11,25 milliárd adóforintot szán Microsoft és Novell szoftverekre az MKGI

 ( uid_228 | 2003. január 10., péntek - 11:04 )

Az euroAstra ezen cikke szerint a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) összesen 11,25 milliárd forint keretösszegért szerez be Microsoft és Novell szoftvereket.Jó ez nekünk? Te is azt akarod, hogy erre költsék az adódat, amikor van más megoldás? Olyan, ami már bizonyított, hogy olcsóbb, biztonságosabb, kisebb a hardware-igénye és még a gyanúja se merült föl annak, hogy hátsóajtó van beleépítve, ami esetleg az adott állam informatikai infrastruktúráját kiszolgáltatottá teszi mások előtt...

Állítólag az EU-ba tartunk, de mintha az infopolitikai döntéshozók ennek nem lennének tudatában, vagy legalábbis nem hallottak a GNU/Linux és a szabad szoftverek viharos térnyeréséről. Említhetnék most sok példát (Spanyolország, Németország, stb.), de minek, hiszen a HUP olvasói ezeket valószínűleg velem együtt mind ismerik.

Részletek a fenti címen.

Ugye te is fogsz tiltakozó levelet írni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azért ideírom, h. egyszerűbb legyen:
lehetőleg külön levelek a kozbeszerzes@meh.hu és a info@ihm.hu címre, és nagyon fontos levelet is írni, aki tud, vagy a munkahelyén ragadjanak borítékokat és a kollektíva segítsen leveleket föladni, ugyanis ezeket a minisztériumnak iktatnia, megválaszolnia kell. Én mindenképpen írok, kérlek írjatok Ti is !!! - sas -

Igen, ebben igazad van és ha ez valóban igaz - nem ismerem a helyzetet -, akkor ez nagy szégyen az LME-nek. :(

Ettől függetlenül a levélírás mindenkinek ajánlott, ne beszélj le róla senkit plz! Legalábbis én elég pesszimista és negatív hangvételűnek érzem a leveled, persze ezt megértem valahol.

Ha az LME cselekvésképtelen, akkor attól még az egyéni kezdeményezéseknek lehet foganatjuk.

Én már írtam egy formálisan persze nem létező Hungarian Open Source & Online Rights Community nevű közösség nevében. A sok fanyalgás, meg ezen való tiltakozás helyett inkább írjatok Ti is Most!!!

Megjegyezném, h. dialup vagyok és szerver-oldalról levelezek, úgyhogy kizárólag ezért költöm a pénzem.

Nem védeni szeretném most az LME-t, DE azért ha már anonymousként írsz ilyen erős véleményt, akkor legalább vállalhattad volna magad, mert így elég hiteltelen amit teszel.

Másik dolog: Az LME egy egyesület, mind szerveződésileg, mind jogilag, stb. az egyesületi formát kell követni. Nomármost az LME egy országos kiterjedésű, talán több ezer tagból álló egyesület. Ezt koordinálni sem könnyű. A másik meg, hogy az egyesületet részben a tagok cselekdetei határozzák meg, ami valljuk be, sokszor olyan, hogy mindenki másra/mannára/stb. vár. Akármilyen elnöksége is lesz, ezen nehéz változtatni.

De ha másik oldalról nézzük, már így is el tudta érni, hogy közhasznú egyesületté nyilvánítsák. A megszervezett konferenciái egyre javuló tendenciát mutatnak, stb.

Most hogy az egyesületi forma jó-e vagy nem, abba nem mennék bele. Ez van. Sajnos tapasztalatból tudom az ilyen jogi sz@rságokról, hogy a választott forma és a célok kénytelenek oda-vissza hatni egymásra.

BTW.: Azért halgassuk majd meg a másik fél véleményét is!

Ugyanerre ;-)))

IHM: 1400 Bp., Pf. 87.

Miniszterelnöki Hivatal Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága: 1357, Budapest, Pf. 2.

Az érintett szerződések:
http://www.kozbeszerzes.gov.hu/hirek/other_news/2003_0107.html

Vajon a németek h. csinálják? A Knoppix nem egy 'kötbérezhető cég', mégis terjesztik, úgy. h. lemeózzák és adnak rá egy kormányzati supportot. De ha óriás kereskedelmi cég kell, itt van a SUN, a világ második legnagyobb szoftver cége, akikkel a németek gyakorlatilag filléres egyedi megállapodást kötöttek, és a SOLARIS, azért még mindig nem vindóz, de nem ez a fő kérdés, hanem, mint írtam a meh-nek, a demokráciával ellenkezik zárt Os-ek használata, főleg ha olyan céggel csinálják, aki még ki is mondja, h. joga van lehallgatni a gépedet. így nem fogom ügyes-bajos dolgaimat a neten intézni. Indiának példál már elő is húzta a m$ a megmutatom a forrásomat kártyát, de már senki sem veszi ott a m$-t komolyan. Eléggé hasonló kezd lenni a helyzet Európában is. YRO - ki nem ismeri ezt a fogalmat ?

