.... olvasás

 ( baldvin | 2006. február 24., péntek - 11:19 )

Trey, bosszant egy ideje a cikkek alatt a "... olvasás" álinformáció.

Újságok (pl. hvg.hu) direkt azért mindig megtörik két részre a cikkeiket, hogy mérni tudják, hányan olvassák őket (hiszen aki egy cikk második oldalát lekéri, az elolvasta a cikket.)

Ez a "... olvasás" is mindig azt sugallja nekem, hogy hasonló, a cikk népszerűségével kapcsolatos információt kapok. Minden alkalommal ki kell igazítanom a gondolataimat, mert hiszen nem így van: a számláló az egyoldalas ("tovább" linket nem tartalmazó) rövid cikkekre is növekszik. Az a gyanúm, hogy minden címlapon lévő cikk minden címlaplekérdezéskor kap egyet a számlálójához.

Ez viszont így telejsen értelmetlen, hiszen így a cikk korát jelzi csak, azt meg amúgyis látod a sorrendből. Sokkal jobb volna, ha csak azoknak a cikkeknek volna ilyen adata, amelyeknel van "tovabb" gomb, és az arra való kattintások számát mutatná...

Üdv,
Baldvin

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"("tovább" linket nem tartalmazó) rövid cikkekre is növekszik."

Szerintem nem. Csak akkor, ha a benne levő linkre kattintasz. Az pedig azt jelenti, hogy elolvastad a cikket.

"Az a gyanúm, hogy minden címlapon lévő cikk minden címlaplekérdezéskor kap egyet a számlálójához."

Ez biztos, hogy nincs így. Nézd meg a XEGL cikket. 3 napja van kinn, nincs "tovább" gomb, és 426 olvasás van mellette. A te teóriád szerint - ha minden főoldal letöltésnél kap egy olvasási pontot - ez azt jelentené, hogy a főoldalt 3 nap alatt 426-szor töltötték le. Ez vicces, mert óránkét többször töltik le.

"Sokkal jobb volna, ha csak azoknak a cikkeknek volna ilyen adata, amelyeknel van "tovabb" gomb, és az arra való kattintások számát mutatná..."

Ezt a javaslatodad, problémádat írd meg a Drupal fejlesztőinek. Én nem fejlesztem, és nem is áll szándékomban fejleszteni a Drupalt. :-)

--
trey @ gépház

"Szerintem nem. Csak akkor, ha a benne levő linkre kattintasz. Az pedig azt jelenti, hogy elolvastad a cikket."

WOW! Igazad van. Én nem is tudtam, hogy a címek linkek, mert hiszen az ember hülye lesz kattogtatni, ha úgyis a címlapon van a teljes cikk, ha meg érdeklik a hozzászólások, vagy a cikk folytatása, akkor ott a "tovább" gomb.

Akkor viszont azt nem értem, hogy eleve miért nőnek a számlálók... Az emberek effektíve rákattintanak egy linkre, csak azért, hogy pontosan ugyanazt elolvashassák, amit alatta is látnak? :)

Üdv,
Baldvin

Nem csak arra a linkre gondoltam, hanem a cikk belsejében levő linkekre is. A Nuke-nál legalábbis így működött.

--
trey @ gépház

Persze, megnéztem, itt is. Viszont a legújabb macosx-es hír már 50-nél jár, és nincsenek a belsejében linkek (azaz nincsenek sem hozzászólások, sem második oldal.) Így aztán a számláló növekedésének egyetlen feltételezett módja, hogy valakik önkínzásból rákattintgatnak a cikk címére...

Mivel erre a lehetőségre nem gondoltam, ezért téves dolgokat feltételeztem a dolog működésével kapcsolatban...

Továbbra is valami automatára gyanakszom, ami akkor is hit-eket ad, ha valójában nem kattintanak "belső link"-re az emberek.

Baldvin

Pölö nekem sokkal kényelmesebb a "hozzászólások" kisméretű link helyett a /nekem/ sokkal nagyobb címre kattintani és így is el tudom olvasni a hozzászólásokat. Hehe.. én, a robot.

Oké, de ha egy cikkhez _nincs_ hozzászólások, sem tovább, gondolom te sem kattintasz? Akkor meg hogy lehet, hogy nő és nő a számláló, olyannyira, hogy maga a kattintások száma akár mérési hiba jellegű is lehet a megjelenített adatokban?

Ha van egy cikkhez hozzászólások link, de nem szólt hozzá látszólag senki az még nem jelenti azt hogy senki nem akart hozzászólni, csak meggondolta magát. Másik eshetőség hogy egy webrobot látogatta az adott cikket, és az tekerte a számlálót. Nem?

az is lehet, hogy egy tabon van megnyitva a cikk, és az illető csak nyom egy refresh-t, hogy lássa, van-e új hozzászólás. én legalábbis szoktam ilyet csinálni.