Klip linuxra

Fórumok

A legnagyobb magyar telefónia vállalat betört az internetes telefon piacra. Ez jó, mert így a skype-tól inkább távolságot tartó ismerőseim is elgondolkoznak az internetes telefonálásról, de rossz mert a honlap szerint:
"Sajnos jelenleg még nem elérhető a Klip mac-es és linuxos változata. Amint a helyzet megváltozik, jelezni fogjuk oldalunkon." (http://www.klip.hu/akliprol/gyakorikerdesek.html#8)
Gondolom, ahogyan azt a név is sejteti, ez is valami VoIP, vagy valami hasonló szabványra épül. Sajnos én ehhez nem gazán értek. Valaki tud ebben segíteni? Vagy vrjak türelemmelm ég pár napot, és fognak linuxos verziót is kiadni?

Találtam még valamit:
"Egyéb telefonszoftver használatánál a következőkre ügyelj
Alapkövetelmények a szoftverekkel kapcsolatban: a szoftvernek SIP voice over IP jelzésprotokollal kell működnie, támogatnia kell alapvetően az ITU G.711 A-Law, G.729A beszédtömörítési eljárásokat, valamint az IETF rfc 3489-es STUN ajánlás szerinti szerver alkalmazásának lehetőségét. Ezeket a technikai paramétereket a gyártó weboldalán, vagy a használni kívánt szoftver használati utasításában találhatod meg." (http://www.klip.hu/akliprol/infotura.html)

Ezt melyik linuxos programok tudják?

Köszi előre is minden segítséget!

Hozzászólások

amiben ez a telefonia ceg van attol inkabb tavolm aradok mivel M$ tulajdon.

Én is gondolkoztam, hogy linux alatt hogyan lehetne megvalósítani, de maradok inkább a neophone szolgáltatónál. Saját telefonszám, alacsony percdíjak és nem fatávos.
Jah és a legfontosabb, sok esetben olcsóbb is.

--
Az élet harc. Délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal.

Nahh azt is megnenem, ha enek kiadnak vmit linuxra... Az ugyfelszolgalatosok csak annyit tudnak rola, h nem tamogatja oket a t-online es nem lehet vele az O" netjuket hasznalni. Nekem vmiert megis megy, biytos csak veletlen:P

Amugy meg maradjunk a Skype-nak, csak lokjek ki a Linuxos 2.0-t is:)

(bocs az ekezetekert, angol bill-osztas)

Sajnos a skype egy teljesen zárt forráskódú megoldás. Így még klipnél is rosszabb. Mivel a tcom nem rendelkezik (német anyacéggel együtt sem) olyan programozó gárdával, ami képes lenne egy önálló protokoll, codec, és voip software kifejlesztésére, legalább szabványt használnak így van esély rá, hogy találj megfelelő kompatibilis klienst.
Skypenál ez nem megy, ahogy a videotelefon sem linuxon, már lassan fél éve. Csak ígéretek vannak a skype oldalán, majd egyszer lesz az is.
Még Wineal sem megy a skype2, így az sem megoldás.
Közben hallgathatom mikor lesz már videofon, nem lenne jobb visszaállni windozera mert azon már megy. Új nettelefon programot meg már problémás lenne keresni, amikor már minden partner rááltt erre. Az biztos utoljára haszáltam closedsource programot.