ez is politika: alezredes ur

En is elmegyek alezredesnek, az olyan poen lenne.

 

Ez az orszag annyira balfasz, h haboru idejen kepes azt tamogatni, aki elotte 50 evig nyomorgatta es amugy szembe megy a vilaggal, most meg egy ilyen ekkora hatokor alezredes lett. Hat nem mondom, h nyugodt lennek, ha tenyleg ezeken mulna az eletunk:)

Hozzászólások

Hadházy Ákos kedden az RTL híradójának azt mondta: bár törvényes, nem túl etikus a köztársasági elnök férjének tartalékos alezredessé avatása.

Ha a köztársasági elnök férfi lenne, Hadházy nem mondana ilyet. :)

:)

Szerkesztve: 2023. 02. 28., k – 22:16

Balfasz, inkább támogassuk Ukrajnát akik irtják a magyart, keresztbe tesznek nekik ahol csak lehet? Én inkább támogatom Oroszországot, és majd ha elbuktak az ukik akkor majd támogatom őket, és az orosz legnagyobb ellensége leszek! A többivel egyetértek.

Honnan veszed, h irtjak a magyart? Az orosz irtja a magyart, kint vannak a fronton. Azzal, h pl. a kishazank akadalyozza a fegyverszallitasokat, a fronton harcolo magyaroknak tesz keresztbe.

Azt pedig nem ertem, h majd akkor az ellensege leszel. Eso utan koponyeg? Akkor mar baszhatod, ha a spajzodban vannak.

 

Itt voltak 50 evig, olyan jo volt? Ukrajna most helyettunk, sot az egesz EU helyett allja a sarat. Csak annyit kernek, h tamogassak oket eszkozokkel, cserebe pajzskent tavolt tartjak oket. Kicsinyes dolog nem tamogatni.

Ja, az orosz is írtja, de az ukránok az összes összecsapásba az első sorba tolja őket - 128-asok, ami már szinte nem is létezik, hála ukrán barátaidnak - , hogy dögöljenek minél gyorsabban, vagy, hogy már Kárpátaljáról elsőként szedtek össze mindenkit, már akkor amikor még el sem kezdtek erőszakosan sorozni, én csak azt tudom javasolni innen a magyaroknak, ha van rá lehetőségük az első adandó alkalommal inkább vállalják a hadifogságot, az ukik meg csak nyugodtan veszítsék el. Csak azért nem írom, hogy húzódjon el sokáig mert azért szadista nem vagyok! Még annyit, hogy kb a tagok 90%-nál több közöm van az ukránokhoz, az én felmenőim is azok voltak, sőt a mai napig létezik az a település amit az ősök alapítottak és rólunk kapta a nevét.

> hála ukrán barátaidnak

Nincsenek ukran barataim.

 

> szedtek össze mindenkit

Mindenkit? Egytol egyig? Egy sem maradt? Ejha. Forras?

 

> inkább vállalják a hadifogságot

Pont arrol szolnak a hirek, h milyen jol jarnak a hadifoglyol.

 

> mai napig létezik az a település amit az ősök alapítottak és rólunk kapta a nevét

Akkor te nemes es eloljaro vagy. Fontos informacio volt, kosz a nep neveben:)

Mindenkit? Egytol egyig? Egy sem maradt? Ejha. Forras?

Ja elfelejtettem, hogy Tompikának írok, ... , szó szerinte kell venni ám! /s Egyébként kárpátaljaiak a forrás + telegram csatornájuk! Az se maradjon le akkor, hogy elmenekült magyar családok házait kapják meg a keletről menekülő ukránok, köztük olyanokét akinek a fia/férje a fronton van, na ők hová térjenek majd haza?

Pont arrol szolnak a hirek, h milyen jol jarnak a hadifoglyol.

Forrás? Az azovosok is, hogy megjárták!

Akkor te nemes es eloljaro vagy. Fontos informacio volt, kosz a nep neveben:)

Igen, ez volt a célom, hogy közöljem a pedigrémet, hogy tudják a sehonnaiak, hogy kivel beszélnek. Ezentúl a megszólítás, méltóságos úr! /s

Sőt ha leírtam volna, hogy még Magyarországon is nemesi oklevelet kaptunk a királytól..., hajlonghatnál a telefon/monitor stb. előtt! /s

Kicsit se zavarjon, hogy a cél az volt, hogy tudassam van közöm Ukrajnához, de ugye ezt is külön le kell írni...

Rácz megjegyzi, hogy Csalló Kázmér hősi halála egyben azt is mutatja, hogy mivel ő a tizenhatodik ismert, magyar nemzetiségű halott, ezért nyilvánvalóan nem igazak azok a ”hírek„, amelyek szerint a kárpátaljai magyarság több százas harci veszteséget szenvedett volna. Bárki állít ilyesmit, akkor sem igaz”

1. Rácz bevallottan csak a neten nyíltan elérhető adatokból dolgozik, annyi fogalma van a frontról mint neked vagy nekem ha arra adod a fejed, hogy ezzel foglalkozol.