1998-2001-ig aktív tagja voltam az LME-nek. Örülnék, ha legalább vállalnád a neved. Ez a hozzászólás nem meríti ki a konstruktív kritika fogalmát. Ugyanis általad létezőnek vélt problémákat sorol fel, nem pedig a lehetséges megoldásokat feszegeti (Ugye ez lenne a "konstrukció" a kritikában).

Kérlek szüntesd be névtelen és alaptalan hozzászólásaidat.
Ráadásul tévinformációkat terjesztesz. Pl. a "Tanuljunk Linuxot" című könyvnek semmi köze az LME MEH projektjéhez.

Üdv,
kisg (Kis Gergely, kisg@lme.linux.hu)

"De csak egy kiragadott példaként az ftp.fsn.hu (ismerős a szerver neve?) kapott "némi" scsi diszket az előző évben a linux disztribúciók mirrorozására."

Csak erre szeretnék reagálni, hogy mindenki képben legyen. Az FSN projektnek adott minden egyes céges támogatás kikerül a weblapra [www.fsn.hu], így ott mindenki megnézheti, naprakészen, hogy ki, mit adott...

Az egyéni támogatók közül egyik sem kérte, hogy szerepeljen a neve mellett az adományok listája, így ott ezektől eltekintettem...

Köszönöm mindnyájuknak.

Az enyém mellé írd ki nyugodtan, hogy megveregettem a vállad! ;)))))

Pár dologhoz szeretnék hozzászólni.

Rendszergazdaként dolgozom másodmagammal az egyik budapesti egyetem központi könyvtárában. A kezem alatt pár Linux, 2 Solaris és egy Digital Unix szerver van, valamint ~100 db. Windows NT 4.0 kliens. Ebből kb. 50 publikus, olvasói gép van, a többin a kollégáim dolgoznak. Van 20 darab tök új gépünk, de a többségük 3-4 éves P2-es, amin az NT még vígan elfut - részben ezért is használjuk.

ESZÜNK ÁGÁBAN SINCS újabb Windowsra átállni. Egyrészt, a számunkra fontos feladatokhoz a 4.0-ás NT megfelel. Másrészt nincs pénz évente új gépeket venni, s a jelenlegi gépparkon pl. egy XP igencsak szaggatna... Harmadrészt meg: nem túlzottan érdekel, hogy az m$ ezekre beszünteti a supportot, mert eddig sem éltünk vele. Amikor néha kellett volna, akkor meg nem igazán tudtak segíteni - Google-lel és hírcsoportokkal sokkal többre mentünk mindig.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogyha ésszel gazdálkodik egy szervezet, akkor m$ termékekből sem kell őrültek módjára mindig megvenni a legújabbakat. (Egyelőre sajnos az NT helyére nem rakhatunk Linuxot, mert vannak olyan programjaink, amikre okvetlenül szükségünk van és csak Windows alatt futnak, de dolgozunk az ügyön! :)) )

Tehát "mindenfajta támogatás és követés" nélkül használunk m$ szoftvert, hiszen a supportot eddig is a hajunkra kenhettük max. Azért fölösleges kidobni az ablakon egy teherautónyi pénzt, hogy a helyzet ne változzon (új m$ termékek), ellenben n+1-szer akkora vas kell alájuk...

Írod, hogy Magyarországon nincsen megfelelő méretű cég, amely képes támogatást nyújtani Linuxhoz. Pl. az IBM vagy a HP nálunk nem árul így termékeket/szolgáltatásokat?

Egy apró dolog elkerülte a figyelmedet, de segítek. ;))

A SUN nincs úgy monopolhelyzetben a szerverpiacon, ahogy az m$ az asztali gépekén!

Meg egy Trusted Solaris valószínűleg többet tud és megbízhatóbb, mint bármi az m$-től. :)))

Ilyet nem találtam sajnos neked - meg elég nehezen tájékozódom német oldalakon, mivel egy kukkot nem értek németül. :))

Viszont itt egy link:

http://www.bsi.bund.de/produkte/knoppix/index.htm

Támogatja a német kormányzat a Linuxot, figyelsz, ugye? Hol láthatunk ilyet nálunk? Emlékszem, voltak kezdeményezések, de nevetséges összeggel ehhez a 11 milliárdhoz képest.

A Knoppix telepíthető vinyóra is, amúgy nem olvasol hup-ot? itt is megjelent rengeteg cikk arról, hogy a például a német tartományi kormányok sorra cseréli le a teljes adminjukat linuxra a szövetségi kormány pedig szintén erre készül, ezért küldi el a polgárainak a Knoppixot

A SUN úgy hallottam nem szőrözött azon, h. pl. a németeknek persze szigorú felügyelet mellett ne mutassa meg a forrást, a Solarisban van NSA kód?, a SUN közli, h. joga van lehallgatni a gépedet?, van Hp-Ux, AIX, Irix stb. x86-ra?

demokrácia: Te nyújtanál be adóbevallást egy olyan gépre amelyet lehallgatnak, és még sorolhatnám, de inkább Stallman mester Free Software, Free Society c. művét ajánlanám, amely 5-10$ havi FSF pártoló tagdíj mellett dedikált példányban a Tiéd lehet, plusz villogtatható tagkártya stb.

látom, az én hozzászólásaimra senki nem reagál biztos nagyon butuskák, de azért azt még megjegyezném, h. igenis tiltakozna mindenki ha az IBM-nek kellen hasonló összegeket fizetni ilyen gagyikért, másrészt ki beszélt itt könyvtárról?

