarispell levelezőlistán, vagy magánlevélben is örömmel veszem a hibajelzést, de a sourceforge-os hibabejelentőt is üzembe fogom helyezni.

Köszönöm a hibabejelentést és a továbbítást!

Üdvözlettel

Laci