2. Rácz is ellent mond saját magának, hisz csak az (el)"ismert" veszteségeket számolja amikről tudjuk, hogy az ukránok kb 1/5öd, 1/6odát ismerik el a veszteségeknek(kösz vo der leyen +Milley)  és kb legalább ugyanennyire felnagyítják az ellenségnek okozottakat. az oroszok dettó. (az arányszámokon lehet vitatkozni, a jelenség tény)

3. Az is ismert gyakorlat, hogy csak a dokumentált, lejelentett halott után kell özvegységi járandóságot fizetni, rengeteg a hivatalosan "eltűnt" katona; utánuk nem jár. Ezekből az eltűntekből sokakról adtak a bajtársak hírt a családnak, hogy elesett, de mivel holttest nincs (esetleg fizikailag megsemmisült, túl veszélyes helyen van, oroszok által felügyelt területen stb.). Ezek a háború realitásai. Ami szomorú, hogy vannak akik ezen is ügyeskednek. Az elesettek száma pedig nem véletlenül titok; a valóság erősen negatív hatással lehet a győzelem ittas morálra..

https://karpathir.com/2023/04/02/fellazadtak-parancsnokaik-ellen-a-becs…

Én az általad linkelt cikkben található önellentmondására mutattam rá:

mivel ő a tizenhatodik ismert, magyar nemzetiségű halott

Ez tényszerűen hamis állítás. Ő a 16odik (el)ismert halott. Tudjuk, hogy ennél többen haltak már meg magyarok ukrajnában; viszont nem ismerjük a pontos számukat, de ha feltételezzük, hogy az átlag további ukrán lakossággal azonos mértékűek a veszteségeik akkor a hivatalos szám 5-6szorosa valószínűleg jó közelítés.

ezért nyilvánvalóan nem igazak azok a ”hírek„, amelyek szerint a kárpátaljai magyarság több százas harci veszteséget szenvedett volna.

Ez nyilvánvalóan téves; mivel nem tudjuk mennyien haltak meg; az ukránok nemzetbiztonsági titokként kezelik és aktívan cenzúrázzák.

The incident has raised eyebrows in Kyiv, which has been treating such data as a matter of national security, subject to wartime censorship, ever since Russia launched its invasion on 24 February.

Ukrainian authorities have so far refrained from confirming the number mentioned by the Commission president.

https://www.euractiv.com/section/europe-s-east/news/eu-commission-chief…

2022 november vége fele említették a 100e+20e-s számot (katonák+civilek). Tekintettel a forrásra ez is valószínűleg optimista becslés.

Barkaszói a háború újabb magyar áldozata

Neked sem megy "Ő a 16odik (el)ismert halott." mit jelent az (el)ismert? Esetleg neked van egy linked, egy az ukrán kormány által működtetett összesítéshez, mint itthon volt a Covid alatt? 

"Ez már a tizenhatodik gyászhír, ami magyar katona haláláról érkezett." Tipre inenn vette az adatot Rácz.

Nem nem tudjuk, vannak, akik számolják a gyászhíreket. Ha igazad lenne és csak a hatodát vennék észre elég szar munkát végeznének. Szerintem írd meg nekik.

Van elvileg, aki tud pontos számot, csak hallgat.

A magyar származású áldozatok családjának Magyarország Kormánya támogatást nyújt:

Vajon miért?

mit jelent az (el)ismert

Azok akik az ukrán hadsereg által elismert halottak; a családnak folyósítanak utánuk támogatást.

vannak, akik számolják a gyászhíreket.

Én nem számolom őket, de személyes vonalon több emberről tudok akik hivatalosan több mint 4 hónapja "eltűnt"-ként vannak nyilvántartva, a család ezért nem kap utánuk semmit; egyre kevésbé valószínű, hogy bármit is megtudnak róluk; a családot informáló bajtársak szerint mindegyikük elesett.

Mi tartja vissza a Magyar államot hogy ilyen esetben segítsen? 
Eltűnt az lehet hadifogoly is. Személyes vonalon (1x beszéltem vele) magyar nő testvére csecsen fogságba esett a nála megtalált magyar útlevél nem jó pont volt. 
Felőlem a magyar állam megapíthatná a Turul rendet ami egy 16kg arany szobor és a magyar életek megmentőinek adható, rögtön meg is kaphatná Kadýrov megigérve neki hogy a másodikat az által kiválasztott fia kapja ha x db kárpátaljai magyar a fogságból véltlenül törökországba kerül. 

Nem ezt nem így hívják.

Ez az álszent politika, nagyjából a világban ha elrabolnak valakit pl olaj lelőhelyről a melosokat rablóknak nem fizetsz, ellenben találnak egy helyi nagy tiszteletben álló öreget aki csekély pénzért hajlandó tárgyalni az elrablókkal, meg kell fizetni ezt a munkát, ha a megfelelő örget és a megfelelő összeget találtad el, elengedik a melosokat. 

Ukrán orosz hadifogoly cserénél valamiért azt gondolom nem a magyarok lesznek az első helyen.  Ha vol olyan okos hogy vigyen magával magyar papírokat könnyen zsoldosnak nézik, az pedig nem jó pont. 

Van valami jobb ötleted?

Az lehet de akkor te nem értetted amihez hozzászóltál.

Для обміну не є обов'язковим підтвердження полону від російської сторони – Коордштаб

"З полону повертаються і підтверджені, і непідтверджені, а також зниклі безвісти. Були випадки, коли з полону вдалося повернути військовослужбовців, які були обліковані як загиблі”, – зазначив він.

Azt gondoltam hogy lesz ilyen, erre kerestem megoldást, alapozva az emberi kapzsiságra majd az megoldja. 

