Snap vs .deb + xorg vs wayland

Fórumok

Sziasztok!

Mostanában elkezdtem Ubuntun snap csomagokat használni, - vannak pozitívumok is - de többször volt, hogy inkább .deb-et használtam végül, mert a snap csomag nem úgy működött, ahogy kellett volna:

Pl:

Vscode - openfile dialog nem nyílik meg a snap verziónál. - Ez gondolom jogosultsági probléma.

Jdownloader - a letöltési mappa nem lehet Letöltés - nem kezeli jól az ékezetes karaktereket a snap verzió.

A wayland-del is vannak problémáim. Az általam ismert screen recorderek egyike sem támogatja a wayland-et. 

Több is volt, de most ezek jutottak eszembe. 

Másnak is vannak ilyen gondjai? 

Magával a koncepcióval nincs bajom, csak a megvalósítással.

Hozzászólások

Nekem nagyjából semmi sem úgy működött Snap csomagban ahogy vártam/kellett volna, aztán ebből az lett, hogy bárhová bármilyen Ubuntu telepítés után az első lépések egyike a Snap komplett eltávolítása, hogy nehogy valami Snap-ként akarjon felmenni.

igaz nem snap de:

En Zorin-t hasznalok, itt nem nagyon van mas opciod min flatpak-ot hasznalni, hacsak nem akarsz a 20.04-es repokbol szarmazo oskovulet verziokat hasznalni... 

Nekem nincs gondom vele, sot sok esetben jobb is a kontener mint a nativ!

Konkret pelda. A Chrome libva2 igenye a VAAPI-hoz mar boven tobb, mint amint a 20.04-es repo ad, viszont a flatpak szepen folrakja a szukseges kiegeszito csomagot a megfelelo libva2-vel a VAAPI hoz, igy van hardveres gyorsitas (igaz jelenleg van egy durva memory leak bug, de ez nem a flatpak sara :) )

 

A wayland-el viszont rossz a tapasztalat... konkretan nalam egy ido utan merevre fagy tole a notim, kb minden distro alatt (Ubuntu, Fedora, Deepin, Zorin...) Regebbi a notim, lehet valami VGA driver gond, de a francnak sincs kedve kiserletezni ...

Vscode - openfile dialog nem nyílik meg a snap verziónál.
 

Nálam megnyílik (Ubi 22.04). Default install, nem állítottam semmit. #worksforme :)

Vscode snap - nem nyílik meg, külön rá kell kattintani a notification-re

Wayland - gyakorlatilag a screen sharing csak saját alkalmazáson belül működik. (pl Chrome ablakokat meg tudsz osztani). Nem is értem, hogy hogyan gondolták ezt így defaulttá tenni. Visszarakva X-et, minden működik.

snap ..... flatpak ..... :s
AUR FTW !

Szerkesztve: 2023. 09. 20., sze – 21:29

snap-al mindíg csak a gond van, használj flatpak-et. Gnome alap screen recordere nálam tökéletesen működik wayland-en (igaz nem ubuntu, de nem kéne hogy köze legyen hozzá)
Snap egyetlen "előnye" a flatpak-al szemben, hogy csak a canonical által jóváhagyott csomagok kerülnek fel a snapstore-ba.

szerk.: nekem több screen recorder is működik gond nélkül flathubról, wayland-en. Viszont csak akkor, nem user csomagként telepítem.

Az OBS-nek, és az ffmpeg-nek is kell támogatnia a képernyőrögzítést Waylanden. JDownloadert vagy 10+ éve nem használtam, meg is lep, hogy még él az a projekt. VSCode-ot passzolom. Snapot is inkább.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azt nem vitatom, meg a kódja se avul el, mivel Java-ban íródott, ezért nem függ specifikus architektúrától, OS-től, verzióktól. Inkább csak arra jegyeztem meg, hogy ilyesmit nem nagyon használnak az emberek. 10-15 éve, mikor népszerűek voltak ezek a one-click-share oldalak, mint a mega és társai, akkor sokan használták, de ma már számtalan legális, megfizethető streamszolgáltatás (film, sorozat, zene, játék), videóoldal (YouTube és társai, illetve ezek felnőtt megfelelői), Library Genesis, torrentek, így igény nincs rá, hogy egyáltalán ilyen oldalakra feltöltsön, és onnan letöltsön, meg vágólapról etessen linkeket.

Persze nem csak ezekre a linkes letöltőkre igaz, a DC++, eMule/EDK, Kazaa, stb. sincs már sehol se. Működnek még pedig, csak nagyon rétegigénnyé szorultak vissza. Persze nem csak a letöltésre igaz ez, pl. a közösségi oldalakkal sok korábbi fórum, blog, chatszolgáltatás, stb. beleállt a földbe, elnéptelenedett, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Teljesen igazad van. Megváltoztak a felhasználói szokások. Nincs igény a letöltésre. Én is már csak egy oldalról töltök le. Onnan is egyre ritkábban.

De ez csak az egyik oldala a dolognak. A másik oldala az, hogy drasztikusan megnőtt a letöltési sebesség. Régen azért kellettek letöltő programok, mert a böngészők beépített letöltője nagyon fapados volt. Nem kezelte jól sem a megszakadt letöltéseket, sem a letöltési sorokat + egyéb finomságok (indőzített indítás, leállítás, számítógép kikapcsolása, letöltés sorrendjének változtatása stb). Ez probléma volt, ha a letöltés elhúzódott. A mai letöltési sebességnél még egy DVD-nyi méret is csak pár perc. Erre bőven elég a beépített letöltő is.

Most hogy belegondolok, én voltam az egyik linuxos letöltőprogram fordítója. Most néztem még mindig fenn vagyok a honlapjukon. Jó régen volt.