Gitea open letter

Hozzászólások

Ha csak ennyi lenne:

  1. Nem tetszik nekik a GitHub se a GitLab
  2. Hulyek ahhoz, hogy self-hostoljak a gitet, pedig az se nehez
  3. Aki segit nekik self-hostolni, es se nem GitHub se nem GitLab, attol is jogi uton akarnak kikovetelni mas uzleti strategiat, mint ami az azt uzemelteto cegnek megeri
  4. Forkolassal "fenyeget" egy szogegyszeru MIT licences projektet, amit ha ertene hozza, maganak is ket nap alatt osszerakna ugy, ahogy neki kell. Ha mar faj neki, hogy copyrightot kell atmasolni az eredeti szerzotol

Epp azzal probalkoznak, hogy hatha sokkal kesobb derul ki, hogy a joghoz is tok hulyek, mert az mar kiderult, hogy az uzemelteteshez azok.

Es tipikus faszok akik felelost keresnek, nem megoldast.

Na, szép. Nem is tudtam, hogy a Gitea háza táján is ilyen eseménydús az élet. Bár sejthetően továbbra is lehet szabadon Giteázni (lásd pl. Codeberg), talán kifejezetten jobb is, hogy elkezdtem átnyergelni Sourcehutra. (Ott még CLA-t sem kérnek a hozzájárulóktól.)

Ami "a közösséget" illeti, remélem, hogy megtanulják, hogy nincs olyan, hogy "we trusted you to [...]" meg hogy "We believed you when you promised to [...]". Törvényes szerződésben rögzített jogok, elvárások, kötelezettségek vannak -- már ha vannak, és a jelek szerint itt ilyesmi nem volt. Mondom ezt úgy, hogy első látásra az "ő oldaluk" tűnik rokonszenvesebbnek. (Bár nem igazán látom át a helyzetet.)

Azt hiszem, nem tudom megválaszolni a kérdést, mert nekem Githubon is az volt a "legélesebb" felhasználás, hogy nyitottam pár apróbb PR-t vagy Issue-t. Az ennél bonyolultabb dolgok nekem egyelőre kimaradtak. Sourcehutra csak felpakoltam pár repómat, meg kipróbáltam a drótpostás-foltozós dolgot (ami nagyon tetszik), de egyelőre ennyi. Ja, meg próbáltam volna összehozni egy OpenBSD+lowdown-os weboldalkészítős cuccot, de láma vagyok hozzá, és nem olvastam végig a doksit. Az, hogy minimalista, nekem bejön, de azt is el tudom fogadni, hogy bizonyos pl. Githubon megszokott munkafolyamatokat mások hiányolnának belőle.

Hogy az "alpha quality"-n mit értenek, nekem sem világos. Vannak bevallottan félkész dolgaik, de az én reprezentatívtalan megfigyelésem alatt szolgáltatásleállást még nem tapasztaltam.

Szerk.: mondjuk a jelek szerint voltak, akik a Githubon tartott dolgaikat a Sourcehuton buildelték, szóval a Sourcehut ez alapján is tudhat valamit. =)

Mindeközben én a Gitolite-tal…

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.