 

Kíváncsi lennék a tiedre, hogyan kellene megkérdezni ezen katonákat arrol hogy ők mit  kérnek.

több emberről tudok akik hivatalosan több mint 4 hónapja "eltűnt"-ként vannak nyilvántartva,

hogy bármit is megtudnak róluk;

Akivel én beszéltem ennek már valószinüleg örülne mert akkor legaláb megtudná agyonverték e a Csecsenek a testvérét.

 

Itt meg lehetne kérdezni a családot is "a család ezért nem kap utánuk semmit;" de én azt feltételezem, hogy ez csak az Ukrán államra vonatkozik. 

Se ukránul, se oroszul nem beszélek, hiába másolsz be ide olyan szöveget.

FYI ez egy vmikor régen, magyar IT-s fórum volt. Annyi megmaradt, h kb. az angol és a magyar az elfogadott nyelvek.

 

A többire nem reagálok inkább. Vagy kötekszel, vagy okoskodsz vagy terelsz. Mind leszarom.

Azóta fejlődött a világ képzeld megjelentek fordító programok, sőt van már ChatGPT - OpenAI.

Gondolom mivel húsvét volt, volt olyan hadifogoly, aki szabadult igaz előtte az ukránok szerint már hősi halállt halt.

Mekkora szitkozódás lehettet, felvette a család a pénzt aztán kiderül vissza kel fizetni. 

 

Tudod, én úgy gondolom, a kárpátaljai magyarokat segíti a magyar állam, remélem a hadifoglyokért is mindent megtesz. Azt is megértem, ha ezt nem veri nagydobra. 

Sok palinkat ittal reggelire?

Meg azelott kell megkerdezni, h eltunnek. Hudebonyolult a logika.

 

BTW ki nektek a magyar? A magyar nevu? Vagy mitol lesz magyar a magyar? A szekelyek magyarok? Es a ciganyok? Hany % magyar kell 1-1 emberbe bele, hogy magyar legyen? A koztorvenyes pedofil gyerekgyilkos is magyar?

Igen akkor a javaslatod az időgép?

Ugyen is az alap felálás  "akik hivatalosan több mint 4 hónapja "eltűnt"-ként vannak nyilvántartva," Ebbe okoskodsz, erre kel megoldás. Eltűnt az nem biztos, hogy halott, a még élőkért lehet tenni.  Az hogy az ukrán az "eltűnt"-ként nyilvántarttattak családját leszarja az nem ok arra hogy azt felételezzem hogy a Magyar álam is (legalábbis azokét akik a Magyar állam szerint Magyarok)

Erre mondtam, hogy az ukránok értük nem fogják összetörni magukat.  Ahogy hasonló helyzetben egyik állam sem. Magyar államról sem feltételezem, hogy hasonló helyzetben, ha választhat, egy budai elit gimnáziumot végezz hadifogoly és egy zsákfaluból származó kissebségi hadifogoly között akkor ne a budai elitgímiben végzettet választaná.

Amennyire látom, folyamatosan vannak fogolycserék.

Mint írtam, azokat véleménye számít, akik érintettek. Érted, a katonáké, akik kint harcolnak. Vagy hogyan írjam még, hogy megértsd?

 

Poén lehet egy ilyen beszégetés. A kakadu odamegy az Mihajlovics 'Kevert fajú' Bélához:

- kakadu: Fizessünk az oroszoknak/csecseneknek azért, hogy visszaadják azt, akit elvittek?

- Béla: Lássuk csak. Pénzt akartok adni az ellenségünknek, hogy elrabolják a mieinket, hogy azon fegyvert és lőszert lőszert tudjanak venni, amivel a mi seggünket lövik szét, míg nekünk azt sem akarjátok engedni, hogy mások adjanak nekünk, amivel meg tudjuk magunkat védeni ellenük. Még gondolkozom rajta. Addig menj, keress férfitársaságot máshol.

Én ismerek kárpátaljai magyarokat. Az biztos, hogy sok sérelmük volt, amíg át nem költöztek, de konkrétan "írtást" nem mondtak. Én őket meg is értem amúgy, hogy nem épp Ukrajnának szurkolnak, de amúgy nagypolitikailag szerintem is az az érdek, hogy az oroszok bicskája beletörjön. Nem mondom, hogy nem lenne egészségesebb több pólus, de inkább gazdaságilag harcoljanak, ne fegyverekkel. Ott van az a sok energiahordozó és alapanyag csak azokkal is nyugodtan lehetett volna sakkozni, érdekeltségi zónát bővíteni, vissza "hódítani" területeket, szépen, okosan, bölcsen, kevés áldozattal.

Azzal, h pl. a kishazank akadalyozza a fegyverszallitasokat, a fronton harcolo magyaroknak tesz keresztbe.

Ignorance is bliss.

  • Nézd meg az ukrán-magyar határszakasz méretét, vedd észre, hogy csak ezen a szakaszon nem engedélyezett fegyverek átjuttatása: a románokon, szlovákokon keresztül vihetnek amit akarnak. Eredmény: nincs akadályoztatás, cserébe Kárpátalja egész Ukrajna egyik legbiztonságosabb régiója jelenleg: a fronton harcoló katona legalább abban bízhat, hogy a házát otthon nem fogják lebombázni..
  • https://www.consilium.europa.eu/en/policies/european-peace-facility/ - MO befizetője a "béke keret"-nek; ebből fizetik az EU finanszírozott fegyver szállításokat, beszerzéseket.

