Apró betűtípus

 ( sirkalmi | 2006. június 2., péntek - 23:19 )

Szerintem nagyon aprók a betűk a HUP-on! 1024x768 -as felbontásban nagyon nehezen olvasom.

--
sirkalmi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Majd a kovetkezo gyujtesbol kapnak hup userek ingye'feherbotot:P

De g**i vagy! :-D Tudom olvasni de jobb volna egyel nagyobbal szerintem. Meg szerencsére firefoxban lehet növelni a méretet. ;-)

--
sirkalmi

Ctrl meg + ....csodakra kepes

Melóban 1280x960-as felbontáson dolgozom, és nálam jók a betűk. Bár lehet hogy a szemem jó. Nem tudom neked mennyire kicsi a "kicsi".

Na megoldódott a probléma azzal, hogy feldurrantottam a Windows fontjait. Most egész jó! Nem volt a rendszerben az a betűtípus amivel az oldal meg akart jelenní, így helyettesítette mással a böngésző de az abban a méretben nehezen olvasható volt.
De az azért kellemetlen, hogy egy ilyen jellegű, témájú oldal a Microsoft-ra támaszkodik. SuSE Linux 10.1 alól nézem amúgy.

--
sirkalmi

tényleg nagyon idegesítő, enegem is kezdet óta nagyon zavar, mióta ez a design van, én Debian-nal nézem, és nekem sincsenek fent a randa m$ betűtípusok, nem is értem, miért lennének, hiszen alapba vannak a magyar nyelvet tökéletesen támogató kiváló betűtípushegyek minden családban a Debian-ban, legjobbak a gs type1 fontok, ttf-freefont, dejavu, a ttf-hez, de ugyanígy megvannak a megfelelő scalable vagy sima alap bittérképes xfontok is. Szóval bazi idegesítő, hogy a css-ben a fontok nincsenek egy rendes fallback-kel kialakítva, gáz, hogy egy sima alap szabad szoftverrendszerrel nem megy csak m$ betűtípusokkal...

body {
  margin: 10px;
  color: #000000;
  background-color: #f6f6eb;
  font-family: verdana, helvetica, arial, sans-serif;
  font-size: 10px;
}

Zsiraf

p.s.: hmm... szerintem ez a sor elegge normalis fallback ;-)
pl. "helvetica" van a gsfonts-ban is ;-)

Hmm, furi, kisebbnek tűnik, talán azért, mert 10px nem 10pt viszont biztos, hogy nem aktuális ma már a 10px-t 12-re emelni vagy 10pt-re?

teljesen korrekt, (szintén ubuntu alól semmi extra fonttal).
mondjuk én emigyen szoktam:

font-family: verdana, bitstream vera sans, helvetica;

mert bitstream vs szebb, mint helvetica (tán nem olyan szőrös) és talán ma már az is alap ;)

bitstream az egy tt font, tehát elvileg nem szabad szőrősnek lennie, viszont ma azért már a belőle származő dejavu és a ttf-freefont az alap, például a debian grafikus telepítője is ezeket használja.

Egy biztos, ma már az emberek elsöprő többségének nagyn rossz egy 10_px_ betűt néznie, 800x600-ban is jó a 12px vagy a 10pt, nem hiszem, hogy a 640x480-asok kedvért jó megtartani alapnak egy ilyen kicsi 10px-et és a >90%-ot rávenni arra, hogy a menübe menve kézzel kényszerítse a túl kicsinél akár csak egy kicsit nagyobb betűméretre az oprendszrében a böngészőjét. Itt a formban nagyobbak a betűk, mint a sima szövegben, ennek szerény véleményen szerint az ég világon semmi értelme sincs.

Semmilyen MS font nincs fenn nekem. 1400x1050-ben olvasom és szerkesztem az oldalt napi sok-sok órában Ubuntu, korábban Debian alatt. Többször elhangzott, hogy van egy olyan funkció a böngészőbeállítások közt, hogy "minimum font size". Na ezt kell 11-re állítani.

Miért nem nagyobbak a betűk? Mert akkor a kisebb felbontásokban ló nagyok voltak, és akkor azok reklamáltak, akiknek olyan volt.

"De az azért kellemetlen, hogy egy ilyen jellegű, témájú oldal a Microsoft-ra támaszkodik."

Nem támaszkodik arra. A tudatlanságodat nem kell rosszindulatú megjegyzésekkel palástolni. Tanuld meg használni az operációs rendszered / böngésződet.

--
trey @ gépház

"De az azért kellemetlen, hogy egy ilyen jellegű, témájú oldal a Microsoft-ra támaszkodik."

Nem támaszkodik arra.

Oke, azert azt el kell ismerni, hogy a Verdana tozsgyokeres Microsoft TT font. Kis felbontasokra jol felkeszitve... http://www.fonts.com/AboutFonts/Verdana.htm

Zsiraf

Tudom, hogyan lehet nagyobb betűméretet beállítani de én most az alapértelmezettről beszélek.
Valóban nem ástam bele a dolgok mélyébe magam, hogy kiderítsem mi a probléma gyökere. Azért írtam, hogy Microsoft-ra támaszkodik mert ezt tapasztaltam azzal, hogy a probléma megszűnt a Windows fontjainak a telepítése után. Meg tudtam, hogy ezzel kiugrasztom a nyulat a bokorból. :-D

--
sirkalmi