>A következő két állításod egyszerűen azt mutatja, hogy sem banki sem államigazgatási gépteremben még sosem jártál. Hidd el, mindkettőben használnak PC-ket, csak nem olyanokat, mint amiről ezt a levelet írom, hanem olyat, amiben van 8 Xeon processzor, hot-plug-os PCI kártyák vannak benne, és ami csak lehet, redundás. És - hihetetlen - de sem update-elni, sem rebootolni nem kell őket naponta

Igy igaz. A Compaq (HP), IBM mindegyik 5 9-es (99.999%) rendelkezesre allast ad bizonyos Windows szervereire. Az 5 9-es rendelkezesre allas evi (365 nap) max. 5 perc 26! masodperces leallast engedelyez. Mi a titka? Elmondom.

Csak cél hardveren futhat az OS ez a Compaq eseteben a ML700-as szeria. Specialisan erre a celra, ertsd hardverre kifejlesztett OS-t futtat, amit ugy hivnak Microsoft Windows Datacenter Server. Ezt a termeket boltban nem lehet megkapni. A termek sajatossaga, hogy hardverre keszul, azaz bios ellenorzessel kezd, ha nem olyan vasat talal amire forditottak, akkor nem telepul. TE a gep tulajdonosa nem telepitheted, csak kijelolt mernok a Compaq-tol (maradjunk a Compaq peldanal, mert en Compaq mernok vagyok, ezt ismerem), ebbol a kijelolt mernokbol 2 van az orszagban. Ilyen rendszert a legjobb tudomasom szerint 2-t adtak el az orszagban, tavaly nyaron ebbol egy, azaz egy sem uzemelt elesben. Ezeknel a gepeknel TE mint adminisztrator NEM avatkozhatsz be, csak a logokat ellenorizheted. Egy VGA drivert sem cserelhetsz le, egy service packot sem rakhatsz fel. Csak a kijelolt mernok. A nalad futo szerver + OS kornyezet 1:1-ben valo masolata megtalalhato az elado cegnel (Compaq) es mielott az eles gepre valami telepitesre kerul ott feltelepitik, tesztelik 2 hetig, es ha nem okoz gondot, akkor telepitik az eles gepre. Most hogy elmondam ezt, van fogalmatok mennyibe kerulhet egy ilyen rendszer. Egy dolgot vegyunk figyelembe. Egy ilyen jellegu gepnel az 5 perc nem elegendo, hogy a gepet ujrabootold. Azaz a BIOS nem tudja inicializalni, beallitani, felbootolni az OS-t, elinditani a serviceket 5 perc alatt. Ebbol adodik, hogy az 5 9-es rendelkezesre allast altalaban ugy valositjak meg, failover klaszterbe szervezik az elobb emlitett megoldast. Azaz egy feladatra min. 2 gepet kell venni. Na kerem meg jo hogy nem ezekbol vettek parszaz darabot. ;-) Akkor lennenk igazan bajban

A munkahelyem valóban nem az államigazgatás, de ugyanúgy költségevetési intézmény, mi aztán tényleg nem szórhatjuk a pénzt két kézzel. Az NT4-eink tűzfal mögött és a külvilág felé megfelelően korlátozott kapcsolattal működnek - böngészni Mozillát használunk. Pontosan azért, mert ezt karbantartják, frissítik és az IE hibahegy (tudom, a Mozilla is :))). Itt nem csak arról van szó, hogy terméktámogatás. Nem óhajtok olyan szoftvereket használni, illetve a kollégáimmal használtatni, amelyekkel szemben számos helyen fölmerült a gyanúja annak, hogy a magánszférát nem a megfelelő módon kezeli.

Az adóbevallásos példád pedig nonszensz. Ilyen bizalmasságú adatokat nem PC-n szokás feldolgozni, hanem a megfelelő architektúrán a megfelelő operációs rendszer alatt (mainframe, VMS, SEVMS, stb.). Legalábbis nagyon remélem, hogy nem Windows-alapú az APEH infrastruktúrája, mert akkor ennyi erővel bőven lehetne linuxos is, sokkal nyugodtabb lennék.

Az UHU-támogatással igazad van, bár amiről én utoljára olvastam, az régen volt és a két összeg között "árnyalatnyi" különbség van, de erről leginkább az UHU-s fiúk tudnának nyilatkozni.

János, eddig kicsit olyan volt minden megnyilvánulásod, mintha a m$ mellett agitálnál és az itt fórumozó, másokat lelkesen bíztató embereket csak le akarnád beszélni bármiféle megmozdulásról is. Egyszerűen nem értelek. Ha az első beírásodból jól vettem ki, már nem vagy az LME tagja, talán jobb is, mindnyájunknak. Pesszimizmussal és beletörődéssel soha nem fogunk menni semmire, legföljebb engedelmes és jó fogyasztókká válunk.