 Ukrajna most helyettunk, sot az egesz EU helyett allja a sarat.

Ukrajna saját magát védi. Helyesen. De nem kellene túldimenzionálni.

Putyin nem először célzott arra, hogy a SZU visszaállítása a célja. Moldova  szuverenitását nem rég vonta vissza. Az ügynökökről, oroszbarát szervezetek támogatásáról, az eu bomlasztásáról évek óta szó van. Szilimama nem rég volt a Moldáv  autonóm területen kicsit tájékoztatni a nagyérdeműt, hogy törekedjenek az önállóság megvédésre. Mindenki értsen amit akar.  Nem Döbrögi védi a Európát a hülye kerítésével. Ha ez a hülye hasonlat már szóbeszéd tárgya lett akkor Ukrajna védi Európát.
Putyin kiba elbaszta a gazdaságot fel kell mutatni valamit. Nem jött be.

Moldova abból a szempontból nagyon hasonló (a 2014 előtti) Ukrajnához, hogy megosztott a népessége, csak két uralkodó irányzat helyett ott 3 irány van:

  • vannak szuverenisták ( leginkább nyugatos vízióval )
  • vannak akik a Romániához csatlakozást szeretnék
  • és vannak akik nosztalgikusan gondolnak a SZU-ra, szívesen lennének ismét az orosz medve kebelén. (ez utóbbit erősítik persze a területen található orosz katonák és a hozzájuk kapcsolódó logisztika, stb )

Egyik társaság sem tud jelentős erőnyt elérni..

Nem Döbrögi védi a Európát a hülye kerítésével. Ha ez a hülye hasonlat már szóbeszéd tárgya lett akkor Ukrajna védi Európát.

Minden schengen-i EU tagállam köteles megvédeni a zóna külső határait; így MO-is értelemszerűen a rá eső szakaszt. Ebből a szempontból nem az kiemelkedő amit a magyar kormányzat csinált (végrehajtotta a neki kiszabott feladatot), hanem az a botrányos, ahogyan egy csomó másik tag ignorálta ezt a rá szabott feladatot, esetenként szándékosan szabotláta illetve vannak akik most is szabotálják ezt a munkát. De nem csak tagállami szinten érdekes ez: a frontex elvileg pont a tagállami kereteken túlnyúló határvédelmi problémákban kéne segítséget nyújtson.

A gyakorlatban akkor támadták a bürokraták a leginkább amikor működés minimális jeleit kezdte volna mutatni.

--

Amit itt magyarázni próbálsz az az, hogy Ukrajna szívességet tesz azzal, hogy meggyengíti az orosz hadsereget. Ez abban a narratívában fér el, ahol valaki

  • meg akarja támadni oroszországot
  • komolyan gondolja, hogy oroszország megtámadna egy NATO tagállamot

Így lehet beazonosítani azt, hogy kinek tesz segítséget Ukrajna: potenciális agresszornak, vagy potenciális megtámadott NATO országnak.

Én egyiket sem tartom életszerűnek ezért: saját maguknak.

Nem arra céloztam, hogy Ukrajna szívességet tesz. Ez egy kényszer. Hanem arra, hogy van egy retorikai fogás a fidesz részéről, hogy igazán ők védik Európát.

Gondoltuk e, hogy a ruszkik megtámadják Ukrajnát? Ha most legyőzné gondolnánk e, hogy megpróbál tagállamokat kiléptetni az EU-ból és azokat szorosan az érdek körébe vonni?
Erre gondoltam. És szerintem nem kérdés, hogy ez egy jövőbe mutató cél aminek a jelei látszanak. Szisztematikusan apránként bomlasztva ahogy most is-igen.

van egy retorikai fogás a fidesz részéről

Én pedig a közkeletű és EU szerte benyalt ukrán propagandára hívtam fel a figyelmet miszerint ők védik Európát. Nem. Saját magukat védik. (nagyon helyes és becsülendő módon, de ne nézzük többnek mint ami.)

--

A fideszes propaganda-ból én úgy láttam ők azt hirdetik(de nem követem számottevően ezeket), hogy MO-t ill. a schengeni övezetet védik (ami igaz is: ez kiszabott feladat, az adott: magyar határszakaszra). Ezzel az erőfeszítéssel  szembeállíthatóak pl a Földközi-tengeren üzemelő csempész hajók elsősorban: holland, német zászló alatt.

--

Gondoltuk e

Nem gondoltuk, hogy szükségük van rá: de a lehetőségük megvolt rá. Ennek a támadásnak a megtörténte csak azt jelzi, hogy az orosz soft power csődöt mondott, kezdtek ukrajnában teret nyerni az amerikaiak olyan szinten, hogy az oroszok meg szorultak kifelé.

gondolnánk e, hogy megpróbál tagállamokat kiléptetni az EU-ból

Ne marháskodj: biztos, hogy most is aktívan próbál; tuti, hogy ami tőlük tellett megtolták a Brexit-et is, csakúgy mint az amerikaiak. Minden nagyhatlom érdeke az, hogy az EU egy impotens alávetett bürokrácia legyen. A véleménykülönbségük csak annyiban áll, hogy kinek legyen alávetve :). Ezért létezik az SVR,G(R)U és még ki tudja hány szervezet az oroszoknál, az amerikai hárombetűsök dettó.

Az egy másik kérdés, hogy ennek mennyi a realtiása? Szerintem -magyarország- esetében belföldön 0. Nincs olyan -számottevő- politikai erő ami az EU vagy NATO kilépést propagálná. (bocs, a Munkás Párt talán :) )

Cserébe biztos vagyok benne, hogy pl a holland miniszterelnök, egyes belga kolonialista idióták és hasonlók kijelentéseinek (zárjuk ki {Magyar|Lengyel}országot/ a NATO/EU-ból, vegyük el a szavazati jogukat) stb. üzenetek terjesztésében és a hisztériakeltésben biztosan segítenek/közreműködnek az orosz szolgálatok is.

--

Az EU szisztematikus lebontása nagyon aktívan történik: elsősorban belülről, azok által akik az aláírt szerződések helyett valami teljesen mást akarnak létrehozni a helyén (Európai Szovjetunió/ Egyesült Államok)-t.

--

Amúgy a kerítés építéshez egy friss újdonság:

https://index.hu/kulfold/2023/03/02/finnorszag-oroszorszag-haboru-kerit…

Saját magukat védik. (nagyon helyes és becsülendő módon, de ne nézzük többnek mint ami.)

Kérdés, hogy a halott/megsérült férfiak képesek lesznek-e gyermeket nemzeni és családot eltartani, és a nők akarnak-e gyereket szülni egy lepusztult országba. Feltételezem, a háború után a szegények, alkoholisták és hasonlók aránya a korábbiakhoz képest nőni fog. Ha ez a védelem eredménye, akkor az tényleg védelem?

:)

Ha nem felejted el, pár év múlva írd meg, mi lett a spermák sorsa. Meg a családoké, amibe sosem tért vissza a férj, vagy visszatért, de a stressz szétbaszta az idegeit.

A nyugatiak nem akarják odaadni Magyarországnak a neki járó pénzt. Szerinted Ukrajnának meddig adják szívesen? És miből? Többet kell majd befizetni a tagállamoknak, vagy elvesznek innen-onnan, vagy lesz hitelfelvétel?

:)

Mit csinál egy (ember)csempész? Átjuttat téged a határon ahol jogszerűen nem mehetnél át. Próbáld meg újra elolvasni, hátha sikerül.

De, hogy precízek legyünk tessék hivatkozás:

csempész [1] [e] ige -tem, -ett, ..ésszen [e, ë, ë] csempészik

1. tárgyas (tárgy nélkül is) <Fogyasztási cikket, árut, értéket, valutát> a vám- v. fogyasztási illeték fizetésének kijátszásával, törvényellenesen, engedély nélkül, az ország határán keresztül titkon eljuttat v. eljuttatni igyekszik vhová. Aranyat, élelmiszert, fegyvert, dohányt, szaharint, valutát csempész. Vagyonát külföldre próbálta csempészni. Rajtakapták, amikor csempészett.  Abból élt, hogy selymeket csempészett Bécsből. (Kosztolányi Dezső) || a. tárgyas Tág. ért. vmit tilalom ellenére titkon visz, szállít vhova. Fegyvert csempészett az országba. Röpiratokat csempészett a gyárba. Bort csempészett a kórterembe. || b. tárgyas Titkon, álutakon vkit vhová szöktet. Az összeesküvőket külföldre akarták csempészni. A városba csempészték a kémeket. || c. tárgyas <Tiltott politikai eszmét> közvetít vhova.  A forradalmi eszmék érlelődni kezdtek, s … Belgiumból sok olyasmit csempésztek Franciaországba, mik itt Lajos Fülöpnek … nem tetszettek. (Táncsics Mihály)

2. Vhova csempész vmit: titokban, észrevétlenül, az érdekelt fél tudta nélkül belehelyez, beletesz vmit vmibe; belecsempész. Terhelő iratokat csempésztek a táskájába.  Unott könyveinket egymás könyvtárába csempésztük. (Jókai Mór) || a. tárgyas (ritka) Leplezve, gyak. álnéven, titokban v. ellenséges szándékkal eljuttat, elhelyez vkit vhová v. vhol. Ügynökeiket a vállalathoz csempészték.

3. tárgyatlan (rendsz. múlt-ben) (iskolai, hivatalos) Zárthelyi dolgozat írásakor tiltott segédeszközt használ; puskázik. Csempészett, ezért felfüggesztették.

Igekötős igék: átcsempész, becsempész; belecsempész; kicsempész; visszacsempész.

csempészett; csempészget; csempésző; csempésztet.

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-e…

--

fuss neki még egyszer, hátha sikerül. Ha valamit nem értesz, segítek lefordítani.

--

Miért a 10 másodperces limit? 

Szerkesztve: 2023. 03. 01., sze – 02:03

Lölöt tartalékos tábornoknak :) Legalább érdekelt lenne az "uradalma" megvédésében :D

Én egyébként még arra lennék kíváncsi, hogy kritikus helyzetben, amikor a tartalékos alezredes urat papírforma szerint behívnák, akkor valószínűleg az aranytartalékot menteni/biztonságba helyezni is kellene. Nem érdekütközés-e ez, mert egyszerre kellene itt is ott is helytállni... na meg azon is el lehet gondolkodni, hogy ilyen helyzetben ma az "aranyvonat" vajon merre gördülne a felelősök döntése alapján? Peking, Moszkva, Frankfurt, London, New York, egyéb?

Persze az is lehet, hogy az a cél, hogy az aranytartalék védelmét így akarják megoldani, hogy az érintett, alkalmas és erre vállalkozó MNB tisztségviselők kiképzést és fegyvert kapnak az aranytartalék védelmére kritikus helyzetben, csak nem akarják nagydobra verni. A rang kb ezt is jelezheti, de aki ismeiri az aranyvonat történetét, bizony volt annak előnye, hogy civilek és nem katonák kísérték (egyből mentek volna hadifogolytáborba és senki nem maradt volna az aranytartalék mellett, így az átadás-átvételt MNB tisztségviselők kezéből így-úgy meg lehetett oldani). Szóval szerintem elég sok bukfenc van ebben az elgondolásban...

Szerkesztve: 2023. 03. 01., sze – 06:11

Nemide

Valaki kifejthetné, hogyan tàmogatjuk az oroszokat? Fegyvert, anyagi tàmogatàst küldünk nekik? Elismerjük a követeléseiket? Felszedjük a síneket a harckocsikat szàllító vonatok elõtt?

Ahogy elnézem, sajàt magunkat tàmogatjuk, mert nagyjàból a hipersemleges, békebólogatàssal eddig elég jó alkukat sikerült kötni. Mert ugye, senki sem hiszi el, hogy a forint gazdasàgi okokból kezdett szàrnyalni... Mert nem építettük le a minimàlis, maradék haderõnket.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Fejlesztési bank, ezt fejtsd ki.
"egysegesseg bomlasztasa", Milyen egységesség? Egy egység van a Magyar állam. Az összes többi gittegyletnek csak másodrendű tagjai vagyunk. Amit nem veszel észre, hogy ez a konfliktus nem a békéről szól, hanem a pénzről. Szerinted a fegyvereket, felszerelést amit az ukránoknak átadtak, ki fogja fizetni? Oh, és már azamerikaiak is kezdik pedzegetni, hogy az ukránoknak lassan fizetniük kéne....
"fegyverszallitasok akadalyozasa", Hogyan? Nem vettem észre, hogy bármilyen fegyverszállítmány ne tudta volna megkerülni az országot. 
"szitas az ukranok ellen", ezt kifejthetnéd. Vagy talán tilos megemlíteni, hogy magyarlakta területeken folyamatos atrocitások érik a magyar kisebbséget? Feliratok leverése, nyelvtörvény, turuldöntés, 30k Hrivnya, ha nem magyar iskolába jár a gyerek, megemlítése az szítás talán? Tudod, hogy hívják ezt a fejlett nyugaton? Etnikai tisztogatás. Vagy ez megengedetté váli, ha egy országot megtámadják?
Én szívesen meghallgatom az érveidet.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Fejlesztesi bank

Svajc olyan rosszul jart, hogy a 40-es evek elejen jol megvalogatta, hogy kinek tarolja a penzet. Ja nem.

egysegesseg bomlasztasa

Te bomlasztanad a legjobban az egysegesseget, ha valamiben nem egyezne a velemenyed az egyseg tobbsegenek velemenyevel.

fegyverszallitasok akadalyozasa

Mint kiderult, inkabb segiteni, mint akadalyozni sikerult. Mikor akadalyoztuk utoljara a gyakorlatban?

szitas az ukranok ellen

Ez az egy jogos. De vegyuk eszre, hogy ez a lakajmedia tulbuzgo hulyeinek akcioja, kormanytagot nem latsz direktben uszitani olyan ukran ellen, amelyik nem szolt be neki korabban. Vagy tudsz ellenpeldat mutatni?

> Svajc olyan rosszul jart, hogy a 40-es evek elejen jol megvalogatta, hogy kinek tarolja a penzet. Ja nem.

A Mo. nemcsak penzt tarol(na), hanem tulajdonos. A problema alapvetoen nem a tarolas, hanem az, h a magyar hivatalos kormany kozoskodik egy orosz titkosszolgalati fedoceggel. En meg higgyem el, h a magyar epp csak leadta moralitasban par fillerert, igaz? Kamu az egesz. Lopasrol van szo es a sajat (elvi) szovetsegeseink elarulasarol.

 

> Te bomlasztanad a legjobban az egysegesseget, ha valamiben nem egyezne a velemenyed az egyseg tobbsegenek velemenyevel.

Mivan? Ebbol egy szot nem lehet erteni.

 

> Mikor akadalyoztuk utoljara a gyakorlatban?

Nem engedi at a fegyvereket az orszag teruleten.

 

> Vagy tudsz ellenpeldat mutatni?

Orbán Viktor: Ukrajna még a Nyugat segítségével sem győzhet Oroszország ellen

1. A magyar kormány minden támadó és védekező fegyverszállítmányt átenged az ország területén, csak a „halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszerelések” nem mehetnek közvetlenül Ukrajnába, minden más igen. (Forrás: Magyar Közlöny, az 1120/2022. III. 7. kormányhatározat

https://www.valaszonline.hu/2022/03/29/ukrajna-fegyverszallitas-tenyell…

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/854d68e77dd9473934ffc0ff24c558ea2…

„A fegyverszállításokkal kapcsolatos magyar álláspont a kezdetektől fogva világos: nem küldünk sem katonát, sem fegyvert Ukrajnába, és nem engedünk át fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon” – közölte a szóvivő. Paczolay Máté azt is hozzátette:

Ez az álláspont továbbra is változatlan, így minden ezzel ellentétes állítást megfogalmazó hírportál valótlanságot közöl. 

https://index.hu/kulfold/2022/07/19/haboru-oroszorszag-ukrajna-fegyvers…

Az alezredes úr, arconköpése az egész honvédségnek  :( Szánalmas kategória, oldaltól függetlenül.

Véleményed szerint milyen rangban kellene kezdenie egy középkorú, nem szakmunkás végzettségű embernek? A szakértő szerintem nem példa nélkül az eset, jogilag meg rendben van. Szerintem ez a baloldal ispánozásával egyenlő, gagyi alibi politikai ügy. Addig sem kell semmi komollyal foglalkozniuk.

Kb. ezért sem szavaz rájuk a kutya se. Nem azért tartjuk az ellenzéket a pénzünkön, hogy ilyenekkel foglalkozzanak.

trey @ gépház

Ha epp az az aktualis jog, hogy en szidhatom anyadat, meg kitaposhatom a beledet, akkor az moralisan is rendben lesz?

Nem az volt a kerdes, h van-e pelda es hogy az irott jog szerint rendben van-e. A topikindito arra mutatott ra, h itt megint vmi olyan tortent, amitol joerzesu embernek forog a gyomra. Ismetlem, joerzesu embernek:)

Véleményed szerint milyen rangban rendfokozatban kellene kezdenie egy középkorú, nem szakmunkás végzettségű embernek?

Főhadnagy/százados ha nincs, vagy nem teljesen releváns a tapasztalata, esetleg őrnagy, ha valamilyen terület szakértője, vagy csak a pozícióhoz kell a főtiszti besorolás. Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de az utcáról beeső emberek nem a főtiszti sáv közepénél kezdenek. Ha nagyon jóhiszeműek vagyunk, és egy olyan területen leszel vezető (értsd: megfelelően sok beosztottal), amiben már dolgoztál, akkor elképzelhető, de nem mindennapos.

Bár tudja a fene, a fentiek inkább a Hszt alapján vannak, a Hjt picit máshova teszi a kategóriákat. Whatever, ez volt mára az ismeretterjesztő epizód.

Egy tartalékosról beszélünk. Vihar a biliben. Mint, amikor egy nagy egójú ismerősöm azzal ment a főnökéhez, hogy nem lehetne-e igazgatóhelyettes, mert ilyen-olyan végzettsége van, ennyi-meg annyi éve dolgozik, mit szólnak az ismerősök és rokonok, hogy csak foobar a beosztása.

Annyit kérdezett a bölcs főnök:

- "Bérigényed is van ezzel?"

- "Nincs."

- "Csak titulus?"

- "Igen."

- "Akkor rendben. Mától igazgatóhelyettes vagy! A névjegykártya megbírja!"

Ez egy megtörtént sztori. Annyi még hozzá, hogy az illető egy olyan igazgatónak helyettese, aki nem is létezik. :D :D :D Ennyi.

trey @ gépház

Egy geológus ismerősöm mesélte, hogy még az ántivilágban Mongóliában kutattak valamit. Valami világvégi városkában kaptak egy önálló épületet, de az ő dolguk volt, hogy felvegyenek megfelelő helyi dolgozókat a technikai feladatok (pl. karbantartás, logisztika) elvégzésére. Viszont sehogy se sikerült gondnokot találni, aki az épületekre felügyelt volna. Nem értették, mi a baj, de aztán a tolmács elmagyarázta, hogy rosszul fogalmazták meg a hirdetést. Ahelyett, hogy "fűtőt felveszünk" a következőt javasolta: "kazánfőnököt felveszünk". Másnap sorban álltak az emberek. Az elsőnek, miután elmondták a feladatot és ismertették a javadalmazást, csak az az egy kérdése volt, hogy "és főnök leszek?". Mondták neki, hogy hát, igazából csak ő fog ott nekik dolgozni, és tulajdonképpen csak az épület fűtése lesz a feladata, de voltaképp igen, ha neki úgy tetszik, főnök lesz. Meg is egyeztek azonnal.

Azért ez kicsit olyan mint amikor egy szerződésnél arra hivatkozva nem akarnak kivenni egy számodra előnytelen feltételt, hogy ááááá az sose fog előfordulni. Ha valakinek van titulusa és olyan a helyzet, az élesedik. Akkor meg már lehet mondogatni, hogy dehát nem úgy gondoltuk.

Ezt csak általánosságban írom, fingom nincs, hogy a fazon alkalmas-e a pozícióra vagy sem.

Hasonló módon szabadultam meg egy embertől egyszer. Az egyik lány mellé felvettem egy újat, 3 nap múlva  kimegyek hozzájuk és bejelentem, hogy mostantól az új az irodavezető. Fasz se tudja ez mit jelent, szerencsére meg se kérdezte senki. A régi lány annyira nem bírta ezt elviselni, hogy 2 nap múlva kérte a kölcsönös megegyezésen alapuló felmondását/felmentését. 

Ha én most bevonulnék, NKE-HHK-n szerzett mesterdiplomával, valószínűleg hadnagyként kezdenék. 

Ha "pályakezdő" vagy, akkor igen, mivel felsőfokú oklevéllel annál lejjebb nem tudsz felszerelni. Amikor nekem ilyesmi lehetőség felmerült (bár nem a honvédségnél), ott nem frissdiplomást kerestek, hanem egy adott témában jártas szakembert, így a pozícióhoz tartozó kategória alapján bőven a hadnagy fölött lehetett volna kezdeni.

30+ évvel ezelőtt:

friss diploma => hadnagy
summa cum laude => főhadnagy

Előreléptetés 3 évente, szóval alezredes simán lehetett valaki 30 éves kor alatt.

Tartalékos +1 rang előléptetés. Ha pl a tartalékos pár évente be van rángatva, akkor simán gyorsabban emelkedhet a ranglétrán, mint egy főállományú.

 

Ha emberünk summa cum laude diplomázott, majd tartalékos lett, akkor az századosként tette, majd behívták tartalékosnak pár hétre és kap egy plusz rangot. Ennyi.

Először is rendfokozat, nem rang. 

Másodszor is: véleményed szerint az lenne a normális, ha egy IT céghez belépő zongoraművésznek egyből senior architect-ként kellene kezdenie, csak azért, mert a zongoraművészet terén sikereket ért el, meg hát mégiscsak elismert művész? Te szívesen dolgoznál alatta mérnökként soksok év IT tapasztalattalé a hátad mögött? 

Persze, csak tartalékos, de ez akkor is megcsúfolása a katonaságnak.

Nem, szerintem közlegényként kellene felvenni. Csak, hogy politikailag nektek is rendben legyen.

de ez akkor is megcsúfolása a katonaságnak.

Nem. Tudod mi a megcsúfolása? Amikor potrohos tábornokokon nem lehet begombolni a zubbonyt. :D

trey @ gépház

véleményed szerint az lenne a normális, ha egy IT céghez belépő zongoraművésznek egyből senior architect-ként kellene kezdenie, csak azért, mert a zongoraművészet terén sikereket ért el, meg hát mégiscsak elismert művész?

Ha az IT cég zongoraművészt keres, akkor igen, ha nem, akkor nem.

"Ez az orszag annyira balfasz, h haboru idejen kepes azt tamogatni, aki elotte 50 evig nyomorgatta" 

Ez részben az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság volt. Egyébként nekünk a belső ellenségünk volt a legpusztítóbb, a kommunisták.

Operetthadseregnek ilyen operett-tisztek járnak. Nincs itt semmi látnivaló, a nepotizmus tort ül.

A nagy különbség, hogy önkéntes tartalékosnak jár havi illetmény, a tiszteletbeli katonának nem.

Igen. Amit teljes egészében felajánlott egy alapítványnak.

Azt is hozzátették, hogy a köztársasági elnök férjét is megilleti a kiképzés és a tényleges szolgálatteljesítése alatt az illetmény, illetve a rendelkezésre állási idő alatt a rendelkezésre állási, amelynek teljes összegét felajánlotta a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány részére.

Legalább a részletekkel lennél tisztában ...

Ez az egész egy műbalhé. Mégiscsak az államfő férje. Az ember kapott tiszteletből egy olyan titulust, mint amikor valakit díszdoktorrá avat egy egyetem. Egy fillér nélkül.

Lássuk be, semmi szüksége a pénzre. Önkéntesen vállalta el, amit vállalt. Gondolom a hadsereg népszerűsítése volt a cél. Továbbra sem látom a problémát.

trey @ gépház

Melyik részletekre gondolsz? Egy tiszteletbeli katonának más jár, mint egy tartalékosnak. Azt kérdezted, mi a különbség. Ez a különbség. Az, hogy ő mit csinál az illetményével, az az ő dolga, annak semmi köze ahhoz, hogy más a tartalékos katona meg a tiszteletbeli.

Most akkor tiszteletből kapta a titulist (ahogy te mondod), vagy tartalékos tiszt? Totál más dolog a kettő, ne keverd.

A díszdoktor is olyan valaki, aki hozzásegíti az adott egyetemet anyagilag, kapcsolati tőkével és mással, hogy fejlődjön. Az államfő férje mivel járult hozzá a Magyar Honvédséghez, hogy egyből alezredes lett?

És légyszi, tényleg ne keverjük a tiszteletbeli címeket, mert a tartalékos katonák rendfokozatait, mert totál más a kettő.

Egyszerűen imádják a magyarok a Fideszt. Fosnak bele, hogy mekkora nagy szarban van az ország 13 év teljhatalom után. Mekkora az infláció, mekkora az á. adóság, a korrupció a potentátok mérhetetlen gazdagodása, az oktatás eü helyzete. 
Isten áldja meg Orbán Viktor elnökurunkat !!!!
https://coub.com/view/3a6et5

Neked még mindig nem tűnt fel, hogy az elmúlt tizenhárom évben négy választás volt? Mind a négyen indult a fajtád, és mind a négyen vereséget szenvedett. A gyászotokban teljesen jogos szidnotok a győztest, de észrevehetnétek, hogy legalább három választást elbuktatok azon, hogy a szidás mellé érdemi munkát nem tettetek le.

:)

Király lenne ha lenne valami link, hogy miről van szó. És elmagyaráznád, hogy mi a probléma.

Szerkesztve: 2023. 03. 05., v – 12:46

Én jobban örültem volna, ha a Magyar Honvédség elsőszámú vezetője kap katonai kiképzést.